Kuce - wszystko o

domiwa, no Fernando z Damaszki 🙂 kochany kucor
Kayra   Kucusiowy wariat :P
30 września 2011 21:14
To ja się pochwalę, dziś udało mi się wsiąść na mojego kuca 🙂 Anioł! Zero stresu, niczym się nie przejmował. Anioł. Mam nadzieję, że tak zostanie do końca.

subaru2009 miałaś rację, jestem mega, mega zadowolona z posiadania walijczyka 😀

To ja się pochwalę, że od wczoraj z kucykiem podbijamy czworoboki kl.P 🙂
02 października 2011 07:51
dziunka, no to niezłe! Gratulacje 🙂
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
02 października 2011 09:10
A ja wczoraj byłam z kucorami na wystawie w Arabice🙂
Klaczka tylko 5 miejsce w klasie klacze standard. Ogier w klasie ogiery standard zajął 2 (niesprawiedliwie) miejsce. Wkrótce jakies fotki i zapewne relacja na stronie stajni Arabika🙂

gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
02 października 2011 16:22
A oto moja Misia po swoim pierwszym goleniu młodziutka byłą super grzeczna .

Gdyby ktoś nie pamietał to Błyskawica (zwana Misia ) po Bombonierce i Nando ,Szukam informacji o jej matce Bombonierce  czy ktoś coś wie ??
edzia69   Kolorowe jest piękne!
02 października 2011 16:47

Gdyby ktoś nie pamietał to Błyskawica (zwana Misia ) po Bombonierce i Nando ,Szukam informacji o jej matce Bombonierce  czy ktoś coś wie ??

kurcze! myślałam,że to jakiś konik polski!
Zupełnie do ojca niepodobna!
02 października 2011 20:10
z tego co mi wiadomo koniki polskie są myszate a ona jest wyrażnie gniada wystarczy na nogi zerknąć to DRP a nie KP grrrrr 😀
Jak ma być podobna do ojca skoro to jeszcze młodziak ma 4 latka i dopiero zaczyna starty narazie to w zasadzie się bawi iwidac że chęć do skoków odziedziczyła po tatusiu

zdjecie z jej pierwszych zawodów oczywiście na czysto poszła jest cudowna to był taki mały towarzyski sprawdzian tzw.debiuty 50-60 cm i jeszcze tuż po deszczu my skakaliśmy .
Ja Was jeszcze pozamęczam fotkami mojego dressage pony 😀 Nasze pierwsze trzydniowe zawody, wyniki jak na początek nie najgorsze: 2*ok.57% (a raz by było 60, gdyby nie moje dwie pomyłki 🙂 ) i raz 59%

03 października 2011 07:42
z tego co mi wiadomo koniki polskie są myszate a ona jest wyrażnie gniada wystarczy na nogi zerknąć to DRP a nie KP grrrrr 😀

Jak skacze to super, ale urody ojca nie ma i mieć nie będzie. Koniki zaś maści powinny być myszatej, a że nie bywają to już inna sprawa. Bywają kare, gniadobułane, czerwonobułane. Twoja klacz niestety na zdjęciu ma łeb urody konika, nisko osadzoną szyję,słabo kątowany zad, czego żadną praca ujeżdżeniową nie naprawisz.W niczym ojca nie przypomina.
Skoro chciałaś konia do sportu i skacze to sama radość i to o ile pamiętam za niewielkie pieniądze, więc radość podwójna.
Nie zawsze wybitny exterier idzie w parze z wybitną użytkowością i jak widać odwrotnie.
03 października 2011 12:23
no może nie tak małe pieniadze jak za niezajeżdzonego kuca ,ale zawsze ma niezły papier ,wiesz nie wiadomo jak wygląda matka może w mame się wdała .Skakać kocha i to widać ,a charakter ma cudowny .Te zdjecia akurat nie są najleprze ,niestety i aparat i brak fotografa robia swoje ,ale jeszcze sie zaprezentujemy w całej swojej klasie
03 października 2011 18:18
gajara18, a mnie tam się ona podoba 🙂 Troszkę pracy i będzie fajnie wyglądać. Jest młoda jeszcze ma czas na nabranie odpowiedniego wyglądu, a na pewno jej się to uda. I życzę Wam udanej współpracy.

A mój kucor coraz lepiej. Przyjął siodło, jeźdźca. Nawet na nim sama bez lonży troszkę jeździłam. Jest super 😀
Witam. Mam pytanko. Czy kuc walijski nadaje się dla osoby mającej 170cm? Wiem, że coś takiego trudno określić, no ale.. 😉
Od lat jestem zakochana w tej rasie jak i innych kucykowatych. Więc może polecicie jeszcze jakieś "miśki"? 😉
emptyline   Big Milk Straciatella
03 października 2011 22:56
Eqil, wszystko zależy od tego która sekcja Ci się najbardziej podoba, no i ile ważysz. 170, to jeszcze nie tak dużo, COB'y np. są silne i nawet dorośli bez problemów i narażana konia na nich jeżdżą. Wiadomo, ze na 120cm nie pojedziesz, ale nie widzę przeszkód, żeby kupić większego walijczyka. Sama mam konika 142 cm, tylko, że po hucule i spokojnie daje sobie radę nawet z panem sto osiemdziesiąt kilka. Oczywiście nie kilogramów 🙂
05 października 2011 11:46
Eqil
jak najbardziej, założysz go do zaprzęgu i nawet 2 osoby "obsłuży" na raz!
Ktoś z tego wątku obiecał mi kiedyś, że da znać gdyby był przegląd felinów. Ponieważ skasowałam chyba tę wiadomość na priw, to ponawiam prośbę na wątku. Czy już w tym roku był? Jeśli nie to kiedy będzie???
05 października 2011 17:34
Błyskawica (Misia) wreszcie miałam fotografa .
Zdjęcia z naszej dzisiejszej jazdy ćwiczyliśmy troche skrócenie-wyciągniecie kłusa ,I galop który czasem wychodzi czasem nie dzis byłą mocno podjarana cięzkim sprzętem budowlanym obok wiec galop na czarnej .

Fakir kf 🙂

subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
05 października 2011 23:46
z Cobami walijczyków w PL jest b ciężko, Coby na pewno ma Anapon, ale z tego co się orientuje nie mają nic na sprzedaż w cobów
06 października 2011 11:42
Olkaaa
Super to pierwsze zdjecie widac że fajnie wam się razem pracuje i uroczo mu w tym komplecie eskadrona .
To chyba większy feliniak ?? coś koło gr .D czy sie myle wyglądacie wspaniale razem .
Eqil ten temat był juz poruszany zdaje mi się  👀 dla przykładu ja mam 168cm wzrostu i ważę nie mało bo ok 65 kg a jeżdżę na kucce (hucułkowatej) która dobiła mi w tym roku szalonego wzrostu 138cm  😜 i nie wygląda to tragicznie 😉 choć biorąc pod uwagę że jest to drobniejszy konik niż standardowy hucułek to do wygody w jeździe nam troszeczkę brakuje i o prawidłowy dosiad trzeba walczyć, na dużego konia siadam i samo się wszystko układa gdzie trzeba, a na swojej pannicy no cóż...

a wyglądamy tak:
ja też mam 168cm wzrostu. A mój Kacper osiągnął tylko 141-142 cm.. A nam się bardzo dobrze pracuje.
Moje 173 i kucykowe 138 też daje radę 🙂.
Solaoke, No, no, nie wyglądacie źle! a niby duża dysproporcja w centymetrach. 🙂

Swoją drogą, też mi się niesamowicie walijczyki podobają. 😍 ale w Polsce chyba nie ma hodowli walijskich cobów, prawda?
08 października 2011 07:59
Sankaritarina, na to wygląda, że powoli zaczyna być 🙂 W Anaponie na pewno mają coby, dwa ogiery i jakieś młode klaczki. Plus wiem, że jest hodowla jedna pod Wrocławiem i tam pan ma klacz coba 🙂

To ja się jeszcze wkleję z moim walijczykiem. Jest u nas duży progres. Młody przyjął siodło, jeźdźca. Nawet coś tam sama już jeżdżę.

08 października 2011 09:00
Na ten moment w Anaponie nie ma na sprzedaż Coba 🙂 Klacze zostały sprzedane oprócz Milion, która na sprzedaż nie idzie i ogrów 😉 które na sprzedaż też nie są 🙂
gajara18 dziękujemy !!! 🙂 miło mi słyszeć miłe słowa bo po 1 uczymy się razem z kucykiem... i dopiero zaczynamy się ogarniać a po 2 bo moje 178 cm wzrostu i jego plus minus 138 cm to dość pokraczne połączenie i zazwyczaj się z nas śmieją ...
08 października 2011 21:45
Kayra foty foty foty !
08 października 2011 21:58
subaru2009, a już się robi 😀  A Ty dawaj swojego pięknego, jak Wam robota idzie?

Ale jestem z niego strasznie, ale to strasznie zadowolona. Nie świruje. Jest grzeczny. Szybko się uczy. Taki misio kochany 🙂

08 października 2011 22:01
A mój bąku jeszcze ma wolne od typowej roboty, ale wreszcie zaczęliśmy 3 dni temu kłusować 🙂 więc jeszcze miesiąc w boksie + coraz więcej kłusa na lonży, potem w listopadzie jeszcze 2 tygodnie  w boksie , ale wtedy zaczynamy galopować i po 2ch tygodniach galopu wyrzucam go wreszcie na dwór na pół dnia, a potem już na cały dzień, niestety muszę mu to dawkować co by noga była cała 🙂

a młody super wygląda pod siodłem 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się