buty dla koni

dea mogę Ci pożyczyć  epici 1 do przymiarki ewentualnie do odkupienia ( nieużywane) - ja na pewno ich używać nie będę. Znajoma kupowało buty ostatnio tutaj www.der-hufpflegeshop.de - bardzo sprawnie i szybko ( a te piękne joginbuty - tylko cena mi się nie podoba).

A może ktoś chciałby zamienić używane glovy numer 1,5 na 2?
mam pytanie - jak buty sprawują się na śniegu? ( w zimie ogólnie) ?
Glovy bardzo stabilne na śniegu i leśnych drogach.
No bo ogólnie glove są najlepsze, pod warunkiem, że się trzymają na kopytach  😉
Wczoraj dotarły do nas Turf kingi- są piękne ale przy glowach wyglądają na wielgachne 😂 Napisze jak się sprawują jak będą po pierwszych terenowych testach, choć obawiam się , że to nieprędko nastąpi, bo konie śmigają bez  💃
ale  właśnie jak będę kupować to do skoków, więc pewnie te cavallo sport chyba, że już inne modele się pojawiły i tak się zastanawiam czy w nich na zimę można łazić czy zostawić tylko do skoków buty, koń sobie radzi super na bosaka na każdym podłożu, ale własnie zastanwia mnie czy mozna zakładać TYLKO na skoki, czy nie będzie to jakiś dyskomfort dla konia
Dla mnie cała zasada stosowania butów leży właśnie w tym, że zakłada się je wtedy kiedy są potrzebne a kiedy nie to koń lata na bosaka.
czyli koń nie musi się najpierw przyzwyczaić w nich chodzić?  chciałabym aby większe skoki były w butach na przód
Jeżeli chcesz żeby poczuł się w butach pewnie to jednak dobrze aby przed skokami ze dwie jazdy ( w trzech chodach) miał buty na nogach. No i najpierw w butach poskakałabym malutkie przeszkody, żeby zobaczyć jak się koń z tym czuje i jak buty się zachowują.
dzięki :kwiatek:
do butów musisz przyzwyczajać stopniowo bo ci się obetrze, nawet w instrukcji cavallo to jest napisane 😉
do skoków także Old MAci są polecane i Cavalli sport ( ja mam te 2)
Perlica , masz jakąś fotkę kopytek w Cavallo Sport?
Dziś doszły do mnie Old mac, gdyby nie spasowały, to będę się łamać między C. Sport a Trail .
o- a gdzie kupiłaś OM?
mam fotkę na fb-masz dostęp do fb?
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.156245494453905.41007.100002053678649&type=1
Błotosmęka, a rozmairówka epików jest taka sama jak ta na stronie sklepu horses? Bo tam jest podana dla Bare.
Perlica coś FB nie działa mi. Old Mac mam z drugiej ręki  😉
Chiquita epici i bare maja taka sama rozmiarówke a na tej niemieckiej stronie jest bardzo użyteczna obliczarka rozmiarów

[url=http://www.der-hufpflegeshop.de/shop_content.php?coID=21&XTCsid=4bc62a0712e84aabd6c065d853c4ab19#size]http://www.der-hufpflegeshop.de/shop_content.php?coID=21&XTCsid=4bc62a0712e84aabd6c065d853c4ab19#size[/url]

mam pytanie - jak buty sprawują się na śniegu? ( w zimie ogólnie) ?

Dla mnie jak do tej pory niezastąpione są OM, przeżyły i ogromne zaspy zimą i mega błoto na placu, pastwisku, terenie. Kąpiele w jeziorze i przejażdżki przez rzekę. Glovy leżą u mnie już dobry rok schowane głęboko w pace nawet patrzeć mi się na nie chce.

A wracając do OM to na ubity mocno śnieg/lód radziłabym wkręcić hacele moje bez trochę się ślizgały.
w koncu przyjechal kowal strugac mi konie. (tak przy okazji -bo opisywalam, mowi ze moj sobie kopyta sciera sporo na piachu po ktorym szaleje, widac to bylo tez po poszarpanych strzalkach z wierzchu. ze strugania to poogladal bardziej, jedno podcioł bo dluzsze i prawie pietki nei bylo, kazal mi tez co jakis czas samemu pilowac)
zagadalam go na temat butow, bo wiem ze kupe lat w niemczech pracowal w klinice ortopedycznej , wiec sie facet troche jednak zna.

no i powiedzial z ebuty to nienajlepszy pomysl, bo jednak kopyto w nim troszke lata i te mikro ruchy w koncu odbiją się negatywnie na systemie stawowym .... u jednych pozniej u innych szybciej, a u jeszcze innych nie zauwazymy bo bedzie to szlo stopniowo albo nie domyslimy sie ze to od tego. no i takie tam panowaly opinie na podst. pacjentow.
no i ze buty to jak podkowy - zakladac kiedy naprawde trzeba, a nie dla "zabawy", no i skoki, mocne obciazenia to juz calkiem kicha. ze jakby byly zdrowsze jak w reklamach od podkow to by czolowi jezdzili w butach - a nie jezdza ;] ze lepiej na boso. no i ze spadają, ze ciezko dopasowac -sa robione na idelane kopyta w koncu i nei ma jak dopasowac, ze przy krzywym kopycie urazy od rych mikroruchow sa jeszcze czestrze ...

co o tym sadzicie?
Wielu kowali tak mówi - powód prosty - buty = brak zarobku z kucia

Na moich koniach buty nie latają. OM mają taki system mocowania, że przy prawidłowym dopasowaniu i założeniu - są stabilne... Przecież ludzie też chodzą w butach nie robionych na miarę i - przynajmniej mi - te buty też na nodze nie latają... Nigdy też nie spadły... Nie mam "idealnych kopyt" ...

Dziwi mnie też teoria szarpania strzałek na piachu - alalogicznie - po spacerach po lazy mam stopy jak - nie przymierzając - pupa niemowlaka... gdyby ścieranie na piachu "szarpało" - nie byłoby takiego efektu... ale to taka subiektywna ocena...

Co do używania butów w wysokim sporcie - buty są mało praktyczne. Ciagłe zakładania i ściąganie, większa możliwość obtarcia niż w podkowach ;-), dalej - w ujeżdżeniu, a co za tym idzie - i w WKKW - butów używać na czworoboku nie można - a rozprężać w butach po to aby je za moment zdjąć - bez sensu. Dalej - kuciem można poprawić ruch, koń okuty i przyzwyczajony do podków - będzie pewniej chodził, niż taki, który raz na czas jakiś ma założone buty. Itd itp. Moim zdaniem buty w naszej zabawie z końmi - jak najbardziej - ale w sporcie przez duże S - nie koniecznie...
no właśnie na eurosporcie jeżdżą  skoki w butach również 🙂
-gaga...nom podobaly mi sie te twoje buty (old mac's?), wygladaly bardzo solidnie. ale kowalowi chodzilo o takie mikro ruchy nawet, ktore napwno są ... a kwestia finansowa - dawania mu zarobic lub nie na podkowach raczej nie wchdzila w gre bo powiedzial ze mam w ogole nie kuc, a werkowac , znaczy podpilowywac samemu, on bardziej towarzysko niz "zawodowo" do mnie przyjezdza 😉 a  moj kon to i tak nie zarobek dla niego z tym tempem przyrostu, brakiem koniecznosci ortopedii 😉

tak czy siak - wlasnie rozumiem, ze w sporcie te mikro czy makro ruchy moga miec znaczenie (no i plus niebezpieczenstwo spadniecia itd)...ale raz na jakis czas podczas stepow po twardym, ew klusow jak kamyczki to chyba nie jest tak szkodliwe ....

a..jesli kon sie nawet czasem ściga, czy strychuje - to czestwotliwosc/natezenie w butach bedzie wieksze?
Dziewczyny pomocy. Czy jak Old Mac kłapią to znaczy, że są za duże? Nie obkręcają się, tylko w stępie robią klap, klap  😉 Epiki byly ciche ...
Jeśli wyraźnie kłapią to za duże...
Jeśli koń inaczej chodząc sam "wydaje takie dźwięki" - znaczy idzie bardziej z łopatki (jeden z moich tak ma - bardziej tupie w butach).
Witam
Chcę rozkuć konia bo ewidentnie podkowy mu nie są potrzebne, dużo biegany po różnych terenach,
czy kupić buciki na cztery czy na przód.
A kuty był tylko na przody.
_Gaga, kłapały/stukały na trawie, więc to nie kwestia lepszego chodzenia  🙁 Spróbuję jeszcze z wkładkami .

Ninoi, na przody wystarczą  😉
Dziękuję za radę.
ruda28   mój światek...
29 września 2011 10:20
😅  witam! ja rowniez witam i przypominam, ze juz bylas za to ostrzegana. a ze trwa ostrzezenie to coz...
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnpmod.gif[/img] ogloszenie poza wlasciwym watkiem, podczas trwania ostrzezenia. moze uzytkowniczka przeczyta wreszcie regulamin?
Ninoi- mieliśmy chłopaków kutych na 4, buty także kupiliśmy na 4 a używamy czasem tylko przodów... Jeśli do tej pory bose tyły dawały radę, to pewnie nic się w tej kwestii nie zmieniło 😉 Pozdrawiam

Azbuka- a jak to wygląda od środka buta?? Dużo jest miejsca wkoło kopyta?? W old mac's można fajnie podejrzeć 😉 Mój rudy czasem stuka w glovach...buty nie są za luźne, nie spadają (na reszcie), ale coś się w środku musi dziać, że słychać wyraźny stuk....koniowi to jednak nie przeszkadza, a co najdziwniejsze dzieje się tak czasami.... nie wiem od czego to zależy... możliwe, że od sposobu wyrzucania nogi w galopie  🤔
a ja już miałam pisać że moje cavallo są do dupy  😉 bo mi się zapięcie rozwaliło,ale się okazało że się tylko odkręciło i że nie problem to z powrotem przykręcić 😂

Nadal mi nie obtarły już więcej konia, więc polecam je z czystym sumieniem 💃
kasik, na długość może 3mm są za duże. Włożyłam wkładki i było super, sprawdziłam w galopie, super sie trzymają  🙂
Aczkolwiek wyglądająjak bambosze w porównaniu do Epic  😉
Perlica przykład Twojego konia pokazuje, że wymierzenie kopyt nie jest wystarczającym wskaźnikiem tego czy buty będą pasować. Jej kopyta, jak je mierzyłyśmy, wyszły bardzo podobne na wymiar (długość i szerokość), ale jest tam inna asymetria - w wysokości piętek, która powodowała że buty obcierały na początku. Teraz jak kopyta są bardziej symetryczne, buty przestały obcierać.

Pamiętajcie więc, że jak dobieracie buty to nie patrzcie tylko na kształt podeszwy, na to czy wymiary pasują do jakiegoś rozmiaru - trzeba też z boku ocenić kopyto. Inne buty będa na niskie, inne na wysokie piętki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się