Dramka, u mnie pierwsze co było to apatia, potem widać było, że koń ma mniej siły, jest osłabiony. Ponieważ ja takich objawów boję się najbardziej - zrobiłam badania krwi + próby wątrobowe + próby nerkowe. Wyszło ostre zapalenie wątroby. Za kolejne dni - kolejna morfologia - żeby sprawdzić co się dzieje po podaniu leków - wyszły rozpadające się krwinki. I wetka szybko postanowiła robić badanie na babeszje i piroplazmoze. Babeszja wyszła dodatnia. Teraz czekamy na powtórzenie wyników i decyzje, jak podawać leki.
Robiłabym te badania - wiem,że koszt niemały, ale wcześniej zauważone choroby odkleszczowe dają szansę wyleczenia.
-próby wątrobowe ok
-próby nerkowe ok
-magnez, cukier, fosfor, białko całkowite ok, jedynie ten sód niski
-parametry stanu zapalnego ( nie było robionego ob, ani crp) ale w morfologii widać górną granicę normy limfocytów ( wirus jakiś był ?)
Wysłałam wyniki do Lee, stwierdziła ze wirus i zaleciła leki homeopatyczne 💃
Tunrida Dokładnie wirus 😉 tylko skąd 🤔
to ona zna się na wszystkim? 🤔
Z tego wynika 😉 wet ktory pobieral krew dramce na to nawet wpadł tylko leczył niskie płytki, nie przyczynę..
Nie. Ale mi wystarczy ze Lee wie jak leczyc mojego konia. 😉
sorry Dramka, ale to była ironia...
Nie potrafię sobie wyobrazić postawienia diagnozy bez zobaczenia pacjenta, na podstawie samych wyników badań i niejasnych objawów, via net
Dla mnie to jak u pediatry "taka tam wirusówka" - ni pies ni wydra, a coś powiedzieć trzeba 🤔
nadal nie wiesz co to jest
a homeopatia... no cóż.... każdy w coś wierzy 😎
Po pierwsze, skąd wywnioskowałaś ze pacjenta Lee nie obejrzała? Obejrzała akurat jak byla teraz, a po wizycie zrobilam badania krwi.
Po drugie, po dramce nic nie widać..wiem tylko ja ze jest chora i Lee.
Inny wet stwierdzil po ogledzinach ze jest kulawa 😁
Ja tam sie nie znam na homeopatii, ale wierze w Lee. I po pierwsze homeopatii była poprawa.
Dramka: a nie wiesz czasem kiedy Lee będzie znów w Polsce (kon znajomej ma dziwne objawy)?
Powiedziała ze przyjedzie "nie długo" ale konkretnego terminu nie podała. Jak będę coś więcej wiedziała dam znać 😉
Odkryłam ze witaminę B podaje sie po infekcjach wirusowych, czyli catosal nie poszedł na marne 💃
Lee będzie na początku grudnia 💃
Zauważyłam u dramki niezborność ruchowa, ciągle potyka się 🤔 Dalej bez poprawy i dalej nie wiadomo co jej jest 😵
Ja bym jednak zrobiła badania na te końskie choroby odkleszczowe.
epk ile kosztuje badanie na babeszje i piroplazmoz?
Rozmawiałam z wetem i twierdzi ze dramka nie ma typowych objawów, tylko ja wiem ze cos jest nie tak. Obawiam sie herpesa..
No...to też jest trop. Dramka nie była szczepiona?
A możliwe jest przechodzenie grypy u konia bez ostrej fazy? Bo ty masz coś na zasadzie stanu przewlekłego teraz, nie?
Moze ostrej fazy nie zauważyłam a teraz jest przewlekła ??
Niestety na te wirusy nie była szczepiona.
[s]Aby sprawdzić stan zapalny w organizmie u ludzi robi się OB a u koni CRP czy SAA?
[/s]
Już zostało mi wszystko wyjaśnione 😉
Hejka, mogę prosić o konsultację badań krwi? Wyszedł nam niedobór Selenu i kazała wet włączyć suplement, ale oprócz tego wyszło nam obniżone PLT i podwyższone MONO% jednak Pani doktor za bardzo nie zwróciła na to uwagi - czy to oznacza jakieś problemy?