kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi  👍 🙇
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
23 września 2011 08:23
Oby nie 😁
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
23 września 2011 09:13
Siwy podczas jazdy ma momenty, gdy przy skręcie strasznie zadziera głowę, napina szyję i odwraca zupełnie w drugą stronę, w ogóle się nie zginając i łypiąc w bok jednym okiem. Zdarza mu się to najczęściej w jednym miejscu ujeżdżalni i głównie przy jeździe w lewo. Jak można to zmienić? Próbowałam wolt w tym miejscu- przez 3/4 koła idzie normalnie, na kontakcie, bez problemu, a w tym jednym miejscu pstryk! i łeb w górze 🙁 Nie potrafię również zwrócić jego uwagi, gdy na ujeżdżalni jest więcej niż 2 konie- Siwy wtedy zaczyna świrować, nosić łeb w górze, nie potrafię złapać z nim kontaktu- próbuję robić wolty, zwroty, zatrzymiania, zmiany itd., ale... widocznie odzywa się brak umiejetności. Jak mogę to zmienić? Są jakieś ćwiczenia, które mogę wykonywać sama? Niestety opcja pomocy z dołu na razie odpada.
ChingisChan   Always a step ahead! :)
23 września 2011 14:49
Co to może znaczyć jeśli koń przy galopie się przewraca? Dodam, że był na czambonie, normalnie ma bdb równowagę i przewrócił się na płaskim terenie na prostej ścianie 🙁.
przewraca się czy się przewrócił ?
jett   success is the best revenge
23 września 2011 18:47
Jakie są najlepsze ćwiczenia na wzmocnienie i rozbudowę mięśni grzbietu u konia?  :kwiatek:
ovca   Per aspera donikąd
24 września 2011 12:56
kto płaci za trening konia wyścigowego? jeżeli miałabym dwulatka którego z jakiś powodów chciałabym wstawić na tor, zakwalifikowałby się, to płacę co miesiąc za trening tak samo jak w przypadku wstawiania w trening ujeżdzeniowy do pana x czy ośrodka y?

w przypadku koni będących własnością stadnin- płaci za to stadnina?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
24 września 2011 16:22
ovca płaci za trening właściciel/dzierżawca konia.
Nie wiem, czy stawki poszczególnych stajni (trenerów) są zróżnicowane ale zdrowy rozum mówi,
że ma to sens 😉
ovca, z tego co ja wiem to daje sie rownowartosc rocznego owsa dla tego konia.
Kupiłam czaprak rozmiar full. Poprosiłam siostrę, żeby mi kupiła.
Teraz jak go zobaczyłam, wydaje mi się być strasznie duży.
Jakie są wymiary przeciętnego czapraka ogólnoużytkowego?
To mój pierwszy czaprak, jaki kupiłam.
Czy po użyciu trochę się "zbiegnie"?

nie zbiegnie się. Może Ci kupiła DR zamiast VS?
Blackhorse, zbiegnąć się nie zbiegnie 😉 lepiej zmierzyć sobie pasujący na konia czaprak i pamiętać wymiary. Ja kupiłam kiedyś fulla, który zakrywał mi niemal całego konia. Ostatnio zaopatrzyłam się również w fulla, który jest idealny na mojego kucyka.
http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=127_160&products_id=4586
taki jak tu ;/
tyle, że ja nie mam jednego konia na którym jeżdżę.
ale ogólnie to na większych 165 w górę.
a jakie wymiary swoich czapraków macie Wy? (full)

edytuj posty!
LatentPony   Pretty Little Pony :)
25 września 2011 05:41
Ooo... To i ja się podłączę, bo mam bardzo głupią prośbę. Mógłby mi ktoś zmierzyć jakiegokolwiek eskadrona VS, w rozmiarze pony? Biję się z myślą, czy poniak zmieści się pod moje siodło daslo rimini 16'' i czy będzie w miarę ok wyglądał. Boję się kupić w ciemno za taką kasę  😉 a full'i już nie ma, bo chodzi mi o czaprak ze starszej kolekcji.
LatentPony, cottony pony vs wchodzą pod daslo 16" 😉
O, sama zobacz:
Usłyszałam dzisiaj od studentki zootechniki, że nie powinno się podawać koniom surowego jajka. Ktoś w wątku o arabach pisał, że podaje i koń wygląda super. Co o tym myśleć?
Czy jest coś, co powinno się zrobić, poza wezwaniem weta, przy zadławieniu? Nie znam do końca przyczyny, ale tuż po powrocie z pastwiska (możliwość zjedzenia jakiejś ostrej gałązki, która stanęła w przełyku w poprzek) koń dostał mniej niż zazwyczaj owsa (3/4 miarki - możliwość połknięcia dużej kuli owsa, która stanęła w przełyku), nie dojadł go do końca, tylko zaczął przeciągle kaszleć, napinać szyję i schylać głowę do ziemi i wydawać odgłosy dokładnie takie, jak przy wymiotowaniu (wiem, że konie nie mają tego odruchu, ale taki był odgłos), kilkakrotnie zakończone kwikiem i wyciąganie szyi z wywijaniem górnej wargi... Koń męczył się tak 3-4 minuty, ja próbowałam masować mu szyję od dołu w kierunku tułowia, po czym on znów zniżył głowę i przy kolejnym napięciu szyi z nosa dosłownie chlusnęło mu w okolicach 1-2 szklanek wydzieliny (śliny?). Po czym wszystkie objawy przeszły jak ręką odjął. Chwilę później dałam mu kilka garści zmoczonego siana, żeby sprawdzić, czy normalnie łyka i zjadł bez problemu. Kolację też wcinał już normalnie. Koń na codzień nie kaszle, nie ma żadnych objawów ze strony układu oddechowego, natomiast jest żarłoczny i nerwowy przy jedzeniu.
LatentPony   Pretty Little Pony :)
25 września 2011 18:38
Orzeszkowa, dziękuję  :kwiatek: w takim razie rozpoczynam polowanie 🙂

Mam jeszcze jedno pytanie, nie do końca końskie, ale może ktoś mi pomoże. Chciałabym odrestaurować bardzo stary sprzęt jeździecki i mam kilka pytań. Zacznę od tego, że sprzęt wyciągnęłam z opuszczonego gospodarstwa, sądząc po stanie budynków ma dobre kilkadziesiąt lat. Trafiłam tam przypadkiem i nie mogłam go tam tak zostawić 🙂 Zabrałam to co ocalało, czyli jedno chomąto i jedno ogłowie zaprzęgowe. Rzeczy były narażone przez wiele lat na deszcz, śnieg, upał, kurz, brud itp. itd. Mimo to skóra ani nie zapleniała, ani nie popękała, ani zupełnie nic się z nią nie stało. Mam jednak kilka pytań odnośnie doprowadzenia tego sprzętu do stanu używalności. Tzn. używać go już nie mam zamiaru, ale marzy mi się powieszenie go na ścianie w pokoju  💘
1. Czym najlepiej skleić drewnianą "ramę" chomąta? Jest w jednym miejscu dość mocno pęknięta, łatwo to skleić, ale nie mam pojęcia czym.
2. Jak wyczyścić taki sprzęt, aby go nie zniszczyć?
3. Po wyczyszczeniu czym najlepiej go wypastować? Zwykłymi środkami do skóry?

Będę bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś mi pomoże 🙂
jett na wzmocnienie grzbietu najlepiej lonżowanie czambon lub gog są jak dla mnie najlepsze ale można jeszcze skakać małe przeszkody np.krzyżaczki moja klacz ma 4 lata jak tylko zaczyna się usztywniać czy gniewać się na mnie to zawsze poświęcam jedna jazdę na lonżowanie ze względu na to że jestem przeciwnikiem lonżowania na lonży mam w stajni lonżownik przez co koń sam wie jak jest mu wygodnie i nie drażnie go wędzidłem często również używam cavaletti 😉 mam nadzieje że troszkę pomogłam
CzarownicaSa

może czarna wodza w dobrych rękach działa cuda, ale jeśli nie chcesz to na konie, które nie chcą się skupić na zadaniu do wykonania działają cavaletti bo musi się wtedy nad czymś skupić.
Usłyszałam dzisiaj od studentki zootechniki, że nie powinno się podawać koniom surowego jajka. Ktoś w wątku o arabach pisał, że podaje i koń wygląda super. Co o tym myśleć?

nie podaje się nigdy całych jajek- ze względu na ryzyko zadławienia( tak samo jak jabłek czy buraków) a dalej, przypuszczam że chodziło o możliwość wystąpienia salmonelli 😉

edit: nie ta wypowiedź 😡
ja słyszałam że podaje się źrebakom całe
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
26 września 2011 09:50
LIDIA902 czarna zdecydowanie odpada- nie mam tyle doświadczenia, żeby jej używać 😉 Jestem jeźdźcem zdecydowanie początkującym. Poza tym nie lubię używać patentów 😉 Cavaletti chodzi bardzo dobrze, ale największy problem jest z tym wygięciem...
Ale dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
ja słyszałam że podaje się źrebakom całe

Całe, rozbite i wymieszane np. z owsem.
może to wielki wstyd, ujma na honorze i tak dalej, ale za chiny ludowe tego nie wiem, wiec zwracam sie z tym właśnie tutaj.
w jakim wieku (minimalnie) musi być źrebak, żeby móc go odsadzić od matki? jeśli juz ktoś go odsadzi i sprzeda, to czy nowy właściciel może go trzymać w normalnym boksie, 'na dorosłego konia'? oczywiście wiem że dzieci powinny być jak najwiecej na pastwisku, ale nasza stajnia nie prowadzi chowu bezstajennego, a ma sie pojawić taki mały przybysz z drugiego końca polski (no właśnie - można źrebaka taki kawał - 600 km- przewieźć, bez obaw że taka podróż bez matki odbije sie na jego psychice?), wiec pytam. i jeszcze, może wychodzić na padok z dorosłymi końmi, czy koniecznie z rówieśnikami?
zabijcie mnie za taka niewiedze  😡
galeria, zwykle odsadza sie zrebaki pol roczne. w wyjatkowych przypadkach 5 mies. wczesniej jest niedobrze.
moze mieszkac w normalnym boskie, dlaczego nie? 😉
i moze chodzic ze stadem, jesli nie ma grupy rowniesniczej, to i tak nie ma innego wyjscia. trzeba tylko przypilnowac na poczatku, zeby nikt mu krzywdy nie zrobil.
kenna
Mój przy zadławieniu sianem i ratowaniu go ponad godzine nie miał wzywanego weta, bo był to weekend i nikt nie chciał przyjechac. Kazano mi go obserwowac. Nic sie w sumie z koniem nie działo poza tym ze nie chciał jesc na 2 dzien i przez kolejnych pare dni siana. Sadze ze był podrazniony w przełyku. Dzieki temu schudł dosysc znacznie. Ale poza tym sladu po zadławieniu nie ma.
katija dzieki wielkie  😉 nie wiem tylko co z ta podrózą, wiem że najlepiej z towarzyszem, najlepiej dobrze znanym albo jeszcze lepiej matką, ale niestety nie będzie takiej możliwości. co wtedy? znajoma która chce takiego dzieciaczka kupić planuje te podróż odbyć, ale z wieloma postojami, odwiedzaniem źrebaka w przyczepie żeby sprawdzić czy wszystko ok a przy okazji dotrzymaniem mu towarzystwa chociaż przez tą chwilke. to nie to samo co drugi koń przez całą podróż, ale... może być? z braku laku?
ChingisChan   Always a step ahead! :)
26 września 2011 21:33
przewraca się czy się przewrócił ?

Już drugi raz. Ostatnio w czerwcu. (przepraszam, że tak późno odpisuje :kwiatek🙂
galeria, zrebak i tak sie zestresuje i tak. ja bym postawila na jak najszybsze pokonanie trasy. tzn zatrzymywac sie pewnie i tak bedzie musiala, zeby kon odpoczal. dac mu siano, tak zeby siegal, napoic w drodze i tyle. zatrzymywac sie co troche wlasnie po to, na jakies 20 min, zeby spokojnie postal.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się