Przekładanie wodzy.!!

A wiec zakładam nowy wątek bo zaintrygowała mnie ostatnio pewna sytuacja w stajni i skłoniła do pewnych refleksji .
Podczas ostatniej z jazdy jedna z dziewczyn na zakręcie przełożyła wodze nad zewnetrzną łopatke. Potem znajomy zapytał czy tak można robić i tu starły się nasze teorie. Jakieś czas temu uczona byłam ze zamykanie konia zewnetrzna wodza poprez lekkie jej przekładnie jest szczególnie pomocne w szkoleniu młodych koni wypadających łopatkami. Wiem że metody tej używali tacy szkoleniowcy jak Paalmann, Jean d'OrgeiX czy Francois Baucher. Z metodą tą spotkałam się także w książce wszechstronne szkolenie koni część I. Oczywiście nie chodzi mi tu o działanie wodzą które jest samym działaniem wodzy a rodzajem delikatnej sugestii. (do tego dochodzi pilnowanie łydką i dosiadem)
I nagle wbrew swoim dotychczasowym przekonaniom dowiaduje się że robienie czegoś takiego jest nieprawidłowe.
jakie macie zdanie na ten temat ?????
mam nadzieję że pomożecie mi rozwiązać moj problem 🏇
a tak zeby bardziej zobrazowac o co mi chodzi....
w jeździe west jest to dość popularna metoda trenigowa.

edytuj posty!
😤
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
20 września 2011 08:00
Ja zawsze bylam uczona że wszelkie przekładanie wodzy nad szyją jest niepoprawne
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
20 września 2011 08:29
W jeździe westernowej konie są trochę inaczej uczone. Jeździ się głównie na długich wodzach, a skręty sygnalizuje się uciskiem wodzy na szyję, łydkami i balansem ciała...

Ale w stylu klasycznym przekładanie wodzy (przynajmniej przez trenerów, z którymi przez 4 lata miałam doczynienia) było uważane za błąd. Nazywano to ,,łamaniem konia". Ale szkół jazdy jest tyle, ile instruktorów i trenerów... Taka prawda 🙁
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
20 września 2011 08:37
Mnie uczono, że zewnętrzna wodza, owszem ogranicza łopatki i przeciwdziała ich wypadaniu, ale działa do granicy kłębu i jej przekraczać nie wolno. Zresztą nigdy takiej potrzeby nie miałam. W sumie to częściej widuje się u jeźdźców problem przekładania wewnętrznej ręki przez szyję w celu korekty wpadania konia do środka, zamiast użyć łydki wewnętrznej.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
20 września 2011 08:51
...IMO przekładanie wodzy jest protezą.tak jak Koniczka mówi - przekładanie wodzy jest protezą wewnętrznej łydki... zdaża mi się,wtedy lecą na mnie trenerskie gromy,z groźbami ucięcia owej ręki,ale najczęściej zdaża mi sie to gdzieś tam w walce,na parkurze, wciasnym zakręcie  😉
Mnie również uczono, że jest to niepoprawne, chociaż sama miałam z tym ogromny problem, koń nie chciał skręcać, ja miałam za długie wodze i ratowałam się przekładaniem ich przez szyje  😡 na szczęście udało mi się to wykorzenić. nigdy nie spotkałam się z teorią, jakoby miało to być poprawne działanie wodzy w jakiejkolwiek sytuacji..... ale racja, szkół jazdy jest tyle ile trenerów, instruktorów, zawodników....
no własnie o to chodzi.
ale na według tego trenera kadry tak się robi .
np 2,13 spójrzcie na działanie wodzami
z tego co pamiętam była to szkoła dość kontrowersyjna
20 września 2011 10:27
w 2.47 akurat tyłem jest i nic nie widać - dalej tez nie widzę by przekładał te wodze
od 2.13 naprawde spojrz jak na boki je wysuwa jak jedzie miedzy pachołkami . Np ćwiczenie z książki autorstwa tego trenera
20 września 2011 10:42
moim zdaniem nie przekłada a zbilża do szyi

na wklejonym zdjęciu w górę po szyji ta ręka poszła, ale bez przekładania
ale mi nie chodzi o krzyżowanie dłoni nad szyją ale własnie o wywieranie nacisku zewnętrzną wodza na szyje tak jak jest to na zdjeciu. Czyli o przesunieciu obu rąk w bok
20 września 2011 10:49
no ale mowa był a o przekładaniu - i moim zdaniem nie przekłada przez szyje

Ogerx jest generalnie dość specyficzny
w sumie co do jego specyfiki jazdy się zgodze😉heheheh
inny niż wszyscy
ale mi nie chodzi o krzyżowanie dłoni nad szyją ale własnie o wywieranie nacisku zewnętrzną wodza na szyje tak jak jest to na zdjeciu. Czyli o przesunieciu obu rąk w bok

Lenka ale na Twoim zdjęciu to wewnętrzna wodza działa na szyję, nie zewnętrzna... koń jest ustawiony w lewo - działa lewa wodza - jak pisały dziewczyny - jako "proteza łydki"...
Mnie uczono, że jak jadę w lewo to lewą delikatnie do siebie i ew. w bok, a prawą oddaję- luźna i odstawiona na prawo.
zewnętrzna wodza nie może być luźna, tyle razy o tym było  🙄 mnie też uczyli, że wewnętrzna ewentualnie w bok, żeby nie szła w dół. zewnętrzna ogranicza, nie odsuwa się, nie poluźnia.
Mamy w stajni konia który galopując po kole, ujeżdżalni w lewą stronę w danym momencie gwałtownie odbija w lewo do środka koła.
Po prostu skraca sobie drogę, co jest dosyć niebezpieczne i wybija z siodła jak się nie jest przygotowanym.
Kiedy widzę, że już coś kombinuje i nie trzyma się ściany tylko ucieka do wewnątrz- przekładam wodze na zew. stronę i przytrzymuje.
Po drugim kółku i takiej korekcie, znaku, że nie pozwolę- jest już Ok.

Ale pewnie nie o takie sytuacje autorce chodzi  🤣
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
22 września 2011 22:01
Takie rzeczy załatwia się wewnętrzną łydką, a nie wodzą. Wodza, jak to ładnie zostało określone, to w takim wypadku tylko proteza.
No nie, nie mozna krzyzować, zdaje sie ze w wescie tez nie ma to zastosowania, mozna by przesunąc obie w tym samym kierunku....ale to juz pewnie "moja teoria"....Generalnie trzeba wziac pod uwage fakt ze jak ucza nas jezdzic to ucza nas na coś potrafiących konaich i uczą nas dobrych nawykó...ale jak dane nam, na niejako wyzszym poziomie, szarpac sie z zepsutym koniem, to praktycznie wszytsko jest dozwolone....

Jednakże krzyzowanie chyba nie mialoby zadnego zastosowania...nawet wyobrażcie sobie ułana który trzyma wodze w jednej ręce... choć w wescie bardziej to będzie idac, trzymajac je w jednej rece nad szyją konia przesunie ręke w bok i tylko jedna wodza dotknie szyi konia. Jezeli chodzi o podparcie konia wodzą, zeby nie wiem..nie wpadł na zakręcie to i tak przesuniecie reki poza szyje swiadczy moze o zbyt luznej wodzy a nic nie wniesie...

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się