Konie czystej krwi arabskiej

Miałam kiedyś przyjemność poznać wałacha półkrwi, po og. Egzamin (po Etogram), szalenie dzielne i oddane konisko. W dodatku w pakiecie z pięknymi, madrymi oczyma  😍
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
08 września 2011 11:54
O właśnie, Egzamin! Chodził w konkurencjach kawaleryjskich i dobrze się spisywał. Jeszcze jeden przykład użytkowych predyspozycji "Etogramów"!
Na fotce Endymion w stylu Doma Vaquera ;-)
marta_o - przystojny siwy. Bardzo podoba mi się to zdjęcie...też sobe muszę zrobić na czarno/biało 😉

Wrzucam najnowszą fotkę Waganta 🙂 2,5 miesiąca po kastracji... nabrał już trochę ciałka.
marta_o już na fejsie podziwiałam siwka, naprawdę piękny jest.
kociarnia ładnie wygląda 😉 ile ma lat?

Grom z dzisiejszej jazdy. co prawda to samo zdjęcie do w KR ale nie mam ich zbyt wiele.

Dziękuję w imieniu Endymiona ;-)

Neśka, czy gdzieś macie zamiar pokazać się ze swoimi arabiszczonami? Widziałam gdzieś zapowiedź ME, że odbędzie się w przyszłym roku w Marbach w Niemczech. Nie wiem na ile to prawda.
Zastanawiam się nad tym , jak mało nawet fajnie zrobionych arabów startuje choćby w regionalnym ujeżdżeniu. Kilka koni jakie znam naprawdę są na dobrym poziomie. Czyżby ludzie jednak obawiali się, że arab będzie gorzej oceniony tylko dlatego, że nie jest koniem innej, wyższej wzrostem rasy?
marta_o tak, planujemy starty w przyszłym roku. Konie są cały czas w treningu ale to jeszcze nie to, co bym chciała, więc cały czas praca, praca, praca a w przyszłym roku postaramy się gdzieś pokazać. Nie ukrywam, że chciałabym gdzieś dalej z końmi pojechać. Wszystko jest kwestią organizacji, więc może akurat uda się 😉

Myślę, że masz racje. Ludzie boją się, że arab zostanie gorzej oceniony, ze względu na motorykę ruchu, która jak wiadomo jest inna niż koni wyższych. Ponadto, często słyszę opinie o tym jakie "te araby są straszne, tylko dla doświadczonych jeźdzcców.. bla, bla, bla.." z czym absolutnie się nie zgadzam, bo według mnie wszystko zależy od podejścia do danego konia a taka opinia tylko zniechęca młodych jeźdzcców do kupna araba. Kolejnym powodem małej frekwencji jest fakt, że np. w moich okolicach jest mało organizowanych zawodów (oprócz MP i jesiennego w Janowie) a to, żeby jechać z koniem gdzieś dalej na zawody wiadomo, że łączy się z nie małymi kosztami na co nie każdy może sobie pozwolić.
neśka nie mogę się doczekać żeby chociaż zobaczyć fotki z Waszych wspólnych startów. Trzymam mocno kciuki za Was!
Pokazuj też częściej fotki treningowe. A co tam u mojego Siwego ulubieńca?  :kwiatek:
ashtray to bardzo miłe, dziękuje :kwiatek: a siwy cały czas jeżdżony, raz na padoku innym razem w terenie. Ostatnio zaskakuje mnie swoim opanowaniem i chęcią do pracy, aż miło 😉
neśka - dziękuję. Wagant ma 12,5 roku.
Hej Kociarnia , moze ja to w tym wątku przegapiłam , bo siedze tu od niedawna , ale czy możesz please napisac jakie masz doświadczenia z kastracją ogierka w tak późnym wieku -  co  wpłynęło na tą decyzję , jak on to zniósł i jak sie zmienił?
Z gory dzieki : )
Mój Czasahir jest wnukiem Etograma, i wpis Wojenki na poprzedniej stronie doskonale go opisuje 🙂

"Ja jeździłam jednego konia po Etogramie, od matki po Wachlarzu. Niewysoki, ale za to mocnej kości. Zazwyczaj bardzo opanowany, czasami potrafił pokazać rogi, ambitny.
Ruch w kłusie mało obszerny,wybijający,niewygodny.Za to galop rzeczywiście fantastyczny.I grzywę miał bujną "
dominoxs- - wykastrowałam Waganta z nadzieją, że zmniejszy się tkanie..poza tym wydawało mi się, że im będzie starszy tym ta decyzja dla mnie będzie trudniejsza, a nie chciałam by do końca życia stał samotnie na padoku lub w boksie. Nigdy nie spawiał mi problemów jako ogier. Minęły już prawie 3 miesiące od kastracji, nabrał ciałka, zmienił się chyba niewiele- jest bardziej równy w galopie (bo nie patrzy jak przykopac koledze na treningu, wiec nie zmienia tak nóg jak sie pobudzi), nadal jest ambitny, rży do klaczy, w terenie musi isc jako pierwszy. Jeszcze nie jest w stadzie, ale obserwując jego fikanie gdy widzi stado przez ogrodzenie obawiam się, że nie będzie łatwo. Tkanie się zmniejszyło 🙂
Tak w ogóle to Wagant też ma Etograma w rodowodzie - faktycznie bardzo wygodny galop, ambitny, niewysoki, z dobra techniką skoku, niewykłębiony, grzywa rośnie mu naprawdę ładnie (niestety wyrywam wodzami 🙁 )
No własnie mnie ten kontakt w stadzie najbardziej interesuje... czy jest szansa ze sie uda - napisz proszę jak tylko zdecydujesz się na pierwsze próby .
Poznałam  takiego pieknego ogra , 10 lat ...gdyby tylko zechciał się ładnie zwałaszyc , byłby mój , eh...
a z jakich powodów nie chcesz miec ogiera? Dobrze ułożony ogr nie jest zły 😉
klacze , klacze wokół... same klacze...
To może ja się pochwale moim arabiszonem z ostatnich zawodów w Janowie

Bronze   "Born to chase and flee.."
17 września 2011 15:11
Q - pięknie sie prezentujecie w różach  😉
a ja tak nastrojowo - .....  prawie jak na stepach akermeńskich  😀
P.S. Żeby nie było,że tylko trener jeżdzi to dorzucam siebie...w stój niestety bo w ferworze treningu nie było komu cykać. Cóż...zycie  😎
Euro 2012 się zbliża. W związku z tym wstawiam fotki Edka podczas przygotowań  😉 Drużyny jeszcze nie wybrał ale z całą pewnością reprezentacja nasza będzie  😅
Q świetne zdjęcia, ładnie się prezentujecie 😀 Jak poszły zawody?
Marta_o haha super, z takim zawodnikiem to może w końcu coś wygramy 😁
Q super foty 🙂
zawody zależy z której strony patrzeć ;P z jednej fatalnie bo na czworobok nie wyjechałam na parkurze spadłam
a z drugiej fantastycznie 😀 koń jak na pierwsze zawody super bo trzeciego dnia zachowywał się extra co prawda hala i tak ją paraliżowała ale parkur przejechaliśmy i kobyła szła i się nie bała co mnie bardzo cieszy 🙂
Shamal fajnie pobiegł w  sobotę, a na stronie wciąż nie ma filmów. Wygrał w ten sposób bilet na tory dla młodszej siostry.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
19 września 2011 20:29
A my w miniony weekend ukończyliśmy N-kę, 85,7 km  🙂. Plan na ten sezon wykonany.

przegląd weterynaryjny

i z trasy

Ogurek, Wojenka! gratulacje!

my ze Złotą trenujemy ostro- moze w  przyszlym roku cos... gdzies uda sie pojechac...
Wojenka, super - gratuluje 🙂 wypadlam z obiegu rajdowego ale zawsze lubilam ta dyscypline i chcialabym kiedys rajd pojechac 🙂
Wojenka , jesli tu jesteś : muszę Ci tu na forum podziękować za pracę z pewną małą ruda na literę K : )
Trener który na początku zabierał się za nią na zasadzie : tfu , arab ; teraz jest zachwycony i zakochany - twierdzi ze dawno nie pracował z tak mądrym koniem ,
młoda łapie w mig , a ja wiem ze duzo w tym jest tego jak byla wychowana - wielki uklon dla stables !!!! , i jak była zajezdzona - tu pomnik dla Ciebie !
Daj znac tylko czy pomnik spizowy czy z innego metalu. Albo z dobrze ukreconego sianka : ) : ) : )
Q. - urokliwie wygląda twe konisko.  Taki kobiecy koń.
Marta o  - gracz pierwej sort!
Ogurek - gratulacje dla rumaka
Wojenka - szefu jak widzę w formie
Bronze  - w pierwszym foto wywal kabel, zrównaj widnokrąg i zmień na sepie. Będzie takie pustynne 🙂
Wojenka   on the desert you can't remember your name
20 września 2011 09:53
Dzięki dziewczyny  🙂.

dominoxs, ach to Ty! Jak miło Cię tu widzieć! Ale będzie jeszcze milej jak pokażesz jakieś zdjęcia Karimy  😀
Cieszę się, że mała dobrze się sprawuje, będziecie z niej mieć dużą pociechę  🙂.
A z tym pomnikiem, to bez przesady  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się