COPD

zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
12 września 2011 08:23
solusiek mó to kuc feliński, więc w sezonie jesienno-zimowym na brak futra nie narzekamy - chłopak zarasta jak mamut ! ale to też kwestia przyzwyczajenia organizmu - jeżeli Twój stoi w takich warunkach od kwietnia, to sądzę, że nie powinno być z niczym problemu. Organizm sam się postara przystosować do panujących warunków  😉
ja chyba tylko kilka razy założyłąm na kuca wieczorem derkę ( polar ) bo mrozisko spadło do ponad - 27 stopni..
a powiedz mi - u Ciebie konie mają jakieś miejsce chroniące od wiatru czy deszczu ?
BASZNIA   mleczna i deserowa
12 września 2011 08:35
solusiek zduśka ma racje, jesli Twoj kon przestal sezon na dworze do zimy sam sie przygotuje. Musisz zadbac tylko o odpowiednia do warunkow porcje paszy OBJETOSCIOWEJ-kon grzeje sie wloknem, dere zostawilabym na mrozy o jakich pisze zduśka. Robisz dla konia najlepsze co mozliwe, a on doskonale sobie poradzi 🙂. Budujac boksy w zimnej stajni mialam watpliwosci, ale samopoczucie zimowe koni ( w tym ponad 20 letniej klaczy) przekonalo mnie, ze zimno NAPRAWDE koniom nie szkodzi, a duza ilosc swiezego powietrza POMAGA tak, ze nie do wairy sa efekty.
czy wiecie o jakiejś promocji na Secretę 2,4 kg w jakimś sklepie internetowym? Albo gdzie teraz najtaniej? 😉
zduśkaBASZNIA dziewczyny dziękuję za odpowiedzi, całkowicie zapomniałam odpisać. Ma dwie pełne ściany i dach, i do tego z jednej nieosłoniętej strony w odległości 3 metrów jest stajnia. Więc z tej strony też jest osłonięty od wiatru. Jeśli będzie mu od południa sypało, czy wiało to najwyżej coś mu dobudujemy jeszcze. Ale mam nadzieję, że sobie jakoś poradzi.
Derki mam przygotowane, zarówno polarowe, jak i polar+przeciwdeszczowa, i ciepła zimowa. Zobaczymy jak "wyjdzie w praniu". Boję się troszkę o wodę, bo przecież zamarznie i o siano, które trzeba moczyć (tez zamarznie jak bedzie mróz). A dostaje tylko siano, bo nie może jeść owsa. Narazie jest w porządku, nie kaszle, nie dusi się. Zimą jest gorzej więc będziemy obserwować i w razie czego mam naszykowaną secretę na pierwszy rzut😉
18 września 2011 19:43
solusiek, a nie masz mozliwosci karmic sianokiszonka? U nas byl wystawiony na zime balot i nigdy nie zamarzal, nie wiem, moze to kwestia kwasnosci, w kazdym razie konie dawaly rade bez problemu. Jaka dluga jest ta najbardziej odslonieta czesc wiatki?
BASZNIA Niestety nie mam możliwości karmienia sianokiszonką. Ściany wiaty mają po ok 4,5 metra długości. To jest taki boksik dla jednego konia, dlatego taka malutka😉 Więc ta odsłonieta część ma również ok 4,5 m. W razie gdyby bardzo mu wiało i go zasypywało to dobudujemy połowę tej ściany, tak żeby mógł się schować😉
18 września 2011 21:38
No i dokladnie o to mi chodzilo ;-) Dolozylabym dwumetrowa scianke i spala spokojnie. Co do siana nie mam pomyslu...
czy wiecie o jakiejś promocji na Secretę 2,4 kg w jakimś sklepie internetowym? Albo gdzie teraz najtaniej? 😉

pytanie nadal aktualne 😉

Dodatkowo chciałam Was spytać o syrop z prednisolonem 5,0 (pewnie niejeden z Waszych kaszlaków dostawał 😉)- rozumiem, że trzeba robić na zamówienie w aptece? Bardziej opłaca się z recepty od weterynarza czy od ludzkiego lekarza? Jaka jest pojemność i jak to mniej więcej wychodzi cenowo?
:kwiatek:
wendetta Ja zamawiałam syrop z prednizolonem. Miałam receptę od weterynarza,bo lekarz nie chciał przepisacć tak dużej ilości.  To jest lek recepturowy, robiony w aptece. Ale nie w każdej aptece mają możliwość go zrobić. Niestety nie pamiętam ile on kosztował  . To była chyba butelka 500ml z tego co mam zapisane. Miałam podawać raz dziennie 50 ml więc wychodzi 10 dni ok.
Secretę kupowałam w sklepie horsepower.pl ale nie mogłam się jej doczekać, przyszła chyba po miesiącu.
Jak masz mozliwość, bierz recepte od ludzkiego lekarza. Na "ludzką" zapłaciłam ok. 15 zł, na weterynaryjną sam steryd kosztowałby ponad 200 zł, nie licząc innych składników.
O kurcze, myślałam, że nawet na "nieludzką" będzie kosztował tak max 100 zł... Ale różnica rzeczywiście spora- wobec tego będę próbowała zdobyć od ludzkiego lekarza. Izydorex, a Tobie lekarz bez problemy zapisał taką ilość?

Solusiek, też mam zapisane dawkowanie 50 ml/dzień. A Secreta już zamówiona- swoją drogą jestem w szoku jaka jest różnica cenowa między sklepami internetowymi- od 265 do 340 zł 🤔
wendetta, no coż, przepisał, ale pewnie się domyślasz, że nie poszłam po receptę do pierwszego lepszego lekarza 😉 Dobra wiadomość jest taka, że może być recepta od lekarza ogólnego, nie tak jak w przypadku sterydów wziewnych
Ja też chciałam pójść po receptę na ten syrop do lekarza ludzkiego, ale powiedział mi, że to za duża dawka, by mógł przepisać. No i nie dało rady. Ale z kolei lei wziewne bez problemu przepisał mi lekarz rodzinny, po dwa opakowania  na receptę refundowaną. I to się bardzo opłacało. Bo zapłaciłam za 4 opakowani ok 50 zł😉 Co lekarz to inne zdanie. Ale jak chciałam kolejną receptę na te leki wziewne to już nie chciał przepisać.
Bo z wziewnymi nie jest tak łatwo. Musi być recepta wystawiona na astmatyka.
czy teraz ogólne Secreta zmieniła swoją formę (z proszku na mini peletki) czy tylko pojemność 2400 g? Mnie tam się bardziej podoba, mam wrażenie, że mniej się "marnuje" 😉
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
25 września 2011 17:31
Bo z wziewnymi nie jest tak łatwo. Musi być recepta wystawiona na astmatyka.

I lekarz rodzinny powinien mieć zaświadczenie od prowadzącego pacjenta specjalisty, że ta astma rzeczywiście jest. Jakby tego lekarza skontrolowali i zobaczyli,że przepisał zdrowej osobie wziewy na "P", to lekarz musiałby oddać za te leki refundacje(w Polsce takie sytuacje już miały miejsce).
czy teraz ogólne Secreta zmieniła swoją formę (z proszku na mini peletki) czy tylko pojemność 2400 g? Mnie tam się bardziej podoba, mam wrażenie, że mniej się "marnuje" 😉

na razie nowa jest tylko ta 2,4 kg.
Vetoquinol wyprzedaje stare zapasy tej 800 g.
Jak wyprzeda to pewnie pojawi się 800-tka w peletkach.

Zwróć uwagę, że peletek podaje się ciut mniej 🙂
Czyli cena została, waga taka sama a dawkowanie niższe od starej Secrety
Jaka fajna wiadomość, forma proszku jest cokolwiek upierdliwa, imo.
A to dlatego 800 g teraz jest w niżej cenie w niektórych sklepach 🙂
Słuchajcie, baaardzoo pilnie poszukuje kogoś, kto posiada na sprzedaż ( w dużych ilościach ) wióry drewniane ( olchowe ) dla konia z COPD.
Zależy mi, na szybkim kupnie, w okolicach Łodzi, Pabianic.
Jeśli ktoś zna, dobre i sprawdzone firmy, lub tartaki czy heblarnie, gdzie mogłabym je znaleźć byłabym bardzo wdzięczna.
A czemu olchowe? Jeśli robione specjalnie na ściółke to wszystkie się nadają, chyba że z tartaku to już co innego. ja zamawiałam kiedyś stąd http://www.muehldorfer.pl/ jak większa ilość to transport gratis.
Właśnie zależy mi na dużych ilościach i żeby było taniej i z tartaku. Jeśli chodzi o olchowe są najlepsze pod względem wchłaniania wilgotności i stanowią idealną izolację.
Jeżeli macie jakieś tanie 'firmy' to bardzo poproszę o propozycję tych ściółek dla alergików 😉
Marthiiina tylko jak będziesz zamawiać to nie bierz takich drobno mielonych  jak są do kupienia w paczkach. Ja swojemu biorę grube wiórki takie jak wychodzą przy heblowaniu desek. Do tego kupiłam olejek do inhalacji i rozpylam mu na trociny. Poszukaj po prywatnych stolarniach bo czasami właściciel chce się tego pozbyć i możesz dostać trociny za darmo.
Paramedica Tak, wiem wiem, chodzi o konkretne, odpylone wióry drewniane, grubeee.. ...a dziś złapałam jakąś dobrą firmę na stronie www.rgrpartners.com Zapowiadali  się całkiem nieźle z tego co mi proponowali, typową ściółkę dla alergików i końmi z COPD, na paczkę wiór ok 130 l wychodzi 35 zł ( średnio ) Niestety przesyłka i transport z Warszawy do Łodzi ok 150 zł. z Tym, że muszę wziąć całą paletę ok 18 paczek...
http://www.profibed.cz/ dokładnie chodzi o tego producenta. Identyczne kostki ze ściółką sprowadzane i sprzedawane również przez www.rgrpartners.com
edytuj posty!
Słuchajcie ! Mam baardzooo dużą prośbę, potrzebuję niezbędne mi informacje do badania labolatoryjnego na temat normy immunoglobuliny E ( IgE ) we krwi u koniu. Chodzi o alergeny. Jeśli wiecie coś na ten temat poproszę o szybką odpowiedź  ❗
nie wolno tak robic!!!  🤬
marysia550recepta ważna jest przez miesiąc.
tak tez nie!
Słuchajcie ! ..u mnie wynikła strasznie dziwna sytuacja, zrobiłam serię badań, biochemię, morfologię z naciskiem na leukocyty i badania na alergię ( co było  dużym podejrzeniem ) a co się okazało ? Po odebraniu wyników, wszystko  w normie... Poziom leukocytów w normie jak i resztę badań z biochemii  i morfologii, nie jest alergikiem, immunoglobulina E w normie.. i teraz O CO CHODZI ? Koń ma straszny kaszel i białawy wyciek z nosa jak konie z alergią czy w najgorszym przypadku kaszel odrywający się jak w przypadku  COPD.
Badania były powtarzane z racji  tego, że może wynikł błąd.. wszystko  w najlepszym porządku..
w takim razie skąd ten kaszel i  wyciek ?!
Może Wy mieliście taki przypadek ?
Grzyby w plucach? Robilas endoskopie? Pobieraliscie probki?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się