Dopasowanie siodła
ehh masakra bo rynek jest przesycony tymi siodełkami standardowymi a to ogromny kobył ma 35 co prawda mam jeszcze czas bo mój lekarz zgodę na jazdy wyraził ale po nowym roku dopiero a niewiadomo jaka będzie pogoda bo może być do wiosny równie dobrze,także mam nadzieje że w tym czasie wyklaruje się co i jak siodło zostanie sprzedane itp:_) noi okaże się czy kobyłka źrebna
eeee no to spokojnie masz czas 😎
mam Palemka czas ale wiesz jak to jest potem okazuje się że już się go niema a Siodło na już jest potrzebne
Czy w siodłach thorowgood maxam można wymiec łek?
gdzies u fachowy i ile to moze kosztować orientuje się ktoś??
Ja nie wiedziłam, że waga definiuje rozmiar siedziska... zawsze myślałam, że;
a) po pierwsze wielkość zadka
b) po drugie proporcje ciała- nogi do tułowia itd....
.. tak śmiesznie tekst na tej stronie napisany jak na 'dzisiejsze czasy' 😁
Jak nie ma mozliwosci tego leku nijak zmienic , to i mattes i zel, wszystko zeby przedni lek nie obtarl klebu.
Lekka jestes - taki zestaw da rady, ale lepiej by bylo dopasowac to siodlo, albo inne 🙄
albo mattes correction system. Wtedy można bez problemu sobie dołożyć wkładek tyle ile trzeba.
Siodlo nie lezy tak na klebie zeby byl potrzebny mattes i zel.
Ja jezdze na 2 koniach i niestety nie mam mozliwosc dopasowac siodlo na obydwa. Wiec na jednego mam mattes a na drugiego bez podkladki. Na drugie siodlo mnie nie stac.
Dramka, no nie wiem, wygląda mi na to, że to siodło nie ma jeszcze dopiętego popręgu. Jeśli tak jest, to popręg plus ciężar jeźdźca i sam mattes nie wystarczy. Wzięłabym mattesa correction - myślę, że potrzebne będzie dopchanie.
dopychać nowe siodło?
ono na żywo wcale tak źle nie wygląda, obstawiałabym, że jest odrobinę za szerokie
Endurka, ale dopchanie w mattesie correction, kieszeni 🙂, nie siodła 😉
Witam
nie wiem gdzie zapytać więc zapytam tutaj bo jest to wątek o siodłach 🙂
Kupiłam siodło używane i bardzo czuć je stęchlizną ,nie wiedziałam o tym dopiero jak otworzyłam paczkę. Moje pytanie jest takie.. Nie wiecie może czy ten zapach zniknie i czym można go zniwelować? Dodam iż siodlo jest ze skóry 🙂
Arimona to moje nowe siodło, specjalnie wzięłam L bo jak jeździłam w M Mąki to było za ciasne, więc wyszłam z założenia że lepiej kupić większe i coś podłożyć 😉
epk tak na zdjęciach siodło nie jest podpięte ale mimo wszystko wg mnie nie ma takiej masakry żeby wpychać tam żel i mattesa <bo wtedy to siodło by już nie leżało, tylko sterczało na stercie podkładek>
xxagaxx, epk mattes correction wygląda na całkiem fajne rozwiązanie 🙂 miałam mattesa z korektą tyłu ale był okropnie grubaśny <na pewno za gruby na to co mi jest potrzebne i sprawił by że leciałabym na przedni łęk>. Powiedzcie mi jeszcze tylko skąd taka różnica cen <aż 300zł 🤔 > w mattesie correction bez obszycia futerkiem a z obszyciem? futro jest aż tak kosztowne? 😲
Zaloz bez niczego i spawdz w ruchu, ale mi sie wydaje ze bedzie sie wbijalo w klab dosyc mocno. Correction moze byc calkiem dobra opcjia, ale nie przejmowalabym sie ze duzo jest pod siodlem i tak raczej nie bedzie to siodlo dobrze pracowalo.
Cordkowa, a mi nie chodzi o żel i mattesa - tylko o dopchanego mattesa.
Ale do wyrokowania to ja jednak potrzebuję zdjęcia z porządnie dociągniętym popręgiem. Niestety tak to wróżymy z fusów - dociągnięty popręg - tak jak mamy podczas jazdy często bardzo zmienia obraz, nie mówiąc już o ciężarze jeźdźca.
epk jutro zrobię zdjęcie z podpiętym poręgiem i jak siedzę na koniu i zobaczymy
Arimona w takim razie żadne siodło daw-maga nie będzie dobrze pasowało, skoro M jest za małe L trochę za duże to uważasz że co powinnam zrobić? Olga wg Ciebie powinnam mieć siodło na miarę żeby dobrze pasowało? może kiedyś, jak będę zbierać cały rok 😁
Co robic, co robic? Jezdzic🙂 z matesem, i miec nadzeje ze troche sie jeszcze rozbuduje. Wstaw te zdjecia, moze nie mam racji i bedzie miejsca troche.
Crodcowa jak dopasujesz z mattesem to będzie ok. Mattes bez futra to tak naprawdę tylko kawał podkładki z kieszeniami na wkładki. Jest cieńsza, więc pasuje pod siodła które są dobrze przodem dopasowane. Ty chcesz podnieść siodło, więc potrzebujesz jak najgrubszej podkładki czyli tej z futrem.
A siodła szyte na miarę wcale nie są takie drogie.
Tak naprawdę wystarczyłoby kupić jakąś inną firme, w której można zmieniać rozstaw łęku, nie SML tylko normalnie, rozmiarami.
[quote author=Agnes_Agnes2 link=topic=95.msg1139004#msg1139004 date=1316772665]
Witam
nie wiem gdzie zapytać więc zapytam tutaj bo jest to wątek o siodłach 🙂
Kupiłam siodło używane i bardzo czuć je stęchlizną ,nie wiedziałam o tym dopiero jak otworzyłam paczkę. Moje pytanie jest takie.. Nie wiecie może czy ten zapach zniknie i czym można go zniwelować? Dodam iż siodlo jest ze skóry 🙂
[/quote]
Oczywiście, że zniknie. Ja bym umyła siodło porządnie wodą z mydłem do skór (albo przynajmniej glicerynowym), często płucząc gąbeczkę. Niech się powietrzy dłuższy czas w jakimś przewiewnym miejscu i porządnie wtedy natrzeć olejem lub smarem do siodeł, najlepiej z zawartością wosku pszczelego, który daje przepiękny, miodowy zapach 🙂 Może trzeba będzie proces powtórzyć.
Chyba stworzę fun-klub Bogdana!
Dziś testowałam swoje siodło po "odnowie". Tak jak mój koń się ruszał i jak ja siedziałam, to jak niebo i ziemia. Dziękujemy raz jeszcze i polecamy z całego serca, nie ma co się bawić w podkładki.. :kwiatek:
dziewczyny, siodło Cordkowej jest jakieś pół rozmiaru na Cordka za duże. Dzisiaj mierzyłyśmy tego mattesa correction system bez futra i okazał się idealny. Z igły widły robicie 😉
I tak tez wyglada. Nie wystarczy zel??
chodzi o to, że trzeba troszeczke podnieść też tył siodła 😉
[quote author=Mąka link=topic=95.msg1140952#msg1140952 date=1316979023]
dziewczyny, siodło Cordkowej jest jakieś pół rozmiaru na Cordka za duże. Dzisiaj mierzyłyśmy tego mattesa correction system bez futra i okazał się idealny. Z igły widły robicie 😉
[/quote]
igły widły? A niby gdzie? To chyba Cordcowa robi z igły widły...
To pewnie taka podkladka bedzie idealna albo mattes
[[a]]http://www.gnl.pl/podkladka-podnosz%C3%82%C4%85ca-p-419.html[[a]]