Prosze o pomoc w interpretacji zdjęć rtg

Witam, piszę do Was z ogromną prośbą. Czy mógłby mi ktoś pomóc zinterpretować zdjęcia rtg mojej klaczki. Czy są na tym zdjęciu widoczne jakieś zwyrodnienia, nieprawidłowości? Na co mam zwrócić uwagę? Klacz prawdopodobnie ma zwyrodnienie stawu kopytowego. Byłabym wdzięczna za każda pomoc.
ostatnie zdjecie bylo ogromne  😤
Begonia dlaczego wstawiasz zdjęcia tutaj zamiast poprosić o to weterynarza?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
15 września 2011 14:10
Czego się czepiasz? Może chce zasięgnąć opinii innych wetów.
Begonia dlaczego wstawiasz zdjęcia tutaj zamiast poprosić o to weterynarza?

Wstawiłam te zdjęcia tutaj ponieważ nie stać mnie na konsultacje z innymi weterynarzami. Mogłam sobie tylko pozwolić na zasięgnięcie opini jednego weterynarza, jak się okazało za wiele mi nie powiedział, nie wyjaśnił mi co widać na zdjęciach.  Dlatego mam nadzieje że może ktoś z forumowiczów jest na tyle obeznany w tych sprawach, że mi pomoże
no to ja jestem ciekawa czy ktoś tu coś merytorycznego pomoże
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
15 września 2011 15:43
to sobie bądź ciekawa. Nie pierwszy to raz jak nie masz nic do powiedzenia oprócz wpadania i pouczania i odsyłania do wątków. Nudzi ci się? Kup sobie szopa pracza.
a po co mi szop pracz? Krucjata przeciwko zamykaniu dubli się nie udała, więc tworzysz nowe awanti? Może objawisz zatem swoją wszechwiedzę?
oj koberki koberki 😉

Begonia, moze zdradzisz w jakim celu było robione zdjęcie? raczej weta opinię to tylko na żywo, ale oblatani w "kontuzjach" pewnie coś pomogą 😉
begonia, te zdjecia sa za male. wrzuc na jakis serwer duze i daj tu LINKI. linki, nie zdjecia.
Ja to widzę nierówności na powierzchni kości w miejscach zaznaczonych. Powierzchnia stawowa powinna być gładka, bez takich zacienień, które u ciebie są widoczne.
Na niebiesko- na kości koronowej, na zielono na powierzchni trzeszczki. I nie mam pojęcia jaki to jest stopień zwyrodnienia.
Ważne jakie koń ma objawy. Kuleje?
Aha...i wetem nie jestem.  😉

Klacz w przeciągu ostatniego roku kulała kilka razy, lecz po jakimś tygodniu kulawizny przechodził. Było kilu weterynarzy, którzy twierdzili, że to zwykłe podbicie i że są takie typy koni, które często się podbijają. W lipcu znów zakulała, ale tym razem kulawizna trwała 2 miesiące. Wet zrobił zdjęcia i stwierdził, że to nie wielkie zwyrodnienie stawu kopytowego. Zalecił przez następne 3 miesiące tylko stępować i czekać. Obecnie klacz przestała kuleć.
Linki do zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5959436b41cb658e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/978dd5e1d6c81c35.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6346d6f5cad4d682.html
begonia a znieczulaliście już staw?
http://re-volta.pl/forum/index.php?topic=1384.3000
Wydaje mi się, że przyczyna kulawizny mogą być kopyta, ale nie odważyłabym się podważyć decyzji weta.
begonia- jak wrzuciłaś te linki, to widać zupełnie inaczej. Dużo wyraźniej. I wcale jakichś dużych zwyrodnień teraz już nie widać.
To co na małym zdjęciu wydawało mi się zacienieniem mogącym świadczyć o zwyrodnieniu na powierzchni stawowej chrząstki, na dużym zdjęciu wygląda bardziej jak nałożony cień kości.
Forta klacz była znieczulana podczas zdjęć rtg - po znieczuleniu nie kulała
ale znieczulił konkrenie staw kopytowy czy na przykład od pęciny w dół? mi się przez takie niekonkretne znieczulanie diagnoza opóźniła o jakiś miesiąc
od pęciny w dół
Wczoraj walnęłam małą gafę a wy nie krzyczycie😉
To co najbardziej nie podoba mi się na zdjęciu to położenie kości kopytowej- myślę, ze kulawizna może być tego skutkiem.
trzeszczki   kto nie miał rudego, ten nie miał najlepszego
16 września 2011 07:04
a zdrzadz jeszcze proszę ile lat ma konina (czy 2003 to poprawny rok)  bo to też ważny aspekt wyglądu stawów. Mnie osobiście za bardzo się podobają następujące rzeczy ( z doświadczenia oglądania zdjęć i tego na co lekarze zzwracali uwagę) ale wetem nie jestem

niektóre zmiany mogą być spowodowane wiekiem.
a zdrzadz jeszcze proszę ile lat ma konina (czy 2003 to poprawny rok)  bo to też ważny aspekt wyglądu stawów. Mnie osobiście za bardzo się podobają następujące rzeczy ( z doświadczenia oglądania zdjęć i tego na co lekarze zzwracali uwagę) ale wetem nie jestem

niektóre zmiany mogą być spowodowane wiekiem.

Klacz ma 8 lat
begonia przede wszystkim jednak zmień weta, bo jeśli jakiś wet zrobił Ci rtg nie zdejmując podkowy to chyba sam nie wie czego szuka
jasminowa- a c o Ci się nie podoba w położeniu kości kopytowej? Moim zdaniem kość leży w miarę poziomo do podeszwy. Nie jest zaznaczona linia koronki, ale wydaje się, że kość również nie jest opuszczona.
begonia przede wszystkim jednak zmień weta, bo jeśli jakiś wet zrobił Ci rtg nie zdejmując podkowy to chyba sam nie wie czego szuka

ale po co ściagać podkowę do RTG???  😲  😲
[quote author=_Gaga link=topic=67592.msg1132421#msg1132421 date=1316174484]

ale po co ściagać podkowę do RTG???  😲  😲
[/quote]

Też się nad tym zastanawiałam po co bo u mnie nikt nie zdejmował
bo podkowa przy projekcji "na klocku" często przysłania istotne elementy
Niemcy, którzy mają bardzo sformalizowane badaniu kupno-sprzedaż wymagają do tego ujęcia zdjęcia podkowy, jeżeli zdjęcie robi się do diagnostyki kulawizny można nie ściągaś jeżeli widzi się to co się chciało zobaczyć
Dokładnie, właśnie wróciłam z Niemieckiej kliniki i za każdym razem kiedy robili rtg na klocku (oxspring) zdjemowali  podkowy. Inaczej nie podejmowali się robienie rtg w tej projekcji.
ogurek i solusiek widzę ubiegli mnie z odpowiedzią.
U mnie wet zawsze zdejmował podkowy do rtg kopyta, a 2 kobyły miały tych zdjęć robionych całkiem sporo zanim udało się zdiagnozować.
u nas też zawsze były ściągane podkowy do rtg, wg mnie to obowiązkowo - tym bardziej, ze kulawizna jest dopiero do zdiagnozowania
dziękuje za cenne komentarze, postaram się zdobyć fundusze i skonsultować się z innym wetem.
żaczkowa   gone with the wind
27 listopada 2011 22:17
Mógłby mi ktoś objaśnić pewną rzecz związaną z RTG?
Otóż właściciel konia, którego chciałabym kupić napisał:

"zrobiłem zdjęcia RTG - ogólnie TIV ma na 2".

Nie mam pojęcia co to znaczy.  🤔wirek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się