Dopasowanie siodła

jak je jeszcze bardziej pociągnę do tyłu to popręg by się marszczył:_)tzn mocno ściagnięty byłby w tył,a ile poszerzenie łęku kosztuje ??? to jest kieffer
olcia86, kup dłuższy popręg? Obawiam się, że poszerzenie nie załatwi sprawy, że na tym koniu siodło nadal nie będzie miało balansu, o ile ma pozostać przestrzeń między kłębem a łękiem.
czy z waga 61 kg i wzrostem 165 cm zmieszcze sie w prestigowska 17 skokówke ?
Naciau, raczej tak (mam podobne gabaryty zapewne - i niektóre 17 bywają duże) - to trochę zależy od "objętości"... pupy.
czyli to siodełko nie będzie nadawało się dla tej koninki to w takim razie co polecacie jaki rozstaw łęku itp z niedrogich  siodełek:_)
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
13 września 2011 21:48
olcia86
moim zdaniem poszerzenie ma sens, kobył jest dość bezkłębowy więc nie obawiałabym się,
że siądzie na kłębie.
tak wygląda kobyłka i do ilu powiększyć???
13 września 2011 22:13
Jeśli w tym kiefferze jest terlica drewniana to możliwości poszerzenia są ograniczone do
max. 2 cm.
Najlepiej by było, żeby "poszerzacz" ocenił realnie sytuację.
Moje siodło podobnie wygląda na grubym, bezkłębowym Mrówku
i siodło będzie poszerzone max. Jak na Mrówka będzie jeszcze za wąskie to będę je mieć
na inne pulpety a mały będzie sie padokował aż uzbieram na kolejne siodło :/
czyli co lepiej sprzedać??? i kupić nowe siodło??? jaki model siodła(w miarę tani) proponujecie dla tej pani i z jakim rozstawem? w grę w sumie wchodzą tylko ujeżdzeniuwki po mojej rekonstrukcji acl będzie mi lepiej się usadowić w siodle:_)
olcia86 wydaje mi się że gdybyś założyła szersze siodło, dała dłuższy popręg, to dałabyś radę je zapiąć troszkę dalej. Poza tym kobyłka ma spory brzuszek i niski kłąb co dodatkowo może prowokować do przesuwania sie siodła do przodu. Miałam podobny problem. Przede wszystkim wywaliłam siodło ze sztorcowym przednim łękiem(kręciło mi się na boki) i wzięłam w sumie z podobnym rozstawem, ale o innym ksztłacie paneli, które o wiele lepiej przylega do konia. U Ciebie na pewno trzeba wziąć szerszy łęk.
będę się rozglądać za innymi siodłami wieczorkiem postaram się założyć siodełko wałacha dla porównania jest może nie tak dużo ale jednak szersze:_)
słuchajcie to jest kiefferowa 1 więc siodło coś ok 29 tak? to ile powinnam mieć dla tej kobyły 33?? bo widać że wsumie dużo za wąskie prawda?
Skoro to jest ok. 29 (moje też tyle miało, ale mimo wszystko leżało lepiej niz Twoje, a 33 było za szerokie) to mysle że spokojnie mogłabyś przymierzyć na swoją kobyłkę 32-33.
nio to będę za 33 się rozglądać jak narazie wystawiłam to siodełko- jakby ktoś był zainteresowany wymiana to też pisać;_)))
zdjęcia 2 siodełka a szerokość lęków to ok 14,5cm kieffer a 17,5 to siodełko 😲
kolejne:-)
olcia86, Wydaje mi się, że koń znowu jest trochę za blisko osiodłany. Spróbuj trochę cofnąć siodło. Ono też wygląda dosyć wąsko.... albo jest źle wyjeżdżone. Poduszeczki jak naleśniki i jakiś dziwnie sterczący ten przedni łęk. Środek ciężkości wydaje się być mocno przesunięty do tyłu, a to może nieźle przeszkadzać w osiągnięciu dobre postawy w siodle. Czaprak na pierwszym zdjęciu trochę przeszkadza w ocenie. Może jakby to siodło rymarz odnowił to leżałoby lepiej?
siodło jest rewelacyjne-wygodne jak mało które  jak przesunę jeszcze bardziej  do tyłu to ciągnie sie siodło do przodu przy podciąganiu,ale myślę że leży fajnie czyli wychodzi że to łęk 35 tak i on tez jest za wąski????
choć moze i trochę siodło nachodzi na łopatkę  może w tym siodle korekta tyłu by się przydała???? choś ja powiem to nie jest siodło dla niej  więc...a jakie siodła mi polecacie??jak pisałam ujezdzeniówka i jaki rozstaw, bardzo proszę o konkretne modele
olcia86 to siodło jest przykładem złego dopasowania, jest za wąskie z przodu i do tego są duże braki w wypełnieniu poduszki z tyłu siodła.
To,że Tobie dobrze się siedzi ( w tym siodle nie da się usiąść prawidłowo, środek ciężkości przesunięty jest do tyłu- siedzisz pewnie jak w fotelu) nie znaczy,że koniowi z Tobą w siodle równie dobrze.
hmmm faktycznie poprawka by się przydała:_)0 tylko to siodło akurat pokazałam dla porównania szerokość siodła,ale faktycznie  poduszki do dopchania siodełko jest wiekowe i nn więc niema rewelacji w nim,
czy masz jakies propozycje Bogdan co do siodełka, co by było idealne- taki fachowiec jak ty wiedziałby najlepiej
olcia86, Taka jeszcze mała uwaga - nie ma chyba jednoznacznego rozmiaru łęków, który miałby przełożenie na wszystkie firmy produkujące siodła. Rozmiary czasem różnią się między sobą i może być tak, że np. standardowy rozmiar firmy X będzie trochę węższy albo szerszy niż firmy Y, także nie sugeruj się rozmiarami wybitymi gdzieś tam na siodłach tylko tym, jak to siodło leży. Do wszystkiego jeszcze dochodzi "stan ubicia" poduszek, z tego co tak tu bardziej doświadczeni mówią -> mocno wyjeżdżone siodło może być szersze, ale to nie znaczy, że będzie wygodne.
czy masz jakies propozycje Bogdan co do siodełka, co by było idealne- taki fachowiec jak ty wiedziałby najlepiej

bez wazeliny proszę, nie jestem jedyny na rynku
Propozycje przez forum?
Poduszka cała jest do korekty. Te zdjęcia to za mało, aby wszystko określić.
chodzi mi o nakierowanie na jakie siodła mam zwracać uwagę by były niedrogie ale pasujące dla takiej kobyłki:_)
olcia, ale nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, co znaczy dla Ciebie jest tanie siodło?
tanie to znaczy do 1,5tys
siodło jest rewelacyjne-wygodne jak mało które  jak przesunę jeszcze bardziej  do tyłu to ciągnie sie siodło do przodu przy podciąganiu,ale myślę że leży fajnie czyli wychodzi że to łęk 35 tak i on tez jest za wąski????
choć moze i trochę siodło nachodzi na łopatkę  może w tym siodle korekta tyłu by się przydała???? choś ja powiem to nie jest siodło dla niej  więc...a jakie siodła mi polecacie??jak pisałam ujezdzeniówka i jaki rozstaw, bardzo proszę o konkretne modele

To ja mam tylko taką uwagę:pisałaś wcześniej, ze to siodło ma rozstaw łeku 14,5. Ja przemierzyłam kilka siodeł własnie mierząc rozstaw przedniego łęku między poduszkami podbicia (przypuszczam, że robiłaś to w podobnym miejscu) i to, co moge w tym miejscu powiedzieć to, to że przy tych 14,5 cm napewno nie bedzie to rozmiar łęku 35. Ja miałam 13-15cm przy rozstawie łeku 29-30 w róznych modelach siodeł. Przy rozstawie 32-33 miałam 15-17cm.
Może Ci się te moje pomiary przydadzą 😉
15 września 2011 08:33
olcia86
ja jak zwykle polecam passiery 🙂
Aktualnie na Allegro masz Grand Gilberta 17,5 w miłej cenie
a u nas w ogłoszeniach chudapigi oferuje optimuma w cenie szokującej bym powiedziała.
Jedyna sprawa, że rozstawy są standartowe (zdaje się, że obydwa mają szerokie kanały,
czyli wypadną 33-34) ale zawsze można poszerzyć. Na pewno zaletą passierów jest to,
że fajnie leżą na różnych grzbietach i końskie plecy zwyczajnie je lubią (co zresztą pokazują w sposób jasny same konie).
Palemka kieffer ma 14,5cm a to niefirmowe 2- 17,5 dlatego tak napisałam:-)))
AAAAAA-no chyba że tak. No to w takim razie kawał konia z tej Twojej kobyłki, skoro to drugie siodło jest też za wąskie🙂
nio 😕wiec mam nielada problem:-) ale chyba z Bogdanem sie dogadam- jak uda mi się kieffera sprzedać;_)albo dac w rozliczenie to bym była przeszczęśliwa:-) bo na zakup nowego siodełka nie bardzo mnie stać, kobyła to niby sp ale taka mało szlachetna:_(
Ale przynajmniej już wiesz w jakich rozmiarach sie rozglądać 😀 A od czegos trzeba zacząć 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się