Siodła syntetyczne a skórzane

MeLady - ja identyczne klocki miałam w ujeżdzeniówce thorowgood griffin .
olaela   Klub Różowego Jednorożca
25 sierpnia 2011 10:21
[quote author=laura_2013 link=topic=800.msg1110185#msg1110185 date=1314126414]
Widze ze moga byc problemy z dopaswaniem tego winteca 9 z reszta jak z kazdym siodlem) i mam pytanie.
Czy ktos kto miał/ma winteca 2000 moze orientuje sie czy siodło pasuje na waskiego i wykłebionego konia ? nie chodzi mi o łeki bo sa wymienne ale o cała reszte  :kwiatek:
[/quote]

Ja mam dość wykłębionego, ale wąski to on nie jest 🙂 Ujeżdżeniówka Wintec 2000 leży na styk. 2 i pół palca wchodzi między kłąb a siodło, ale przy ciut za dużym łęku. Będę dzisiaj robić próbę po zmianie łęku, zobaczę czy coś się zmieniło i może uda mi się jakoś fotę cyknąć
- Czy to są duże klocki ujeżdżeniowe do siodła Wintec Isabel Werth? Bo ja już się pogubiłam.. 😡

w żadnym wypadku nie są

Klocki do Izabelki to te z linku koniokrady

MeLady - ja identyczne klocki miałam w ujeżdzeniówce thorowgood griffin .

ja mam bardzo podobne (jeśli nie identyczne) w Daslo
azzawa- [s]w którym Daslo??Ravena??

[/s]

Edit- spojrzałam dokładniej i tez mi się wydaje że do Pro Light sa bardzo podobne. 😉
Olaela dziekuje 🙂 bede wdzieczna za zdj 🙂
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
olaela   Klub Różowego Jednorożca
03 września 2011 12:28
laura_2013
Jestem nadal w trakcie kombinowania z łękami. Siodło straciło równowagę po wymianie łęku na węższy. Przodem pasowało "na sucho", tył się sypnął, ale pod jeźdźcem i tak rozpłaszczyło się na kręgosłupie. Włożyłam podkładkę, podniosło się fajnie i ponownie zyskało równowagę ... Chociaż z kolei lekko można było je bujnąć przód tył przed dopięciem popręgu 🤔wirek:
Więc sprawa jest rozwojowa, chociaż obawiam się, że nie jest to siodło przystosowane do takiej budowy i zaczynam się powoli rozglądać za jakimś thorowgoodem HW. Niestety, jak na złość same 17,5 - 18 na ebayu 🙂

Planuję doraźnie jeszcze zmniejszyć łęk, bo ponowne zmierzenie wykazało, że jednak powinien być rozmiar mniejszy i obfocę całość.
O matko mysliałam ze chociaz to siodełko bedzie fajnie sie dopasowywać ale jak pech to pech
Dziewczyna Szamana   Prawdziwa Świętokrzyska Wiedźma
06 września 2011 19:04
Do użytkowników winteców!
Czy ktoś jest w stanie mi dokładnie opisać co to jest ten system cair? Jaka jest różnica w użytkowaniu sideł z systemem i bez? Po czym rozpoznać czy dane siodło posiada cair?  :kwiatek:
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
06 września 2011 20:18
Dziewczyna Szamana najłatwiej, po znaczku z napisem "cair", który znajduje się na spodzie siodła 😉 Tak łopatologicznie system cair, to takie gumowe bąbelki z powietrzem, które znajdują się pod siodłem. Dzięki nim ciężar ciała jeźdźca ma się równomiernie rozkładać na grzbiecie konia, przy okazji dzięki temu siodła z cair są jak poduszka jeżeli chodzi o tyłki jeźdźców, przynajmniej ja mam takie odczucie 😉
Dziewczyna Szamana   Prawdziwa Świętokrzyska Wiedźma
08 września 2011 11:09
Dziewczyna Szamana najłatwiej, po znaczku z napisem "cair", który znajduje się na spodzie siodła 😉 Tak łopatologicznie system cair.

A jeśli by nie miało znaczka? 😉
Kupiłam ostatnio na allegro winteca, który miał mieć cair, ale wydaje mi się, że go tam nie ma. Poprzednia właścicielka uparcie twierdzi, że kupowała to siodło jako siodło z cair, dlatego chciałam się dowiedzieć, czy oprócz znaczka można jakoś w inny sposób stwierdzić czy siodło ma ten system
08 września 2011 11:19
Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie na wszystkich z systemem jest ten znaczek, przynajmniej wszystkie, które ja widziałam miały go, więc jest duża szansa, że zostałaś oszukana, ale zaznaczam, że pewności co do znaczka nie mam 😉 Spróbuj "obmacać" siodło od spodu, powinnaś poczuć te pęcherzyki, siodło na pewno jest dużo bardziej miękkie niż to bez cair.
Może spróbuj skontaktować się z jakimś sklepem sprzedającym siodła Wintec. Np. Pasi-konik odpowiada szybko i rzetelnie na wszystkie pytania, a gdyby nie znali odpowiedzi to skontaktują się z producentem. Sama szczerze mówiąc nie spotkałam się z siodłem z cair które nie miałoby tego znaczka.
Livia   ...z innego świata
08 września 2011 21:09
Wiecie może, czy jakaś firma oprócz Winteca produkuje duże klocki wszechstronne na rzepy? I ew. gdzie można takie cuda znaleźć?  :kwiatek:
a co sadzicie o tym siodle??

warto brac czy lepiej szukac okazji i kupic winteca uzywanego?

http://www.equiversum.pl/daslo-daslo-siodlo-ravenna-pro-light-p-3322.html
vampiria - opinia na temat tego siodła była 1 :
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,520.msg1072167.html#msg1072167

Ja sama zamierzałam kupić to siodło , ale chyba zrezygnuję  i kupię skórzane. Najpierw chce przez rok przetestować wszechstronne Daslo, bo jak na razie co do trwałości mam niezbyt dobrą opinię.
Dzieki. Chyba jednak sie wstrzymam i bede szukac okazji na ebayu  (wintec).

pozdr
Jeździł ktoś w Thorowgood T4 Dressage?
Ja mam cały czas wrażenie, że klocki kolanowe przy moim Wintecu cały czas są nierówno przypięte...  😤 i nie umiem tego wyrównać... Chyba jednak wole klocki na stałe :P
A ja maq takie moze troche dziwne pytanie,ale.. w które siodło z zamszowym pokryciem lepiej zainwestować: skórzane zamszowe czy syntetyczne? O zaletach tego drugiego można poczytać sporo, ale o tym pierwszym nie znalazłam niczego.Chodzi mi głównie o jazde terenową.Jeździł ktos może w skórzanym zamszowym?
hmmm a jak takie skórzane zamszowe zachowa się w deszczu??

Bo syntetyk ok - miałam Winteca 2000 i jeździłam i w deszczu i w śniegu, nie było problemu
13 października 2011 22:40
I jak będzie się w nim siedziało, gdy zamsz się wytrze? Czy nie stanie się potwornie śliskie? Ja ogólnie jakoś nie przepadam za zamszowymi siedziskami, za wadę uważam nawet to w czym mają one pomagać, czyli mocne trzymanie w siodle.
Ja mam bardzo bardzo starą izabelkę. Syntetyczny zamoszopodobny materiał jest wytarty tak, że świeci się jak psu wiadomo jaka część ciała 😉
Owszem, przyczepność jest wyraźnie mniejsza, ale tragedii nie ma. Na pewno tarcie jest większe niż w większości skórzanych siodeł.
[s]Może komuś leży w szafie niepotrzeby czarny łęk do winteca? jeśli tak to zapraszam na pw 😉[/s] NIEAKTUALNE
Dziekuję za wszystkie uwagi.Trochę sie własnie obawiałam, że takie siodło może trzymać aż za mocno, no własnie sprawa deszczu-boje się że jakby zmokło, to w trakcie jazdy nie da sie go po prostu wytrzeć 🤔
Witam! Ma ktoś może pożyczyć do przymiarki niebieski łęk do Winteca, najchętniej z okolic Lublina?Prosze o wiadomości na pw.
sa na allegro w okazyjnej cenie 3 siodła thorowgood 😀
Ma ktoś winteca 2000? Jak to siodło wygląda po latach używania? I czy spisuje się, jest wygodne, da się w nim skakac?
taka drobna informacja 😉 thorowgood wprowadza wersję skórzaną swoich siodeł 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się