kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

efeemeryda   no fate but what we make.
05 września 2011 22:01
jak szybko można zacząć galopować podczas jazdy po maneżu? tzn. co to znaczy rozgrzany koń? Oczywistym jest dla mnie minimum 10-15minut stępa na początek, ale co potem ? czy jest jakaś określona norma jak długo należy kłusować żeby można było rozpocząć galop?

Może brzmi to bardzo laicko, ale to w końcu kącik żółtodziobów  🤣

edit.literówka
efeemeryda, 15 min musi uplynac do pierwszego galopu. wiadomo, ze lepiej dluzej, ale 15 min to taki czas, w ktorym stawy sie "smaruja".
05 września 2011 22:07
dziękuje Katija  :kwiatek:

pytam dlatego ponieważ ostatnio przydarzyła mi się niezręczna sytuacja, byłam z koniem na maneżu stępowałam co najmniej 15minut, może nawet 20, pokłusowalam kolejne 5czy10 i galopuje, na co znajoma "nie galopuj, kłusuj nią, bo koń nie rozgrzany!"  🤔 i nie wiem co to niby miało znaczyć i jak ona to niby widziała po koniu, że nie rozgrzany...
Koń może być rozgrzany już po 15 minutach ale pod warunkiem, że te pierwsze 15 minut będzie aktywne, tzn. nie będzie lazł stępem ledwo powłócząc nogami tylko będzie to żwawy stęp, z woltami, zatrzymaniami itp.
florcia9   "Amicus optima vitae possessio"
06 września 2011 07:34
[quote author=Ala_WR link=topic=1412.msg1123065#msg1123065 date=1315289904]
Koń może być rozgrzany już po 15 minutach ale pod warunkiem, że te pierwsze 15 minut będzie aktywne, tzn. nie będzie lazł stępem ledwo powłócząc nogami tylko będzie to żwawy stęp, z woltami, zatrzymaniami itp.
[/quote]

Ja za to znam teorię, że nie powinno się wykonywać zatrzymywań, jeśli koń nie jest dobrze rozgrzany. Poznieważ poprawne zatrzymanie wymaga od konia zebrania.
inaczej, nie powinno sie wymagac POPRAWNYCH, CZWOROBOKOWYCH ZATRZYMAŃ. bo nie wyobrazam sobie jak mogę nie "móc się zatrzymać, bo koń nie jest zebrany", bo jak mozna np nie wymagac od konia robionego od zera reakcji na sygnaly do zatrzymania? ma "sobie isc" caly czas, a gdy bede chciala np zatrzymac sie bo, np chce podciagnac puslisko, bo za dlugie/krótkie, badz cos do kogos powiedziec, badz ZSIĄŚĆ to mam to robic w biegu? predzej chyba chodzi o zatrzymanie z podstawionym zadem.
Kika   introwertyczny burak i aspołeczna psychopatka
06 września 2011 10:00
mało tego - galop jest zalecany często jako drugi chód po stępie dla koni z problemami plecowymi, takich którym trudno jest rozluźnić się - często w galopie uzyskują ten efekt szybciej - ja po 30 minutach stępa robię kilka kułek po uj. w galopie na jedną i drugą nogę i dopiero potem kłusuję - efekt rozprężenia przychodzi nam wtedy łatwiej - także nie zawsze trzeba trzymać się zasady - stęp kłus galop
Kika
06 września 2011 13:07
Kika
Właśnie o tym kiedyś słyszałam, że nie najważniejsza jest kolejność, ale dobre rozstępowanie  😉
szukam na str pzj pytania na odznaki, ale nie moge znalezc moze mi ktoś pomoc?
Kika
Właśnie o tym kiedyś słyszałam, że nie najważniejsza jest kolejność, ale dobre rozstępowanie  😉

nie wazna jest kolejnosc- 15 min to taka minimalna granica do galopu. a czy w tym bedzie 5 min stepa i 10 klusa, czy na odwrot, czy sam step, to juz takiej roznicy nie robi.
ash   Sukces jest koloru blond....
06 września 2011 14:33
szukam na str pzj pytania na odznaki, ale nie moge znalezc moze mi ktoś pomoc?

proszę http://pzj.pl/modules/wfdownloads/viewcat.php?cid=51
dziekuje, pytania sa, ale nie znalazłam tam próby ujezdzenia na złotą.
Na złotą nie ma próby ujeżdżenia - komisja prosi Cię o wykonanie kilku wybranych przez siebie elementów, ale nie ocenia czworoboku, a pracę z koniem.
achaaa to pewine dlatego nie ma  😀 dziekuje
Dziewczyny! Powiedzcie mi proszę co jest potrzebne, by móc startować w zawodach trochę wyżej niż towarzyskich? Brązowa odznaka, jakaś licencja? Na czym to wszystko polega?

Proszę o pomoc  :kwiatek:

edit
nie trzymaj się kolanami?
srebrna:Genialne!  🤔
Cuban, pojedź sobie kłusem ćwiczebnym robiąc "rowerek" nogami - powinnaś się szybko zorientować gdzie tkwi błąd 🙂 (lepiej ćwicz na miękkim :lol🙂
halo: O dobry pomysł  😉
[quote author=efeemeryda link=topic=1412.msg1123368#msg1123368 date=1315310856]
Kika

nie wazna jest kolejnosc- 15 min to taka minimalna granica do galopu. a czy w tym bedzie 5 min stepa i 10 klusa, czy na odwrot, czy sam step, to juz takiej roznicy nie robi.
[/quote]

No ale, trzeba wziąć pod uwagę, że to wszystko jeszcze zależy od tego co koń robił przed jazdą. Bo jeśli stał w boksie, to jak najbardziej się zgadzam.
Ale jeśli to koń mieszkający w otwartej stajni z wybiegiem, po którym ciągle łazi, to można sobie większość tego darować.
My mamy konie właśnie tak trzymane, a jeszcze do tego, żeby dostać się na maneż, trzeba się wdrapać pod dość stromą górkę. Więc samo to stanowi świetną rozgrzewkę i ja na przykład góra 5 minut stępuję 😉
A co do galopu:
W szkole w Irlandii nasza trenerka robiła tak: Konie wychodziły z boksów na halę, wsiadało się, stępowało góra 5 minut (albo i czasem mniej) i trenerka kazała zrobić 5-cio minutową rozgrzewkę w kłusie i galopie na obie nóżki i potem przechodziło się do właściwej części treningu - już wtedy powoli i po kolei - kłus i galop.
Na początku mnie to trochę dziwiło, ale jakoś wszystkie konie u niej są tak trenowane, a niektóre są mocno starsze i w stanie doskonałym.
Dziewczyny! Powiedzcie mi proszę co jest potrzebne, by móc startować w zawodach trochę wyżej niż towarzyskich? Brązowa odznaka, jakaś licencja? Na czym to wszystko polega?

jest osobny wątek od tego 😉
08 września 2011 10:00
poszukuje miękkich wiader! ktoś kiedyś takie wstawiał w różnych kolorach i rozmiarach. Nie mogę znaleźć  😡
w obi, praktikerach itp są na działach ogrodowych
08 września 2011 10:38
oooo dzięki wielkie! szukałam w sklepach jeździeckich, ale wszystko na zamówienie i  pow. 14 dni oczekiwania 👿
08 września 2011 10:56
TAK! dokładnie takich szukam, ale potrzebuje na już!
Jak się już pojawił temat tych wiader, to zapytam czy faktycznie są lepsze od standardowych plastików? Wygodnie się w tym np. wodę nosi? (co prawda mamy poidła, ale tak piszą o tych wiadrach 'światowy bestseller', co mnie zaciekawiło).
08 września 2011 11:49
Atea czy lepsze to nie wiem, natomiast na pewno bezpieczniejsze. Mój koń to typowy rozrabiaka, wszystko musi dotknąć, posmakować, zrzucić. Mam już dość kupowania plastikowych wiader, które i tak przeżyją max 2-3 tygodnie!
ovca   Per aspera donikąd
08 września 2011 12:07
Poza tym miękkie wiadro można zwinąć i upchnąć do sakw na rajd -nie zawsze jest możliwość bezpiecznego podjazdu/wjazdu konno do rzeki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się