Konie czystej krwi arabskiej

majeczka   Galopem przez życie!
31 sierpnia 2011 20:30
Najpiękniejsza grzywa świata 😍 no może na równi z Edziem 😉
Czesio dzięki :kwiatek: oj tak, jeszcze trochę i biały będzie 😉
Wojenka dziękuje bardzo 😉 a ja poprosze więcej fotek Pana Starszego 🙂 uwielbiam jego maść!
Bronze dziękuje pięknie :kwiatek: 😉
Majeczka, Edzio to teraz ma już za łokieć. Jak rozplotę to czeszę, i czeszę, i czeszę, i końca nie widać :-)
Esso dogania go dzielnie.
Jutro Edzia będę przeplatać to zrobię jakąś nową fotkę. Aż z ciekawości zmierzę w centymetrach :-)
majeczka   Galopem przez życie!
01 września 2011 08:32
Rany boskie 😍, muszę się w końcu wybrać i pomacać Edzia i Esia po grzywie oczywiście. Cudowne.
Marta- Estiemu nie odrosła tak grzywa po obcięciu, nawet nie jest mocniejsza, ech te geny 🙂
Esso i Edziu- Boskie!
Zawsze mi sie marzył koń z długą grzywą, ale niestety 🙂😉
Myślę, że jednak ogiery mają większą szansę na bujną i długa grzywę. Choć znam jedną klacz arabską, której grzywa jest gęsta, rozkłada się niemal na dwie strony :-)
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
02 września 2011 09:52
Niuniek miał zawsze słabą grzywę, ale też żadnych odżywek ani jajek nie próbowałam mu dawać i nie wiem, czy po 20 to jeszcze ma sens
Ha,

jajko ofukane , obsmarkane i cała kolacja była do wywalenia.....

Nowa porcja poszła z mielonym siemieniem lnianym,  zaparzonym , w ramach przeprosin : )
Wojenka   on the desert you can't remember your name
02 września 2011 12:49
Edek wygląda jak mini andaluz 🙂
Ciekawa jestem w jakim stanie będzie grzywa Młodszego, po pół roku na pastwisku, bez dotyku szczotki i sheena  🙄 . Najwyżej przerwę go na szportowo  😁
Ha,

jajko ofukane , obsmarkane i cała kolacja była do wywalenia.....

Nowa porcja poszła z mielonym siemieniem lnianym,  zaparzonym , w ramach przeprosin : )
Sorry za of top ale nie mogę się powstrzymać. Może jada tylko prawdziwe wiejskie jaja a fermowych niet  😂
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
02 września 2011 14:47
Grzywa to geny , ja coprawda araba juz nie posiadam a Lusitano i Pre , ale z racji pelnego uwielbienia dla tej rasy czesto tu zagladam 🙂 .
Moje konie to walki i lusitano ma grzywe jak ogier gesta a pre trzy wlosy i tak to wyglada , co do grzywy Edka to zadne zdjecie nie oddaje jego urody i tego jak ta grzywa na zywo wyglada 🙂
Ciekawa jestem w jakim stanie będzie grzywa Młodszego, po pół roku na pastwisku, bez dotyku szczotki i sheena  🙄 .

w sierpniu wyciągneliśmy na spacery kobyłkę, która przez trzy lata biegała tylko po łąkach i grzywe miała że ho ho, w przeciwiństwie do Sajgi, której połowę wyrwałem wodzami  😡
ps. dziewczyna która na nią wsiadła jeździ w stadninie na młp stwierdziła, że nie wyobraża sobie wsiąść tam na konia który tyle stał  😉
nie ma to jak te straszne araby
Dominoxs - trzeba było nie wyrzucać i do rańca zostawić. Czesiek pierwszy mesz z jajkiem rzucił mi w twarz. Mędził cały wieczór, ale wymędził. Tak ze trzy razy biadolił nad żłobem i teraz  szama jak wariat 😀

Czesio , dobra spróbuję dodać to  jajko ( od wiejskich zielononóżek !!!)  do wersji z siemieniem - ta jest ulubiona , i poczekam .
Swoją drogą,  do czego to doszło  - tak oto  karmię  moje dziecko pustyni.... -
Chciałabym wam pokazać moją arabkę. Oto Sareja <3

Czesio , dobra spróbuję dodać to  jajko ( od wiejskich zielononóżek !!!)  do wersji z siemieniem - ta jest ulubiona , i poczekam .
Swoją drogą,  do czego to doszło  - tak oto  karmię  moje dziecko pustyni.... -
Na ekologiczno-  zdrowym jedzonku to grzywa urośnie w mig  🏇

Sareja ładna gniada 💘 Możesz coś o niej więcej powiedzieć ? Ile ma latek ? i takie tam  różności ?:kwiatek:
Ma 3 latka. Matka to Saruba po Borku, ojciec El Batal (El Paso jest jego dziadkiem). Ogólnie mała ma pochodzenie czysto Janowskie. Zaczynamy ujeżdżenie i rajdy.
Przez Saragossę rodzina z siwą
03 września 2011 20:25
Ojciec po Etogramie, co rokuje przydatność do sportu. Matka z linii "S" - kuhailan na oba boki! Gratuluję!
Dziękuje. Właśnie w następnym roku wybieramy się na MPMK w rajdach i do Janowa na ujeżdżenie. Także mały sportowiec rośnie powoli. 🙂
Pursat   Абсолют чистой крови
04 września 2011 11:43
Można do tematu podejść jeszcze inaczej :-)... wszystkie konie są arabskie - w mniejszym lub większym stopniu.

Niekoniecznie... 😎
Dziękuje. Właśnie w następnym roku wybieramy się na MPMK w rajdach i do Janowa na ujeżdżenie. Także mały sportowiec rośnie powoli. 🙂

Super 😅 oby więcej takich koników w sporcie, to może ludziom się oczka szerzej otworzą i zobaczą ,że nie taki arab straszny jak go malują :kwiatek:
Ojciec po Etogramie, co rokuje przydatność do sportu. Matka z linii "S" - kuhailan na oba boki! Gratuluję!

Niniwa po Etogramie
Walor dziadek Etogram
cos w tym jest 😉
04 września 2011 21:16
Edzio z piękna grzywą też po Etogramie, tudzież westowiec El Moro
No te konie i Niniwa , i Walor i Elbaraday to medaliści Mistrzostw Europy ;-) El Moro też na koncie ma już sukcesy. ;-)
Czyli szansa jest.

Zastanawiam się nad "Etogramami" . Z obserwacji Elbaraday-a i kilku dosłownie mi znanych reprezentantów tej linii, zauważyłam, że są to konie dość ekspresyjne, troszkę trudne i chimeryczne aczkolwiek z olbrzymim sercem. Mimo żywszego usposobienia wspaniale się z nimi współpracuje. Są bystre i szybko się uczą. Te, które znam są trochę drobniejsze i niższe od innych arabskich linii. Zauważyłam podobieństwo w pracy w kłusie. Tzn specyficzny ruch, raczej nie taki widowiskowo obszerny. Stęp i galop za to bardzo fajne. W związku z tym mam pytanie do osób, które mają potomków Etograma u siebie. raczej kilka pytań:

1. Wzrost?
2. Ruch w kłusie?
3. Temperament?
4. Kondycja?
5. Bujność grzywy? (to czysta ciekawość, znam trzy ogiery po  Etogramie i mają gęste owłosienie. Ciekawi mnie reszta)

Chętnie wysłucham i porównam jak to z tymi potomkami jest :-)

Kiedyś zastanawiałam się czy nie założyć bazę koni arabskich, użytkowych, w których można by wyszukać według pochodzenia interesujące konie i porównać wyniki sportowe czy inne użytkowe. Wybiegłam nieco za bardzo w przyszłość bo u nas jeszcze hodowcy nie dojrzeli do rozwijania tej dziedziny hodowli konia rabaskiego. Niemniej jednak zaczęłam już zbierać dane i tworzyć taką stronę. Na razie utknęłam na małej technicznej przeszkodzie :-)
05 września 2011 08:24
Etogram był na małą skale użyty w polskiej państwowej hodowli, bo jego przychówki sa drobne i nie mają walorów pokazowych, ale w "arabskim sporcie" to im nie przeszkadzało, w większości są dzielne i chętne do pracy.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
05 września 2011 09:05
Ja jeździłam jednego konia po Etogramie, od matki po Wachlarzu. Niewysoki, ale za to mocnej kości. Zazwyczaj bardzo opanowany, czasami potrafił pokazać rogi, ambitny.
Ruch w kłusie mało obszerny,wybijający,niewygodny.Za to galop rzeczywiście fantastyczny.I grzywę miał bujną 😉.
To ja wrzucam i swoja 😉 Ruda tzn. Erilia, ok. 7 lat. Razem jestesmy od prawie roku. A pozatym kon kocajacy marchewki 😉

A i przepracam za brak poolskich znakow, ale nie mam ich na kompie i musze kopiowac i wklejac literki zeby z polskimi pisac.
Czy baza rodowodowa janowska może się mylić co do daty urodzenia, maści? Chodzi mi o konie przedwojenne.
Arabiarze, mam nietypowe pytanie, ale jeszcze podchodzi pod wątek - ktoś ma albo zna książkę Józefa Bielawskiego pt. "Koń arabski w legendzie, tradycji religijnej i literaturze"? W internecie strasznie mało informacji na jej temat, a może komuś z Was przypadkiem wpadła w ręce? Choćby wzmianka w jakimś czasopiśmie będzie na wagę złota. Z góry dzięki za pomoc.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się