Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Czardasz również jest zadowolony 😉
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
26 sierpnia 2011 10:33
Ja nie znam konia niezadowolonego z D&H  😉 a móoja niemowa od kiedy zaczęła wcinać 16+ to gada z wiaderkami
A ja po wypłacie zakupię wysłodki D&H 🤣
Kika   introwertyczny burak i aspołeczna psychopatka
26 sierpnia 2011 11:06
my korzystamy z wysłodków DH i barley ringsów - koń zadowolony - mam pytanie o te wszystkie Buildy DH - koń jest w średnim treningu uj bardziej w fazie ambitnej rekreacji i nie wiem czy build nie jest zbyt mocny tzn - w dawce sugerowanej nie chcę mu podawać bo nie pracuje szportowo i boję się że przesadzę ale z drugiej strony potrzebuję wspomagacza na nadbudowę mięśni - gł. plecy i zad - koń 15 lat trzeszczkowiec rozkuty od miesiąca... i nie wiem czy przy naszej pracy ten build da efekt

w ogóle to się załamałam sobą - wczoraj przeglądałam zdjęcia sprzed 8 lat i koń się nic nie zmienił :emot4: hańba normalnie! napiłam się przemyślałam temat i bierzemy się do roboty - stąd też te buildy mi po głowie chodzą🙂
Kika
26 sierpnia 2011 11:12
Kika wszystko chyba zależy od tego jak szybko chcesz uzyskać spodziewany efekt, u mojego na plecy najlepiej zadziałały jednak specjalne suplementy dostał More muscle Cortaflexu i naprawdę widziałam dość szybko efekty- przy czym praca praca i jeszcze raz praca ...
Kika ile dajesz wysłodków?

Wg productenta:
Dawkowanie: Należy podawać do 200g na 100kg masy ciała konia dziennie jako dodatek do paszy objętościowej.
Należy zalać Kwikbeet wodą w proporcji 1l wody na każde 200g Kwikbeet. Po 10 minutach odlać nadmiar wody i wymieszać z paszą. Nie podawać na sucho.

Ja daję owies a wysłodki chcę dołączyć na wieczorne karmienie żeby rozmieszać w nich suplementy w proszku.
Mój koń 450kg myślę to ile podawać? myślę że 200g jako dodatek to chyba będzie ok?czy więcej?  🤔wirek:
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
26 sierpnia 2011 11:25
[quote author=ms_konik link=topic=25.msg1108705#msg1108705 date=1314024112]
Jak przygotowujecie do skarmienia wysłodki granulowane?
W jakiej proporcji zalewacie wodą i ile czasu maja sobie puchnąć?
[/quote]

Może komuś się przyda, jak przygotować wysłodki granulowane-
sprawdziłam empirycznie, że optymalna proporcja to 1:5,
czyli 1 miarkę granulatu zalać 5 miarkami wody (u mnie ok. 1 kg na 5l wody),
puchną ok. 8 godzin.
Sprawdziłam też, że oznaki skwaszenia wykazały dopiero późnym popołudniem następnego dnia
(badania dotyczyły wystąpienia syndromu skwaszenia w aktualnych temperaturach).
W naszych okolicach w cukrowni tona tego produktu popakowanego w 30 kg worki
to ok. 850 PLN - z tony granulatu wyjdzie ok. 5 ton mokrych wysłodków, wychodzi to dość
korzystnie w stosunku do owsa.

Super sprawa do mieszanek ze śrutą, która przylepia się do wysłodków i nie trzeba z niej robić już paćki.

Aha, wszystkie konie zjadły bez mrugnięcia okiem właściwie.

EDIT:
wdzę, że przy żywieniu D&H tylko portfel źle się czuje, hihihi...
Mons   nowe życie z gniadą lasencją;)
26 sierpnia 2011 11:27
Mój koń też wcina DH, jemu wszystko pasuje smakowo, nie wybredny - aczkolwiek większość nie daje efektów, a po DH wygląda super! Przed 2 mieś (jak jeszcze nie dostawał DH) wyglądał ok, rok temu zachudzooony. Udało mi się zdobyć dodatkową kasę na dodatkowe jedzonko dla koniska i wyglądało to u nas tak:

Lipiec:
Dostawał 3 x dziennie posiłki, z czego dostawał przez cały lipiec: owies normalnie + dodatkowo 3/4 miarki BuildUpa do jednego posiłku, czasem wysłodki i otremby. Pracował głównie na lonży, trochę chodził pod siodłem (jak już chodził to nie klepanie tyłkiem takie jakie kolwiek, tylko starałam się ambitniej pracować) i mimo, że nie dostawał dużo + nie pracował bardzo to widać było powoli zmiany.

Sierpień:
1,5 miarki owsa pełnego + 0,5 miarki paszy x 3
na każdy posiłek dużo siana

Jak jestem (czyli zazwyczaj 5/6 razy w tygodniu) to robię mu wysłodki DH, niepełne pół miarki na sucho, z czego wychodzi spooro wysłodków + miarka otrembów do jednego z posiłków (zazwyczaj kolacja).

Zjadł póki co w takim żywieniu przez sierpień 1 buildup, teraz je leisture, później znów buildup ma kupiony już. Obecnie pracuje solidnie codziennie prawie, lonża, lub jazdy.

Zmiany widać. Konia robi się duużo, nie muszę się martwić o to, że widże chudą szczapę. Mam teraz okrągłego, fajnie umięśnionego konika, któy ma piękną, lśniącą się sierś - miód na me serce. Koń który zawsze był chudy, 'bo tak ma' Sportowcam inie jesteśmy, bardziej bym to nazwała ambitną rekreacją. 😉
26 sierpnia 2011 11:41
wysłodki DH mają tę zaletę że przygotowanie trwa 15 minut a nie 8 godzin więc przy zapracowanym trybie życia jest to dużą zaletą.
Dostaje pólmiarki suchych na kolację (mocno pęcznieją) - do tego otręby pszenne + garść barleyi i sieczki Happy Hoof + magnez - my szukamy diety bez ziarnistej i na razie opcja - wysłodki +  sieczka + otręby ryżowe (zamówione czekamy aż dojadą wtedy wymieniam zamiast barleyi bo to jednak jęczmień) - i zobaczymy - jak nie będzie rezultatów czyli - wzmocnienie kopyt, nabudowanie konia - spróbuję z buildami ale 1. wychodzi dużo drożej 2. koń z racji rozkucia i jednak trzeszczkozy jest wdrażany powoli - 1,5 pracy 6 dni w tygodniu ale 1h z tego to stęp i w najbliżyszm czasie raczej to się nie zmieni - dopóki nie przebudujemy kopyta;
Kika
Ja nie znam konia niezadowolonego z D&H  😉 a móoja niemowa od kiedy zaczęła wcinać 16+ to gada z wiaderkami

Poznaj zatem jedynego w swoim rodzaju Pana Cejlona 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
26 sierpnia 2011 12:12
ale z drugiej strony potrzebuję wspomagacza na nadbudowę mięśni - gł. plecy i zad - koń 15 lat trzeszczkowiec rozkuty od miesiąca... i nie wiem czy przy naszej pracy ten build da efekt

na rozbudowę pleców i zadu polecam More Muscle i solidną robota! Mój nabudował plecy w ciągu 2 miesięcy pracy na czambonie.
26 sierpnia 2011 12:14
Cejlonara ... ok , może zdarzają się i takie przypadki 😉 - natomiast wśród znanych mi koni (które miałam okazję 'widzieć i macać' w realu) takowych nie ma
26 sierpnia 2011 12:24
ash chambon odpada ze względu na ograniczenie pracy na kołach - za dużo nie możemy; staram się pracować w dole ale jak się co parę m-cy wraca do pracy bo kontuzja, bo praca, bo dzieci bo coś coś tam to my wiecznie początkujący🙂 dobra koniec użalania - do roboty! 🤦
Kika
26 sierpnia 2011 12:30
Kika wejdź do wątku plecowego, bo tutaj to byłoby ciągnięcie OT - jeżdżenie po górkach, wodzie też pomaga 😉
dziewczyny mam pytanie, może wiecie - jest to dla mnie mega ważne! Jeden 20-25 kg worek paszy to około ile litrów?? Wiem że wszystko zależy od paszy, ale tak pi razy drzwi - bardziej 60 litrów czy 120?? Chcę kupić beczki żeby przesypywać pasze (zdarzają się u nas myszy a ja nie chcę tego non stop sprzątać) i własnie nie wiem w ogóle czego szukać🙁 Jak myślicie, lepsze będą beczki metalowe czy plastikowe? Dodam że będą stały w siodlarni czyli w chłodzie i cieniu😉
Breva mam 90 litrowy i wchodzi tam 1,5 worka 20kg i jeden 25 kg.

Edit. Mam plastikowy (lekki więc nie ma problemów z przesuwaniem. No chyba, że jest pełen 😉)
ash   Sukces jest koloru blond....
26 sierpnia 2011 14:34
Breva mam 90 litrowy i wchodzi tam 1,5 worka 20kg i jeden 25 kg.

ja mam 120l plastikowy śmietnik i wchodzą mi 2 x 20 kg
bjooork, uczciwie powiem, że taka niechętna reakcja była tylko na safe and sound 🙂 16+ wcinał uszami 🙂
a ja się ni dopiszę do funclubu, mojemu zdecydowanie odbija po build upie, zawsze jest do przodu, ale stojąc na tym zerwał mi tranzelkę na lonży, o wsiadaniu nie wspomnę 😉 Nie funkcjonuje na tym w ogóle 😉
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
26 sierpnia 2011 15:58
JSBach, karmię Dodsonem pełnoporcjowo, bez owsa, jestem bardzo zadowolona i również jak poprzedniczka nie przewiduję zmiany w żywieniu mojego konia 🙂

U mnie podobnie- na pełnoporcjowym Dodsonie od półtora roku i firmy nie zdradzę. Koń świetnie wygląda, dobrze sie czuje, ma bardzo dobre wyniki badań krwi.
Póki co wypróbowałam: 16+ Mix, Safe&Sound, Alfalfa, Fiber Performance, Barley Rings, Build&Glow, Leisure Mix i KwikBeet.
Z suplementów: B-Sure, Yea Sacc i Mobility.
Ze wszystkiego byłam zadowolona, więc jak najbardziej dołączam do funclubu D&H 😀
archeo, ash, bardzo dziękuję za odpowiedź!🙂
Hej
mam do was proźbe bo nie jestem zielona w temacie pasz
i co polecacie mi dawać koniu ??
chodzi mi o dodatki
do paszy treściwej i objętościowej
Breva, Plastikowe będą lżejsze i poręczniejsze. I chyba tańsze.🙂 My mamy takie drewniane z zamykaną klapą i przez tę zamykaną klapę żadnej myszy się tam nie uświadczyło na szczęście. 🙂

A tak bardziej w temacie powtórzę się: Tak! Mój koń z Dodsona też zadowolony! 🙂
Dokładniej z Leisure mixa. Oprócz tego miałam safe&sound i just grass. Wszystko koń wcinał aż się uszy trzęsły i wyglądał na tym najlepiej.

Właśnie, ma ktoś zdjęcie wysłodków dodsona po "napuchnięciu"?
Hej
mam do was proźbe bo nie jestem zielona w temacie pasz
i co polecacie mi dawać koniu ??
chodzi mi o dodatki
do paszy treściwej i objętościowej

Skoro nie jesteś zielona w sprawie pasz, to chyba nie potrzebujesz naszej pomocy?

ps.I "swojemu koniu" nie musisz nic dawać, natomiast koniowi co najwyżej mogłabyś. Polecam krótki tekścik: [[a]]http://www.sjp.pl/co/ko%F1[[a]]
ps2. Prośbę, nie proźbe.  🙄
Przepraszam za błedy .
Ale najlepsza z ortografi nie jestem a pozatym komp ostatnio mi wszystko na czerwono podkreśla
więc nie łapie co źle a co dobre .
Miało być że jestem zielona.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
28 sierpnia 2011 09:40
Konisko od wczoraj dostaje już vito i jedynie odrobinę hartoga-vito strasznie śmierdzi i nie wygląda jak większość gotowych pasz, które dotychczas widziałam jednak koń szamie chętnie, więc i ja jestem zadowolona-tylko cena tego mnie nie zadowolona,a nie wiadomo jak długo będzie musiał tą pasze dostawać.
A jak wygląda vito? 🙂
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
28 sierpnia 2011 12:36
To jest ta pasza-http://animalia.pl/produkt,20475,508,Marstall_Vito.html wygląda zielono granulkowo 😁
Hm. Jak dla mnie to ona wygląda normalnie, jak każde musli. 🙂 Ino się kolorami różnią. Tylko dziwny jest komentarz o śmierdzeniu. Na pewno nie przeterminowane? Chyba, że nie jesteś przyzwyczajona do zapachu pasz gotowych. 😉
Aaa z ciekawości: Ile podajesz tego vito?
incognito, sama śmierdzisz 😉 pachnie czosnkiem pysznie! Polecam na mokro 🙂 i nie jest granulkowe, to normalne muesli.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się