Kupno konia

Azu, właściciel konia (swoją drogą uczciwy 🙂😉 pisze Ci, że koń nie nadaje się do startów, a Ty się nas pytasz czy będzie mogł chodzić uj albo skoki?
Za ile jest ten koń?
Pytam bo może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem,a nie wydaje mi się by koń z taką wada nie mógł skakać itp. Cena jaką ta Pani chce za konia to 3tys, ale jak to właścicielka napisała woli sprzedać taniej by koń trafil do dobrych ludzi. Wstawiam filmik pokazujacy jak koń chodzi pod siodłem

Koń bardzo mi sie podoba, ale jak wiadomo trzeba zasięgnąć opini innych osób, bo jak sie człowiekowi coś zacznie podobać to trudno jest wyłapać wady.
nic nie rozumiem... kon za 3 tys nie mogacy skakac ani chodzic w ujezdzeniu, a na filmiku przyszlosciowy do wkkw?  🤔
faith no właśnie też mnie to zdziwiło ale pomyślałam, że jednak napisze do właścicielki i dowiem sie czegoś wiecej. Niestety nie dostałam jeszcze odpowiedzi na ostatniego maila. Co do ceny a umiejętności, dla mnie koń może być zwyklym rekreantem, raczej startować w zawodach nie bedę. Głównie zainteresowałam się tym koniem z powodu jego wzrostu, coś kolo 180cm dla takiej wysokiej osoby jak ja w sam raz. No ale te sprzeczności tu wkkw, w mailu ze nie nadaje sie do sportu, już sama nie wiem czy warto jechac ogladać go. Może sie okazać ze kon w ogóle nie chodzi  😜
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
22 sierpnia 2011 17:38
faith, filmik jest z 2009 roku-- wtedy to moze byl przyszlosciowy kon, tylko nie wiem czy akurat do WKKW (ciezkawy KWPN?), w miedzyczasie duzo moglo sie zadziac i zmienic.
Azu, tym bardziej przy tak wysokim koniu brałabym weterynarza by zbadał dokładnie nogi... niestety większość koni w podobnym wzroście ma prędzej czy później jakieś problemy z nogami...
a patrząc na film, zwróciłabym szczególną uwagę na tylne nogi.
Azu, odpuść sobie. Raz weź pod uwagę to co napisała szafirowa, a dwa - KWPN za 3 tys?? (dla mnie oznacza to tylko jedno, koń po kontuzji albo ze zwyrodnieniami albo cokolwiek innego co go np. wyklucza z jazdy) Właściciel pisze, ze się nie nadaje do skoków i uj to pewnie się nie nadaje. Może nawet do rekreacji się nie nadaje.
tez zwrocilam uwage na prawy tyl, cos nie halo...  natomiast fakt ze nie spojrzalam na date. niemniej jednak wnioski sa nieciekawe, ja bym sobie odpuscila.
Ekhm.... jakie KWPN ?? Od kiedy to niby Rzeczna nalezy do ksiąg KWPN ?? To sp jest.
KWPN to jest ojciec. Revel, co to jak przyjechał to kryli nim wszystko w okolicy co sie rusza i grzeje, za przeproszeniem.
Klami, nie doczytałam 😉 Net mi wolno chodzi (w pracy :cool🙂 i tylko to rzuciło mi się w oczy 😉
amnestria, tam na wstepie jest napisane, że on KWPN. Taaaaa...
Zachodni koń tez może spokojnie kosztować grosze. Mało to młodziaków chociażby w Agrosadzie po kilka tysiecy. Zachodnia hodowla produkuje ogromne ilości koni, nie każde reprezentuja sobą coś wiecej. A trzeba te niemałe liczby koni pchnąć żeby hodowla kreciła sie dalej.
może i rzeczywiscie powinnam zrezygnować. Pisałam do włascicielki czy tą wadę ma od urodzenia czy w wyniku jakiejś kontuzji ja nabył, niestety nie otrzymałam odpowiedzi. U nas na podlasiu o tyle jest żle, że jest mały wybór a wielkie oczekiwania, jak już znajdzie sie kon fajny to albo cena jest spora, albo znowu jest gdzies na drugim końcu województwa. Będe szukała dalej 🙂 Dziekuje za wszystkie rady!  :kwiatek:
Azu, a ile chcesz przeznaczyć max na konia? Ja mam swojego z Białej Podlaskiej, za przewodniczkę robiłam forumowa milusia i zupka i muszę powiedzieć, że koni to było duuużo (w baaardzo przystępnych cenach) tyle, ze prawie same surowe
poszło pw 🙂
777, Tu mi nie wypada chyba,  🚫 więc może w wątku ,, Zdjęcia Naszych Koni '' dodam  🏇
anetakajper   Dolata i spółka
23 sierpnia 2011 07:26
Pytam bo może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem,a nie wydaje mi się by koń z taką wada nie mógł skakać itp. Cena jaką ta Pani chce za konia to 3tys, ale jak to właścicielka napisała woli sprzedać taniej by koń trafil do dobrych ludzi. Wstawiam filmik pokazujacy jak koń chodzi pod siodłem

Koń bardzo mi sie podoba, ale jak wiadomo trzeba zasięgnąć opini innych osób, bo jak sie człowiekowi coś zacznie podobać to trudno jest wyłapać wady.

Nasz emeryt w młodości został źle wykastrowany. Jakieś mięśnie zostały nacięte. Koń robi obiema tylnymi nogami straszne zamachy. W przeszłości chodził konkursy N skoki. Wygrywał potęgi, uciekał z ogrodzeń 140-160.  Można też w tym kierunku patrzeć.

Koń z filmiku mi się podoba 🙂
Co to jest churchill test?
jak bede kupować konia od wójka to tez mu robić badania ???
Koń jest u wojka od kiedy skończył rok
jesli tak to jakie mu robić badania?
wUjka.
Badanie kupno-sprzedaż przeprowadza w zasadzie każdy weterynarz i takie wypada zrobić.
Kastorkowa   Szałas na hałas
31 sierpnia 2011 16:59
Hej co sądzicie o tym koniu?

florcia9   "Amicus optima vitae possessio"
31 sierpnia 2011 17:44
Mi się ani koń, ani jego jeździce nie podobają.
Co do klaczy Muszla, z poprzedniej strony, to koń który chodził w szkólce, więc co się dziwic jak chodzi. Znajomy go ogladał i tez mu nie pasowała.

Co do koni za 3 tys. to nie ma sie co łasic, na takiego konia za te pieniadze....moje koniki polskie są droższe......
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
31 sierpnia 2011 18:28
Ja jestem zauroczona klaczą, gdybym kupowała konia to na pewno bym się o nią wypytała, wiem tylko że w tym roku zajeżdżana miała być, może komuś stąd się spodoba i skorzysta 😁
03 września 2011 21:26
To wstawiam jeszcze te dwa, co o nich sądzicie?
I prosiłabym o uzasadnienie wypowiedzi Florci

Kastello
Rubin
Rubin
Kastorkowa

pierwszy Kenzo wg mnie mógłby się fajnie rozwinąć gdyby dać mu szansę na odpowiedni trening, bo teraz to sama widzisz, ale jakaś tam perspektywa może jest

Kastello i Rubin to po fotach pierwszy lepszy, drugi z wadami postawy i opis laicki, więc nie wiadomo co tam jeszcze za dziwy mogą tkwić w nim
04 września 2011 07:57
Najbardziej właśnie Kenzo zwrócił moją uwagę.
zwróc uwagę, że Rubin ma w tych ogloszeniach inne ceny...
04 września 2011 08:24
Widziałam,ale dziękuje za uwagę.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
06 września 2011 17:24
Ocenicie tego konia? Kolezanka sie nad nim zastanawia i wyslala mi kilka fotek.
http://www.fotosik.pl/u/zdziebelko/album/955223
czy ktoś zna może tą kobyłkę:
http://allegro.pl/srzedam-przyszlosciowa-klacz-i1797462529.html

cena podejrzanie niska... zwłaszcza w kontekście opisu  😎

Obecnie i tak nie stać mnie na konia, ale jeśli mój TŻ w 6 dni znajdzie stałą prace to biorę bez oglądania 😉
straszliwie mi się ta mała podoba

co o niej myślicie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się