Jakie pasze dajecie swoim koniom?
zależy od konia, mój też dostawał kiedyś po 150 ml do karmienia i nawet tego nie było jakoś mocno widać w paszy-nie wybrzydzał, wylizywał do czysta. Nie trzeba wlać na raz pół litra 😉
emka, http://dodsonhorrell.pl/product/index/77/soya-oil "Należy podawać 140ml do 575ml koniom w średnim do ciężkiego treningu jako źródło energii.
Mniejsza ilość działa wzmacniająco na sierść i skórę."
Macie opinie nt pasz bez owsa? Karmie teraz 2x owsem1x musli bez owsa. Owies koń wysypuje i nie zjada ze zlobu. To musli je lepiej, ale tez bez szału. Dawki ma obciete. Je 1/3 dawki. Znaczy dostaje. Je ile nie wysypie...
Dodofon mój koń dostaje od jakiś trzech miesięcy Leisure mix Dodsona, to jest fajna pasza, bo mało się jej podaje. Dawkowanie to 300 g. na 100 kg, czyli można dobrze karmić konia i nie zbankrutować 🙂
Pasze bezowsowe bardzo fajne i melasowane proponuje Hoveler np. Original EF PferdeMusli, Original Getriede - Miź Gold, Original Indial Silver - wypas !!!) Original Krauter Musli - mega ziołowa 😜 bądx AllinOne - pasza razem z lucerna ;d
Ja szukam głównie tych bezowsowych paszy, bo owies mam w pensjonacie, nie potrzebuje by mi jeszcze to woreczek wypełniało 🙂
używałam:
PAVO Condition extra
PAVO Nature's Best (fajne ale kurcze drogie dla mnie)
St.Hippolyt La Rosslet Musli
St.Hippolyt Reformmusli G (to ma otręby owsiane)
cool mix spillersa (ale nie ejstem pewan, czy to jest bez owsa, chyba tak)
no i Havens Natural Balance musli, która jest cudna, koń ją kochał ale niestety droga i teraz mnie na nią nie stać tak, by podawać z sensem a nie byle podawać 🙁 w Stefanidisie 17,5 kg 92 zł
Ja szukam głównie tych bezowsowych paszy, bo owies mam w pensjonacie, nie potrzebuje by mi jeszcze to woreczek wypełniało 🙂
Z tego co mi się wydaje to bez owsa jest frucht musli eggersmanna, zawiera wysłodki owocowe.
Ja obecnie dawałam mojej Dyrze hippolyta Reformmüsli "G"i jest naprawdę super ta pasza
Fortuna jest bardzo dużo paszy bez owsa, eggersman ma kilka, ja podałam tylko te, które stosowałam 🙂
Cejloniara, piszę akurat o frucht musli, bo poza tym ze nie ma owsa, to coś mi po głowie lata ze ma stosunkową niską ilość skrobi. A jak wygląda sprawa pod tym wzgl. z tymi, które dotychczas stosowałas?
dzięki o inf o jęczmieniu, niestety też nie mam dostępu do gniotownika, więc wchodziłoby w grę tylko dawanie tak jak Orzeszkowa całego ew. parzonego, ma ktoś jeszcze doswiadczenie z takim podawaniem? w małych ilosciach jako dodatek do owsa oczywiscie.
My jednak posłusznie wracamy do Dodsona... (ideałem byłoby dla mnie całkowite przestawienie konia na ich paszę). Na razie obcinam owies + sprawdzone już Barley Ringsy + do wypróbowania Bulid&Glow. Pożyjemy, zobaczymy... 😉
Ja daje moczony jęczmień. Moczy sie około 12 godzin w zimnej wodzie. Potem odlewam wode i daje. Zimą w największe mrozy jedzą cały, suchy. Jak dotąd zero problemów ze skarmianiem.
Karmi ktoś Marstallem ??
Przeglądam właśnie ich aktualną oferte pasz i wygląda to ciekawie. Jakies opinie ??
Interesuja mnie głównie pasze wysoko energetyczne.
Klami, karmiłam Championem, po miarce do owsa na każde karmienie. Kobyła nie była tykającą bombą, ale zdecydowanie mniej się męczyła na treningach. 🙂
P.S. polecam też ich mesz, bo jest świetny !! Pachnie jabłkami, więc konie naprawdę chętnie go jedzą 🙂
Klami, karmiliśmy Marshallem w Hiszpanii przez 5 tyg, wszystko konie chodzące wysokie konkursy, plus upał, ruszane dwa razy dziennie (2x trening, lub trening + spacer do lasu) i mimo wysokich temperatur konie były świeże, karmione jedną miarka na karmienie czyli w sumie 3x miarka na dzień. Aha, karmiliśmy Turnierem.
croopie, dzieki za opinie. Mesz właśnie zamówiłam na próbe i tak z ciekawości przeglądałam paszową oferte.
Karmie obecnie Dodsonem i jestem bardzo zadowolona, ale ..... podoba mi sie oferta Marstalla.
delta, dzieki za opinie.
Mam pytanie co do suchego jęczmienia...
Musli które mam na oku zawiera suchy jęczmień cały.
Czy koń może spokojnie strawić suchy ? ( Ew. jeszcze w innej wersji jest gnieciony ale także suchy ... )
Pomoże mi ktoś odszukac w jakimś sklepie internetowym taką paszę Pasza Estrudowana bez owsa "Complit" 60zł za 15kg lub/i Pasza Westrncity też bez owsa 68 zl za 25 kg a także Preparat Regenerujący i oczyszczający 150zł za wiadro na 1.5 miesiąca.
Nie ma to jak konkretny weterynarz haha 🙄
Jak przygotowujecie do skarmienia wysłodki granulowane?
W jakiej proporcji zalewacie wodą i ile czasu maja sobie puchnąć.
No ciekawe, czy mi koniny zjedzą ...😀
Szukam jakiegoś suplementu (najlepiej nie paszy tylko dodatku) który wspomaga rozrost kośćca, dla młodych koni.. zna ktoś coś takiego i może polecić? 🙁
Może coś z cortaflexu, ale to dość wysoka półka cenowa. np:
http://cortaflex.pl/index.php?page=2 ,,Formula1 Plus Cortaflex Pellets
Unikalne połączenie preparatu wspomagającego stawy, kościec, muskulaturę z ochroną przeciw wrzodom żołądka oraz dodatkiem witamin i minerałów."
Jeszcze raz prosze o pomoc w znalezieniu w rozsądnych cenach pasz estrudowanych bez owsa i ogólnie z małą ilością zbóż.
incognito, ponieważ pierwszy raz słysze termin, poszukałam-
http://www.frizo.eu/artykuly/ogolne/zywienie-koni/stosowanie-gotowych-pasz.htmlWygląda na to, że każda? pasza dla konia jest ekstrudowana.
Bez owsa, które ja polecam, niskocukrowe to St. Hippolyt Equigard i Marstall Vito, ale nie wiem jakiego efektu szukasz od paszy.
http://www.hippolyt.pl/Equigard-92.htmlhttp://marstall.pl/strony.php/Oferta_Specjalna/Specjal_1.php
kcj90 - eggersmann też ma fajny dodatek dla młodzieży - osteomin, sama go kiedyś dawała jak Rusałka miała dwa latka. Z tego co pamiętam to był dostępny w opakowaniach 8 kg i chyba 20 kg. Całkiem fajny - konisko porządnie wyrosło i jak na razie nigdy nie mieliśmy żadnych kostno-stawowych problemów.
kcj90, Możesz jeszcze zerknąć na preparaty z Orlinga. Działają, efekty są widoczne po niedługim czasie. A czemu nie pasza gotowa? Masz egzemplarz potrzebujący wybitnie preparatu na kościec?
incognito, Trochę te nazwy dziwne. Przynajmniej nie kojarzę żadnej paszy, która by się tak nazywała. O ile się orientuję, są pasze zrobione specjalnie dla koni westernowych -> z tego co pamiętam, są to pasze bez owsa i dodatkowych pokładów energetycznych, a ze wszystkimi mikroelementami i witaminami. Hippolyt ma takie musli NutriStar, Hoveler bodajże Indian Silver, Marstall też ma jakieś westernowe musli... Ktoś mi jeszcze mówił o jakimś Cavalor western czy coś takiego... ale one wszystkie kosztują od 80 zł wzwyż za worek.
Tej "complit" 15 kg kompletnie nie kojarzę.... jedyne, co mi do tego pasuje, to Besterly Coldmix, 15 kg/ok 60-65 zł, bez owsa.
Może wetowi chodziło po prostu o musli bez owsa/bez zbóż? Bez owsa łatwo znaleźć. Bez zbóż chyba się nie da, ale już Burza podrzuciła tutaj niskocukrowe, "niskozbożowe" dwa fajne musli.
Rozsądna cena to jaka? Te wszystkie "specjalistyczne" pasze są dosyć drogie. Najtańsze i sprawdzone na rynku to chyba tylko EquiFirst i Besterly.
paszę mam typu basic, raczej nie chcę zmieniać bo jestem b. zadowolona, chciałam jakiś właśnie bardziej dodatek, jakiś proszek, płyn czy granulat 🙂. Zresztą wiem jakie problemy są z 'dostarczaniem' paszy i wolę brać od siebie ze sklepu, kiedy chcę 🙂 to mam..
Dzięki dziewczyny 😉
Endurka juz mi podesłała to co by poleciła,jedną z pasz wybrałam,preparat też mi zaleciła także już mam wybrane tylko czekam na odp od producenta ile kosztuje ten preparat-nie wiem czy bedzie mnie na niego stać 🙄
jesli nie to bd szukac czegos innego-preparat ma wspomagac i oczyszczac watrobe oraz nerki.
San jest coś takiego 😉 dotąd też o tym nie wiedziałam, ale jednak jest. Wet pisał o paszy westerncity-niewykluczone, że przekręcił nazwę-która zawiera wyciąg z ryżu.
Rozsądna cena to max do 80zł za worek 😉 25kg ewentualnie 20kg
Podejrzewane schorzenie to:u Napara skłaniałabym się do zaburzeń trawienia i wchłaniania białek i węglowodanów, co wtórnie, przez błędy żywieniowe przy tego typu schorzeniach (karmiony za bogato zbożami) zafundowało mu lekki mięśniochwat.Trzeba mu przekonstruować jedzenie, z czego samo obcięcie owsa to wg mnie za mało, bou niego wiele zbóż, które są w składzie wielu pasz bezowsowych nie jest wskazane, trzeba się im dobrze przyjrzeć pod wzgledem składu i dobrze dobrać żarło, teraz to jego podstawa, ogranicz trawe też na razie
To od Endurki,a wet przez telefon powiedział mniej więcej to co ona, że wątroba,nerki,wchłanianie.