Od zamka na puślisko prosto w dół. Tylko weź proszę pod uwagę, że ten sposób mierzenia uda stosuje się do siodeł Prestige. Do siodeł innych firm może to nie zadziałać - pomimo, że tybinka będzie takiej samej dlugości 😉
oki ale jak zmierze i tybinke i wyjdzie mi załóżmy 60cm a mam długośc uda 41cm to jak mam porównac te wartości?? czy są jakies ogolno przyjęte wartości ze np tybinka ma być 15cm dluzsza od uda?
Ogólnie gg ma dość długie tybinki w standardzie, mnie np. to nie przeszkadza a podróżowałam też w 17,5"(siedzisko) i niemal mi kostki wystawały, hihihi. W 17" jest lepiej ale też są długie. Chciałam donieść, że ewoluowałam ! i skłaniam się ku siedzisku 16,5 😀 Jak się nie pomieszczę, to rzucam na mało-siedziskowo-fanów klątwę!
ms_konik 170cm... niby niemało ale w County tybinka kończyła mi sie niewiele nad sztybletem 🙄 zwariować można... Nie wiem czy do swojej wagi i rozmiarów innych nie powinnam celować w 16,5 tak jak i Ty...
Mam tyle samo. Rzuć okiem do mojej galerii- tam są fotki w 17" i jedna chyba w 17,5 (gg extra). Różnica pomiędzy połówkami rozmiarów sedziska to 2 cm- niby niewiele, ale jak przeglądnęłam flmiki w 17 i 17,5 to różnica jest kolosalna, aż się uśmiałam jak sie telepałam od przodu do tyłu siodła, w galopie szczególnie. W 17" jeszcze mam nieco luzu- na młode konie w sam raz ale zapragnęłam większej stabilności w pracy z bardziej zaawansowanymi końmi.
Epikea, euroriding diamant siedziałaś w nim jak byłam z koleżanką po konia u was, 16 lub 16,5 powinno być dla ciebie idealne. na ebay można fajne upolować za nie duże pieniądze.
czy ktoś miał do czynienia z siodełkiem Wintec Pro, nie pro dressage, o takim
wszędzie jest o pro dressage, a to jest jakiś inny model, może starszy? edit:poszperałam i znalazłam trzy modele pro dressage, kazdy inny, a w tym ten ze zdjęcia🤔
Ja mam laickie pytanko: Jaką długość tybinki powinnam mieć w siodle ujeżdżeniowym, przy wzroście 180cm i bardzo długich nogach?? I przy okazji jakiej długości powinny być puśliska ujeżdżeniowe?? :kwiatek:
florcia9, to zależy od proporcji ciała, długości nóg i "kroju" siodła... ja mam 183cm wzrostu i niestety, każde klasyczne siodło z jakim miałam styczność miało za krótkie tybinki - na szczęście trafiło się jedno takie, co miało dobre. Musisz mierzyć. Co do puślisk, bierz najdłuższe 😉
faith jeździłam w euro ale diamancie. jest teraz na allegro diamant ale 17 i w ogł jest fota z county jak wiszą obok siebie, county testowałam i tybinka była za dluga a na tej focie euror wydaje się nawet dłuższy 🙄 😕
Solina si si pamiętam oczywiście 🙂 ale trafienie Euror 16 czy 16,5 graniczy z cudem 🙁 Euror Diamant to moje absolutne marzenie... Może się uda...
Znalazłam teraz Passiera GG 16,5 i sobie obserwuje aukcje 😎
Epikea a probowalas w niemcowie? w sensie na ebayu? zdaje mi sie ze luxor jest krotszy od diamanta, ale fakt ze to rzadkie siodlo u nas, moge ci zmierzyc ile ma tybinka, ale dopiero w czwartek🙂
[quote author=Perlica link=topic=300.msg1108272#msg1108272 date=1313998098] Czy jakaś dobra duszyczka zmierzyłaby mi długość tybinki w Prestige Lucky Dressage? 👀
Perlica, jak mialam Lucky Dressage, to ktos mnie prosił o zmierzenie i odpisywałam na forum. Poszukaj w moich postach. [/quote]
Dzięki :kwiatek: -znalazłam w Twoich postach : 35cm i 37cm zależnie od tego jak się mierzy. Wydaje się że do siodło jak dla mnie...
Czy ktoś z was może wie, czy dostanę gdzieś używane siodło Equipe Emporio? A może wiecie gdzie najpewniej kupić nowe? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. :kwiatek:
Epikea ja jeżdżę w Diamancie D Move - i powiem Ci, że nie ma długich tybinek. Sama należę do krótkonogich i w 17" w Diamancie mam idealnie - tybinka kończy mi się jakieś 5 - 6 cm poniżej kolana. Jakbyś miała możliwość przetestowania to zdecydowanie polecam. Poza tym ma wiele innych plusów 😉