siodło ujeżdżeniowe

Od zamka na puślisko prosto w dół. Tylko weź proszę pod uwagę, że ten sposób mierzenia uda stosuje się do siodeł Prestige. Do siodeł innych firm może to nie zadziałać - pomimo, że tybinka będzie takiej samej dlugości 😉
oki ale jak zmierze i tybinke i wyjdzie mi załóżmy 60cm a mam długośc uda 41cm to jak mam porównac te wartości??
czy są jakies ogolno przyjęte wartości ze np tybinka ma być 15cm dluzsza od uda?
Epikea, nie ma 😉 - to jest kwestia konkretnej konstrukcji siodła, bo nie liczy się tylko sama długość tybinki ale i długość i ułożenie klocka.
epk dzięki 🙂 tak żeby nam nie było za łatwo dopasować

Słuchajcie a Passier GG raczej dla długonogich czy ze średniej dlugości odnożami też da rade? 😉
bo ja po testowaniu County wpadłam w kompleksy
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
19 sierpnia 2011 20:08
Epikea- ile masz wzrostu?

Ogólnie gg ma dość długie tybinki w standardzie, mnie np. to nie przeszkadza
a podróżowałam też w 17,5"(siedzisko) i niemal mi kostki wystawały, hihihi.
W 17" jest lepiej ale też są długie.
Chciałam donieść, że ewoluowałam ! i skłaniam się ku siedzisku 16,5 😀
Jak się nie pomieszczę, to rzucam na mało-siedziskowo-fanów klątwę!

ms_konik 170cm... niby niemało ale w County tybinka kończyła mi sie niewiele nad sztybletem  🙄
zwariować można...
Nie wiem czy do swojej wagi i rozmiarów innych nie powinnam celować w 16,5 tak jak i Ty...

19 sierpnia 2011 21:19
Mam tyle samo.
Rzuć okiem do mojej galerii- tam są fotki w 17" i jedna chyba w 17,5 (gg extra).
Różnica pomiędzy połówkami rozmiarów sedziska to 2 cm- niby niewiele,
ale jak przeglądnęłam flmiki w 17 i 17,5 to różnica jest kolosalna, aż się uśmiałam
jak sie telepałam od przodu do tyłu siodła, w galopie szczególnie.
W 17" jeszcze mam nieco luzu- na młode konie w sam raz ale zapragnęłam większej
stabilności w pracy z bardziej zaawansowanymi końmi.
czy ktoś może wie co to za firma ? siodło oczywiśćie ujeżdzeniowe

--- już wiem co to za firma 🙂
Epikea, Euroridingi sprwdzalas?🙂 Luxor nie jest taki dlugi...
blucha podziel się tą informacją, bo to intrygujące  🤣
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
20 sierpnia 2011 21:44
KN to Karl Niedersuss, bardzo dobre austriackie siodła. Coś dla miłośników County w każdym razie.  😉
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
20 sierpnia 2011 22:09
Epikea, euroriding diamant siedziałaś w nim jak byłam z koleżanką po konia u was, 16 lub 16,5 powinno być dla ciebie idealne. na ebay można fajne upolować za nie duże pieniądze.
czy ktoś miał do czynienia z siodełkiem Wintec Pro, nie pro dressage, o takim

wszędzie jest o pro dressage, a to jest jakiś inny model, może starszy?
edit:poszperałam i znalazłam trzy modele pro dressage, kazdy inny, a w tym ten ze zdjęcia🤔
Czy jakaś dobra duszyczka zmierzyłaby mi długość tybinki w Prestige Lucky Dressage?  👀
florcia9   "Amicus optima vitae possessio"
22 sierpnia 2011 09:46
Ja mam laickie pytanko:
Jaką długość tybinki powinnam mieć w siodle ujeżdżeniowym, przy wzroście 180cm i bardzo długich nogach?? I przy okazji jakiej długości powinny być puśliska ujeżdżeniowe??
:kwiatek:
florcia9, to zależy od proporcji ciała, długości nóg i "kroju" siodła... ja mam 183cm wzrostu i niestety, każde klasyczne siodło z jakim miałam styczność miało za krótkie tybinki - na szczęście trafiło się jedno takie, co miało dobre. Musisz mierzyć. Co do puślisk, bierz najdłuższe 😉
Czy jakaś dobra duszyczka zmierzyłaby mi długość tybinki w Prestige Lucky Dressage?  👀

Perlica, jak mialam Lucky Dressage, to ktos mnie prosił o zmierzenie i odpisywałam na forum. Poszukaj w moich postach.
faith jeździłam w euro ale diamancie. jest teraz na allegro diamant ale 17 i w ogł jest fota z county jak wiszą obok siebie, county testowałam i tybinka była za dluga a na tej focie euror wydaje się nawet dłuższy  🙄 😕

Solina si si pamiętam oczywiście 🙂 ale trafienie Euror 16 czy 16,5 graniczy z cudem 🙁 Euror Diamant to moje absolutne marzenie... Może się uda...

Znalazłam teraz Passiera GG 16,5 i sobie obserwuje aukcje  😎
Epikea a probowalas w niemcowie? w sensie na ebayu?
zdaje mi sie ze luxor jest krotszy od diamanta, ale fakt ze to rzadkie siodlo u nas, moge ci zmierzyc ile ma tybinka, ale dopiero w czwartek🙂
[quote author=Perlica link=topic=300.msg1108272#msg1108272 date=1313998098]

Perlica, jak mialam Lucky Dressage, to ktos mnie prosił o zmierzenie i odpisywałam na forum. Poszukaj w moich postach.
[/quote]

Dzięki  :kwiatek: -znalazłam w Twoich postach : 35cm i 37cm zależnie od tego jak się mierzy.
Wydaje się że do siodło jak dla mnie...
Czy ktoś z was może wie, czy dostanę gdzieś używane siodło Equipe Emporio? A może wiecie gdzie najpewniej kupić nowe?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.  :kwiatek:
Na Lamri dostaniesz nówkę, może i używka się znajdzie.
x-horse ma nowe i używane equipy, używane to głównie skokówki, ale może jakaś ujeżdżeniówka też się znajdzie
X-horse to tak jakby LAmri 😉
Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc.  :kwiatek:
edit. W Lamri nie ma modelu Emporio, a na x-horse jest.  😉
23 sierpnia 2011 12:20

No jakby to powiedzieć- takie miałam podejrzenia... 😉
Gillian   four letter word
23 sierpnia 2011 14:52

oj chyba już nie bardzo, z tego co wiem?
- Czy to są duże klocki ujeżdżeniowe do siodła Wintec Isabell Werth? Bo ja już się pogubiłam..  😡
Z tego co wiem p.Sebastian już nie jest z Lamri, tzn na forum pisał, że teraz reprezentuje już tylko x-horsa
Epikea ja jeżdżę w Diamancie D Move - i powiem Ci, że nie ma długich tybinek. Sama należę do krótkonogich i w 17" w Diamancie mam idealnie - tybinka kończy mi się jakieś 5 - 6 cm poniżej kolana. Jakbyś miała możliwość przetestowania to zdecydowanie polecam. Poza tym ma wiele innych plusów 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się