kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

maracuja - mi pomagają krople Visine na przekrwione oczy
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
27 czerwca 2011 07:58
dzisiaj mam zabieg na kregach miedzykregowych w dolnej czesci kregoslupa. beda mi cieplem niszczyc nerwy.
http://www.klinika-kregoslupa.pl/termokoagulacja.htm

mial ktos, jakies doswiadczenia? cholerka, cykam sie nieziemsko 🙁 no ale to narazie jedyna nadzieja na jakakolwiek poprawe u mnie 🙁
jest jakiś sposób na puchnące stopy, nogi? Mam pracę 8-16 przy biurku i potem nogi jak balony;/ w wieku 23 lat..
Gillian   four letter word
01 lipca 2011 16:30
Kejsa, ja mam pracę stojącą w tym samym wymiarze godzinowym i także wielki kłopot z nogami. Staram się znaleźć co jakiś czas kilka minut, żeby gdzieś przyklapnąć z nogami do góry albo robię jakieś proste ćwiczenia niewymagające przemieszczania się - cokolwiek byleby tylko ruszyć krążenie. No i obowiązkowo Lioton do smarowania. Przekichane, już mi się zaczynają pojawiać pająćzki :/
ElMadziarra   Mam zaświadczenie!
02 lipca 2011 10:16
jest jakiś sposób na puchnące stopy, nogi? Mam pracę 8-16 przy biurku i potem nogi jak balony;/ w wieku 23 lat..

Ja w ciąży na problemy z opuchnięciem nóg stosuję tabletki Cyklo3Fort, maść końską chłodzącą i masaże ostrą gąbką pod prysznicem od dołu go góry (od stopy do kolana) jednocześnie z natryskiem ciepło-zimno.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
02 lipca 2011 10:24
Ja niestety też mam taką pracę i najlepszym rozwiązaniem jest  się po prostu ruszyć co jakiś czas. Oraz dobra masc np z kasztanowca.
Wczoraj za jednym uchem pojawiły mi się 2 guzki? jeden większy od drugiego, ten większy wielkości mniej więcej większej od główki od szpilki. Są twarde, nie bolą, nie swędzą, przy mocnym nacisku dopiero trochę boli. Co to może być?
Myślałam na początku, że świnka, ale świnka to nie 2 guzki, z resztą miałam świnkę, powiększone węzły chłonne też raczej nie, bo tak to by było po obydwu stronach. Jak to ma znaczenie to parę dni temu byłam mocno przeziębiona, teraz został tylko katar.
moja roczna córeczka chyba ma wadę zgryzu, chciałabym iść do ortodonty dziecięcego. Czy ktoś z Was taką wizytę kiedyś przerabiał? Szukam opinii w necie, może mogłybyście polecić jakiegoś dobrego ortodontę dla takich Maluszków? Warszawa.
powiększone węzły chłonne też raczej nie, bo tak to by było po obydwu stronach. Węzły chłonne mogą robić, co chcą, również powiększyć się po jednej stronie. Oczywiście nie wiem, czy u Ciebie to to.
Cytat: bawarka Dzisiaj o 11:45:41
powiększone węzły chłonne też raczej nie, bo tak to by było po obydwu stronach.
Węzły chłonne mogą robić, co chcą, również powiększyć się po jednej stronie. Oczywiście nie wiem, czy u Ciebie to to.
Raczej nie to, bo jeśli by się powiększyły to w takim kształcie jak się ciagną, czyli podłużnie, a nie w kształcie kulek.
O ile pamiętam te pod szczękami na przykład, to były u mnie właśnie kuleczkami. Z tymi zza uszu nie mam doświadczeń. Świnkę może miałam, może nie, zapakowali mnie nawet do szpitala na to, jak byłam dzieckiem - bo opuchłam po jednej stronie tylko.
Tylko te moje nie są umiejscowione tak jak tutaj, tylko zdecydowanie wyżej, za uchem.

Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
19 lipca 2011 05:55
Zagadka: już trzeci dzień z rzędu mam opuchnięty staw między paliczkiem środkowym a dalszym. Staw grzeje i niesamowicie... swędzi  😲
Zdarza się to nie pierwszy raz, na ogół trzyma kilka dni - i mija bez śladu. Łapie za różne stawy różnych palców, zdarza się na obu łapach - brak tu reguły.
Tym razem trafiło na wskazujący w prawej ręce, więc nieźle denerwuje.
Nic nie boli - tylko grzeje, puchnie i nieziemsko swędzi!

Kontaktu z komarem czy innym świństwem gryzącym nie było, pokrzyw też dawno nie widziałam. Na "kontaktowe" to-to nie wygląda.
Macie jakieś sugestie? Co - skąd - jak - dlaczego?

To i ja proszę o radę...
Jakieś dwa tygodnie temu poślizgnęłam się w wannie i dość silnie upadłam na krawędź uderzając ramieniem. Oczywiście powstał gigantyczny siniak i zwijałam się z bólu. Jako, że ręka nie wykazywała objawów złamania ani innych poważniejszych uszkodzeń to do lekarza się nie wybrałam. Siniak powoli zaczął schodzić i wszystko byłoby ok, gdyby nie coś w rodzaju podskórnej blizny...
Zaczęłam wyczuwać pod skórą dość duże zgrubienie (ok 5cm długości, ponad centymetr średnicy). Sprawa jest bolesna, ale do wytrzymania. I teraz nie wiem, czy poczekać aż samo przejdzie, czy jednak wybrać się do jakiegoś specjalisty?
ash   Sukces jest koloru blond....
19 lipca 2011 10:28
Libella ja bym nie czekała tylko poszła  do lekarza!
Alvika, idź do ogólnego, żeby dał ci skierowanie na badanie krwi na reumatyzm
Czy można zarazić się helicobacter od drugiej osoby?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
27 lipca 2011 16:05
Czy można zarazić się helicobacter od drugiej osoby?

Można. Przez używanie wspólnych sztućców, picie z jednej butelki, brudne ręce, seks oralny, analny i inne wstrętne rzeczy. Podczas pocałunku jednak nie da się zarazić.
Czyli wystarczy np. już raz napić się z jednej butelki, żeby się zarazić? Rozumiem ,że poprzez kontakt ze śliną osoby zakażonej.
Czyli przez pocałunek (francuski) też by dało się...
Fest...
potrzebuje porady... jakiś tydzien temu zaczeła mnie swędzieć cała łydka drapałam,drapałam ale mialam tylko czerwony placek który później znikał tak przez 2 dni, pojawiła się mała kropka która robiła się czerwona coraz większa i jeszcze bardziej mnie bolało i piekło na dzien dzisiejszy jest wielkosci pięcio złotówki -jeśli mialabym do czegoś porównać. w środku jest mały stropek a na około czerwony placek wygląda jak poparzenie ale wokół tego zbiera mi się woda(chyba woda?) i robi się coraz większe. Byłam u lekarza stwierdził że musialo mnie coś ugryźć, i poszło zakarzenie dostałam antybiotyk oraz dwa opakowania innych tabletek. I moje pytanie mogę przebić te ''woreczki'' czy to nie wskazane i po prostu tego nie ruszac?
Dzisiaj uszkodziłam sobie końcówkę palca ciężkim metalowym um... czymś. Przygniotłam jakoś tak niefortunnie. Oczywiście palec spuchł, nabrzmiał, posiniał i boli. Na razie, z braku altacetu, smaruję liotonem.
Myślę, że to mocne stłuczenie. Co z tym robić? W bandaż?  :kwiatek:

Swoją drogą... mam chyba osobliwy dar do robienia sobie krzywdy...
po co w bandaz? szukaj czegos co opuchlizne sciagnie
W stajni się sprawdza na takie sprawy glinka chłodząca 😉
Ja znam zasadę, że jak stłuczenie (albo inne takie) boli, to 3 dni chłodzić, potem grzać. Rada rehabilitantki 🙂
tak, glinka sciaga opuchlizne i to na pewno bdb pomysl. chlodzaca oczywiscie.

Teo, z tym grzaniem po 3 dniach to chyba nie zawsze.. bo jak nadal miejsce ma stan zapalny i samo w sobie grzeje... to po co. to tak na rozum, nie za czyjas rada 😉
Na pewno masz rację z tym uważaniem, czy już można grzać. Jak grzeje - chłodzić.
Może powinno się tę radę czytać jako - nie grzać wcześniej, niż po 3 dniach 🙂
Jakieś 1,5 tyg temu zaczęła mi ropieć dziurka w uchu i z ropy po nocy robić się taka skorupka. Przemywam to co wieczór wodą utlenioną (piecze), ale rano jest to samo..Dzisiaj zauwazyłam,że dookoła dziurki skóra zrobiła się fioletowa, a po zdrapaniu skorupki i przemyciu wodą ropa się sączy. Dodam też,że przebite uszy mam od ok 12lat, i kolczyki w uszach miałam ostatni raz jakieś 2 lata temu. Co z tym zrobić ? 🙁
Florcik,przypuszczam ze to nie ropa a jedynie limfa,jest kilka opcji naderwalas kolczyk ,obtarł Cię,albo może masz uczulenie na metal z którego kolczyk jest zrobiony,teraz moja rada jest taka wyjmij go,albo zmien na kolca z tytanu i przemywaj sola fizjologiczna,ewentualnie zostaw z kolczykiem ktory teraz masz i przemywaj jedynie sola fizjologiczna
kot, problem w tym,że kolczyków nie noszę. A ostatni raz kolczyki w uszach miałam z 2 lata temu. 🤔
Kup tribiotic i tym smaruj.
Tunrida, Dziękuję, wpadnę jutro do apteki  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się