Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska
Hm, a ja właśnie same pozytywy na temat Mustanga znalazłam. 🙁
Do tej pory bywałam w Botoi, ale to zdecydowanie nie jest to, o co mi chodzi. Za mało kontaktu z koniem, klepanie tyłkiem przez godzinę, minimum uwagi instruktora (bardzo rzadko poprawia jeżdżących, nie ma też zbyt wielu ćwiczeń, jazda jest bardzo monotonna). Pamiętam jak pojawiło się hasło "a teraz kłus ćwiczebny". Ja zielona, pierwszy raz po lonżach, pytam co konkretnie mam zrobić. Dowiedziałam się jedynie, że nie powinnam anglezować. 🙄 Zero podpowiedzi, wskazówek, zero wyjaśnienia do czego nam taki kłus potrzebny...
A Włosań? Ktoś jeździ/ jeździł? Daleko musiałabym truptać od przystanku do stadniny?
Edit: A może ktoś zna ciekawe miejsce pod Krk, byle z dojazdem MPK?
Cavias Santos w Zabierzowie 😉 ale ja to monotonnie będę już powtarzać 🙂 a poza tym polecam wnikliwą lekturę tego wątku - na ostatnich kilku stronach był po raz n-ty wałkowany ten temat 🙂
Wałkuję, wałkuję. 🙂 I wciąż szukam.
O Santosie też słyszałam dobre opinie. A polecasz konkretną instruktorkę?
Edit: Znalazłam, kierować się do Ani Wasilewskiej.
Za tydzień wracam do miasta i zaczynam przygodę z końmi na poważnie, więc chciałam zrobić rozeznanie.
Nauka od zera, podstaw typu siodłanie, czyszczenie i kizianie. 😉
Ktoś poleci jakąś stajnię dla początkującej? Zależy mi na porządnym instruktorze (jazda w kółko 45 minut to nie dla mnie) i dobrych warunkach końskich.
Mieszkam w Dębnikach. Najbliżej chyba Mustang na Królowej Jadwigi...? Ktoś pochwali/ ponarzeka? 🙂
w Konarach Na Zielonej planujemy w połowie września rozpocząć szkółkę , zakres programu szkółki będzie obejmował mniej więcej zakres wiedzy i umiejętności na odznakę jeżdżę konno, dojazd jest dwoma autobusami 215 i 265 z Borku Fałęckiego, na profilu na facebooku - Stajnia Na Zielonej - można co nie co poprzeglądać na temat stajni, na razie głównie relacje z naszych wyjazdów na zawody, strona internetowa nowa będzie dopiero na jesień gotowa, na starej można zobaczyć mniej więcej położenie stajni i zobaczyć jak wygląda
http://www.konie.konary.pl/index.html
Przeglądnę. Dzięki :kwiatek: . A teraz odbywają się u Was jazdy rekreacyjne normalnie? Czy dopiero od września startujecie z początkującymi?
Na razie niestety nie mogę nigdzie na stałe "osiąść"- od października wyjeżdżam do Lublina studiować weterynarię. ;-)
Masz wiadomość na pw, CaviasLover,
Dzięki Asza, dojazd miałabym bezpośredni z Salwatora, mogę tam potruptać. Pewnie się pojawię "obczaić okolicę". 🙂
Do Santosa też zamierzam podjechać.
Za to pytanie z innej beczki- czy w Cholerzynie jest wyłącznie pensjonat, czy są prowadzone jazdy rekreacyjne dla ludzi z zewnątrz?
Czy ktoś jeszcze kojarzy stadninę z okolic Pychowic (bliżej Krakowa, niedaleko parku linowego)? Próbowałam ją zlokalizować, ale coś mi nie idzie- zwykle przejeżdżając widzę konie na bulwarach Wiślanych.
W Cholerzynie jest tylko pensjonat.
Przeglądnę. Dzięki :kwiatek: . A teraz odbywają się u Was jazdy rekreacyjne normalnie? Czy dopiero od września startujecie z początkującymi?
Na razie niestety nie mogę nigdzie na stałe "osiąść"- od października wyjeżdżam do Lublina studiować weterynarię. ;-)
oczywiście są jazdy, zaraz wyślę szczegóły na pw, jest też możliwość współdzierżawy koni, wyjazdy w teren, ale to już dla os. przynajmniej średnio zaawansowanych 🙂
czy ktoś z Was trzyma konia u Szarych ? 😉
czy ktoś z Was trzyma konia u Szarych ? 😉
Ja trzymam konia, a Kolebka dzierżawi 🙂
dochodzą moje wiadomości? 😉
Hej, czy mógłby mi ktoś coś powiedzieć na temat ośrodka jazdy konnej Pony Sport w Sierczy 😉?
Okazuje się, że wybór stadniny nie jest taki prosty. 😀 Wybrałam na razie 3 i tam się w tygodniu pojawię.
Myślałam jeszcze nad KKJK, bo mam zaraz pod nosem. Warto się tam pakować (rekreacyjnie początkująco)?
CaviasLover szczerze mówiąc, są lepsze stajnie od KKJtu w Krakowie i warto do nich zajrzeć 🙂
Chyba najlepszą opcją będzie właśnie Santos, możesz jeszcze zajrzeć do Rzeszotar, stajnia jest praktycznie przy przystanku 😉
czy kolo Ikei jest jakas stajnia?
Widzialam dzis wychodzace z Ikei 4 dziewczyny w bryczesach, umorusane.
duunia zdjęcia jak zwykle super!!! 😀 Ech gdyby nie Wy to mizernie byłoby ze zdjęciami ! 🙇 🙇 🙇
wistra ja jeżdze w Bolęcinie a tez zdarza mi sie wpadac do ikei w bryczesach w drodze powrotnej:P ale to nie byłam ja 😉
Okazuje się, że wybór stadniny nie jest taki prosty. 😀 Wybrałam na razie 3 i tam się w tygodniu pojawię.
Myślałam jeszcze nad KKJK, bo mam zaraz pod nosem. Warto się tam pakować (rekreacyjnie początkująco)?
Przestań marudzić i jedź do Bolęcina, do Szarży, tam będziesz mieć wszystko niezależnie od pogody.Znajdziesz arabki,kucyki,andaluzy, klacze,ogiery i żrebaki, ujeżdżalnie,halę,cross, a nawet czystą plażę na jeziorkiem. Właściciele są dobrymi trenerami.
Powodzenia.
Asza222, jest jeszcze kwestia dojazdu. Jak się nie ma własnego samochodu, dojazd z południa Krakowa do Bolęcina czy Zabierzowa nie jest taki różowy.
Elbus, do Zabierzowa z Krakowa nie jest źle, do Bolęcina niestety dojazd jest tragedia, ale warto popytać kto z klubowiczów dojeżdża, bo wiele ludzi z Krakowa ma tam swoje konie i może można się z nimi zabrać od czasu do czasu.
Zgadzam się, nie jest źle 🙂 ja mam do Santosa 35km w jedną stronę, bo mieszkam na peryferiach południowych, ale w ok.1-1,5h byłam w stanie obrócić. Największym problemem jest 107, która kursuje do nas raz na godzinę 🙄
Z Wieliczki, Bieżanowa czy Płaszowa jedzie pociąg co godzinę, bilet 1,47zl i za 20,30min jesteś w Zabierzowie 🙂
Ponadto jest caaała masa busików z Dworca i z Kleparza, na Krzeszowice i Chrzanów.
Zabierzów to dla mnie nie problem- mam tam działkę. 🙂
Dojazd da się znieść, myślę że w godzinie się uda zamknąć. Kolebka, może Ty wiesz, czy wysiadać z MPK na przystanku za, czy lepiej przed kościołem?
Bolęcin to dla mnie trochę za daleko.
To prawda, ale "dla chcącego nic niemożliwego"
Asza222, Ha ha nie no, jasne. Tylko od niektórych rzeczy aż się odechciewa :P
CaviasLover wysiadaj przed kościołem, przystanek 'Zabierzów piekarnia' 🙂
Tam jazdy rekreacyjne są naprawdę fajne, instruktorki się bardzo przykładają do pracy, konie do wyboru do koloru - małe, duże 🙂
A i tereny piękne, koniecznie jedź kiedyś!
Krakusy, szukam stajni (bardziej kameralnej stadniny) w 'górskim klimacie' na południe od Krakowa (do 200km, okolice Suchej Beskidzkiej, Mszany Dolnej) na parodniowy wypad. Jakieś pomysły? :kwiatek:
Krakusy, szukam stajni (bardziej kameralnej stadniny) w 'górskim klimacie' na południe od Krakowa (do 200km, okolice Suchej Beskidzkiej, Mszany Dolnej) na parodniowy wypad. Jakieś pomysły? :kwiatek:
Ranczo Hajnos w Czarnym Dunajcu.
http://www.ranczohajnos.pl/
Strucelka też polecam ranczo hajnos 🙂
Ja też proszę o pomoc w podobnej sprawie.. szukam podobnie, czegoś kameralnego, agroturystykę ale z HALĄ. W małopolsce (albo ogólnie gdziekolwiek, jeśli kojarzycie takie miejsce)
Żeby można było wypocząć, ale też nie bać się złej pogody.