Dopasowanie siodła

sluchajcie, gdzie szukac pasowacza siodel? bo jakos google mi nie pomaga po wpisaniu "pasowacz siodel"  🙇
Fatamorgana
A dla mnie lezy srednio. Mam jakies dziwne wrazenie ze jak w to usiadziesz i to sie zbije to tył bedzie sprezynował.
bemyself: Bogdan chociazby tutaj na forum🙂 albo hbcontact wpisz w google🙂
Fatamorgana- na moje oko jest mega za waskie zwlaszcza że to zdjecia po jezdzie i leci minimalnie w tyl.
Co to znaczy, że tył sprężynuje i kiedy tak się dzieje?  :kwiatek:
Cejloniara
To znaczy ze w tym przypadku ( mnie sie tak wydaje ) jak jezdziec usiadzie w siodło to przód osiadzie na tym mattesie, a tył siodła bedzie sie unosił w góre i w dół w zaleznosci od ruchów jeźdźca, a tym samym obijał końskie plecy. W sumie nie wiem czy trafnie to nazwałam, bo tak teraz sobie mysle ze sprezynowanie to bardziej jak srodek siodła/paneli nie przyjega do konskich pleców i w momencie kiedy jezdziec siada i wstaje to siodło naprzemiennie raz dityka grzbietu , raz nie.
No ale etraz w sumie wiadomo o co mi chodzi 😉
Już wiadomo 🙂 Dziękuję  :kwiatek: pytałam, bo jak kładłam pod siodło podkładkę futrzastą do dostawałam siodłem w pupę w kłusie a teraz z podkładką żelową nie dostaję, ale tez i koń mi się odrobinkę nabudował i jakoś tak teraz mi to siodło chyba ładnie siadło całe na plecach. Czaprak nie wyjeżdża do tyłu i chyba nic się nie dzieje ale też bardziej do tyłu zaczęłam siodłać.
hbcontact nie robi ujezdzeniowek :/ nie wczesniej jak w nast roku będą robić, bo są na etapie sprowadzania lęków z anglii.

dowiedzialam się, że są też pasowacze z uzywanymi siodelkami, bo na ten moment taki nieplanowany zakup nie wchodzi w grę jak nowe siodło, więc muszę sie zadowolic przejsciowym uzywanym, a z tego co wywnioskowalam Bogdan również ma nowe siodelka.

byc moze niedlugo diamant 18" do mnie wpadnie na testy, ale wolalabym jeszcze kilka przymierzyc, zeby siodlo bylo dobre. a teraz maltretuje google i tez nie widze nikogo kto z uzywkami jezdzi i dopasowuje. a kiedys o tym slyszalam  🤔
Meredith po poszerzeniu  😀 Bogdan nie wiem jak ci podziekowac  :kwiatek: Niby tylko 2 rozmiary a roznica ogromna   🙇

Po "poszerzeniu" Equishop nie bylo widac roznicy rozstawu 4 rozmiarow (z 33 na 37)  😵
bemyself, Pasowacze są w sklepach: Ihaha w Warszawie, Equishop w Katowicach, xHorse, tylko teraz nie pamiętam gdzie. Możesz zadzwonić i się zapytać, oni mają używane siodła.
Ihaha nie jest we wrocławiu ? 🙂
Ihaha Ma duzo siodeł uzywanych, nie tylko z Prestiga, wiec pewnie cos mogli by Ci zaproponowac, ale nie wiem jak z dojazdem do klienta. Equi ma tylko testery z Prestiga, a xhorse... no cóż, powaznie  bym sie zastanowiła czy chce mi sie z nimi uzerac 😉
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
13 sierpnia 2011 08:37
Ihaha Warszawa, a dokłądniej Pruszków 😉
Ihaha Wawa i z dojazdem do klienta cieżko....ze zdjęcia Pan Kostrzewa pasuje siodła 😂
Polecam Equishop - ale to głównie nowe siodła...
za daleko i nie dojadą. echh zostaje mi chyba kupowanie siodel, mierzenie, sprzedawanie. badz ewentualnie przymiarki. a wolalabym zeby jaj nie bylo zeby ktos do mnie zawital z np 10 siodlami, dopasowal w ktorym koninie wygodnie i mnie. bo zdawanie sie na siebie i zdjecia to nie najlepszy pomysl zeby to zrobic dobrze i profesjonalnie
Mam takie pytanie: mam dwa siodła Prestige jedno ujeżdżeniowe drugie skokowe. Oba mają rozstaw łęku 32, z tym że ujeżdżeniowe jest poszerzane z 31 na 32, ale oba mają dokładnie rozstaw 16 cm, bo mierzyłam. Skokówka leży idealnie, a w ujeżdżeniówce nie dolegają w ogóle górne panele  🤔wirek:  Od czego to zależy? Czy ujeżdżeniówke inaczej jakoś się dopasowywuje pod wzgl rozmiaru łęku niż skokówkę?
hufeisen, od tego jak generalnie wyglądają te panele - one w każdym modelu są trochę inne, inaczej ukształtowane, innej grubości. Niestety nie da się tak przełożyć, że jak jeden model w danym rozmiarze leży super to inny też będzie 🙁.
bemyself najczęściej sprzedawcy oferują przymiarkę, bo to jak dopasowanie buta- póki nie włożysz, to nie wiesz czy dobre. Jak sprzedawca nie daje ci takiej możliwości, to budzi to podejrzenia, że coś jest nie tak z siodłem...
xhorse... no cóż, powaznie  bym sie zastanowiła czy chce mi sie z nimi uzerac 😉

Ja osobiście uważam, że jak najbardziej WARTO się z nimi użerać. Jak dla mnie pasowanie najlepsze.
Gillian   four letter word
14 sierpnia 2011 11:21
o ile ktoś ma duuuużo czasu i cierpliwości, to jak najbardziej.
No cóż Gillian, fakt jest faktem 😉 ale mimo wszystko, nie oddaję do pasowania moich koni już nikomu innemu. Bo tylko tutaj spotkałam się z DOPASOWANIEM, a nie tylko z PASOWANIEM 😉
bo nie korzystalas z  hbcontact😉
oni dopasowuja i nie robia szitu
Bo póki co mam to, czego mi potrzeba, co pasuje na mnie i mojego konia 😉

a siodła hbcontakt, WIZUALNIE, bo nie miałam z nimi do czynienia na żywo, średnio mi się widzą, ale może to tylko takie wrażenie, nie oceniam, bo tak naprawdę nie widziałam, a tu na forum jednak są dość popularne i bardzo chwalone 😉
episode a ty siodła na wygląd oceniasz??
episode, wizualnie - rzecz gustu, ale "organoleptycznie" - miód malyna  😜 A Bogdan jest konkretnym fachowcem - jeśli będzie miał szanse (czasowe) zrobi to co trzeba, dokładnie tyle, ile trzeba, bez żadnego ściemniania i naciągania - czyli - konkret i zachwyt w jednym. To cudowne, że ktokolwiek taki w PL jest  :kwiatek: "Bogdaj się tacy ludzie na kamieniu rodzili" - no i tu jest problem  🙁 Fachowców - nie chce być  😕 w każdym razie w proporcji do potrzeb, a zaryzykuję stwierdzenie, że nawet w stosunku do popytu (czyli potrzeb, które klienci mają z czego sfinansować).
halo, tylko mi nie chodzi wizualnie o jakieś tam rzeczy wzrokowe w sensie ładne - brzydkie, tylko w takim, że coś mi tam nie leży - typu łęk dla mnie jest dziwnie wyprofilowany albo dziwnie leży na koniu albo coś (to tylko przykłady, żeby zobrazować, bo nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć...  :icon_redface🙂 Rozumiesz choć trochę?
episode dopóki tyłka nie posadzisz trudno powiedzieć jakie jest siodło. Koniec kropka. Wizualność nie ma tu nic do rzeczy (no chyba ze mówimy o jakiejś ortopedii z gigantycznymi klockami)
Ale ja to samo powiedziałam w moim pierwszym poście o siodłach hbcontact. Ale nie wsiadasz we wszystkie siodła na świecie, tylko robisz wstępną selekcję, co Ci może pasować, a co nie, tak? i tu oceniasz wzrokowo. chyba.
sluchajcie, najpewniej moje siodlo ma łęk normalny daw mag, czy powinnam zalozyc ze kobyl potrzebuje ciut szerszego, czy baardzo szerszego?  :kwiatek:

ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
14 sierpnia 2011 23:00
bemyself, skłoniłabym się ku bardzo szerszemu- pozwoliłam sobie
rzucić okiem na inne zdjęcia w Twojej galerii...
dokladnie. dzis obfocilam dokladniej, bo przy tamtych siodlo bylo zalozone tyle o ile, zeby zobaczyc kolory w jakich najlepiej  😡 i nie wiem jakiego rozstawu szukać, bo nie wydaje mi sie az tak szeroka, a nie chce znow zle dobrac 🤬
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się