Podróże

Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
28 lipca 2011 10:55
Piękne widoki, no właśnie wylegiwanie się na plaży i nic nie robienie nie jest w moim stylu🙂
Poleżeć to i owszem, ale nie cały dzień...

Więc tym bardziej Teneryfa jest godna polecenia. Byłam dwa razy, podczas jednego, intensywnego tygodniowego wyjazdu da się zobaczyć niemal wszystko (bo nie udało nam się zwiedzić jednego miasta w takim wymiarze, jak sobie życzyłam). Zachwycająca i uderzająca jest różnorodność krajobrazów na tej jednej tylko wyspie: sucha wulkaniczna kaldera z "księżycowym" krajobrazem w środkowej części, wiecznie zielone lasy strefy podzwrotnikowej na północnym wschodzie, klify o wysokości ponad 600m na północnym zachodzie, położona w cieniu opadowym południowa część z kserotermiczną roślinnością. Dookoła wyspy autostrada, w zasadzie da się dotrzeć autem wszędzie - chociaż niektóre drogi są karkołomne i mieliśmy niezłego stracha.  😉
Nalle- Ale pięknie  😜
Jak wygląda przewoz wyrobow tytoniowych w samolocie? w takim sensie, ze moge miec swoje papierosy w bagazu/ bagazu podr. czy moge jedynie kupuic w strefie wolnocl.? Nigdy wczesniej jak latałam nie miałam tego problemu, dlatego pytam, bo niestety nigdzie w necie nie moge tego znalezc 🙄
dzięki  😉
Już jutro Egipt  😜
a co jest wartego obejrzenia w okolicach sharm el sheikh ? na jakie wycieczki zwracać uwagę?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
30 lipca 2011 08:49
emade, w Sharmie nie ma szału, bo do piramid grubo ponad 500km, ale oczywiście wycieczki do Kairu są organizowane albo autokarem albo samolotem.
Podbnie jest wyjazd do Izraela  😍 i do Jordanii.  Jak lubisz wspinaczki to góra Mojżesza, ale tam dobrze mieć obuwie odpowiednie.
Normą jest pływanie z delfinami, nurokowanie w rafach, rejs statkiem z kolacją z ryb, jazda quadami albo dzipami. Jak ja bylam to chyba wielbłądów nie było 🙁
a w jakich cenach są takie wycieczki do kairy/jordani/izraela? orientujesz się moze?
30 lipca 2011 12:33
Kair autobusem ok 80$ + wejście do piramid
Kair samolotem ok 270$
Izrael (Morze Martwe, Jerozolima i Betlejem) ok 160$ + ok 15$ na granicy
Jordania (dokładnie Petra) ok 320$ + ok 15$ na granicy
dzięki wielkie Jara  :kwiatek:
A ja z kolei wyjeżdżam w tą środę na półwysep iberyjski 😉
jak na razie, wyposażona jestem jedynie w bilet w jedną stronę, szykuje się trip na około 1,5 miesiąca. Nie ukrywam, wypadało by wrócić przed październikiem, coby zdążyć postudipwać jeszcze!
W planach - Madryt, Barcelona, Valencia, Andaluzja, Lisbona, Allgarve. Jak wyjdzie w praniu, zobaczymy 😉
Bogu dzięki, mam sporo znajomych w Hiszpanii, także wszędzie gdzie nie pojade, nocleg będę mieć za ładny uśmiech, ufff.
Nie mogę się doczekać!  😅
wow  😍 zawsze podziwiałam ludzi za taka odwagę 'co ma byc to będzie' i to w obcym kraju  😜
new.day wystarczy odpowiedni na wszelki wypadek zapas gotówki i nie ma się czego bać 😉 no i czas.
buyaka zazdroszczę!
Ja ni stad ni zowad kupiłam własnie bilet do Wiednia 🙂 byłam tam lata temu na Sylwestra i z chęcią zobaczę to miasto wiosna 🙂
Monny   bez odbioru .
13 sierpnia 2011 08:14
Dziewczyny, a ile kosztują w Paryżu kartki i pamiątki a ile w Disneylandzie? Ile kosztuje obiad, albo jakaś przekąska, alkohol, słodycze, sery?
new.day, ja generalnie dzięki mojej głupocie/odwadze*(wybrać wg własnego uznania) doświadczyłam cudownych i niezapomnianych chwil  😍 opowieści by na 10 stron chyba starczyło.

Powinnam być już w Hiszpanii, jednak byłam zmuszona przebukować lot ze względu na kilka spraw do załatwienia. Może i dobrze, bo mam jeszcze chwile, żeby się dowiedzieć, czy można kupić całą ramę papierosów na lotnisku? wychodzi taniej? Mam zamowienie od znajomych, co to są aktualnie w Madrycie i paczą strasznie, że jedna paczka 4,5e stoi.
Mam nadzieję, że i dla siebie będę mogła jeszcze 4 paczki kupić, nie przekroczę chyba możliwych ilości? w końcu zdobędę to wszystko na terenie lotniska już, na bezcłówce. Z tego co wygooglowałam, to jedni mówią, że można wwieźć 800sztuk papierosów, gdzie indziej z kolei mowa jest 'tylko' o 200.

Poza tym, lotniskowe dziewczyny - któraś odprawia jutro Hiszpanię o 15:10?  😁
Wizajra nie tykamy 😉

jesli chodzi o papierosy, to nie wiem jakie sa regulacje, na pewno znajdziesz gdzies w internecie, ale widze czasem ludzi, ktorzy chodza z kilkoma ramami pod pacha.... 😉
z tego co już wyszperałam, wyszło, że dam radę 😉

martwi mnie ten wizzair okrutnie, pierwszy raz tymi liniami lece, a nie słyszałam zbyt wiele dobrego o nich 🤔
W ubiegłym roku trasę o tej porze obsługiwała iberia, z którą współpracę zresztą bardzo sobie chwalę.
Najgorsze, że nie miałam innego wyboru, pal sześć cenę, bo teraz i tak wszystkie bilety kosztują praktycznie tyle samo, muszę być w Madrycie przed 20 i tylko wizzair mi nie robi z tego mission impossible. zobaczymy czy cała, zdrowa i ze wszystkimi bagażami dolecę! 🙇
Lot leci o 11.20, a może 11.40 😉 😎

jesli nie bedziesz miala tak jak ja rok temu opoznionego samolotu do Madrytu o 6h, to powinnas zdążyć 😉
no właśnie sęk w tym, że 11 to dla mnie nieznacznie za wcześnie  😁 nie miałabym jak dojechać, bo połączeć dogodnych nie ma z Białegostoku. musiałabym koczować na lotnisku. żałuje bardzo, że o 13 nie ma żadnego lotu, bo by wyszło idealnie.
Faktycznie! Toż Ty wizzairem leciałaś! zapomniałam! gdyby to barachło sie tak nie spóźniało okrutnie to byśmy się mogły poznać, szkoda  😕 Mam nadzieję, że się od tego czasu poprawili, jak nie, to Cię będę po lotnisku ścigać i Ci w pracy przeszkadzać! 😉
Coby nie było, bilet juz mam, trzeci raz wylotu zmieniać nie mam zamiaru  😵
ze tak powiem, a ścigaj se, a ja w tym czasie sobie będę siedzieć w domu 😉 jak utkniesz do poniedziałku do 15, to wtedy mozesz mnie ścigać 😀

wiesz, samoloty to loteria! zazwyczaj wszystkie latają na czas, ale jaka będzie pogoda (patrz watek zdjeciowy!), czy sie samolot z przylotu nie spozni albo czy usterki nie bedzie.. trudno powiedziec 😉 w kazdym razie, powodzenia!
Mimo wszystko, wybacz, ale mam nadzieję, że wizzair oszczędzi mi spotkania Ciebie :P zresztą, miła bym raczej nie była, po ponad 24h na lotnisku, jupi jej!

już sprawdzałam pogodę na jutro, ponoć ma być względnie ładnie  😉 no, przynejmniej deszczu nie zapowiadają, a o już coś! Podejrzewam, że te Wasze wielkomiejskie burze teraz nad Podlasie nadciągają.

a tak poza tym to, nie dziękuję 😉
w końcu będzie mi ciepło! i bardzo chrześcijańsko, mniemam, że aż za bardzo, ale to już inna sprawa 😁
W sobotę w nocy wróciłam z wakacji życia.
Już wiem gdzie pojadę następnym razem.
Zakochałam się w Egipcie  😍
Dużo nowych wrażeń- jazda na wielbłądzie, quadem po pustyni, snurkowanie (nauczyłam się nawet pływać- trochę!), palenie sziszy, rejs po Nilu.
Piękne zabytki, mili ludzie, gorące Morze Czerwone i ten zapach- Egipt pachnie inaczej.
Polecam tym, którzy nie byli!
Kilka zdjęć (więcej w Zdjeciach re-voltowiczów):

A ja już wiem, gdzie się wybieram za rok na długi urlop - Czarnogóra, trasa samochodem przez Rumunię - tylko jeszcze chłopa muszę o tym powiadomić  😁
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
15 sierpnia 2011 15:29
A ja już wiem, gdzie się wybieram za rok na długi urlop - Czarnogóra, trasa samochodem przez Rumunię - tylko jeszcze chłopa muszę o tym powiadomić  😁

Hehe, ja do Czarnogóry już trzeci rok bezskutecznie się wybrać próbuję. Może mi też uda się w przyszłym.  😉
Mnie przede wszystkim Rumunia kusi, Czarnogóra nawinęła się niedawno 😉
szepcik, Czarnogóra jest nieprawdopodobnie malownicza. Polecam objechac Zatokę Kotorską, można wpaśc do Dubrovnika przy okazji 😉
15 sierpnia 2011 19:30
Ja chyba w tym roku zaliczę Jordanię 🙂
Czy jest szansa, żeby kupić u nas taki jednostronicowy plan miasta? Żeby nie zwiedzać z przewodnikiem 100-kartkowym czy innym atlasem samochodowym. W zeszłym roku świetnie sprawdziła się mapka wszystkich McDonaldów na terenie Barcelony 😉 W tym planuję zwiedzić Andaluzję i chciałabym zobaczyć 4-5 miast.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się