ciąża, wyźrebienie, źrebak
Sisisa A co to za rasa?My tez dawliśmy według zaleceń i mały zawsze ochoczo jadł. Nigdy nie powiedział dość. Jednak wydaje mi się że parodniowe źrebie karmić co 2h to zbyt rzadko. Przecież taki maluch, gdy ma matkę co 20/30 min pije. Właśnie te parę łyków, ale pije.
Konik polski. Od urodzenia tak pije, więc jeśli byłoby to za żadko, już by zdechła.
Czy biały,gęsty śluz z pochwy u klaczy po kryciu(12-14 dni) jest naturalnym zjawiskiem ?
jagna- chyba nie jest normalne, przynajmniej ja nigdy nie zaobserwowałam. Co do Twojego poprzedniego pytania o USG, jeśli planujesz robić raz usg to zrób dopiero koło 3 miesiąca, wtedy będziesz miała pewniejszą wiedzę, bo młode ciąże nie są pewne. Szkoda tylko, że wówczas nie można podziwiać całego źrebaczka w jednym ujęciu.
Sissa- pomiędzy zdechnięciem a prawidłowym rozwojem są inne możliwości- ja bym karmiła małego na każde żądanie, a wtedy zobaczycie jak często i ile potrzebuje jeść.
Kurczak- robicie klaczy usg przez cały cykl? Bo podobno jak robi się raz na cykl to łatwo się pomylić. Trzeba konkretną klacz poznać od środka :P My na wiosnę wieźliśmy Witkę do krycia jak do pożaru- już koniec, szybko, jutro ostatnia chwila- tak mówiła wetka. A klacz ogiera przyjmowała przez ponad tydzień ( skok co dwa dni). A jak ją zawieźliśmy to przy pierwszym skoku waliła z zadu, kwiczała i w ogóle nie łyskała, aż ogiernik nie chciał wierzyć, że się grzeje.
marysia550 na razie nie robiliśmy żadnego USG. Wiem, że trochę za późno obudziliśmy się z kryciem, ale tak niestety wyszło z przyczyn niezależnych od nas. W tej chwili jeżeli uda nam się ją zaźrebić do końca sierpnia to ok, jeśli nie, to czekamy do przyszłego roku 🙁. Dzisiaj umówiliśmy się z wetem jutro jedziemy na USG. Obawiam się, że u niej może to być jakaś poważniejsza sprawa, dlatego zależy nam, aby jak najszybciej dowiedzieć się co w koniu siedzi.
Kurczak- a Wy macie konie w chowie bezstajennym? Czemu rezygnujecie po sierpniu?
Konie mamy w stajni, na padokach spędzają całe dnie, ale na noc wracają pod daszek 🙂 Po sierpniu chcemy zrezygnować, żeby maluch nie urodził nam się na jesieni. Od zawsze wmawiano mi, że takie źrebaki są słabsze, a z nas początkujący hodowcy, więc na razie musimy korzystać z doświadczenia innych 🙂 Z drugiej strony znam kilka koni urodzonych w środku zimy (w tym jedna z naszych klaczy) i są to okazy zdrowia.
Jak dla mnie bzdura totalna- pierwszy raz słyszę. Kiedyś w stadninach normalnie druga stawka kobył się źrebiła jesienią i zimą nawet, sama pracowałam w miejscu, gdzie na 10 koni minimum połowa była z okresu październik- luty i całkiem normalnie się rozwijaly.
Jedyny problem to może być z rują w tym okresie, ale warto próbować, jeśli zależy Wam na jej zaźrebieniu.
ps. Witka jest z 19 października 🙂
Moja 4 miesięczna sierotka
Kurczak
kiedyś nie było super pasz i dlatego uważano, że źrebięta urodzone jesienią maja gorszy start.
Wiadomo- trawa, słońce, jakość i ilość mleka matki przebywającej cały dzień na pastwisku itp.
Dzisiaj świat wygląda inaczej 😉
U nas urodził się jeden źrebak w takim okresie (początek listopada) i w ogóle nie odstawał
od rozwojowego standardu.
A propos usg to warto zrobić wcześniej w celu wykrycia ciąży bliźniaczej, względnie usunięcia
jednego z zarodków a potem po 3 miesiącu, żeby sprawdzić czy nie miała miejsca resorbcja.
Jesteśmy już po USG i klacz jest okazem zdrowia 🙂 Niestety przez jednodniowe ruje jest ciężko ją zaźrebić, ale będziemy próbować. Według wszystkich obliczeń powinna dostać rui 18.08, zobaczymy czy natura i tym razem nas nie przechytrzy 😉
a czym i którą klacz będziecie źrebić?
Będziemy kryć Wróblicę Milusiem 🙂
Źrebaki rodzące się w okresie od października do grudnia są zaliczane do nastepnego rocznika, więc w całej stawce są wyrośnięte i będą wyprzedzały równieśników. W większosci stadnin rodzą się w okresie styczeń-marzec. Wtedy mają szansę spędzić cała wiosnę,lato i jesień na pastwiskach bogatych w trawę i słońce czyli to co do rozwoju jest im niezmiernie potrzebne. Do tego takie źrebię idzie do treningu potem jako np. 3,5 latek a nie 3 latek, bo wszystko jest liczone rocznikowo nie rozliczane co do miesiąca. A źrebię urodzone we wrześniu będzie kilka miesięcy młodsze od rówieśników. Wobec czego będzie miało większy problem żeby sprostać wymaganiom na najwyższym poziomie.
Dlatego sezon rozpłodowy trwa głównie od stycznia do czerwca. I dlatego nie powinno się źrebić klaczy w sieprniu czy wrześniu.
Ale z kolei źrebię urodzone w październiku będzie już miało fory przed tym ze stycznia kolejnego roku. Nie każdy też patrzy żeby wysłać konia na ZT czy MPMK.
repka
a ja słyszałam, że ten przepis z zaliczeniem źrebiąt z X, XI i XII
do rocznika następnego już wymarł...
A w jakim celu było to wprowadzone?
wyarl, wymarl chyba dwa lata temu.
a mialo to na celu wlasnie umozliwienie "dorosniecia" koniom z konca roku. robie teraz 3 latka ze stycznia 2008, wzielam go do roboty w okolicach czerwca czyli jako konia 3,5 letniego i mam w planach zagrywanie go za rok do MPMK. gdyby to byl kon z grudnia 2008 w dniu brania go w obroty mialby lat 2,5 i jezeli jego potencjalny wlasciciel by cisnal to niebyloby rady trzebaby go zaczac robic albo jako 2,5 latka albo opoznic proces wziac go dopiero na zime, ale wtedy ma ledwie pol roku na to na co kon nr 1 ma troche ponad rok 😉
Na szczęście naszej rasy nie dotyczy ani ZT, ani MPMK, więc pod tym względem mamy łatwiej. Bardziej przekonuje mnie to co napisała repka o dostępie źrebaka do pastwisk i słońca.
Mam pytanie
Moja źrebica w wieku 3 miesięcy miała 134 cm, a teraz ma 4 miesiące i ma 140 cm. W ciągu jednego miesiąca 6 cm ?
Zaczynam się bać 😵
Mam jej pełną siostrę, która w wieku 4 miesięcy miała 128 cm
Czy biały,gęsty śluz z pochwy u klaczy po kryciu(12-14 dni) jest naturalnym zjawiskiem ?
Nie. Moja tak miała. Przyplątało się jakieś zapalenie w jej przypadku i się nie zaźrebiła.
anetakajper wydaje mi się że może być taka wysoka. Mój w wieku 3 miesięcy ma 128cm. Wiec raczej nie odbiegają od siebie 🙂
[quote author=ms_konik link=topic=57.msg1097655#msg1097655 date=1312927654]
repka
a ja słyszałam, że ten przepis z zaliczeniem źrebiąt z X, XI i XII
do rocznika następnego już wymarł...
[/quote]
Nie wymarł 🙂
to info z ZT:
Do kwalifikacji można przedstawić ogiery rocznika 2007 oraz rocznika 2008.
Uwaga: Ogiery urodzone w IV kwartale 2008 zaliczamy do rocznika 2009.
nie wymarl w stosunku do ZT do MPMK owszem 😉
... no faktycznie zapis w PZHK jest czytelny :P
już mogli wykreślić tę pierwszą część 🙂
12. Konie urodzone w IV kwartale (1.X. - 31.XII.) zaliczamy do rocznika roku następnego. Decyzją
Komisji Ksiąg Stadnych koni ras szlachetnych od dnia 01.01. 2009 konie urodzone w IV kwartale
zaliczane są do rocznika roku urodzenia.