popręg

http://www.norviva.pl/dla-konia/siod/popr/popreg-skokowy-skorzany-profilowany-venezia.html

No taki-mięciusi jak kaczuszka 😉
Więc nie kumam tego konia.
Fakt siwki mają często delikatna skórę, ona w niektórych miejscach jest jak ogolona- choć nigdy nie golona, ani nie miała w życiu derki na sobie.
Szlak 👿
Po pierwsze witam wszystkich 🙂

Przejrzałam wątek, poszperałam po sieci, pogrzebałam po sklepach i mam więcej wątpliwości odnośnie popręgów niż wcześniej 🙁

Mam dość brzuchatą kobyłkę, więc przydałby się popręg asymetryczny, ale jakoś nie chce mi się wydawać majątku. Patrzyłam na produkty Villa Horse, ale... one są koszmarnie twarde (sztywne).

Czy każdy popręg asymetryczny jest tak sztywny (cecha konstrukcji, która musi przenosić odpowiednio naprężenia???)?
Czy znacie coś w rozsądniejszej cenie niż Dijon, Smooth, DawMag czy USG? Myślałam raczej o Dijon i Smooth ze względu na gumy z obu stron, ale jeśli będą tak samo niemiłe w dotyku jak VillaHorse to sama nie wiem czy warto.
Czy coś możecie polecić (z powyżej wymienionych lub innych asymetrycznych)?
Rude dwie, Daw Mag nie ma nierozsądnej ceny. Jest przy swojej jakości (rewelacyjnej) o tak średnio połowę tańszy, niż inne popręgi - innych firm. Villa ma okropną skórę, kompletnie nie porównywalną do Daw-Mag.
epk, dzięki za opinię. A czy Daw Mag też jest taki sztywny i twardy?
Co do ceny to faktycznie jest najtańszy, ale różnica do Dijon nie jest już tak ogromna (Daw Mag 305,-, Dijon 330,-) a Dijon ma dwie gumy...
Zadzwoń do daw-mag i spytaj czy nie zrobiliby CI popręgu z gumami z obu stron - ja robiłam już u nich różne dziwactwa. Dowiesz się też o cenę. Te popręgi są miękkie.
A ja zakupiłam Kentaura neoprenowego i konik się już więcej nie obtarł, siodłam siodło trochę do tyłu i mogę jeździć bez problemu.
Jak się zagoi to będę próbować jeszcze raz z tym skórzanym 😵
governmenthorse   więcej sprzętu, niż talentu...
20 lipca 2011 11:52
czy polecacie skórzany popręg stubena ? znajoma go używa i mówi, że jest super, ale druga mówi, że mało wytrzymałe gumy i, że obciera... a jakie jest wasze zdanie?
Milutek Ban permanentny
20 lipca 2011 14:52
czy polecacie skórzany popręg stubena ? znajoma go używa i mówi, że jest super, ale druga mówi, że mało wytrzymałe gumy i, że obciera... a jakie jest wasze zdanie?

Klacz ze stajni skórzany Stubben obtarł  🤔
A jak ze skórzanymi Villa Horse? Widziałam ogłowia tej firmy i bardzo mi się podobało wykonanie, ma ktoś popręg?
Zależy mi na brązowym popręgu z gumami, ale nie zielonymi! I tylko tej firmy znalazłam. 🙂
easiertobe, ja macałam w sklepie (dokładnie ten model) i nie wiem w ogóle jak można coś takiego koniowi założyć. To przypomina drewnianą deskę, trudno to zgiąć. Nie mam pojęcia w jaki sposób ma się taki popręg dopasować do brzucha konia. Mimo, że nie mam doświadczenia z użytkowania to już "na ogląd" go nie polecam. Cena ceną, ale...
.
Dzięki za info. Jeszcze nie sprawdzałam kontaktów z DM, ale po wypłacie nie omieszkam 🙂
Ktoś poznaje co to za popreg  👀 firma?
czy ktoś posiada kentaura neoprenowy o taki http://www.okser.pl/kentaur-popreg-neoprenowy-dr-ii-p-4078.html . Jak się sprawuje ?
Ja,alę wersję skokową.
Witam witam!! Potrzebuję rady. Jaki wybrać kolor popręgu do siodła w kolorze czerwony brąz? ( Mam również w tym kolorze ogłowie) Myślałam nad ciemnym brązowym w zbliżonym kolorze do tego, lecz koleżanka doradziła, że lepszy byłby czarny bo wszystko będzie się zlewać. Jak myślicie?

Fatamorgana, zmniejsz rozmiar zdjęć...
Ja bym próbowała dopasować popręg w zbliżonym kolorze, albo ciemnym brązie...
http://www.okser.pl/villa-horse-popreg-skorzany-profilowany-p-6510.html myślałam nad tym.
Tylko niech mi ktoś powie czy ten ze zdjęcia to jest według nich jasny brąz? Szukałam wszędzie i nie mogę znaleźć ciemnego brązu.

EDIT: Już się dowiedziałam, że Villa Horse nie robi popręgów w ciemnym brązie, jest tylko jasny brąz i czarny.

Jaki polecacie dobrej jakości, niedrogi, skórzany popręg, którego dorwę w kolorze ciemny brąz i w rozmiarze 120cm?
Ja mogę Ci polecić Daw-Maga i Kentaura, ujeżdżeniowy kentaur właśnie dzisiaj do mnie dotarł i rozpływam się nad jego miękkością  😍 a ceny mają do przeżycia  😉
Kupiłam Daw-Maga i jest śliczny i mięciutki. Niestety mojego konia obciera.
Mam też od 3 tygodniu popręg do testowania. Twardy jak deska. Skóra dobrej jakości, ale twarda. Nic konia nie obtarło mimo obaw.
Czy spotkał się ktoś z was z popręgiem z małym fartuchem podszywanym lub z doczepianym futerkiem?  😉
Czym się różnią te popręgi?
http://x-horse.com/show.php?id=8305

http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_155&products_id=3457

Niby to samo, ale różnica 40zł to jednak różnica.
Fatamorgana to najprawdopodobniej  jest ten sam popręg.
Różnica ceny może wynikać z różnicy marży sklepów, albo aktualizacji strony - bo z tego co wiem daw mag miał podwyżkę swoich produktów ( np pusliska które ja kupowałam pół roku temu za 90zł teraz kosztują 120zł ). Więc może na xhorse jeszcze nie wprowadzili nowych cen ( radzę z tego skorzystać ) 😉
Fatamorgana, to ten sam popręg... różnica jedynie w cenie 😉 Jak coś, mam ten Daw-Maga na sprzedaż dł. 130cm więc jak coś zapraszam na PW 🙂
Dzięki, dzięki zamówiłam już, ale 120.
Daw-Mag ma teraz przerwę, więc dopiero będę go miała za ok. 2 tyg.
niby ten sam, ale... jeden wygląda na błyszczący, normalny, a drugi-droższy na skórę zamszową chyba
Fatamorgana Roznia sie tylko prowizja sklepowa 😉 Daw-mag nie robi popregi ze skory zamszowej  🤔

Potrzebuje fotke popregu anatomicznego ujez na koniu  :kwiatek:
niby ten sam, ale... jeden wygląda na błyszczący, normalny, a drugi-droższy na skórę zamszową chyba

to nie zamsz, a wytarta skóra, dlatego ten popręg jest "antypoślizgowy", bo większe tarcie jest i obtarcie po jeździe też..  😤
Ktoś miał do czynienia z popręgami Villa Horse? Jak z jakością? Gdzieś czytałam, że ponoć średniawo.. 😉
bardzo średniawo - ja widziałam uj. i pomimo, że nie mam jakiś wymagań wielkich to po pomacaniu te popręgi u mnie odpadają. Twarda skóra, sztywny sam popręg. Jak dla mnie kicha. Lepiej dołożyć niecałą 100 i kupić Daw-Mag
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się