jak siwieją konie (foty)

Bischa   TAFC Polska :)
17 czerwca 2011 09:10
To depigmentacja, a nie siwienie. Całkiem popularna u arabów.
  Wachlarz/Arbil

Pytanie było o to, czym może być coś takiego 😉 Ja dałam przykład akurat u siwego konia depigmentacji, nie twierdząc nigdzie absolutnie, że to oznaka siwienia, u konia koleżanki pojawiło się to z tego co pamiętam nagle.
adriena Rozeta miała srokatą matkę ... No to teraz chyba nic tylko pozostaje mi czekać i mieć nadzieję ze do tego nie dojdzie bo nie wyobrażam jej sobie siwej  🙁...
Ja sobie też nie wyobrażałam mojej kobyły siwej, a teraz mi się bardzo podoba i jestem bardzo zadowolona z jej "przemiany" 🙂 siwe jest piękne 🙂
U mnie ta plama z małej na tak dużą około miesiąc uśmiech 3 dni temu doznałam szoku skąd się to wzięło ...
Mam tez karą klacz 2 lata z białymi skarpetkami która jest po siwym ojcu i karej matce , a ma parę siwych włosów w ogonie ... Muszę się jej przyglądnąć bardziej 🙂

edytuj posty!
Sankaritarina
"Myślałam, że to tarantka " to jest tarantka, ma nałożone dwa wzory srokaty (chyba tobiano) i tarantowaty. Mój kiedy był trzylatkiem był srokaty, w tej chwili widać, że to tarant, ciałem i duchem. Z roku na rok jest trochę inny.
Tolcio, ślicznie wygląda, bardzo podobają mi się tak umaszczone konie.
To my też w końcu się ujawnimy w wątku...
Jakieś 3,5 roku temu...

ok 2 lata temu

obecnie

Tolcio ale pięknie malowany! Fajnie tak, jak co roku koń jest inny 🙂
Cobrinha mi się bardzo podoba aktualny wygląd, jest taki bardzo subtelny  😉
adriena, domcia406
Bardzo nam miło, mamy już 18 lat, jesteśmy razem 12 lat. Dokąd go nie zobaczyłam nie wiedziałam, że lubię taranty, a tym bardziej nigdy nie chciałam miec taranta, a tu proszę ...
Tolcio chyba zawsze tak jest... ja z kolei nie chciałam nic siwego i źrebnego, a tu masz! Jak zobaczyłam, to się zakochałam i mam siwka 🙂 W ogóle 12 lat to piękny staż, mam nadzieje, że i ja będę mieć taką rocznice ze swoją. Tym bardziej, że Twój koń jest w takiej pięknej kondycji utrzymany, że tego wieku nie widać! Życzę Wam kolejnych 12 lat 😉
domcia406, a ja żałuje że gubi centki 😉
Bardzo ładnie jej było w cętkach. Mogła taka zostać 😉
mój koń był mocno siwy jak go kupiłam, teraz jest praktycznie biały, ale od roku obserwuje zaczynają się jej rbić brązowe plamki poczatkowo mniejsze teraz coraz wieksze, zaczyna sie robic tarantowata na pysu szyi i grzbiecie. Zauważył ktoś coś akiego kiedys?
srebrna - dawaj foty ! 😀
Srebrna, może to hreczka zaczyna się robić?
ja kupiłam gniadą klacz bez odmian. W wieku 4 lat widać było siwe pojedyncze włoski przy słabiźnie. Dziś ma 7 lat i mogę już powiedzieć, że mam gniadego w lekkiej siwiźnie. Rozumiem, że proces siwienia postępuje? jej matka była ciemnym kasztanem w siwiźnie, ojciec gniady bez odmian.
oto jak siwiał mój Bazyl, z brudnego kasztana (najwcześniejsze zdjęcie jest bardzo słabej jakości, na zimę widać najlepiej, bo długa zimowa sierść jest po części srebrna, a po części brudnokasztanowata) wg. mojego nieskromnego zdania z roku na rok Bazyl jest coraz ładniejszy 😉

1,5 roku

listopadowe, wg mnie straszny brzydal z niego był 😉

3,5 roku

niestety mam tylko zdjęcie częściowo spoconego konia, bo zdjęcie z jego początków w siodle, październik, na 2 mies. przed kupnem

4 lata

dalej nie wiem do końca dlaczego był taki żółty, prawdopodobnie zasługa dużej ilości żelaza w wodzie. szorowanie nic nie dało 🙁 zdjęcie z maja 🙂

5 lat

(Bazyl po lewej) najaktualniejsze jego zdjęcie

pojawia się nam też na pysku hreczka 😉
galopada_   małoPolskie ;)
18 czerwca 2011 16:18
moja podopieczna:

4 lata

8

i 9

A pomyśleć że Dakota kiedyś miała tyle plamek...
właśnie tak sie zastanawiałam czy to Dakota po tyc wcześniejszych zdjęciach, ale widze że wygląda lepiej niż Dalia heh 🙂
Czemu lepiej?
bo Dalia to była taka troche mieszanka konia i krowy
Kiedyś już tego pana wstawiałam, teraz mam inne ujęcie😉 i bardziej aktualne "białe" zdjęcie:

nad swoją kobyła się zastanawiam, o na brzuchu ma niby coraz więcej białych włosków, miała też rankę pod nadgarstkiem i sierść tam odrosła biała, a w paszporcie ma samych gniadych, ciemnognaidych przodków. Czy taka mieszanka genetyczna ma w ogóle prawo kiedyś wysiwieć?
Mam siwkę w brazowej hreczce na głowie i szyi głównie.
Ma 4 lata.
Czy na starość będzie biała cała ? Czy jest szansa że ta hreczka zostanie?
Jakie macie doświadczenia?
ja się zastanawiam nad moją podopieczną. 9letnia kasztanka, ma trochę siwych włosków na ciele i w grzywie a im starsza tym więcej robi jej się takich uroczych białych kropeczek w różnych miejscach, na klacie, na zadku, na nogach 😜 jedna skarpetka a na grzbiecie zaraz koło kłębu ma taką dużą białą plamę (przysięgam, kiedyś była mniejsza 🤔 ). nie jestem pewna maści rodziców, matka była kasztanką (Masza młp), ojciec Matador młp siwy. pewnie nie wysiwieje całkowicie i zostanie kasztanem w siwiźnie. zresztą jako siwka nie byłaby zbyt urodziwa 😂
Jak do tej pory spotykałam się z hreczkami takimi brązowymi, to już zostawały. Nawet się bardziej uwydatniały, nie wiem czy to wystarczająco dobrze widać:
(10-cio latek)
ja tam wolę siwego niż w siwiźnie 😁
Dzięki Bobek. Moja właśnie ma taką hreczkę, tylko ciutkę mniej.
Chciałabym żeby jej zostało 😉
Wstawię fotki w weekend.
W prawdzie to film, a nie foty, ale chciałam się podzielić ciekawostką jak zupełnie inaczej potrafią siwieć dwie arabskie pół siostry, córki tej samej siwiutkiej matki.
Roczna Latika jest jeszcze zdecydowanie czarno-szara, ale siwieje jej mocno grzywa i ogon, a czteroletnia Asmara jest siwa w jabłuszka, ale grzywa i ogon jeszcze długo będą czarne.
Spotkaliście się kiedyś z takim siwieniem jak u Latiki, czyli od grzywy i ogona? Bo ja nigdy wcześniej nie znałam takiego przypadku.

Mam takie pytanie dotyczace mojego konia.
Czy w wieku 11 lat koń może zacząc siwiec?
Gniadosz z odmianami, babcia ze strony matki była kasztan w siwiźnie i dziadek ojca był siwy.
Zaczynają się mu pojawiać siwe plamki na brzuchu i siwieje nad oczami.
Może jest to spowodowane czymś innym?
Może być w tzw. siwiźnie, z wiekiem liczba siwych włosów wzrasta. Nam tak "siwieje" 11-latka właśnie, z każdym rokiem ma większe pola siwych włosów, przede wszystkim na brzuchu i zadzie.
W śiwiźnie by mógł być "od biedy" 🙂 dziękuje za odpowiedz  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się