Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
jesli miałabym wybierać coś w teren brałabym d700 bo poręczniejszy, mniejszy i bardziej w sobie, d3 to "cesarska kobyła" full wypas, dla mnie jego atutem jest migawka i w s czułość, no to już gratka...
ale ja sie z maluczkich wywodzę więc dlatego mam takie zdanie
najchetniej to bym kilka dni pofociła i jednym i drugim, z dobrym szkłem tele 😉
ech marzenia...
mnie zdziwiła waga zestawu d90+grip+szkło. spodziewałam się, że będzie większy i cięższy niż d40, ale nie aż tak. ja też mały człowiek jestem, na d700 to bym się nigdy nie zdecydowała właśnie przez wagę, a d3 to już kosmos. ale to bardziej aparaty marzeń, niekoniecznie do spełnienia.
miałam w łapie D3000 i D90, mnie D3000 ciąży po godzinie targania w torbie, a jak wzięłam D90 do łapy, to dla mnie tonę ważył. nie potrafię sobie przy tym wyobrazić, ile ważyłby taki D3 😲
Facella, ostatnio do Paryża wzięłam całą moją szklarnię + lampę. Plecak ważył ok.7-8 kg. Póki nosiłam go na plecach - cierpiałam. Gdy body z jednym szkłem było w użyciu, wcale o ciężarze nie myślałam. Do wszystkiego można się przyzwyczaić.
abre, o rany 😲 mam torbę na ramię, nie powinnam jej nosić na prawym ramieniu ze względu na plecy a uszkodziłam sobie lewy bark... zawsze unikałam wożenia całej szklarni, teraz w torbie mam puszkę i jeden obiektyw, nic więcej.
jak wzięłam D90 do łapy, to dla mnie tonę ważył.
Mnie D90 wydaje sie leciutki 🙂 Dopoki nie podepne do niego Sigmy 70-200, wtedy masakra, ale z takim kitem, nie mowiac juz o 50mm, to naprawde nie jest ciezki 🙂
mój d90 z gripem, lampą i szkłem jest ciężki. ale to też zależy od człowieka i jego możliwości do dzwigania. jestem malutka, ważę mało, a torba z całym osprzętem jest dla mnie bardzo ciężka, chyba zainwstuję w plecak 😀
exploited, a grip jest Ci naprawde niezbedny? Mi sie jeszcze nie zdarzylo, zeby mi padla bateria nawet po dwoch dniach intensywnego focenia albo po kilku dniach normalnego focenia.
natchniuza, grup daje dodatkowe klatki na sekundę przy seryjnych.
abre, dzieki, nie wiedzialam.
wiesz co? kupiłam z gripem, od razu w komplecie. z d40 zdarzało mi się, że bateria padała w najgorszych momentach, więc po prostu stwierdziłam, że grip się przydaje. normalnie używam bez gripa, zwłaszcza, że dopiero zapoznaję się z nową puszką, ale kiedy wychodzę, wolę mieć go przysobie, a waga znacznie się zmienia. może w końcu przypakuję coś te moje szczypiorzaste łapy. jak na razie jestem w stanie stwierdzić różnice na wielu gruntach, pomiędzy d40 a d90 i tyle. próbuje je porównać pod każdym względem. a każdy kto miał doczynienia z jednym i drugim, jest w stanie stwierdzić, że różnice są diametralne 🙂
ogólnie dużo wyjeżdżam na wyjazdy kilkudniowe, gdzie nie mam dostępu do prąu by naładować akumulator, więc z d40 focenie kończyło się wraz z końcem baterii, z gripem mam szansę na to, że przetrzyma te parodniowe campingi w buszy 😁
Witam wszystkich ! Jestem tu pierwszy raz na forum i prosze was o pomoc 🙂 Zamierzam kupic sobie lustrzankę i zastanawiam się nad canon EOS 500D + 18 - 55 mm ,Nikon D3100 18-55 VR lubCanon EOS 1000D + 18 - 55 mm II + 75 - 300 mm ...Nie mam pojęcia którą mam wybrac 🤔 I zaznaczam ze aparat ma byc do robienia zdjęc koni ...Mam nadzieje ze mi pomożecie 🙂
flicka_, do koni się przydaje zoom typu 55-200, 70-300, 55-300 i z droższych 70-200. w każdym zestawie masz kit 18-55, a to trochę za mało do koni. zawsze też możesz wziąć np. 18-105, 18-135, 18-200, 18-250 itp. zamiast 18-55.
co do puszki to Ci nie doradzę, bo się nie znam na Canonach.
flicka_, Canon EOS 550D jest świetny 🙂 Robiłam zdjęcia raz, wiec za dużo sie nie wypowiem, ale byłam pod wrażeniem, bo wygląda niewinnie 😀
Pytanie z serii przynudzających.... 😡 Może komuś się będzie chciało zajrzeć
Wszystkie trzy poniżej porównywane kompakty są (oczywiście używane) w zasięgu przewidzianego budżetu.
Czy najlepszy wybór to Panasonic FZ7?
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.1324vs941vs904
Dempsey moim zdaniem nie, ja bym postawiła na kodaka.
ja bym brała panasonica (szybsza seria, do koni się przydaje), jeśli jednak bardziej zależy Ci na kręceniu filmów, to kodak.
kodak ma fajny zakres iso i przysłona też sensowna a to wazne do zdjęć w pomieszczeniach, a myślę, że jednak dzieci będą głównymi modelami 😁
dzięki dziewczyny :kwiatek: za wskazówki teraz muszę tylko rzucić monetą 😉
(bo niestety i dzieci i konie (m.in. setki zdjęć kopyt 🤔wirek🙂 no ale czasem i dokumentacja zawodowa => właśnie wnętrza. filmy jednak najmniej).
powiedzcie mi gdzie można wyczyścić matrycę w Nikonie? najlepiej w Warszawie
ile to kosztuje? i jak długo to robią?
ninevet, ale panasonic ma zbliżoną wartość przysłony. jednak kodak ma większy zakres iso, fakt. tylko iso rzędu 3200 bardzo rzadko się przydaje (-;
Fantazja, w serwisie na Postępu, kosztuje to ok. 100 zł (ja płaciłam kilka lat temu 80), czeka się kilka godzin albo robią od ręki... różnie bywa. Warto zadzwonić wcześniej i powiedzieć, że się przyjedzie, niech rezerwują czas.
ninevet, ale panasonic ma zbliżoną wartość przysłony. jednak kodak ma większy zakres iso, fakt. tylko iso rzędu 3200 bardzo rzadko się przydaje (-;
Kłóciłabym się, fociłaś kiedyś dzieci w pomieszczeniu ? Zabiłabym za jak największe skrócenie czasu, a możliwość skrócenia czasu daje właśnie iso.
Nie mogę się zdecydować. Już powinnam kupować puszkę a cały czas się zastanawiam nad Canon EOS 600D i Nikon D90. Jak myślicie?
Myślę, że powinnaś pójść do sklepu foto i każdym się pobawić 😉
Ja jak kupowałam aparat to nie mogłam się zdecydować też miedzy moim canonem, a jakimś nikonem.
Przeczytałam milion opinii poszłam do sklepu je pooglądać zdecydowana, ze chce nikona. Wziełam oba do rąk i canon zrobił "będę Cie kochał i szanował" a Nikon "mogłabyś mnie już puścić !? fuj, puść mnie." 😉
Alabamka, tak jak pisze ninevet, pójdź do sklepu i sprawdź który leży lepiej w dłoni. Ja miałam podobnie do ninevet, miałam w ręku sony, canona i nikona. Sony leżał w miarę ale zasłaniałam czasem ręką lampę 🤔 Canon błagał żeby go wypuścić bo inaczej sam mi z ręki ucieknie a Nikon grzecznie siedział w ręku i nie miał zamiaru się stamtąd ruszać 😁
Miałam już w ręku obie firmy. Nikona D300s i canona 500D ale boje się, że to nienajlepsze porównanie 🤣
Jak na razie nigdzie nie mogę znaleźć Nikona D90 na wystawie w sklepie a 600D widziałam tylko raz. Kurcze, chciałabym mieć oba obok siebie i sobie ładnie porównać 😵
Podobnie jak ninevet, przeczytałam miliony opinii, testów, obejrzałam mnóstwo filmów o modelach na yt i zdjęć próbnych. W jednym lepszy nikon, w drugim canon.
Ale chyba zrobię tak jak mówicie, poświęcę sobie jeden dzień, objadę sklepy, potrzymam w rękach, posłucham co mają do powiedzenia sprzedawcy, prześpię się z tym i dopiero podejmę decyzje.
Dziękuję :kwiatek:
edit: Pomylił mi się model nikona
Jak chcesz pomacać D90 i porobić zdjęcia to wpadaj do mnie 😁
[quote author=Facella link=topic=52.msg1089172#msg1089172 date=1312186919]
Kłóciłabym się, fociłaś kiedyś dzieci w pomieszczeniu ? Zabiłabym za jak największe skrócenie czasu, a możliwość skrócenia czasu daje właśnie iso.
[/quote]
a to zależy od pomieszczenia (-; jednak wyobrażam sobie, jakie to by musiały być szumy.
Potrzebuję porady od zorientowanych w obiektywach fisheye - polecacie do Canona Sigmę 10mm f/2.8 EX DC HSM?
I drugie pytanie - jaką wybrać dość dobrą lampę do Canona na początek? Zmieszczą się w kwocie 500zł za lampę?