Oficerki
Moje hippici sa za szerokie nad kostka z przodu, i brzydko sie marszcza przez to ze sa tez za wysokie, a hippica nie robi mniejszej juz cholewki 😵
milusia, bardzo fajnie wyglądają te Twoje hippiki, jaki to model?
Powiedzcie mi czy w Krakowie wszyje mi ktoś zamek w oficerki ujeżdżeniowe ? Tak solidnie i dobrze 😉
milusia bardzo fajnie te oficerki wyglądają 🙂 A jak długo je masz? Jeździsz codziennie? Jednego konia? Jakoś specjalnie dbasz czy nie za bardzo? Masz ze sznurówkami czy bez bo nie widzę?
Ja powoli przymierzam się do kupna nowych oficerek bo moje cavallo od wew. strony są startedo tego stopnia, że są białe, a w jednym miejscu, chyba zaraz będzie dziura na wylot 🙄
bostonka, Frania-dzieki 😀 To hippica hanower, mam je 1,5 roku, nie dbam jakos szczegolnie, pilnuje by byly czyste-zazwyczaj myje je gabka i mydełkiem do skór, od czasu do czasu przetre preparatem do siodeł(veredus) lub wypastuje i tyle.Jezdze w nich codziennie-roznie 1, 2, czasami 3 konie.Nie oszczedzam ich 😉Dodam, ze nie mam hali.
Jestem z nich bardzo zadowolona i bede chciala zamowic sobie drugie, tyle, ze brazowe, ale to pewnie dopiero na wiosne bo teraz po zlamaniu nogi moje lydki sie strasznie roznia 😵
Dramka nie polecam węższych cholewek bo nie będziesz mogła w nich jeździć. Oficerki skokowe muszą się pogiąć na wysokości kostki bo tego wymaga dosiad skokowy (inaczej niż w oficerkach ujeżdżeniowych w których nogę masz prostą i but się nie łamie). Jak będziesz miała węższy but to będą Ci po prostu drętwieć nogi, bo załamania skóry będą Ci się wbijać w kostkę. Poza tym przy węższych butach, cholewka nie opadnie bo nie ma jak.
Nie wiecie może, gdzie kupić _dobry_ suwak do oficerek? Zamówiłam suwak Petrie w Horse-Trade pod koniec maja 😲 i dalej czekam i nie bardzo cokolwiek wiadomo 🙁 Jeżdżę w oficerkach zastępczych, ale one są na mnie ciut za duże no i chciałabym wreszcie zobaczyć jakiś koniec tego mojego czekania na suwak :/
Dzięki 🙂 A mogłabyś mi jeszcze powiedzieć czy brałaś trochę wyższe, bo "osiądą" czy normalnie takie jakie ci wyszły po zmierzeniu?
Tak sobie myślę, że jak mam dać 9 stówek za hippici to wolę pomęczyć rodzinę, żeby mi dołożyła do sergio grasso 😜 tylko boję się, że się rozwalą, bo słyszałam, że z trwałościa to u nich średnio... 🙄
Frania-brałam wyzsze o chyba 2 cm niz mi wyszło z pomiarow
Ja też mam Hippica Hanower około półtora roku, z tym ze nie jeżdżę często, zaledwie kilka razy w tygodniu (od 2-3 miesięcy), wcześniej góra 2x w tygodniu. Z moimi też nic się nie dzieje, spisują się bardzo dobrze, chociaż byłam rozczarowana ich wyglądem - myślałam, że będą bardziej "ujeżdżeniowe". Skóra jest ok, nic się nie rozkleja, nie przeciera, zamki sprawne, chociaż ostatnio miałam problem z ich dopięciem przez za grube bryczesy i opuchnięte lekko łydki. Zamek się rozjechał na długości kilku milimetrów, ale kiedy cofnęłam go i ponownie dopięłam dociskając obie części oficerka, zapiął się i działa do teraz bez zarzutu. Wzięłam 4cm wyższe. Pierwsze jazdy bezproblemowe, nic mnie nie obtarło ani nie miałam żadnych ran pod kolanami, siadły normalnie, nie mają żadnych wyjątkowych marszczeń w kostce. Obcierają mnie na pięcie tylko podczas dłuższego chodzenia, ale ja mam tak kostropate pięty, że obcieraja mnie 90% butów (oprócz adidasów).
szukam fajnej jakości, wszechstronnych oficerek do 1000 zł. w oko wpadły mi strasznie hanowery hippici, ale one chyba takie typowo ujeżdzeniowe prawda? ze mnie taki pingwin jak z koziej d... traba, wiec typowo ujeżdzeniowe oficery mi niepotrzebne. ale i nie chce butow stricte skokowych bo nie latam wysoko ani czesto. no takie pól na pół, moja jazda to czysta rekreacja, od czasu do czasu robie jakieś mini skoki albo wypad w teren. istnieja w ogole takie buty? dobrze by było, gdyby były z hippici.
galeria, a Ty tak czasem czytasz posty przed sobą - patrz post wyżej. Od dawna wszyscy piszą, że kurcze Hippica nie ma prawdziwie ujeżdżeniowego modelu i że wszystkie ich oficerki są skokowo-wszechstronne. A ty post niżej piszesz, że są ujeżdżeniowe... I myślisz, że są jakieś specjalne buty do niższych skoków i do wyższych?
Powiedzcie mi czy w Krakowie wszyje mi ktoś zamek w oficerki ujeżdżeniowe ? Tak solidnie i dobrze 😉juliadna, szperałam w necie i w zasadzie jedynie tą panią polecali:
http://www.kaletnik.net/Czy jeśli chciałabym wszyć zamek do oficerek, to oddając do zakładu muszę mieć swój, czy zdać się na "ichniejszy"? jeśli lepiej mieć swój to gdzie kupić i jaki najlepszy?
Zapytanie Quanty nasunęło mi to pytanie 😉
epk musiałam nie doczytać, ale skoro tak to świetnie, bo te hanowery strasznie strasznie mi sie podobaja!
Czy w oficerkach z suwakiem da się trochę rozbić cholewkę?
" I myślisz, że są jakieś specjalne buty do niższych skoków i do wyższych?" oczywiscie 😁
Czy miał lub ma ktoś z Was te oficerki ?
Napiszę też tutaj ...
Przyznaje się bez bicia... nie chce mi się czytać wszystkich stron..
Może mi ktoś polecić jakieś oficerki ?
Skórzane lub jakieś syntetyczne, najchętniej oficerki z zamkiem w przystępnej cenie [bardzo przystępnej] bo u mnie buty wytrzymują max jeden sezon ;P
Buty użytkowane do jazdy i chodzenia koło koni tak więc w miarę wygodne
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Będę wdzięęczna
polecam Tattini Pointer 🙂
Zapomniałam napisać,że nie wiązane raczej 😡
A ja w końcu mam oficerki, po 2 latach przymierzania się do kupna i przymierzaniu tak pi razy oko 30 różnych modeli, z których 3 pasowały na moją nogę, a z tych 3 tylko te ostatnie na moją kieszeń 😉 Oficerki są mało znanej włoskiej firmy Fellini, i w cenie zbliżone do Hippiki. Są piękne, bardzo wygodne i wydają się super jakościowo, jestem ciekawa, jak długo mi posłużą 🙂
A tak przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: jakie produkty polecacie do czyszczenia i pielęgnowania oficerek? :kwiatek:
Smarowanie oficerek smarem do siodeł? Nienajlepszy pomysł!
tu sie zgodze z Koniczka, oficery maja być przede wszystkim sztywne, coś ma te noge jednak trzymać. wiekszosc balsamów do siodeł ma własciwości rozmiękczajace, bo siedzisko i poduchy przecież im mieksze tym lepsze. ja bym jednak bala sie użyć takowego balsamu do oficer, bo 'rozciapciane' obawiam sie ze straciłyby swoja role.
co zrobić żeby jednak czyms zakonserwować a butow nie rozmiekczyć?
no coz u nas w przydomowce przyjaciólki psikają oficery veredusem curium soap, ewentualnie przecieraja mokrymi chusteczkami dla niemowlakow. nie zmiekcza toto zbytnio, ale co trzeba, to odzywi i wyczyści 🙂 jak dla mnie dobry patent.
Smarowalam smarem veredus i niestety moje dalej sa sztywne, chcialabym zeby rozciapcialy
To przede wszystkim chodzi o to, że skóra do różnych wyrobów jest troszeczkę inaczej wyrabiana, oraz o to, że wymagamy od nich przy użytkowaniu trochę innych własciwości. Dlatego do konserwacji oficerek należy używać po prostu pasty do butów.
Ja tam nigdy nie uzywam pasty do butow zeby nie brudzic czapraki. Obecnie uzywam krem prestige 😉
Aha, czyli jednak kupię jakieś specjalne produkty do pielęgnacji oficerek. Na razie używałam mydła i smaru do siodła, bo myślałam, że nie będzie różnicy - w końcu to skóra i to skóra 😡