UWAGA OSZUST! sprzedający siodła

ja ostatnio kupiłam ujeżdżeniówkę stubbena za grosze na allegro... i modliłam się zeby nie dostać wora kamieni  😁 dostałam siodło, nieco mocniej pouszkadzane niż było to napisane w aukcji, ale przynajmniej z całym łękiem i terlicą... i nawet pasuje na konia  😉
Wysłałam zapytanie czy terlica cała,jak się odezwie zapytam jeszcze o możliwość wysyłki za pobraniem z możliwością sprawdzenia stanu siodła 🤣
a ja poproszę o dokładniejsze zdjęcia siodła  😁
A ja rano oglądałam to siodełko - zaciekawiła mnie przekręcona nazwa  😁 i już się nad nim zastanawiałam, bo szukam syntetyka. Dobrze, że zajrzałam do wątku.
Z drugiej strony kupujący też czasem bywają dziwni - sprzedawałam siodło jako USZKODZONE, z dokładnymi zdjęciami, a potem kupujący ma do mnie pretensje, że jest .... uszkodzone  🤔. Nie wiem czego oczekiwał od starego siodła wystawionego od złocisza bez minimum
No chamstwo, dlatego chciałam innych ostrzec. Ja  sie nacięłam je kupując- ale sprzedający mi zrekompensował stratę,sprzedałam je dalej jako uszkodzone , wypisując wszystkie wady. Mam wszystkie maile od tej dziewczyny co teraz sprzedaje , w których sie wypytuje o stan siodła, czy można w nim jeżdzić itp.
Z nazwą to juz w ogóle wymyśliła  🤔wirek: gdzie na siedzisku na tych znaczkach jest jak byk wypisana firma a model na tylnym łęku.
Jakby ktoś chciał mam zdj siodła z stanu jakim je kupiłam.
Cieszę sie że mogłam kogoś ostrzec.
A i z tym rozmiarem  😂 to siodło jest wielkie, nie wiem skąd wzięła 17;....

edit: I  co odpisała wam??
Mam odpowiedź,że  ,,troche obadała sioło i wydaje jej się że
jest z nim wszytsko ok , nie ma sladów żadnego złamania ani nic.zaraz
pokaze zdjecia.  troche obadalam siodlo i wydaje mi sie ze
jest z nim wszytsko ok , nie ma sladów zadnego złamania ani nic.zaraz
pokaze zdjecia.''
więc czekam
ps.w nawiasie pisownia orginalna

i jest kolejna odpowiedź
,,sprawdzalam i lekko nadusilam, i wydaje mi sie ze jest ok, ale nie moge
gwarantowac ....Wole s[przedac je w stanie niewiadomym niz
potem otrzymywac jakies wstety...

W załączonym zdjęciu jest zaznaczone wybrzuszenie- czyli uszkodzenie terlicy. Ja niestety jak dostałam to siodło nie przebadałam od spodu i na jeździe zobaczyłam że mi dziwnie trzeszczy i P. sprawdził i stwierdził złamanie terlicy, nawet dostał się do środka i można pięknie zobaczyć uszkodzenie. Kurcze miałam zdjęcia.. może jeszcze uda mi sie je znaleźć...
Nie dziwie sie jej że chce sprzedać jako siodło jej  nie znane, bo nikt zapewne by nie kupił. A te pęknięcia pod małą tybinka są wielkie.Nie wiem jak można tego ie zauważyć...
A i klocki miały ubytki, ledwo sie trzymały te rzepy... hmm można by chyba było dużo jeszcze wad wymienić...

Wow. Rarytas. Jak za darmo. Tylko 350 zł.  😲

Osobiście NIGDY nie kupuję od osób na allegro, który z góry się zarzekają, że nie przyjmują zwrotów a wystawiając przedmiot opisują go tak enigmatycznie i twierdzą, że "one nic nie wiedzą na ten temat".
Toż sam opis zniechęca do kupna. Widać, ze sprzedawca się miga od odpowiedzialności jak może !
napisałam małolacie że pytam konkretnie o tę terlicę(ona pisze że nic nie trzeszczy) bo moja znajoma twierdzi że to siodło sprzedała jako właśnie z uszkodzona terlicą a ona na to że nie wie kiedy mama kupiła to siodło ,,jestem w gupiej sytuacji bo mama sie niezna zbytnio........ Do niczego nie
namawiam,jesli mysli Pani ze warto zaryzykowac .. jesli nie to zapewne ktos
je kupi inny .. 🙂  8 osob obserwuje.''
Bardzo dyplomatyczna odpowiedź-nie namawiam 🙄
siwaaa na górze po prawej tuż przy numerze aukcji jest przycisk zgłoś naruszenie-kliknij to i napisz co wiesz.Ja za chwilkę tak zrobię ale mnie jednej może nie uwierzą
tunrida - cena właśnie jest mała, dlatego wiele osób mogło się skusić, ja sie skusiłam jako pierwsza, no ale SPRZEDAJĄCY ODDAŁ MI KASĘ- więc było ok, a     tu no próbuje się wymigać od odpowiedzialności.

orjentica- opisałam im cały problem ciekawe czy zareagują. Szkoda że nie można od archiwizować aukcji  z allegro  🤔\
Nic nie trzeszczy... trzeszczy jak diabli. I to nie jest trzeszczenie jak w nowych siodłach czy syntetykach tylko czuć jak coś sie przesuwa.
A dodatkowo jak mocniej przejedzie się ręka po prawej str siedziska po środku siodła ( gdzie ten fałd na zdj) to czuć takie wgłębienie, ubytek.

Dworcika   Fantasmagoria
29 lipca 2011 10:16
siwaaa, Ty może nie masz dostępu do swojej aukcji, ale napisz w zgloszeniu, że taka aukcja była wystawiona z Twojego konta.
Dworcika- dokładnie tak napisałam.Mam nadzieje że coś z tym zrobią.
Jak nie wystawi na allegro to gdzie indziej. Szkoda tylko konia, na którym to siodło będzie leżało  🙁
też napisałam do niej mejla z konkretnym pytaniem o terlice i też mówiła, ze nic nie wie, bo mam kupowała itd..
Dodaje treść jednego z maili że jest poinformowana o uszkodzeniach, i się dokładnie o nie wypytuje:

Witam
    Siodło ma pęknięcie/  uszkodzenie terlicy mniej więcej na środku siodła, na zdj od spodu widać jakby uwypuklenia. Dokładnie nie wiem co i jak jest uszkodzone bo najblizszy rymarz jest 100km  więc nie mam nawet jak tego sprawdzić.
    Siodło waży 5kg w przeliczeniu poczty polskiej gabaryt B wyszło 22 zł. więc całkowity koszt 122zł.
     Po zaksięgowaniu na koncie ,  wysyłam maila z informacja i zdj nadania.
    pozdrawiam

dobrze zatem bede czekać, tak tak doczytałam ze siodło jest uszkodzone 😉 a ta terlica co ałkowicie do wymainy czy chodzi tylko o te dzxiurki?"
Dworcika   Fantasmagoria
29 lipca 2011 11:51
Ja, podając się za osobę niezorientowaną w temacie, zapytałam czy możliwy jest odbiór osobisty. No i mamy:

Witam bylo by taka mozliwosc, czy mozna mi ufac, to znaczy? Ja takze sie nie znam na siodlach poniewaz siodlo dostalam takze na urodziny od mamy która je kupila dla mnie, ja jezdze rekreacyjnie weekendowo, wiec ujezdzeniowka mi nie potrzebna, a poza tym mama nie dobrala rozmiaru to jest 17 tak mi kolezanka mowila a ja musze miec 18..
Dworcika, czyli mozna odebrac czy nie? bo z zacytowanego fragmentu to ja nie wiem.
Dworcika   Fantasmagoria
29 lipca 2011 12:40
Można.

Po tym napisałam raz jeszcze:
Bardzo się cieszę z takiej możliwości. Cena jest bardzo okazjonalna z tego, co zdąrzyłam sie zorientować, dlatego też budzi moją czujność. Doczytałam, że dobre siodlo ujeżdżeniowe (używane), to koszt ok. 1000zł. Nie znalazłam jednak nigdzie informacji o siodłach THORON ROOD WALSAN. Czy mogłaby Pani wyslać mi link do jakichś opisów? Nigdzie nie widziałam żadnych informacji o takim siodle, a ponieważ nie jestem zorientowana w temacie nie chcialabym kupić córce sprzętu, który np. w ogole nie będzie odpowiadal jej preferencjom. Czy siodło poza opisanymi uszkodzeniami nie ma żadnych innych? Znajoma podpowiada, żeby zorientować się czy nie jest połamane, pokazała też jak to zrobić. Czy mogłabym prosić o dodatkowe zdjęcia (również ukazujące, że siodlo jest całe)?

I mam odpowiedź:

siodlo jest cale, zalacze zdjecia jakie dzis wysylalam komus innemu.Ja wole to siodlo sprzedac w stanie niewiadomo jakim, bo truno mi pwoiedziec, kolezanki dotykaly sprawdzaly i mowli ze wszystko ok jest z siodlem... Moja mama tez sie nie zna wiec nie pamaieta co bylo w aukcji. Urwalo mi sie tylko ten pasek do popregu, nawet nie mnie tylko kolezance.Ja chce siodlo pfiffa bo jest dla mnie idelane i kosztuje 320zzl od kolezanki daltego to tez chce tak sprzedac..
ffotki wyslalam w zalaczniku,
pozdrawiam.

+ zdjęcia
allegro odpowiedziało 🙄
Witam.

Dziękuję za wiadomość.

Uprzejmie Panią informuję, że za wystawioną ofertę pełną
odpowiedzialność ponosi Sprzedający, a nie serwis Allegro. Informuje o
tym art. 5.4 Regulaminu Serwisu.

W przypadku napotkania aukcji budzących wątpliwość co do ich zgodności
z Regulaminem bądź mało wiarygodnych Użytkowników proszę o
skorzystanie z odnośnika "Zgłoś naruszenie zasad" widocznego w prawym
górnym rogu każdej trwającej aukcji. Pozwoli to nam na nadanie takiemu
zgłoszeniu odpowiedniego priorytetu. Zależy nam bowiem, aby wszyscy
Użytkownicy byli usatysfakcjonowani
funkcjonowaniem naszego Serwisu. Allegro to dość duża społeczność
Użytkowników i dlatego zależy nam na wszystkich sygnałach,
pozwalających zweryfikować wiarygodność zarówno Sprzedających, jak i
Kupujących.

czyli nawet nie zareagują  na próbę oszustwa 🤔wirek:
Dworcika   Fantasmagoria
29 lipca 2011 13:31
Ręce opadają...

No ja nie wiem czy tak opadają - allegro to nie jest sprzedawca, tylko portal, na którym wystawia się ogłoszenia i licytuje. To tak jakby pociągać gazetę za to, że jakiś oszust wystawił w niej ogłoszenie. Niby z jakiego tytułu mieli by coś z tym robić - tak na prawdę nie są nawet pośrednikiem transakcji.
Dzięki Naciau!!!
więc moja aukcja:

http://archiwumallegro.pl/thorowgood_griffin_ujezdzeniowka_zdjcia-1604416150.html
Było wystawione oczywiście jako  uszkodzone 🙂
Ja ogólnie używam siodeł 17,5 ' a to było no na mnie duże-pomimo moich wielkich gabarytów.
Więc jak ktoś chce może jej podesłać moja aukcje - jest zdj siodła-identyczne, i jej nick,  ciekawe co by powiedziała, czy dalej nie wie czy jest uszkodzone.
powiedziałaby że to nie to sama siodło 🤣
Serio  😁

,,Kobieto albo to z Toba jest cos nie tak alb nie wiem. Napisalam ze sie na
tym nie znam, i sprzedaje siodlo na którym sie nie znam i mi nie pasuje,
jesli ktos je kupi i bedzie ok to juz jego sprawa, moja kolezanka ktora na
nim jezdzila nie narzekala na to ze cos skrzypi czy cos. Mama która
kupowala to siodlo takze nie znala sie na tym, a gdyby pisalo ze ma
polamany lek to by nie kupila a w aukcji jest ze jest uszkodzona terlica a
to nie to samo czy w taki razie mam posadzic ja o oszustwo? Na siodlo mam
juz kupca wiec przykro mi bardzo, i poza allegro.🙂  dziekuje za tak
szczegółowe zbadanie sprawy, która w ogole Ciebie nie dotyczy. Sprzedala
siodlo to niech  kolezanke nie intersuje co z nim dalej sie dzieje, a nie
jakies szpiegostwo. Siodleko jutro wysylam i zobaczymy czy beda negatywy.
Pozdrawiam ''
i zakończyła aukcję 😅
podejrzane ogłoszenia, wynika z tego(co zresztą zostało już powiedziane), że należy uważać na ogłoszenia z allekonie

http://www.allekonie.pl/gielda-koni/page/show_ad/catid/5/adid/11278

http://www.allekonie.pl/gielda-koni/page/show_ad/catid/5/adid/11277

Witam
Za Stubbena Scandica z jednego z tych ogłoszeń zapłaciłam  w maju.  Dla spokoju sumienia byłam nawet w Malawie, nikt tam nie zna osoby która sprzedaje siodła.  O sprawie pisała jakiś czas temu moja córka  Madzisław.  Nie odpuszczę , znajdę tego złodzieja.  A przy okazji ,  nie każda okazyjna cena musi oznaczać oszustwo. Sama niedawno sprzedałam za połowę ceny siodło , miałam dwa wszechstronne a młoda zaczęła skakać i potrzebowałam małej skokówki.
Tak czy inaczej jak to się dzieje że ktoś od pół roku "sprzedaje" kilku osobom to samo siodło i nic nie można z tym zrobić ?
No negatywa to na pewno nie dostanie, bo aukcje sama zakończyła , nikt nie kupił przez "kup teraz". I tak w ogóle to takiego samego siodła nie znajdzie, a wiecie czemu??
Bo ja dostałam te siodło w stanie jakim jest na zdj, ja te poduszki kolanowe usunełam i została ta szara gąbka co jest widoczna, na mojej aukcji widać nawet gdzieniegdzie postrzępienia.
Tak i to nie to samo siodło, tylko przystuła w tym samym miejscu obdarta, przetarcie na przednim łeku... no chyba że ktoś miał 2 takie siodła w takim samym stanie użytku....

edit: napisałam jej w końcu maila, wysłałam link do tamtej aukcji, ciekawy jaki będzie odzew...
widze ze sprzedawanie trefnych badz nieistniejacych siodel staje sie niezlym biznesem... cholera, boje sie az przejrzec ogloszenia o skokówkach dla chlopa  🤔wirek:
No niestety, ja kupiłam to siodło mając słowo przez telefon sprzedającego że jest całe, a te przetarcia mi nie przeszkadzały-znajomy takie rzeczy naprawia(po okazaniu że złamane sie nie opłacało naprawiać). Miałam je mieć aby poprawić sobie dosiad. No ale niestety. Sprzedający nie okazał się świnią, przyznał się że nie zna sie na siodłach i załatwiliśmy te sprawę szybko, w zgodzie🙂

Teraz zmądrzałam i  za jakieś stoo lat zawołam kogoś z siodłami kto mi dopasuje siodło na miarę.

EDIT🤔PRAWA WYJAŚNIONA=ZAKOŃCZONA, JAK KTOS CHCE INF CO DOKŁADNIE SIE STAŁO ZAPRASZAM NA PW.
W tym momencie zakańczam całą sprawę 😉
dziewczyny wlasnie napisał do mnie pan prowadzący moją sprawę i powiedział że namierzyli własciciela konta na ktore byly przelane pieniądze  🏇 🏇 🏇 🏇 🏇
galopada_ - GRATULACJE! Szkoda tylko, że tak długo to trwało. Czyli jednak cuda się zdarzają 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się