Podróże

Tristia, możesz ze spokojem jeść owoce, ale tylko takie, które będziesz w stanie sama obrać ze skórki. Chodzi o to, że owoce myte są tamtejszą wodą i skórka może Ci zaszkodzić - po jej zdjęciu nie masz się o co martwić.  😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 lipca 2011 14:49
Tristia, możesz ze spokojem jeść owoce, ale tylko takie, które będziesz w stanie sama obrać ze skórki. Chodzi o to, że owoce myte są tamtejszą wodą i skórka może Ci zaszkodzić - po jej zdjęciu nie masz się o co martwić.  😉

Raczej są podlewane tą wodą. 😉
Jeszcze zapytam o ubiór.
Czy krótkie spodenki i koszulka na ramiączkach to odpowiedni strój na wycieczkę na piramidy np?
Na wielbłąda w sukience chyba ciężko usiąść 😉
Z tego co czytam- niekoniecznie, ale znowu na wielu zdjęciach turyści są raczej skromnie ubrani.
Jakie buty na pustynię? Sandały czy raczej zabudowane?
Ogólnie podpowiedzcie gdzie jak można lub nie można się ubrać w Egipcie  :kwiatek:
Tristia, ja też uderzam na Egipt 2 sierpnia 😉

to prawda że na lotnisku w kantorach jest lepszy przelicznik jeśli chodzi o wymiane pieniędzy ?
nie byłam w egipcie, ale: napewno w mekkach turystycznych czyli hotele, plaże dla turystów, deptaki można byc ubranym po 'europejsku' jeśli chodzi o jakieś dalsze zakątki to chyba nie bardzo, tak samo jeśli chodzi o świątynie, no i lepiej aby kobieta nie zapuszczała sie nigdzie sama
A można przywieźć muszelki/ bizuterię z muszelek itp.? Bo słyszałam sprzeczne opinie  🙄
a czemu by nie?
trzynastka   In love with the ordinary
24 lipca 2011 22:16
Właśnie nie wolno, panuje zakaz wywożenia muszli, koralowców, kamieni etc. To w ramach jakiejś ochrony przyrody, środowiska i rafy koralowej.
25 lipca 2011 06:47
Wyrzucone przez morze można, ale z raf koralowych nie i są za to duże kary.
Jak wyguglować rozkład jazdy pociągów w Belgii?
A biżuterię z muszli? Skąd mogę wiedzieć czy zrobiona jest z tych legalnych czy nie 😉  😂
Sluchajcie, a czy w Grecji tez jest mozliwosc zarazenia sie ta cala zemsta faraona??Czy to tylko Afryka i inne bardziej egzotyczne kraje?? Pamietam, ze jak bylam na Kanarach, to o czyms takim nie bylo mowy i jedlismy absolutnie wszystkie owoce z targu..
25 lipca 2011 10:52
W Grecji już nie 🙂😉
Najbardziej na zemstę faraona narażeni są turyści w Turcji.
trzynastka   In love with the ordinary
25 lipca 2011 11:41
Wyrzucone przez morze można, ale z raf koralowych nie i są za to duże kary.

To coś się zmieniło od czasu jak tam byłam, bo kilka lat temu nic nie można było zabierać, plaże były wysypane ogromnymi muszlami, których nikt nie ruszał 🙂
Wiecie moze czy mozna wylecieć do Egiptu nie na paszport a na dowód tymczasowy ?
27 lipca 2011 22:37
Wiecie moze czy mozna wylecieć do Egiptu nie na paszport a na dowód tymczasowy ?

Nie można, tylko paszport wchodzi w grę. Egipt nie jest W UE.
to prawda że na lotnisku w kantorach jest lepszy przelicznik jeśli chodzi o wymiane pieniędzy ?

jesli chodzi o kantor na warszawskim lotnsiku: dolary calkiem dobrze stoja, euro drozsze niz na "miescie".

wjazd/wylot do Egiptu, TYLKO i wylacznie na paszport, ważny CO NAJMNIEJ 6 miesięcy !!
Ja właśnie wróciłam z Turcji 😀.Było super, jedliśmy dosłownie wszystko i piliśmy wszystkie soki i napoje łącznie z lodem i nikomu nic nie było.Nie zauważyliśmy też, żeby komuś dokuczało zatrucie.Mój syn to nawet pił wodę z kranu i też nic mu nie było 😉. Turcja to nie Egipt i ma całkiem inną wodę 😉.
ash   Sukces jest koloru blond....
28 lipca 2011 08:00
Nam jak zawsze plany się mocno pozmieniały  😵
Planowany wyjazd do Egiptu przekładamy na koniec września niestety.
Jedziemy z moim bratem, bratową i Leośkiem i  znajomymi do Sharmu. Hotel wybrany Intercontinental.
Mam nadzieję, że pogoda jeszcze będzie wspaniała i trochę pobyczymy się na plaży!
28 lipca 2011 08:12
konia44, akurat Turcja ma najwięsze zagrożenie na złapanie zemsty.
ash, we wrześniu przecież jest skwar :P
ash   Sukces jest koloru blond....
28 lipca 2011 08:14
Jara pocieszyłaś mnie :kwiatek: :kwiatek:

a zahaczając trochę o październik też będzie gorąco???
28 lipca 2011 08:16
ash, byłam w październiku i było gorąco 🙂😉
Jara byłaś,że wiesz.To był już mój czwarty  wyjazd do Turcji,za każdym razem w innym zakątku kraju i nigdy,ale to nigdy nie spotkaliśmy się z zemstą. Może po prostu ktoś zatruł się nie świeżym jedzeniem,albo napił się za dużo alkoholu i tyle.Przecież to nie Afryka.Jeżeli pojechałabym na wycieczkę 2 dniową na grecką wyspę Kos,która leży b blisko Turcji to też dostanę zemsty?
Hej, ja chciałabym jechać gdzieś w styczniu. Czy możecie powiedzieć gdzie będzie ciepełko, nie poniżej 30'C, ciepła woda i nie skasują 3000pln z tydzień.

Czy Turcja, Egipt w tej porze roku są dużo chłodniejsze niż latem?
Jeszcze nigdzie dalej niż Chorwacja nie byłam 😉
28 lipca 2011 08:58
Jara byłaś,że wiesz.To był już mój czwarty  wyjazd do Turcji,za każdym razem w innym zakątku kraju i nigdy,ale to nigdy nie spotkaliśmy się z zemstą. Może po prostu ktoś zatruł się nie świeżym jedzeniem,albo napił się za dużo alkoholu i tyle.Przecież to nie Afryka.Jeżeli pojechałabym na wycieczkę 2 dniową na grecką wyspę Kos,która leży b blisko Turcji to też dostanę zemsty?

Byłam, że wiem. I niejednokrotnie spotkałam się z zemstą w Turcji, a tylko raz w Egipcie. I jakoś nie wierzę, że 11 latka zachlała się tak, że miała zatrucie alkoholowe.

edit:
Poczytałam i zwracam honor 😉 Zemsta występuje w Egipcie i spotkałam się z nią raz. Natomiast niejednokrotnie w Turcji spotkałam się zatruciami, po których turyści połowę swojego urlopu spędzali w pokojach.
To chyba trafialiście do hoteli 2*. Thymos , jeżeli chcesz żeby było tanio i gorąco to Egipt, Tunezja i Turcja.Ja osobiście polecam Wyspy Kanaryjskie, konkretnie Teneryfę.Nie ma tam 30 st,ale jest pięknie i na tyle ciepło,że można się spokojnie kąpać w basenie i się opalać. Będąc tam warto zwiedzić Loro park,akwarium z rekinami i zjeżdżalnie. Ja na grudzień jadę do Emiratów Arabskich,tam też ok 30 st i ceny też nie takie złe,jeżeli wykupi się wczasy teraz 😉
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
28 lipca 2011 10:07
Ja osobiście polecam Wyspy Kanaryjskie, konkretnie Teneryfę.Nie ma tam 30 st,ale jest pięknie i na tyle ciepło,że można się spokojnie kąpać w basenie i się opalać. Będąc tam warto zwiedzić Loro park,akwarium z rekinami i zjeżdżalnie.

Teneryfa to piękna, niezwykle różnorodna wyspa, ale upraszczanie jej poprzez polecenie "zwiedzania zjeżdżalni" jest wręcz poniżające. Jeżeli kogoś interesuje jedynie smażenie się na słońcu na zmianę ze skakaniem do basenu w hotelu z opcją all inclusive, to lepiej wybrać coś bliższego niż tańszego, z lepszymi plażami.
Loro Park jest oczywiście bardzo ciekawy i generalnie polecam zamieszkanie w północnej części wyspy (Puerto de la Cruz), a nie w turystycznym molochu na południowym zachodzie, który powstał w wyniku decyzji o wykorzystaniu najbrzydszego, najbardziej jałowego regionu Teneryfy. Tam nic nie ma. Ponad to, żeby faktycznie odkryć najpiękniejsze miejsca, trzeba wypożyczyć samochód, lubić przygody i zapomnieć o tygodniu wylegiwania się.
Wrzuca, kilka zdjęć z zeszłorocznych wakacji, nie do znalezienia w folderach turystycznych.  😉

Piękne widoki, no właśnie wylegiwanie się na plaży i nic nie robienie nie jest w moim stylu🙂
Poleżeć to i owszem, ale nie cały dzień...
Thymos jedź do Grecji na wyspę Zakynthos. Byliśmy tam 2 tygodnie, a tylko 3 razy na swojej plaży byliśmy. Niesamowita ilość przepięknych rzeczy na tak małej wyspie. Niebieskie jaskinie, wrak, dzikie plaże, na których to wody skacze się ze skał, plaża z wodą, która zawiera siarkę i kolagen i wiele innych. Generalnie tam każda plaża jest całkowicie inna. Przez te 2 tygodnie objechaliśmy całą wyspę. Polecam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się