Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

olciiik   `Dzień dobry, kocham Cię`
18 lipca 2011 13:44
mam problem z obiektywem - ostatnio AF coraz gorzej mi ostrzy i zdjęcia są tragiczne. i mam pytanie - jeśli wyślę obiektyw wraz z aparatem do kalibracji, to jak długo go może u mnie nie być?
Zależy gdzie oddasz.
MsCarmen, Chodzi mi o mocniejszy efekt 🙂 Ostatnio robiłam zdjęcia na skateparku i na koncertach i porównywałam sobie z innymi zdjęciami i bardzo mi sie podobają z szerokokątnego/rybiego oka, a że się nie znam jakoś bardziej napisałam tu. 🙂

e: jaka jest różnica pomiędzy szerokokątnym a rybim okiem ? 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
19 lipca 2011 17:53
Poszukuję aparatu. Żadna lustrzanka, tylko zwykła cyfrówka żeby było czym zdjęcia robić na wakacjach.
Byłam dziś w MediaMarkt i szczerze mówiąc nic ciekawego:
Sony dsc h55
Samsung sh100 (z dotykowym wyświetlaczem, wifi)
FujiFilm jx300
Samsung st60

Styknął się ktoś z was z którymś z tych aparatów?
Czy ktoś z was kupował filmy do aparatu na allegro? Szukam sprawdzonego sprzedawcy...
A co konkretnie chcesz kupić? slajd? cz-b? kolor? Ja cały czas kupuję na aukcjach, bo jest naprawdę spoooooro taniej niż u mnie w mieście.
Sprawdzonych nie mam, ale jeszcze się nie naciąłem.

Z czystym sumieniem mogę też polecić ten sklep. Bardzo duży wybór dobrych filmów.
Dzięki, interesują mnie negatywy cz-b i kolor, ceny w labach zjadają...
Nie czytałam wszystkich postów, ale powiem tak: Sony jest to aparat , który robi ładne zdjęcia, jednak jest z nim wiele problemów. Bez względu jaki model po jakimś czasie coś zgrzyta, szoruje odrobina piasku i już mamy problem - aparat idzie do czyszczenia [ok 400zł]
Nikon to dosyć solidny aparat, ma łatwe menu, szybkie do opanowania. Jeśli jednak chcesz pobawić się w fotografa i wiązać z tym jakoś swoją przyszłość bezkonkurencyjnie polecam Canona. Solidny, bezproblemowy, menu trochę trudniejsze, ale da sie przyzwyczaić. Jest to sprzęt dla bardziej zaawansowanych lajków fotografowania. Także to od Ciebie również zależy jaki ma być to model itd. Jeśli zdjęcia masz robić raz w tygodniu to czemu nie Sony? jeśli częściej Nikon, a jeśli 'wciągnęłaś' się na maxa w świat fotografii to oczywiście Canon  😉
Again czyżbyś nieumyślnie odpowiedziała na pierwszy post w tym wątku??? 😅
Mówiłam przecież, że wszystkiego nie czytałam  😎
Nikon to dosyć solidny aparat, ma łatwe menu, szybkie do opanowania. Jeśli jednak chcesz pobawić się w fotografa i wiązać z tym jakoś swoją przyszłość bezkonkurencyjnie polecam Canona. Solidny, bezproblemowy, menu trochę trudniejsze, ale da sie przyzwyczaić. Jest to sprzęt dla bardziej zaawansowanych lajków fotografowania. (...) jeśli częściej Nikon, a jeśli 'wciągnęłaś' się na maxa w świat fotografii to oczywiście Canon   😉

Idac tym tropem, Nikon D3 dla mniej zaawansowanych "lajkow" fotografowania, Canon 1000D dla bardziej zaawansowanych "lajkow" fotografowania 😀 LOL.
🤣 dobre, dobre, zaiste, dobre...
do mnie przyszła d90 i jak na pierwsze parenaście minut jestem nią zachwycona !

EDIT:
tak czytam sobie czytam instrukcję obsługi i znalazłam info, że z d90 nie można używać rybiego oka. może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego i skąd to się wzięło?
m.indira   508... kucyków
25 lipca 2011 14:29
ludziska, potrzebuje statywu, nie kosmicznie wypasionego ale takiego co udźwignie te pare kilo body plus tele
takiego co nie wyrzucę po pierwszej sesji bo coś się spierdzieli...
poradźcie coś

czytając wypowiedzi na forach nie tylko tu podział jest na canoniaków i nikoniaków i jedni i drudzy maja swoje racje, najlepszym rozwiązaniem byłby mix canona z nikonem , niestety takiegoż nie ma, a szkoda, zadowoliłby pewnie wszystkich
mówienie że canon należy do wyższej półki i bardziej prof wydaje mi sie nie na miejscu, obie bowiem firmy mają profesjonalki na podobnym poziomie, niższe półki też za bardzo nie odstają, długo bowiem nikonowskie d80 królowało
co innego mnie zastanawia, dlaczego firma z taka tradycja jak canon co rusz wypuszcza nowy "udoskonalony" model poprzednika serie eosów od 300 w górę, trochę to tak jak z kompami, za pół roku od zakupu złom?
prześciganie się w technologiach, rozmiarach matrycy, funkcjach których tak na prawdę mało kto używa jaki ma cel?
czasami tęsknie do czasów analogówek lustrzanych, gdzie szczytem techniki był wew pomiar światła, gdzie wszystko zależało od fotografa. dziś każdy może mieć dobry aparat, pstrykać tysiące fotek, lepiej lub gorzej i czasami nie używać innej funkcji niż auto...
czy na tym ma polegać fotografia?
chyba nie

co do lustrzanek, robiłam ślub znajomej canonem 40d, mam swoja wysłużoną d60 nikona i powiem wam że słuchając tyle na temat canonów jakoś nie powalił mnie on na kolana ... bowiem nie tak aparat jak odpowiednie szkło potrafi zrobic robotę, a jeśli chodzi o szkła to już inna bajka i zależy tyko od zasobności portfela...
Facella   Dawna re-volto wróć!
25 lipca 2011 15:28
który Canon jest mniej więcej odpowiednikiem D90?
patrzę na ceny szkieł do Canona i płaczę, do Nikona wszystko dwa razy droższe i zaczynam na serio myśleć o przesiadce  🙄 mimo że swojego Nikosia kocham niezmiernie.
nie zdradzaj nikodema! moja 'fot stajnia ' wzbogaciła się dzisiaj o nową puszkę, kolejną nikonowską i stwierdziłam, że nigdy nie przesiądę się na nic innego!

odpowie mi ktoś jak to jest z tymi rybimi i d90?
25 lipca 2011 16:02
exploited, a porównaj sobie na allegro i ebay'u ceny takiej sigmy 70-200 na oba systemy  🙄

edit: poczytałam na forach "aparaciarzy" i wyszło mi tak: z D90 nie wszystko będzie działać, bo niektóre fisze są pod pełną klatkę, a D90 to chyba jeszcze nie jest pełna klatka. poza tym przy Samyangach może być problem z pomiarem światła. a poza tym nie ma chyba żadnych zastrzeżeń...
wolę nie 🤣 😁
exploited, a porównaj sobie na allegro i ebay'u ceny takiej sigmy 70-200 na oba systemy  🙄

Sigma 70-200 f/2.8 jest w dokladnie takiej samej cenie dla Nikona, jak i Canona. http://www.sigma-sklep.pl/sigma-70-200-f2-8-apo-ex-dg-hsm-macro-ii,414,p.html I to w dodatku duzo tansza niz wtedy, gdy ja kupowalam 🙂
25 lipca 2011 19:42
natchniuza, pisałam, że chodzi mi o ceny na allegro, gdzie są sigmy "użyta max 2-3 razy" i używane. nie zamierzam kupować używanej, ale jednak są tańsze niż do Nikona...
a że w sklepach są w tej samej cenie to nie powinno dziwić.
edit: tu akurat jest wersja bez stabilizacji, która staniała po tym, jak wyszła wersja ze stabilizacją. czy jakoś tak.
Facella, ale te obiektywy na allegro poza roznica w systemie, roznia sie pewnie tez stanem technicznym i wizualnym, "rocznikiem", moze niektore sa nowsze, jeszcze na gwarancji, stad roznica w cenie. Moim zdaniem - zupelny przypadek, ze do Nikona trafilas na drozsze. Skad by ta roznica w cenie wynikala, skoro nowki kosztuja dokladnie tyle samo?
25 lipca 2011 20:01
natchniuza, w Canonach są aukcje od złotówki. fakt faktem, później cena skacze, ale do tej pory najtańsza Sigma do Nikona, na którą trafiłam w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, kosztowała 1200zł. a sprawdzam aukcje parę razy dziennie.
ja mam straszną ochotę uzbierać na rybie oko.
miał ktoś doczynienia z samyangiem 8mm? wiem, że nie ma praktycznie żadnego problemu z ostrzeniem pomimo iż jest on full manualnym szkłem. ale chciałabym jakieś wasze opinie.
r-v najlepszym źródłem info
abre   tulibudibu
25 lipca 2011 20:04
Sigmy mają większen problemy z kalibracją jeśli chodzi o system Canona. Podejrzewam, ale być może niesłusznie, że niektórzy użytkownicy C mogą sprzedawać taniej szkła, których nie dało się skalibrować z ich body. Niska cena = szybka sprzedaż = nowe szkło w krótszym czasie.

exploited, nie miałam, widziałam zdjęcia. Były ok. Przy tej ognisko i tak najlepiej fotografować na hiperfokalnej więc manuel nie ma znaczenia.
25 lipca 2011 20:06
exploited, pisałam wyżej, że w przypadku Samyangów mogą być problemy z pomiarem światła. co jest okropnie uciążliwe, bo trzeba parametry dobierać na czuja. mam to w heliosie.
abre, dzięki  :kwiatek:
exploited, nie ty jedna marzysz o rybim 😀
Jak byłam w serwisie nikona, kosztował chyba 2799 ? -.-
Bez przesady, nigdy nie wydam ponad 1000 za obiektyw... No może w oooodległej przyszłości 😀
Ale dla amatorów 2799 za obiektyw ? Nieee... 😀
Moon   #kulistyzajebisty
25 lipca 2011 20:09
exploited, też swojego czasu mnie owy słoiczek interesował, z tego co pamiętam Laguna zakupiła jakiegoś rybiego samyanga, ale pokazywała tylko jakieś pierwsze pstryki - teraz z perspektywy czasy mogłaby coś napisać, ale chyba nie udziela się już na r-v.
Ktoś inny? :>
dla tego nawet nie biorę nikkorów pod uwagę

myślę raczej o samyangu właśnie. zenitar też ok by był, ale właśnie on jest też pod pełną klatkę więc z d90 odpada.

d300s to jest pełna klatka?
abre   tulibudibu
25 lipca 2011 20:28
exploited, pełna klatka to d700 i d3 z przyległościami
dzięki. już się zaczęłam gubić. kupowanie nowgo aparatu zamotało mi w głowie wszystkie info o każdym który brałam pod uwagę po prostu 😀 jakoś z pierwszym nikosiem  nie było problemu, d40 się wzięło i już. w miarę jedzenia jednak apetyt rośnie 😀 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się