PSY

JA swoja karmie ogolnie sucha, ale czasem dostaje mieso (gotowane lub surowe), warzywa, owoce. Mam wszystkozernego psa, ktory np uwielbia wisnie, maliny, groszek 😉
Przyznam, ze dopiero od 1-2 lat zaczelam sie interesowac skladem karmy suchej i pomimo ze uwazam sie dalej za laika w tej kwestii to mniej wiecej wiem na co zwracac uwage 😉

Ostatnio wpadla mi w rece ulotka nowej karmy ZiwiPeak, ktora ma najwieksza zawartosc miesa z wszystkich karm (84,5% w suchej karmie i 65% w mokrej). Ceny oczywiscie sa powalajace, bo za 1kg zycza sobie 69zl. Probowal ktos juz moze, slyszeliscie o niej?
Podaję najczęściej żółtka surowe, ale czasem też całe. Zdarza się, że i z potłuczoną skorupką- to od czasu jak zauważyłam, że moje psy lubią sobie takie całe ukraść i zjeść, a skoro potrzebują to dlaczego nie.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 lipca 2011 09:53
Nie mają po surowym białku problemów ze skórą i sierścią?
Chyba, że bardzo rzadko dostają?
gopi widziałąm te karmy na wystawie w Warszawie. Były nasypane w miseczkach i można było sprawdzić.

Dwa psy widziałam przy stoisku - wyglądały na mięsożerne - z pewnej odległości na sztywnych łapach zabrały nos i się wycofały 😉 A pan na stoisku przekonywał, że ona jest wyśmienita, najwięcej ma mięsa i jest DE BEST! Cóż, te psy miały inne zdanie  😁

Moja ma uczulenie na truskawki - pilnujemy, żeby nie kradła z ogrodu bo to ten typ, który czy jabłuszkiem z drzewka czy malinami, poziomkami sam się poczęstuje. Marchewkami z koszyczka także sama się częstuje.  I wcina jak królik  😁
Nie, nie mają problemów po surowym białku. Ale faktycznie to, to daję bardzo rzadko.
U moich akurat ten plus, że każdy błąd żywieniowy, osłabienie w zdrowiu czy cokolwiek widać w momencie na włosie (matowość, puchatość, łamliwość) jest to dla mnie bardzo ważny wyznacznik 🙂
Dworcika   Fantasmagoria
22 lipca 2011 13:09
W moim rodzinnym mieście zaginął 17-letni Max. Nie liczę, że ktoś z Was spotka go na swojej drodze. Chciałabym jednak pokazać dwie, skrajnie odmienne strony dyskusji na ten temat. 2 strony tylko, ale...  😵

Dyskusja o zaginięciu Maxa

Jezu, jak ja bym chciała, żeby Neron się warzywkami i owocami interesował  🙇
Ostatnio widział jak jem jabłko. Odgryzłam kawałek i mu dałam. Wziął grzecznie do pyska i od razu wypuścił. Jak potem próbowałam znowu mu dać, to już nawet gęby nie otwierał. Spróbuję innych rzeczy- marchewki itp. może to jakoś mu podejdzie 😉
ash   Sukces jest koloru blond....
22 lipca 2011 13:18
Mój wcina marchewki jak królik, jabłka truskawki i czereśnie "połyka w całości". Uwielbia pomidory i ogórki 😀
Moje w większości do pewnego wieku jedzą warzywa i owoce, później już nie. A niektóre cały czas z chęcią zieleninki 🙂
Pamiętam dawną suczkę babci- trzeba było  pilnować borówek, bo zżerała z krzaczka  🤣
22 lipca 2011 17:15
Kto chce! Kto chce! Szczeniaki!
Matka: amstaff Ojciec: owczarek niemiecki  😵

http://tablica.pl/oferta/rezerwacja-szczeniat-IDcQmL.html

edit:
Miszcz kopiowania uszu

Pełna klata 😉
zaba   żółta żaba żarła żur
22 lipca 2011 17:24
Kto chce! Kto chce! Szczeniaki!
Matka: amstaff Ojciec: owczarek niemiecki  😵

http://tablica.pl/oferta/rezerwacja-szczeniat-IDcQmL.html

i jeszcze chcą na nich zarobić... nóż się w kieszeni otwiera!!!  😤
Dzięki JARA za odpowiedź.
Mój od paru miesięcy je Joserę Festival. Nie narzekamy ani na kupy ani na inne problemy. I do tego przypadła mu do gustu smakowitość. A przerobiliśmy od Royala, Boscha, Eukanubę, Ariona i parę innych, które były wyrzucane z miski.
Strasznie się matrwiłam, że nigdy nie znajdziemy dobrej i chętnie jedzonej karmy.
Słyszał ktoś może coś na temat tego, że Krakvet i Telekarma sprzadają podrabianego Royala z Ukrainy? Taką plotkę udało mi się podłyszeć i zastanawiam się czy to możliwe. Proszę tylko nie brać tego jako wiadomość pewną, Zaznaczam tylko, że tak słyszałam.
Kastorkowa   Szałas na hałas
22 lipca 2011 17:52
My tez jemy josere festival i psu pasuje
22 lipca 2011 20:01
My tez jemy josere festival i psu pasuje

Mój szczur też od jakiegoś czasu jedzie na JOSERZE HIGH ENERGY i nie zamierzam mu nic w najbliższym czasie zmieniać  😉
JARA   🤔 ...  😵 😵 😵 😵
Tutaj przyznam rację - kopiowanie uszu było u rzeźnika chyba  😵

Btw.

Karmił ktoś z Was psa karmą :
A) JOSERA Agilo - karma z łososiem dla aktywnych psów
B) JOSERA Festival - karma dla wybrednych psów
Jeśli tak to jakie wrażenia?

I może mi ktoś wyjaśnić czym do jasnej ciasnej różni się ta karma http://www.krakvet.pl/nutra-nuggets-large-breed-puppy-15kg-p-3705.html od http://www.krakvet.pl/nutra-nuggets-puppy-formula-15kg-p-383.html   🤔 Tylko błagam darujcie sobie odpowiedzi wynikające z opisu czyli SKŁADEM ... raczej pytanie tyczy się "Co na Wasz rozum jest lepsze"

I jeszcze... jaka karma dla 8msc szczyla na przyrost masy?! Chcę jedynie zauważyć ,że to wybredny szczyl i nie zje każdej karmy, lub  szybko mu się ona znudzi  🙄
Kastorkowa   Szałas na hałas
22 lipca 2011 21:42
spróbuj josere jakąś
spróbuj josere jakąś

Przepraszam,ale to do mnie ?
Jeśli tak to nie zawierało odpowiedzi chyba na żadne pytanie...

Josera Kids odpada - mój pies jej nie tknie dłużej niż 3dni ;| A inne są dla psów od 12 msc minimum  🙄

Jedynie jaką karmę wchłania w miarę...całą to Nutra Nuggets była wszystkie inne są bee po jakimś czasie (od 3-4dni do 2tygodni) więc raczej coś smakowo/aromatycznie podobne do NN
22 lipca 2011 22:56
Nutra Nuggets to śmieci,jeżeli już to polecam Nutrę Gold  🙂
Dziwne...wielu ludzi zachwala sobie tą karmę ... na pewno bardziej niż boscha czy brita etc.
A golda mój pies nie jadł ,poszedł za pół ceny do znajomej :]
22 lipca 2011 23:10
Druga karma jest dobra dla normalnego, zdrowego psa, który nie potrzebuje żadnych ekstra dodatków. Pierwsza sprawdzi się u owczarka niemieckiego albo bernardyna. Bulle nie chorują na dysplazję, 3% całej populacji na świecie ma taką dolegliwość. Póki szczeniaka nie przemęczasz i nie rośnie za szybko to nie ma po co karmić glukozaminą.

Co do nabierania masy to póki pies nie przestanie rosnąć w górę nigdy nie nabierze odpowiedniej dla rasy masy mięśniowej.

Chicken Soup'a wycofali ?
Druga karma jest dobra dla normalnego, zdrowego psa, który nie potrzebuje żadnych ekstra dodatków. Pierwsza sprawdzi się u owczarka niemieckiego albo bernardyna. Bulle nie chorują na dysplazję, 3% całej populacji na świecie ma taką dolegliwość. Póki szczeniaka nie przemęczasz i nie rośnie za szybko to nie ma po co karmić glukozaminą.

Co do nabierania masy to póki pies nie przestanie rosnąć w górę nigdy nie nabierze odpowiedniej dla rasy masy mięśniowej.

Wcześniej jadł właśnie Large Breed'a ,a teraz myślałam nad wzięciem tej Formuly ( :hihi🙂

JARA to pogrubione w Twoim cytacie...  😵 Szkoda ,że sędzia na debiucie rudego uważał inaczej... i pomimo 7msc , na dzien dobry uznał że psa powinnam oznaczyć jako NIEHODOWLANEGO  🙄

Edit:

Teraz dopiero doczytałam

Słyszał ktoś może coś na temat tego, że Krakvet i Telekarma sprzadają podrabianego Royala z Ukrainy? Taką plotkę udało mi się podłyszeć i zastanawiam się czy to możliwe. Proszę tylko nie brać tego jako wiadomość pewną, Zaznaczam tylko, że tak słyszałam.

Możesz powiedzieć o której karmie mówisz? O Royalu Club ?
Perla ma zapalenie pecherza. USG dobre, ladne nerki, pecherz, cewka.
Badanie moczu nic wiecej nie wykazalo poza krwia, leukocytami i podwyzszonym PH jak pisalam.
Perla po lekach czuje sie duzo lepiej, rozrabia, bawi sie.

Z karm karmilismy calkien niedawno Josera Festival, byla hitem, szczegolnie z sosem. Ale psica dosc duzo na niej przytla.
Teraz skarmiam chyba juz 4ty lub 5ty worek Happy Dog Supreme Irland i jest jedzona jeszcze chetniej niz Festival, w koncu nie stoi w misce, Perla je od razu po podaniu.

Poza tym dostaje smakolyki - palki ze skory wolowej (takie kolorowe) no i hitem jest BRIT Lets Bite kurczak z ryba, sam kurczak i kaczka.
Na wystawie dostalismy tez probke ciastek Fish4Dogs. Tez bardzo, bardzo smakowaly.

Z karm karmilismy calkien niedawno Josera Festival, byla hitem, szczegolnie z sosem. Ale psica dosc duzo na niej przytla.

Noo i o to mi chodzi  😁 Moja jest niejadkiem straaaasznym :/ i zawsze jej musiałam suche dosmaczać, wiec teraz na próbę chciałam wziąć tą dla wybrednych gadzinek czyli z sosem  🙄

Wistra - zdrowia dla suczy  😉
mtl   I M Equestrian
23 lipca 2011 09:23
tak z innej beczkie... wybiera się ktoś jutro na wystawę do Będzina?  😁
23 lipca 2011 14:17
Dziś we Wrocławiu Akana/Orijen robi akcję promocyjną nowej karmy (Acana RanchLand) i akcję promocyjną prawidłowego żywienia psów, w wielu miastach w Polsce będą 😉

Czy kupię obrożę dla chartów w dużych rozmiarach? Na obwód karku 45cm?
Chodzi o obroże o takim kroju

Ziva i przyjaciele

Ziva jest cudna 🙂 wiecej fotek poprosze, bo zawzsze czuje niedosyt 😉
Nie Qniara, mówię o Royal Canin tym standardowym. Nie wiem jak go nazwać 🙂 Club to tańsza wersja, którą można normalnie dostać u dystrybutora i absolutnie nie chodzi mi o to, że jest podróbką zwykłego Royala.
A my jedziemy do weta, bo Puyol się albo przeziębił albo ma "problemy ze sobą" 😉 trzęsie się cały czas jak galareta, popiskuje i ogólnie wygląda na stan mocno spanikowany. Może ma gorączkę, bo ostatnio mocno zmókł na spacerze, a łysy jest prawie zupełnie :/
JARA:
http://www.zooplus.pl/shop/psy/obroza_dla_psa/obroza_skorzana/obroze_jednokolorowe/101800
http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p24901,zolux-obroza-chart-45cm-kolor-czerwony-531445ro
http://keko.pl/pl/obroza-dla-psa-skorzana-dingo-chart-45cm.html

wpisz w wyszukiwarkę 'obroża dla charta 45cm' i wyskakuje sporo wyników  😉

swoją drogą też mam charty i zastanawiam się czy dla psa, który ciągnie lepsza jest obroża zaciskowa czy zwykła? Pies chodzi coraz lepiej ale są czasem momenty, że ciągnie (zwłaszcza gdy zobaczy kota!).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się