Stajnie w Warszawie i okolicach
Moja znajoma dysponuje 2 konną przyczepką w Markach.
Dokładne informacje na pw
Szukam stajni w okolicach starej miłosnej ale nie interesuje mnie strona wesołej sulejówka tylko ta po której jest park krajobrazowy gdyz z koniem nie bende chodzić przez Trakt Brzeski .
PILNE Znacie coś na kilka może dni tydzień
Poszukuję stajni do 50 (max 70) km od centrum Warszawy, chętnie powiaty płn-zach lub płn wsch (ale nie będę wybrzydzać, jeśli będzie dobry dojazd z centrum autobusem, pksem lub pociągiem). Zależy mi wyłącznie na 3 rzeczach:
1. WYSOKIEJ JAKOŚCI OPIEKA NAD KONIEM I CZYSTE BOKSY <-- priorytet! Stajnie, w których alkohol leje się strumieniami, albo jest brudno w boksach, kategorycznie odpadają!
2. Pastwiska i jak najdłuższe padokowanie, również zimą
3. Cenie (jak najniższej).
Mogą to być "łąki" dla starszych koni lub rekonwalescentów, może ktoś szuka po prostu konia do towarzystwa? W grę wchodzą również stajnie przydomowe na 2-3 konie. Karmienie - min 2x dziennie, ale nie owsem, tylko w całości moją paszą. Chętnie z wydzielonym miejscem do jazd/lonżowania.
Jeśli ktoś prowadzi lub zna taką stajnię, bardzo proszę o pilny kontakt przez priv :kwiatek:
Hej
Czy ktoś z Was stoi w stajni Polana, albo orientuje się jakie są tam warunki i atmosfera ?
Zastanawiam się nad wyborem tej stajni.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Zależy czego oczekujesz. Na pewno nie bedzie zielonych padoków (mamy 4 ale mało trawy na nich) oraz dwie łąki... opieka jest super i atmosfera również 🙂
przyjedz i obejrzyj sobie stajnie, nie wiem czy sa jeszcze wolne miejsca. z tego co wiem to boksy sa po rezerwowane ale budują się już kolejne boksy angielskie 🙂 pozdrawiam
Czy ktoś stał w Rumiance, jak jeszcze funkcjonowała normalnie?
Moninia29 a ile kosztuje pensjonat w Polanie?
750 - dodam tylko, ze tam ma byc docelowo 36 boksow - w wiekszosci angielskie.
Witam
Czy mogę prosić o podpowiedź i ew. wskazanie namiarów na podkuwacza, który jeździ do stajni na płn-zach od Warszawy. W okolice Poczernina, Płońska.
Będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ja byłam jakiś czas temu w Polanie - co prawda niezapowiedziana - ale pierwsze wrażenie było mocno kiepskie. I bynajmniej nie chodzi mi tu o stajnię/infrastrukturę tylko o potraktowanie osób zainteresowanych boksem...
Sama stajnia wygląda całkiem miło (choć ja osobiście nie lubię wąskiego traktu z jednym rzędem boksów), podłoże na placu zewnętrznym fajne. Zadaszony lonżownik też całkiem przyjemny. Z drugiej strony - na 36 koni to to miejsce jest bardzo małe...
Też byłam z wizytą w Polanie i niestety pierwsze wrażenie bardzo kiepskie. "Przywitała" nas jakaś agresywnie nastawiona, niemal obrażona naszą obecnością kobieta przez zamkniętą bramę i prawie nas skrzyczała, że chcemy pensjonat obejrzeć "bo ona konie sprowadza". Samo pytanie w rodzaju: czego chcemy, już sugerowało wiele. Ale ok, my też jesteśmy koniarzami, mamy konie przecież poczekamy... naprawdę uprzejmie sie spytaliśmy czy to nie problem i czy możemy obejrzeć pensjonat, więc staliśmy grzecznie pod zamkniętą bramą/furtką dobre pięć minut. Ja generalnie chciałam zrezygnować (bo naprawdę grzecznie spytaliśmy się czy możemy itd.) ale Anaa namówiła mnie, żeby jednak obejrzeć tą stajnię, skoro taki kawał się ciągnęłyśmy.
W środku oprowadzał nas na szczęście w miarę uprzejmy, za to rzeczowy pan (allelujah!). Lonżownik super, padoki niezłe i super solidnie ogrodzone (największy plus tej stajni, IMO), średniej wielkości plac z podłożem jakości przeciętnej, za to równy, z drągami, przeszkodami (samoróbki, ale schludne i "na oko" bezpieczne). Całe obejście czyste i po prostu ładne i zadbane. Stajnia to taki jamnik, z wąskim korytarzem, w boksach czysto, choć wysoko (jeśli dobrze pamiętam, to tam jest dościelane i sprzątane do zera raz w tygodniu?), ale miejsca generalnie malutko. Naprawdę nie wiem, gdzie oni chcą upchnąć te 36 boksów, i te 36 koni...
o właśnie- Rumianka - byłam tam wieki temu, ktoś wie co się tam teraz dzieje?
jest jakiś sport, pensjonat?
w sumie mam to 600m od domu, warto by było pomyśleć o takiej wygodzie
Zastanawiam się nad kilkoma stajniami: Milord, Iskierka, w Koniku Starym i Masterfilm w Wilczej Górze. Ktorą możecie polecić? Ma być dobre podłoże, konie codziennie na padokach, dobra atmosfera, dobra opieka..
A może jakaś inna, w promieniu 30km od Dolnego Mokotowa? Zależy mi na hali z bardzo dobrym podłożem, padokami, dobrej opiece, dobrze by było, gdyby była karuzela.
Ile teraz kosztuje miejsce w Wilczej Górze?
Konik chyba jest najlepszy pod wzgledem opieki (z kolei najgorszy z infrastruktury), w Iskierce syf,niby doscielaja, ale wywalaja raz w tygodniu. Nie wiem co w Milordzie i Wilczej, rozne opinii slyszalam, a nie bylam tam.
Diakon'ka przychodzi mi jeszcze do głowy stajnia p. Tomaszewskich - b. fajna ujeżdżalnia ( super podłoże ) , jest hala ale nie wiem czy jest karuzela. I jeszcze Wyręba - tutaj masz halę, karuzelę, padoki - co prawda mało ale są, stajnia murowana i angielska. Fajne miejsce i z tego co zauważyłam fajna atmosfera 😀
[quote author=Diakon'ka link=topic=46.msg1074822#msg1074822 date=1311015405]
Zastanawiam się nad kilkoma stajniami: Milord, Iskierka, w Koniku Starym i Masterfilm w Wilczej Górze. Ktorą możecie polecić? Ma być dobre podłoże, konie codziennie na padokach, dobra atmosfera, dobra opieka..
A może jakaś inna, w promieniu 30km od Dolnego Mokotowa? Zależy mi na hali z bardzo dobrym podłożem, padokami, dobrej opiece, dobrze by było, gdyby była karuzela.
Ile teraz kosztuje miejsce w Wilczej Górze?
[/quote]
A czemu nie siekierki?
A czemu nie siekierki?
A temu:
Zależy mi na hali z bardzo dobrym podłożem, padokami, dobrej opiece, dobrze by było, gdyby była karuzela
dziękuję Wam :kwiatek:
zduśka a jaka cena u Tomaszewskich? i jakie podłoże? w Wyrębach, widzę na zdjęciach, że za bardzo kopne🙁
Diakon'ka
U Tomaszewskich podloze na hali i zewnetrznej ujezdzalni (tej przy hali) faaaajne.
Karuzela jest.
Ale z padokami sprawa moze byc trudniejsza.
Padoki i dobre ujeżdżalnie są jeszcze w Plejadzie w Stefanówce, w Largo w Łosiu,a to wszystko podobna odległóśc od Wwy
[quote author=Diakon'ka link=topic=46.msg1075063#msg1075063 date=1311025977]
dziękuję Wam :kwiatek:
zduśka a jaka cena u Tomaszewskich? i jakie podłoże? w Wyrębach, widzę na zdjęciach, że za bardzo kopne🙁
[/quote]
tak jak napisała baba_jaga - podłoże u p. Tomaszewskich jest naprawdę b. fajne - piasek kwarcowy + geowłóknina 😀 jeździ się super ! Hala to taki przezroczysty balon a z padokami to nie jestem pewna ale na pewno są przy wieźcie do stajni - a czy padokują konie to nie wiem - trzeba by było zapytać kogoś kto tam konia trzyma. Cena coś ponad 1000 zł ( ale też nie jestem pewna)
Na padoku przy wjeździe do tajni z tego co pamietam chodziły dwa młode, Baśka i jeden emeryt. Jak jeszcze tam stałam był tez padok obok lonzownika ale na max. dwa konie. W planach było ogrodzenie padoków pomiędzy tym przy wjeździe a dużym placem.
Nie wiem jak jest teraz ale mogę się wieczorem dowiedzieć.
Edit: już wiem. Nie ogrodzono, ale pojawił się jeszcze jeden malutki obok czworoboku.
Iskierka - podłoże fajne, padoki superaśne, w boksach czysto - byłam kilka razy - i nie miałam nic nigdy do zarzucenia 🙂
od września ma też ruszyć pensjonat w Rumiance
infrastruktura fajna, wybiegi trochę nędza
Pensjonat kosztuje 750zł. Warto 🙂
Podkreslam fachowa opieka oraz super atmosfera 🙂
zapraszam na strone
www.stajnia-polana.pl 🙂
Tak naprawde wszystko zależy od potrzeb indywidualnych 🙂 Ja sie wyprowadziłam z Polany na 4 miesiące i bardzo tego żałuje... Stanęłam w innej stajni za takie same pieniądze a warunki były tragiczne.
Jezeli ktoś szuka stajni za 750 zł to niech nie oczekuje, że wejdzie do stajni w której bedzie tak jak w tej za 1500 - 2000zł. Uważam, że warunki za te pieniądze są wporządku 🙂
Pozdrawiam 🙂
edytuj posty!
Jak ja stałam w stajni Polana to obornik był wybierany raz w miesiącu i codziennie dościelane.Może obecnie są inne zasady,tego nie wiem.Atmosfera też jest sprawą bardzo indywidualną.
więc, napisałam że Każdy ma indywidualne potrzeby i tyczy sie to również atmosfery. 🙂
a Czemu juz nie stoisz?
W Equicie czysto, fajne podłoża na hali i na placu, super socjal, padoki żadne, ale też nikt tam się dla padoków nie wstawia.
W Wyrębie kwarcu nie ma ale ostatnie co mogę po roku pobytu powiedzieć, to że jest kopnie na placu- a podłoże na hali idzie przed jesienią do remontu. Natomiast ja mogę się tylko wypowiadać jako pensjonariusz- na pytania też odpowiem.
Iskierka in general fajna i czysto ale dawno nie byłam.
Czy jest jakaś osoba z okolic Kampinosu? Prawdopodobnie pojutrze wyjeżdżam z koniem do stajni "Koński Sad", może stacjonuje tam ktoś z re-voltowiczów? 😉
[quote author=Diakon'ka link=topic=46.msg1076323#msg1076323 date=1311139400]
A w Milordzie ktoś stoi?
[/quote]
Niom 😉