Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Sigma nie jest może najwyższych lotów, ale nie mam co narzekać. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Póki co za droga bajka kupowanie jasnego Nikkora 🙂
f 4.5 to faktycznie nieco ciemny, tego którego mam 18-200, zaczyna się od 3.5 i czasem przy pochmurnej pogodzie niestety wysiada. Ale ta 300 byłaby też fajna na zawody, ta Sigma nieco mnie ogranicza, bo zakres zaczyna się od 70 i to niestety jest spore ograniczenie, przy robieniu zdjęć stojąc blisko obiektu (a czasem plączę się po parkurze, a nie z trybun). Tym Nikkorem co mam, już więcej zrobię, ale pasuje, żeby było pogodnie, bo robienie zdjęć 1/125 s na zawodach się nie sprawdza.

To kilka próbek z wczorajszych deszczowych zawodów, robione właśnie Sigmą:

koniara79: Jak dla mnie to pierwsze jest bardzo fajne, i te kropelki w tle  😍, ale że oceniamy tutaj sprawność obiektywu to bardzo dobrze się sprawował, bo zdjęcia raczej dobre są.

Ja jak chciałam kupić tą simgę każdy odradzał, a teraz czytam forum nikona i ją chwalą  🤔
Ja kupiłam nikkora tymczasowa. Stara sigma dzielnie mi służyła przez 2,5 roku. Gdyby się jej AF tak niemiłosiernie nie mylił to ciurałabym ją dalej. Sigmy mają to co lubię - ładne odwzorowanie kolorów, one są taki ejakby cieplejsze niż te nikkorowe.
a ja chyba się przekonam w końcu do kalibracji sprzętu...

raz jest super

a potem wywala mi BF

nie wspominając już o takich kwiatkach
Stiepan   can i ask you for something?
05 lipca 2011 11:06
Ładnego kwiatka wcześniej walnąłem nt. matrycy d5100 i d5000 - oczywiście to matryce kompletnie inne, w testach matryca d5100 sprawuje się lepiej od d5000(za wprowadzenie w błąd przepraszam), jednak na samych zdjęciach różnicy tak nie widać(oprócz rozdzielczości), ponadto mam wrażenie że d5100 ingeruje w rawy i ostrzy zdjęcia, poza tym daje mniej nasycone kolorystycznie obrazki niż d5000.

MsCarmen Twoja sigma nie dość, że wariuje z ostrością, to jeszcze ma zwyczaj ostro zamydlić. Koniecznie na kalibrację, bo czasami uciekają Ci na prawdę świetne kadry. Sprawdzałaś ustawienia mikroregulacji AF obiektywu w d300s? Może postaraj się je zresetować - ktoś mógł się przecież nimi bawić. Ewentualnie możesz spróbować na różnych ustawieniach w mikroregulacji - to czasami pomaga, chociaż z tą mikroregulacją to trochę jak z totkiem.
tak, co jakiś czas poprawiam regulację 🙁
HELP!!

nikon D300
robię foty z manuala i patrzę przez wizjer (nie na to coś co wyświetla - znaczy ten podgląd)
jak zrobię fotę i włącze podgląd - zawsze widziałam po prostu zdjęcie - TYLKO zdjęcie - mogłam je powiekszyć np. przyciskiem z lupą +

teraz jak włącze podgląd - zdjęcie widać "POD" jakimś góffnem co sie wyświetla NA zdjęciu - to taka czarna przejrzysy prostokąt i pisze na nim
od góry
NOICE REDUC.
ACT.D-LIGHT  ... OFF
RETOUCH

i coś jeszcze

BTW - jak to gówno usunąć??? krok po kroku - ja chcę widzieć fotę a nie ten shit!!

gdzie w menu to skasować? to mi sie samo włączyło, moze jakiś przycisk?
nie chcę kombinować - bo ledwo foty klecę na nastawieniu jakie jest - wiec nie chce czegoś spierdzielić jakis balansów czy cuś
Facella   Dawna re-volto wróć!
08 lipca 2011 21:02
u mnie w D3000 coś takiego się pojawia, jak nacisnę klawisz w górę/w dół. popróbuj.
u mnie w D3000 coś takiego się pojawia, jak nacisnę klawisz w górę/w dół. popróbuj.

który klawisz??
po prawej? lewej? okrągły? inny?? 😵
08 lipca 2011 21:12
wzięłam D300 z neta i zaznaczyłam Ci czerwonym. nie wiem czy w przypadku tego modelu zadziała...
bosko!!
udało sie,
ja nie mogę taka mała pierdoła a mi życie zatruwała!!

dzieki serdeczne!!  😅 :kwiatek: 😅 :kwiatek: 😅 :kwiatek: 😅 :kwiatek:
08 lipca 2011 21:18
polecam się (-; to gdzieś w ustawieniach da się wyłączyć, musiałabym w swoim pogrzebać, ale trochę mi się nie chce  😁
Mam problem, nie mogę się zdecydowania, który aparat wybrać. Jestem kompletnym laikiem, więc nie potrzebuję bajerów ale nie chcę też musieć zmieniać aparatu za pół roku jak się trochę podszkolę. Chętnie widziałabym w aparacie również opcje kręcenia filmów ale zazwyczaj w takim aparacie jest właśnie pełno  bajerów, za które też się płaci. Może umie ktoś pomóc? Zastanawiam się nad:
Canon 500D
Canon 600D
Nikon D90
Nikon D5100
A może coś innego? Chciałabym się zmieścić w cenie 3000zł-3500zł razem z obiektywem ok. 18-135mm

edit: literówka
08 lipca 2011 21:28
Alabamka, ja osobiście bym brała D90. mnie Canony nie podchodzą zupełnie. w D5100 fajny jest uchylny wyświetlacz LCD i tyle. nie ma silnika AF, to bywa uporczywe, obiektywy z silnikiem są droższe. ale filmy w większej rozdzielczości kręci. tyle wyczytałam i brałabym jednak D90.
Facella ale większość obiektywów ma teraz silniki 😀 także nie ma się co sugerować tym kryterium
oglądałam sobie ostatnio aparaty pod kątem ew. zakupu i powaliła mnie ilość puktów AF w Nikonie.... ajajajaj... 🙁 Przecież nie mogę zdradzić Canona 😉
Anaa moooożeeeesz 😎
Anaa tak trzymaj, Canon rządzi. 😎
MsCarmen, wrrrr! 😉 nie kuś!

xxflygirlxx, 😀

ale tak serio to zaczęłam się poważnie zastanawiać 😉 Gorzej, że trzebaby szkła zmienić 🙁
09 lipca 2011 09:30
Facella ale większość obiektywów ma teraz silniki 😀 także nie ma się co sugerować tym kryterium

jak ja szukałam obiektywu dla siebie, będzie z rok temu, to wszystkie sigmy, tamrony i nikkory na które trafiłam się okazywały bezsilnikowe. patrzyłam na różne rozpiętości ogniskowych, chciałam jak najtaniej i w końcu trafiłam tanio nikkora... za tanio i teraz to wyłazi. błędy młodości  🤔

Anaa, też Ci mówię, że zdrada Canona to nic złego  😁
MsCarmen: A co jak będzie chciała podłączyć jakiś starszy obiektyw, albo coś z tamronów, które  akurat silnika nie mają, i będzie musiała drożej kupować.
Zna ktoś może : Fujifilm FinePix S1000fd 

http://www.fotoporadnik.pl/aparaty/aparat/438

Znajoma się zastanawia nad wzięciem tego aparatu od znjomego za 250zł problem tylko w tym ,że to cena za sam aparat z bateriami ... bez kabli ,ładowarek itp rzeczy.

Może jakaś dobra duszyczka znająca się na tych sprzętach powiedzieć co o tym sądzi? O aparacie jak i o w.w. cenie za niego? Ewentualnie ile byłby wart sam aparat bez tych gadżetów?

Pytam ponieważ...na Allegro wisi aż 1 sztuka na licytacji za 13.50 więc ciężko mi coś powiedzieć...  😡
a propos promocji na sprzęt... 😁
bo nam się strasznie nudzi w pracy 🙁

17 lipca 2011 10:01
MsCarmen, to tak serio? :-D
Facella promocja na serio, karteczka dla jaj 😀 zdjęta po zrobieniu zdjęcia 😉
17 lipca 2011 11:12
ahhha, to pewnie cena obiektywu dorzucona do aparatu :-D
Miał ktoś kontakt z Canonem 550d ?
Robiłam raz zdjęcia i jestem zaaachwycona 😀

Może ktoś polecić jakiś dobry i tani obiektyw szerokokątny do nikona ?
Bo jak dzisiaj byłam w salonie nikona to się przeeeraziłam ceną 😀
17 lipca 2011 19:42
Libeerte, Samyangi, ale one bezsilnikowce. wiem na pewno, że mają stałki 8mm i 14mm.
Facella ale wymienione przez Ciebie Samyangi to rybie oka (-: a nie wiem, czy o aż takie szerokie szkła chodziło. najtaniej chyba Sigma 10-20 w starej wersji, później Tokina 11-16

co do promocji - jak do nas przyjechały była taka promocja (-: przy zakupie NXa można było nabyć obiektyw 30tkę za 1zł
18 lipca 2011 08:45
MsCarmen, 14mm też rybie oko?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się