Kupno konia

pw 😉
Mam pytanko, czy przy zamianie koni spisuje się umowę kupna - sprzedaży czy jakąś inną ? I co się wtedy wpisuje w rubryce ceny konia ?
Przy zamianie możesz spisać umowę zamiany. Wpisuje się dane włascicieli obu koni, dane koni, wartość obu koni, czy jest jakaś dopłata w pieniądzu, jeżeli wartość koni jest różna. Od strony podatkowej - płaci się podatek PCC od wartości droższego konia (czy innej rzeczy).
Witam 🙂
 Przejrzałam cały ten wątek i widzę, że naprawdę można na Was liczyć. Dlatego też postanowiłam zwrócić się do Was o pomoc w sprawie wyboru konia. Mam jednego na oku i chciałabym, żebyście podzielili się ze mną swoimi spostrzeżeniami na jego temat.  Czy ktoś może miał do czynienia z potomstwem Libtetta ?

http://swiatkoni.pl/announcements-display/horses-15193.html - link do ogłoszenia,
– link do filmu konia luzem, w skoku i pod siodłem,
http://www.youtube.com/user/aaamazonkaa#p/a/u/1/ejjAKp0E5Z8 - link do najbardziej aktualnego filmu.
Widziałam tego konia na kwalifikacji na WTWK Partynice (chyba ale pewna nie jestem), bo było ich dużo.
Fajny konik, tylko na tym ostatnim filmiku dość podciągnięty jak na konie sportowego.
galopada_   małoPolskie ;)
05 lipca 2011 08:29
co ma na celu taki sposob jazdy jak na ostatnim filmiku?  👀 chodzi mi glownie o rękę tego pana i takie no... ee... ,,miotanie sie" po siodle?  😡
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
05 lipca 2011 08:34
zolu[quote author=galopada_ link=topic=1647.msg1062847#msg1062847 date=1309850955]
co ma na celu taki sposob jazdy jak na ostatnim filmiku?  👀 chodzi mi glownie o rękę tego pana i takie no... ee... ,,miotanie sie" po siodle?  😡
[/quote]

...eee...yyyy...nooo....że nawet pod takim rozklekotanym na wszystkie strony worem kartofli konik grzecznie sobie idzie?

Konik wydaje się że warty zainteresowania. A pośrednikiem sprzedaży jest nasza forumowa Amazonka (wstawiała tego konia na sprzedaż w ogłoszeniach też, a tu jego zdjęcia w ZNK [url=http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,14621.msg673685.html#msg673685]http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,14621.msg673685.html#msg673685[/url]) która została po  Replayu jak widać doceniona w swym fachu bycia szkoleniowcem i agentem koni. 😉
Dziękuje bardzo za opinie.  :kwiatek:
Wiem, że pośrednikiem jest Pani Justyna, którą osobiście strasznie podziwiam i wiem, że jeżeli to Ona miała go lub ma w swoich rękach to koń ma solidne podstawy. 

ElaPe, Dziękuje za link. Z tego, co wiem wszystkie oprócz Mastera zostały już sprzedane, ale mogę się mylić. 
W razie, co jeszcze się tutaj zgłoszę po radę  😀
do skoków?
może poszukać czegoś, co lepiej zabiera się przodem...
Witam 🙂
Przeglądam często ten wątek i widzę, że sporo tutaj pomagacie drodzy re-voltowicze.
Bardzo uprzejmie prosiłabym o radę. Moja znajoma ma na oku tą klacz:
Chciałaby pojechać ją zobaczyć, jesnak wydaje mi się, że ona na tym filmiku kuleje. Jak myślicie? Opłaca się? Pozatym, bardzo nie podoba mi się to piłowanie wędzidłem...
Z góry dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:
Midnette,
Nie wydaje mi się, żeby klacz kulała. Nie dokracza, człapie zadami i jest niezadowolona z sytuacji w jakiejś się znalazła, ale bądźmy szczerzy - kto byłby zadowolony w takiej sytuacji?
Mnie tam się klacz podoba. Zajeżdżona, więc najlepiej gdyby koleżanka po prostu pojechała, wsiadła i sprawdziła. Skoro chodzi w rekreacji i jest non-stop tu trącana ostrogami, to nie zdziwiłabym się gdyby była "wolniejsza niż szybsza" i ujeżdżona "po rekreacyjnemu", ale tym bym się jakoś specjalnie nie przejmowała jeśli nie ma niebezpiecznych nawyków. Często zmiana jeźdźca działa na konie bardzo kojąco.
klacz przyzwoita, ale...

w jakim jest wieku?
bez rtg nie obędzie się, klacz miejscami skraca wykrok prawym tyłem, głównie po łukach
wykrzywia na zewnątrz stawy skokowe, co jest pierwszym przeciążeniem na drodze do szpatu

zależy też ile za nią $$$, bo może adekwatnie do warunków
wszystko zalezy od kasy, bo z tego co widac na filmiku to jest szarpanie za pysk zeby ladnie wygladala z główka nisko, i dzganie ostrogą... jesli chcą grosze i chcesz naprawiac ew skutki znieczulenia to bierz. a jesli chca powazniejsza kwote, to moze lepiej sie zastanowic czy w tej cenie nie znajdzie sie kon lepiej chodzący. bo tak konik fajny.
Moim zdaniem jest kulawa 🙁
Witam 🙂
Przeglądam często ten wątek i widzę, że sporo tutaj pomagacie drodzy re-voltowicze.
Bardzo uprzejmie prosiłabym o radę. Moja znajoma ma na oku tą klacz:
Chciałaby pojechać ją zobaczyć, jesnak wydaje mi się, że ona na tym filmiku kuleje. Jak myślicie? Opłaca się? Pozatym, bardzo nie podoba mi się to piłowanie wędzidłem...
Z góry dziękuję za odpowiedź  :kwiatek:

Nie tyle kuleje, co chodzi na 3 nogach. Bez dobrego weta ortopedy nie dotykaj tematu, bo potem same problemy i koszty mogą być z takiego zakupu.
Pytanie ślepego laika: gdzie dokładnie ta kulawizna? :> Bo próbuję zobaczyć, a nie widzę, a chętnie zobaczę 🙂 Tylko tam, gdzie mówi Endurka?
Dziękuję bardzo za odzew. Właśnie mi się bardzo nie podoba, jak ta klacz stawia tylne nogi. Co prawda za konia chcą 4 tysiące, ale nie wiem czy nie lepiej dołożyć i mieć pewność, że koń jest zdrowy.
powiem Ci, że stawia je "szpatowo"  😎
Pytanie ślepego laika: gdzie dokładnie ta kulawizna?
nie powinno się oceniać kulawizny tylko na podstawie ruchu pod siodłem, ale zobacz co się dzieje np. między 30 a 50 sek
To prawda, klacz jest jechana mocno od ostrogi, w celu ukrycia tej kulawizny, co się widać poniekąd udało. Najbardziej widać ból, jaki jej sprawia ruch, w momencie zagalopowania i w kłusie po przejściu drągów, kiedy musiała też trochę pozginać stawy. Smutny obrazek w sumie.
Sank zobacz jak idzie zaraz po pierwszych drągach. widac jakąs nieregularnosc.

nie jestem pewna, czy dobrze tu mi sie nasuwa skojarzenie, ale czy jest to mozliwe, ze ta nieregularnosc to wina jezdzca i braku rozluznienia konia?  a moze lapanie równowagi, po tym jak jezdziec ją uwala na przodzie?
nie, to wyglada inaczej
[quote="ogurek"]nie powinno się oceniać kulawizny tylko na podstawie ruchu pod siodłem, ale zobacz co się dzieje np. między 30 a 50 sek[/quote]
Coś tam nie tak.... Prawy tył? Kombinuje co by tu zrobić, żeby stawu skokowego za mocno nie zginać i tą nogę "zostawia"? Dobrze widzę czym ślepa?

[quote="bemyself"]nie jestem pewna, czy dobrze tu mi sie nasuwa skojarzenie, ale czy jest to mozliwe, ze ta nieregularnosc to wina jezdzca i braku rozluznienia konia?[/quote]
Też tak myślałam na samym początku, ale chyba faktycznie tam jest coś więcej "poczarowane".
Trzeba byłoby zobaczyć konia luzem kłusującego na równym, twardym, a później kłusującego po kole.
22 sierpnia 2011 09:37
no i próby zginaczowe porobić (tylko jak koń jest na końcu świata to chyba nie warto sobie nawet nim zaprzątać głowy)
Koń jest jakieś 3-4 godziny drogi od miejsca mojego zamieszkania, więc chyba nie ma sensu robić sobie kłopotu. Mimo wszystko, bardzo dziękuję za opinię 🙂
22 sierpnia 2011 09:47
albo poproś ich o zrobienie filmiku z lonżowania konia na  twardym i na miękkim podłożu + przekłusowania go w ręku  po prostej + nagranie proby zginaczowej. Ale coś nie wydaje mi sie by byli do tego chętni. 😉
do skoków?
może poszukać czegoś, co lepiej zabiera się przodem...

akurat to też mi się mocno w oczy rzuciło;(
777, Dziękuje,  :kwiatek: ale to już nie aktualne. Badania wyszły gorzej niż źle  😕, teraz cieszę się innym ogoniastym.  💘
Bardzo się ciesze. Nie podobał mi się ani jego chód ani łopatka ani osadzenie szyi itp itd
Pochwal sie nowym nabytkiem 🙂
Cześc wszystkim! Zainteresował mnie pewien wałach, jednak z tego co pisała jego właścicielka, "koń tylną nogą w stępie stawia po większym łuku" co to może być? Czy jest to nieprawidłowość wykluczająca konia ze sporu takiego jak skoki czy ujeżdzenie ( tu dodam iż włascicielka napisała, że koń w takich zawodach startować nie możę)? Bardzo prosze o odpowiedź  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się