matura

Hija, a myślisz, że na studiach stacjonarnych nie patrzy się na pieniądze? Wiesz ile uczelnie zarabiają na warunkach? Ile terminów egzaminu się robi, żeby studenta nie wyrzucić (a taki student, który ma problem z jakimś przedmiotem przeważnie prędzej czy później bierze też warunki z innych...), żeby go na siłę przepchnąć?
Hija, jedni o zaocznych, inni o wieczorowych. Jak czytałam, to odebrałam, jakby to wrzucono do jednego worka.
Jeśli chodzi o czas, to może trochę się zmienia, ale bez przesady, 10 lat to nie wiek. Też mieliśmy niektóre przedmioty mocno okrojone i zakres materiału był więc śmieszny. Np. z futerkowych na zajęciach nie wyniosłam nic nowego, poza sposobem czyszczenia futer. A jakoś nigdy mnie ten temat nie interesował i wiedza nikła. Ale np. hodowla bydła i trzody była na wysokim poziomie.
galopada, będzie dobrze 🙂 Nie denerwuj się, to zwykle tak jest, że jeśli komuś zależy na 50% to nie zrozumie, że dla innej osoby 80% z tego samego przedmiotu to mało 😉
Czytałam, że w tym roku matury poszły ogólnie dość kiepsko... Może tym samym 'łatwiej' będzie się dostać na kierunki które miały bardzo wysokie progi. No nie wiem. Nie załamuj się i myśl pozytywnie. Składaj papiery na wymarzone studia, jestem pewna, że jak nie w pierwszej, to w drugiej turze się dostaniesz 🙂
Powodzenia!!
galopada_   małoPolskie ;)
01 lipca 2011 10:08
umc rodzice powiedzieli ze swiat sie nie wali. albo pojde na rok na płatne i postaram sie poparwić mature albo rok pochodze na korki ( chociaz wątpie ze cos mi to da bo czuje ze umiem tyle ile trzeba), posiedze w domu, pojezdze na koniach i poprawie za rok. Mowią ze jak za rok mi sie nie uda to wtedy nie bedą mieli nic przeciwko składaniu papierow na wet.
Ale najbardziej mnie boli to ze wszyscy pojdą na studia a ja zostane w domu  😕
galopada, mam dwóch znajomych którzy poszli na rok na płatne, a potem dostali się na dzienne. Koleżanka po dwóch latach leku przeszła na dzienny, a kolega po roku stomy przeszedł 🙂. Także wszystko jest możliwe!
Znam jeszcze dziewczynę, która po pierwszym roku na płatnych miała średnią 5,0, dziekan osobiście ją poprosil o przejście na bezpłatne 🙂 Gdzieś jest podobno przepis że od jakiejś średniej można przechodzić...
01 lipca 2011 10:18
umc rtk uspokaja mnie to co piszecie. dziękuje  :kwiatek:
ash   Sukces jest koloru blond....
01 lipca 2011 10:31
galopada, głowa do góry! również znam bardzo dobrze dziewczynę (teraz już lekarz psychiatra), która I rok była na płatnych a później przeszła na dzienne bezpłatne!
galopada, jeszcze mi sie przypomniał znajomy - maturę zdawał 2 lata temu, chemia i biologia w okolicach 80% (nie wiem dokładnie czy więcej, czy mniej). Startował na medycyne, na WUM, nie dostał się, ale wyjechał do Gdańska i tam zaczął studia. W tym roku poprawiał maturę z myślą o tym, żeby wrócić do Warszawy🙂 Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak mu poszło, ale ogólnie plan miał całkiem dobry 🙂 Co prawda nie śledziłam wcześniej wątku, więc nie wiem jakie uczelnie Ty rozważałaś.
Masz wiele opcji, teraz musisz podjąć kilka (dość istotnych) decyzji. Pomyśl na spokojnie, porozmawiaj z rodzicami, popytaj studentów - ogromna część z nich miała podobne wątpliwości i obawy jak Ty teraz! 😉
Tylko nie odpuszczaj i nie rezygnuj ze swoich marzeń zbyt wcześnie 🙂
galopada Serio uważasz, ze jako jedyna zostaniesz w domu? 🙂 to sie mocno zdziwisz. Z moich znajomych wszyscy poszli na studia, było super, było fajnie i nagle w styczniu okazało sie ze a to kierunek nie pasuje, a to za cięzko, a to chce isc na cos innego. I tym oto sposobem mając dzis czerwiec studiuje z 30 osób z klasy ok 12? moze 15?

Co do obnizenia sie progów bo matura źle poszła - to niestety akurat bzdura. Progi jak spadna to najwyzej o 2-3 punkty. Zawsze znajdą sie mózgi, które zrobiło z matur ponad 80, albo niektórym po prostu sie udało lepiej zdac 🙂 To, że średnia jest niska to nie znaczy, ze nie ma wysokich wyników.

I czemu chcesz dopiero za rok na wete? Nie śledze całego wątku wiec moglo mi cos umknąć 😉

negero  Dawno nie czytałam takich zabawnych bzdur 🙂 Mnie to bawi, ale innych moze obrażac to co mowisz, bo nie Tobie oceniać kto na jakim kierunku jak pracuje. Powodzenia, oby Tobie udało sie studiowac wymarzony kierunek na studiach dziennych skoro to dla Ciebie takie prestiżowe. I widac, ze nie wiesz nic o studiowaniu kierunkow medycznych - niestety łapówki za egzaminy w grę nie wchodzą (pewnie są pojedyncze przypadki, jak wszedzie), na łapówkach takich studiów nie zaliczysz. A student medycyny który płaci i ten który nie płaci różni sie dokładnie jednym szczegółem - ten drugi miał wiecej szczescia na maturze. Zgodze sie tylko co do jednego - matura jest łatwa, kazdy moze ja zdac i straciła na znaczeniu.

Na warszawskiej medycynie grupy są wymieszane "wieczorowi" i dzienni mają zajęcia razem, grupy są mieszane. zajęcia te same.
Na weterynarii na sggw wieczorowi, są wieczorowymi tylko z nazwy. Program i wymiar godzinowy zajęć jest ten sam. Zajęcia są prowadzone przez te same osoby, w ciągu całego dnia. Słowem to zupełnie to samo, tyle że się płaci. Jeszcze ciekawostka - na pierwszym roku odpada ok.30% osób, z czego większość z "wieczorowych" właśnie.

Dokładnie tak jest. Nawet nazwa wieczorowy mało ma wspólnego z rzeczywistością, bo zajęcia są rano. Nikt nie jest faworyzowany. A ludzi więcej odpada z wieczorowych, bo niektórzy rzeczywiście sobie nie radzą. Choć jest wiele takich osób, które uczą sie wiecej i bardziej im zależy, bo wiedzą ze płacą za te studia...

Pozatym należy rozgraniczyc studentów wieczorowych i zaocznych. To dwa zupełnie różne pojęcia.
Nie traktuje nikogo z góry. Sama studiowałam jakże przyszłościową pedagogikę (dziennie) i myślę, że nie ma się z czym wywyższać 😉
01 lipca 2011 15:28
Cricetidae bo nr 1 to dla mnie medycyna/stomatologia  :kwiatek:
A jak jest z opcją wolnego słuchacza? Jak składałam papiery na studia nie dostałam się i napisałam pismo do dziekana czy rektora (  😡 ) że chętnie bym została wolnym słuchaczem tegoż kierunku ( też płatne niestety). Zostałam przyjęta na wolnego słuchacza a po pierwszym semestrze wskoczyłam na miejsce kogoś kto nie przeszedł sesji. Ale to ryzyk-fizyk.

Warto jeszcze zastanowić się nad szkołą pomaturalną - moim zdaniem rok siedzenia i nie uczęszczania do szkoły działa mało mobilizacyjnie do nauki do matury przyszłorocznej.
Lov   all my life is changin' every day.
01 lipca 2011 20:31
Uf, u mnie nawet nie tak źle. Polski 60%, matma 66, angielski 98, biologia 75, chemia 80. Jak na to, czego się spodziewałam, to nawet zadowolona jestem 😉 Ale z weterynarią mogę się pożegnać w tym roku, w Poznaniu jest jakieś 20 osób na miejsce... Masakra.
Lov
Dobry wynik, próbuj 😉 Taki szał w Poznaniu? Pierwszy rok i od razu tylu chętnych, dziwne  👀
01 lipca 2011 20:42
armara, dzięki, bo liczyłam na dużo mniej, zwłaszcza z chemii. W Poznaniu tragedia, 60 miejsc a dokładnie 1164 chętnych, więc lekka masakra. Wątpię, czy się dostanę, bo mówią, że będą progi jak na medycynie...
No ale cóż, ja już się nastawiam na poprawkę za rok 😉
O mamo dzicz kudłata  😲
Próbuj gdzie indziej 😉, ja ze swoimi 160 pkt dostałabym się do Wawy w I rekrutacji (3 lata temu, wtedy matura poszła lepiej niż teraz 😉)
01 lipca 2011 20:49
armara, wybacz, właśnie sprawdziłam, chętnych 1168 😎
Inne miasto niestety odpada, nie ma dla mnie opcji wyjazdu 🙁 może na fizjoterapię się dostanę, ale tak czy siak bym poprawiała.

A na wetę, obliczyłam sobie tak:
- wynik z 1 przedmiotu rozszerzonego - 80% x 0.8= 64 pkt
- wynik z angielskiego - 98% x 0.1= 9.8 pkt
- wynik z polskiego - 60% x 0.1= 6 pkt
Co razem daje 79,8 punktów na 100. Szczerze? Marne szanse 😉
Hahahaha no zabawne jak niezrozumienie postu przez jedną osobą może wpłynąć na cały wątek.. gratulacje  😀
Ja cały czas pisałam o studiowaniu dziennie, a to także wynikało z wątku, więc nie wiem o co odrazy się pieklicie. Chodziło mi o to, ze nie znam uczelni państwowej gdzie studiując dziennie płaci się 2tysiaki czesnego na miesiąc. Sprawa całkiem inaczej wygląda jeśli chodzi o zaoczne. Jak napisałam niezrozumiale to przykro mi bardzo, ja was nie zrozumiałam, wy mnie, zdarza się..  :kwiatek:

Odnosząc się, moi kochani. Napisałam, że - nie ma medycyny PRYWATNEJ! Wiecie w ogóle czym różnią się uczelnie prywatne od niestacjonarnych? To nie jest państwówka w trybie niestacjonarnym. To jest uczelnia prywatna, PRYWATNA.
Nie mam nic do tych co studiują ZAOCZNIE. Nie uważam, że mają łatwiej, nawet nieraz ciężej, bo muszą jeszcze pracować, żeby zarobić na te studia. Nie jest to rzecz łatwa i jestem tego świadoma. Ja tylko wspomniałam o studiowaniu dziennie na uczelniach PRYWATNYCH --> czytaj NIEPUBLICZNYCH 😀 prywatnej tj. niepublicznej medycyny nie ma. I raczej nigdy nie będzie, chociaż słyszałam, że w Kraku chcą otworzyć ale to dopiero plany 😀

galopada_ życzę Ci żebyś się dostała gdzie chcesz.. 🙂 a z tym poprawianiem matury to też nie jest tak do końca.. nigdy nie wiesz jak będzie. Byłaś przecież nieźle obryta tylko test Ci nie poszedł. To, ze będziesz zakuwać następny rok nie zagwarantuje Ci, że pójdzie Ci lepiej. Ja uważam że powinny być wewnętrzne egzaminy na studia, które by sprawdzały wiedzę a nie matura. Z maturą to jest tak, że się przyfarci komuś, albo po prostu inny egzaminator sprawdza który jedno zaliczy a drugie nie.. umiejętność wnioskowanie, argumentowania.. nie wydaje mi się że matura jest do końca obiektywna.. bo u mnie ludzie którzy mieli w klasie ledwo 2 na koniec z angola mieli na maturze po 95%.. a komuś lepszemu się noga powinęła i miał mniej.. co nie znaczy, że jest gorszy, a czasem jest na odwrót 😀

Monna nie rób sobie nadziei, moja opinia na temat posiadania matury byłaby taka sama. Bo uważam, że wcale nie sprawdza poziomu naszej wiedzy, wręcz nas ogłupia i wymusza szablonowe myślenie. jest po prostu śmiesznym papierkiem, a to, że ludziom się nie chce uczyć, żeby chociaż te 15 pkt wyciągnąć to inna sprawa. Buźka  😀
Mam pytanie do maturzystów, którzy zdawali biologię, chemię i fizykę na poz. rozszerzonym.
Potrzebowałabym wszystkich dotychczasowych matur z tych przedmiotów. Jest może jakiś zbiór zawierający wszystkie matury do teraz, czy muszę po kolei z internetu ściągać?
Może znajdzie się ktoś, kto ma to wszystko pościągane, ew. podrukowane? Prosiłabym o PW  :kwiatek:
armara, dzięki, bo liczyłam na dużo mniej, zwłaszcza z chemii. W Poznaniu tragedia, 60 miejsc a dokładnie 1164 chętnych, więc lekka masakra. Wątpię, czy się dostanę, bo mówią, że będą progi jak na medycynie...
No ale cóż, ja już się nastawiam na poprawkę za rok 😉

Składaj i się nawet nie wahaj! W Olszynie była podobna sytuacja jak otwierali medyczny. Ileś właśnie tak zgłoszeń, a potem z tych osób co się dostały za pierwszym razem papiery złożyły jakieś 3. Serio. Także w kolejnych naborach można się było spokojnie dostać.
Tutaj może być podobnie, Ci najlepsi pewnie pójdą gdzie indziej.
Cztery lata temu pisałam maturę z historii sztuki rozszerzoną. Tylko tyle. Nie planowałam studiowania, ale na zootechnikę się dostałam  🤣 Może kogoś to pocieszy.
Lov spróbować zawsze możesz, ile jest miejsc na tej wecie?
Jednak niestety nie sądze ze progi będą niższe, w tej części Polski nie ma wety, jest wiele chętnych osób z tego co wiem i moze być cięzko. Co zdawałaś rozszerzone, bio czy chem czy oba? (przepraszam, mogłam gdzies nie doczytac )

negero skoro tak, to rzeczywiście wystapił jakiś błąd w porozumieniu 🙂, po prostu Twoja wypowiedz zabrzmiała dla mnie jednoznacznie i nawet nie wziełam pod uwage, ze mowisz o prywatnych w sensie rzeczywiscie prywatnych, a nie płatnych studiów 😉 moze dlatego, ze dla mnie dziwne by było, gdyby były jakies kierunki medyczne na prywatnych uczelniach 😉
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
03 lipca 2011 19:58
Strucelka, na UP?
Startujesz na dzienne, czy wieczorowe?
Na dzienne z 80 proc, nie warto niestety nawet składać..
A wiem, co mówię, bo studiuję na UP iberystykę  😉

Tak, na UP.
Serio?  😲 No to jestem w dupie... 🙄
Mogę złożyć jeszcze na zaoczne, ale to mam złożyć już teraz, w tym samym terminie co dzienne? Czy jak się nie dostanę na dzienne to dopiero wtedy składać na zaoczne?
Popatrz po prostu na terminy składania papierów na dzienne i zaoczne.
Wiedza z forum może być zawsze nie do końca zgodna z prawdą.
Ale raczej na zaoczne można składać po ogłoszeniu naboru na dzienne.
Strucelka a ja bym jednak składała.. zawsze są 2 i 3 listy, ktoś może zrezygnować.. a 80% to nie 70% i szanse masz 😀 a jak nie to zaoczne, ale ja bym dopiero składała wtedy jak się na dzienne nie dostaniesz.. bo rekrutacja na zaoczne powinna być w późniejszym terminie, przynajmniej tak jest na AWF.. dopiero po wynikach rekrutacji z dziennych..

olek nie wiem jak z biologią, chemią czy fizyką, ale ja miałam zbiór wszystkich matur + autorskich z geografi rozszerzonej "Wydawnictwo Szkolne OMEGA".. poszukaj może są z innych przedmiotów a być powinny.. dodam, że cena spooko bo 24,90zł i do tego wszystkie barwne mapki.. 😀
olek ja tam sobie wszystkie ściągnełam i wydrukowałam niestety 😉

Strucelka zadzwoń. Ja dzwoniłam do tych biur rekrutacji czy czegos takiego kilka razy, w tym też z jakimiś głupimi pierdołami, ale zawsze wszystko mi panie powiedziały 🙂
Cztery lata temu pisałam maturę z historii sztuki rozszerzoną. Tylko tyle. Nie planowałam studiowania, ale na zootechnikę się dostałam  🤣 Może kogoś to pocieszy.

dobre! ja tez zdawałam hist.szt.rozszerz. ale nie sadziłam, ze moge złozyc na kierunek tak odbiegający od ''tematu''  😀
04 lipca 2011 16:17
dziewczyny jak to jest jak sie poprawia mature? składam deklaracje. Czy w sekretariacie dostane ten kod szkoły ktory trzeba bylo podawać jak wypełniało sie we wrzesniu? czy jest on moze taki sam i nie musze jechac do miasta specjalnie? No i jaki kod sie dostaje pozniej do wpisania na arkuszu? dostane jakis w sekretariacie? bo juz nie bede przeciez powiedzmy F29  😵 wiem ze to dopiero potrzebne na wrzesien-maj ale ja juz chcialabym wiedziec  😁
pony   inspired by pony
04 lipca 2011 16:20
galopada, ja poprawialam (to znaczy- poprawiałam po kilku latach- nie wiem czy o takie poprawianie Ci chodzi🙂😉 i normalnie złożyłam deklarację, dostałam kod,przyszłam, napisałam i wszystko standardowo🙂
04 lipca 2011 16:22
kod dostałaś od razu we wrzesniu?  👀 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się