Wybór kierunku studiów

Ja teraz to tak tylko pomieszkiwałam sobie w Gdańsku, we Wrzeszczu moja przyjaciółka ma mieszkanie. U niej na ulicy są korki straszne, ale mimo wszystko kocham to miejsce i wiem, że będę próbowała dostać się tam na wymarzone studia dopóki się nie dostanę. Ludzie są zupełnie inni niż w mojej mieścinie, totalnie inne życie. Z jednej strony lubię sobie poimprezować - zawsze jest gdzie, a z drugiej strony morze, gdzie mogę godzinami siedzieć. 😉
Na co iść po biologii i chemii (jedno z tych rozszerzone, tylko jeszcze nie wiem które  😀) Rozważałam analitykę medyczną, zootechnikę (tylko za bardzo nie wiem co bym po tym robiła) i weterynarię, ale chyba się nie nadaję.
na wete? albo zdac drugie rozszerzone i isc na farmacje
karolina_: farmacja całkowicie odpada, już wolałabym medycynę niż farmację. A na weterynarii siebie za bardzo nie widzę. A inżynieria biomedyczna?
Strzyga...dlatego właśnie nawet jak się w tym roku nie dostanę to i tak się już do Gdańska przeprowadzam 😉 Nigdy nie byłam w żadnym innym mieście aż tak zakochana!

Też mam taki plan, ale dopiero w przyszłym roku 😉 i też kocham Gdańsk 😜
na wete trzeba miec i chemie i biologie rozszerzoną.
fin, to szykuje nam się fajna voltowa ekipa 😀
karolina_: farmacja całkowicie odpada, już wolałabym medycynę niż farmację. A na weterynarii siebie za bardzo nie widzę. A inżynieria biomedyczna?

inzynieria biomedyczna fajna, mam 2 znajomych po tym kierunku i dobrze prosperuja, ale tam jest duzo matmy i duzo fizyki, wiec musisz sobie z nimi w miare radzic. Za to niewatpliwy plus - na polibudzie bedzie w czym wybierac i przebierac jesli o facetow chodzi 😉
Lov   all my life is changin' every day.
27 czerwca 2011 21:48
na wete trzeba miec i chemie i biologie rozszerzoną.

Zależy na jakiej uczelni, Poznań chce tylko jedno z dwóch 😉
Na SGGW oba rozszerzone.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
01 lipca 2011 16:08
Hej!
W poniedziałek będę musiała składać papiery na studia... pomożecie mi z wyborem?  :kwiatek:
Nie mam pojęcia na jaki kierunek iść... najbardziej pasowałaby mi pedagogika/psychologia. Możecie polecić coś dziennego w Warszawie? Czy wszędzie płaci się za wpisowe na rekrutację?  🤔
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
01 lipca 2011 16:52
A kto mi pomoże? Jestem totalnie załamana bo niewiem co dalej...
Mam licencjat z turystyki i rekreacji o specjalności wychowanie fizyczne.
Teraz ukończyłam przygotowanie pedagogiczne więc moge być nauczycielem.
Niewiem gdzie iść dalej  👿 Totalna pustka w głowie 🙁
Mgr z wych. fizycznego kosztuje fortune wiec niemam narzie sznas tam studiować🙁 co wiec dalej robić? Co możecie polecić?
Myślę nad hipoterapią albo jakimś kursie instruktorskim z dyscyplin sportowych. HELP!!!
Alicja- żeby być nauczycielem musisz mieć magistra- a przynajmniej podjąć studia mgr na wychowaniu fizycznym. Nie biorą po licencjacie do szkół.
bawarka podbijaj do forumowej Magdzior, ona jest na inżynierii biomedycznej na Politechnice 🙂
02 lipca 2011 13:36
Co sądzicie o tym:
http://www.swps.pl/warszawa-rekrutacja/studia-jednolite-magisterskie-i-i-stopnia/psychologia-zasady-rekrutacji-na-rok-akademicki-2011-2012

Ma ktoś doświadczenia? Zastanawiam się nad tym kierunkiem i uczelnią.
Czarownica dziennego w sensie ze niepłatne? Bo na SWPS sie płaci nawet za studia stacjonarne. Ogólnie dziwne troche, ze pytasz o pomoc przy wyborze studiów na forum, bo chyba nikt w tym Ci tu nie pomoże niestety  😉 Jeśli chodzi o uczelnie w Wawie z psychologią to wiem o psychologii na UW i własnie na SWPS z tym, ze z moich obserwacji wśród znajomych wynika, ze duzo lepiej jest na SWPS, wieksze mozliwości, fajniejsza uczelnia 🙂
A opłata rekrutacyjna jest wszędzie, ale nie sądziłam ze na SWPS jest az tak wysoka :P
02 lipca 2011 18:14
Jeśli ktokolwiek podpowie mi jakiekolwiek studia dziennie niepłatne, do których wystarczy podstawowa matura, to będę dozgonnie wdzięczna...  🙇 Mam taką sytuację, że w tym roku muszę iść gdziekolwiek, bo inaczej mi rentę zabiorą... za rok planuję poprawić maturę(rozszerzyć polski i angielski, dołożyć sobie rosyjski czy historię) i szukać czegoś lepszego. Bo z aktualną podstawą nie mam co liczyć na dobre studia...:/
CzarownicaSa jeśli nie przeraza Cię odległość od Wawy i nie zależy Ci na prestiżu uczelni to polecam Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie.
Kierunków jest trochę, może coś byś znalazła dla siebie 😉 Można tam studiować m.in. architekturę i urbanistykę, dietetykę,dziennikarstwo, kosmetologię, anglistykę...
Prawda jest taka, że praktycznie każdego tam przyjmują ze zdaną maturą (o ile się nie mylę to jest konkurs świadectw ukończenia liceum) a i stypendia są atrakcyjne 😉
http://www.pwsz.nysa.pl
EDIt: i oczywiście jest to szkoła bezpłatna 😉
Ktoś może studiuje psychologie sportowa w Warszawie? (słyszałam, ze tylko w stolicy jest taki kierunek)

Ja co prawda mam jeszcze rok do dokonania decyzji, gdzie składać papiery, ale chce się już rozglądać za studiami, ktore by mnie interesowały. Jakiś czas temu wymyśliłam sobie właśnie psychologie sportowa. Zaczynam jednak odchodzić od tego pomyslu bo nie chce wyjeżdżać z rodzinnego miasta no i nie wiem czy przetrwam pierwsze lata na studiach podczas ktorych podobno najwiecej jest teorii  🙄

Myślałam jeszcze o filologii angielskiej. Tłumaczy jest już w sumie jak na pęczki, pozostaje jeszcze nauka w szkole.
No i stosunki międzynarodowe  - brzmi ciekawie, może ktos studiuje w Krakowie i mógłby napisać, czy jest zadowolony? 🙂
Lenna co trzeba zdawać na psychologię sportową? Polski i biologię?
03 lipca 2011 21:58
Mistral dziękuję  :kwiatek: Ale niestety za daleko... 🙁
Frania szczerze mowiac nie do konca wiem 😡 biologie na pewno.
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
03 lipca 2011 22:59
Lenna psychologia sporta jest tylko na SWPSie, wiec sila rzeczy jest platna i przedmioty wybierasz tak naprawde dowolnie. z tym, ze psychologia sportu ma nabor pierwszy raz dopiero w tym roku wiec jeszcze nie ma absolwentow nawet ty pierwszego roku  😁

swoja droga wybiera sie ktos?
dobra kto idzie do Lublina  😀iabeł: ?
Jest może na forum ktoś kto studiuje zootechnikę we Wrocławiu i byłby tak miły żeby coś więcej na temat tego kierunku napisać, bo się okazało, że właśnie się dostałam i jestem ciekawa czego mogę się spodziewać?
Frosska   samozwańczy starszy oborowy
13 lipca 2011 16:04
Hej jako że po wakacjach u mnie matura, to zastanawiam się nad wyborem kierunku/ów, w grę wchodzi (raczej) UP Lublin
to co mnie interesuje to zootechnika z hodowlą koni i jeździectwem oraz weterynaria. Nie wiecie jak przelicza się tam punkty i jakie są progi przyjęć? I czy na wet trzeba rozszerz biol i chem czy można jedno podst i jedno rozsz. chciałabym studiować je oba, proszę o rady/opinie itp.
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
13 lipca 2011 16:08
A kto się dostał i wybiera na zootechnikę do Wrocławia?  😎
Fajnie by było zorganizować gdzieś re-voltowe spotkanie zootechników na przykład po "Dniu wstępnym" 😉
O ile nic mi jutro nie przeszkodzi w dostarczeniu papierów, bo dzisiaj miałam drobne kłopoty i muszę jechać jeszcze raz to także wybieram się na zootechnikę.
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
13 lipca 2011 22:23
Frosska na weterynarii jest niesamowity zapierdziel, trudno będzie Ci pogodzić to z innym kierunkiem  😉 poza tym od przyszłego roku drugi kierunek studiów jest płatny (tak tylko piszę, pewnie wiesz że tak jest, ale lepiej wspomnieć  😉 ). Nie ma sensu zdawać jednego przedmiotu podstawowego, bo wszyscy nastawieni na weterynarię zdają rozszerzenia i tylko takie osoby się tam dostają  😉
Frosska   samozwańczy starszy oborowy
14 lipca 2011 06:48
Dzięki smarcik jednak dalej nie wiem jak wybrać, chyba na początek zapisze się na obydwa i zobaczę czy mnie przyjmą, brat we mnie wierzy  💃 jak to będzie to się zobaczy. A odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania dalej miło widziane
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się