Aborcja - dyskusja

,
tak niepłodność powinna być refundowana, dziurke widac w gumce, a bynajmniej kazdy normalny człowiek patrzy pod tym kontem, a kolejna rzecz skoro małolat tak sie garnie do seksu to niech sie naje wstydu, przed rodzicami za swoją lekkomyslność a kazdy normalny rodzic nie odmówi pójścia po tabletkę po,a dlaczego najuboższe maja mieć to za darmo chyba nikomu z nas sie nie przelewa skad takie podziały tobie zapłacimy a tobie nie, ty mozesz sex uprawiac bez zabezpieczeń bo jestes biedny a ty bogatszy zastanów się bo bedziesz musiał kasę wyłozyć... a małolaci któży sa tak bezmyslni trudno niech ponosza konsekwencje-bez pomocy rodziców kończa zawodówki ruszaja do pracy
nie maco współczuc tobie by nikt nie pomógł a wręcz wysmiał za bezmyslność jakby była wpadka, nie ma co żałować świat jest za okrutny
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
30 czerwca 2011 08:24
Dzieci z Downem również powinny być wyskrobywane.
slojma   I was born with a silver spoon!
30 czerwca 2011 08:24
Tabletka 72h po nie zawsze jest nawet dostępna osobie pełnoletniej. Ja miałam przypadek, że szanowny pan ginekolog nie chciał mi jej przepisać bo ma takie zasady i z tego co się dowiedziałam miał do tego prawo.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
30 czerwca 2011 08:28
Koleżanka chciała zarejestrować się do ginekologa na NFZ po tabletkę, to kobieta w rejestracji nie chciała jej zapisać, bo stwierdziła, że ona nie popiera takich zachowań 😀
Kazdy ma prawo do wlasnego poglądu, wlasnego zdania. Moje jest niewzruszone - kobieta ma prawo decydowac ,czy chce donosic ciąze czy nie.
To ona będzie w ciązy, to ona będzie rodzic, to ona będzie wychowywac. Pomoc panstwa? No sorry, ona konczy się mega szybko, chyba natychmiast po wypłacie "becikowego".
Brak żłobków, przedszkoli itp. A pomoc dla samotnych matek- no poprostu - jest rewelacyjna, nie ma co.
Zatsnówcie się jakie tragednie  przeżywaja kobiety które decyduja sie na aborcje. Zadna z nich nie robi tego z usmiechem na twarzy. Kazda wie,że to co robi będzie sie za nią ciągnęło przez całe życie. Wiec ...napewno nie traktują tego jako srodek zapobiegawczy, tylko jako ostatnią deskę ratunku.
Mowicie- tak dopuszczalna po gwałcie. A ile gwałtów tak naprawdę jest zgłasanych? Hmm, podejrzewam ,ze nawet połowa nie. Jest to związane z naszą "policją" i jej dyskretnym działaniem, presją srodowiska, brakiem psychologa itp. wiec gdy kobieta która nie zgłosiła gwałtu ma pozniej udowodnic ,że ta ciąza jest wynikiem gwałtu???
Po drugie , mówi się wiele o przemocy w rodzinie, o zakadaniu "damskim bokserom" specjalnych kart- czy gdy ten facet gwałci żonę, to ona dostanie zaswiadczenia ,że to z gwąłtu i czy może usunąc tą ciąze?
Dalej... w ciąze zachodzi 14 latka. Jestescie kobietami, wyobrazcie sobie ,że to wasza córka. Ma przed sobą całe zycie, szkołe, studia.Chcielibyscie aby w przyszlosci miała normalny dom itp. Ta 14 latka to dziecko. Naprawdę uwazacie ,że nie ma prawa do aborcji?

Powiem jedno , taki zakaz powoduje tylko jedno- kombinowanie.Kobiety zamożniejsze poprostu wyjadą do panstwa gdzie aborcja jest dozwolona, zabieg będą mialy wykonany w luksusach i w poszanowaniu godnoisci pacjenta, te trochę mniej zamożne pojdą do prywatnego ginekologa ,który wiadomo za forsę nagle zmienia pogądy , a te biedniejsze....no cóz będęa rodziły i albo będą klepały biedę albo oddadzą dziecko do domu dziecka albo... znów usłyszymy o dziecku w smietniku.
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
30 czerwca 2011 08:57
A że płatna aborcja to straszny strzał po kieszeni dla najuboższych matek, to to Cię już nie wzrusza ?

Tomku, tu akurat się z Tobą nie zgadzam... nawet najdroższa aborcja jest duużo tańsza niż utrzymanie dziecka 😉 idąc tym tropem - bo wydaje mi się, ze wśród najbiedniejszych właśnie czynnik finansowy ma wpływ na decyzje o jej zrobieniu- to zawsze zostaje provident 🤔

no i nie zapominajmy że faktycznie najbiedniejsi to raczej ludzie nie zatrudnieni i nieubezpieczeni, a refundacja z nfz jest chyba dla ubezpieczonych?

Powiem jedno , taki zakaz powoduje tylko jedno- kombinowanie.Kobiety zamożniejsze poprostu wyjadą do panstwa gdzie aborcja jest dozwolona, zabieg będą mialy wykonany w luksusach i w poszanowaniu godnoisci pacjenta, te trochę mniej zamożne pojdą do prywatnego ginekologa ,który wiadomo za forsę nagle zmienia pogądy , a te biedniejsze....no cóz będęa rodziły i albo będą klepały biedę albo oddadzą dziecko do domu dziecka albo... znów usłyszymy o dziecku w smietniku.

no i tu muszę się zgodzić z Fazą, może jednak przemyśleć i usystematyzować tę refundację?  🤔 co łatwe nie będzie bo do licha od technicznej strony patrzac-czasu na decyzję i formalności jest niewiele 🙁 zanim sie taka Pani zorientuje... no i klops, bo wtedy na farmakologie jest za poźno zostaje rzeźnia w postaci skrobanki.
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
30 czerwca 2011 09:48
uff... przebrnęłam przez cały wątek, pięknie się naprodukował 😉

duża część z was uważa że nastolatki powinny mieć możliwość usunięcia ciąży bo nie będą mieć normalnego życia, nie skończą szkoły itp. druga część że jak chciała to niech ma.
ja uważam że nie było by problemu wśród nastolatek z ciążą, brakiem wiedzy o seksie gdyby nie ich rodzice. niestety ale szkoła nie powinna się mieszać w takie rzeczy kiedy uświadamiać dzieci bo nie każdy rodzic sobie tego życzy.
to że 15 latka jest w ciąży to jest skutek jej postępowania i powinna ponieść konsekwencję bo każdy dorosły człowiek je ponosi ( a za takie się przecież uważają). myślę że dużą winę tu ponoszą przede wszystkim rodzice bo to oni wychowują swoje dzieci i biorą za nich i ich postępowanie odpowiedzialność do 18 roku życia. aczkolwiek jeśli taki rodzic i jego 15 letnie dziecko podejmie decyzje że nie chcą wychowywać tego dziecka to niech rodzice zapłacą za aborcje.

czy jestem za aborcją czy przeciw?
jestem za w przypadkach gwałtu, zagrożenia życia czy uniemożliwienia narodzonemu dziecku na normalne życie ( wady genetyczne, choroby, poważne upośledzenia) i aborcja w tym tylko przypadku powinna być refundowana.
jestem za aborcją płatną dla kobiet które nie mają zagrożenia życia płotu itp tylko po prostu podejmują decyzję że nie chcą urodzić dziecka z różnych powodów.
jestem za aborcją w połowie refundowaną dla osób ubogich, rodzin wielodzietnych którzy nie są w stanie wychować kolejnego dziecka.

uważam że skoro my kobiety uważamy się za tak światowe w tym XXI wieku to powinnyśmy zacząć od edukacji na temat antykoncepcji 😉 i to od wczesnych lat, nie tylko dziewczynki ale chłopców również bo też dorzucają do tego swoje "3 grosze".

niemniej jednak temat jest ciężki i zależny indywidualnie od każdej kobiety a my nie powinniśmy decydować o jej życiu, mentalności, moralności i sumieniu.
[quote author=karolina_ link=topic=60588.msg1057748#msg1057748 date=1309390493]
Badania prenatalne, szczegolnie w rodzinach dotknietych chorobami genetycznymi (ktorych, jak piszesz jest ulamek, ale dla kazdego to jest osobista rodzinna tragedia) i usuniecie ciazy w przypadku ciezkiej wady plodu ma sie do produkowania idealnych aryjczykow jak piernik do wiatraka. Nikt nie chce wyprodukowac niebieskookich blondaskow, tylko dzieci, ktore beda mogly normalnie zyc.
[/quote]
Nie sa to kwestie zupelnie oderwane bo nawet na tym forum, nie jestesmy jednomyslni co do tego jaka wada daje prawo do zycia, a jaka wyrok smierci. Byly podawane bardzo drastyczne przyklady ale takze zespol Downa. Jest to kwestia tylko i wylacznie zalacznika do ustawy, listy lacinskich nazw schorzen, ktora mozna powiekszac i zmniejszac. I jestem pewna, ze nawet tu na forum jest sporo osob, ktore stowrzylyby chetnie te liste niezwykle dluga. Dlatego warto sie powolywac na ideologie rasy idealnej, bo ludziom wcale nie jest tak do niej daleko, a nade wszystko kiedy już raz zaczniemy się „bawic w boga” kto potrafi wyznaczyc granice ?
[/quote]
Tak, powszechnie dostepna na rzadanie i w wiekszosci bezplatna, polaczona z kompletnym upadkiem kulturowym (przyklad koronny, i najlepiej mi znany - UK). Tymczasem w e Francji aborcja jest rowniez legalna, a przyrost naturalny jest dodatni. Podobnie w Danii, jak ktos juz wyzej pisal. Bo aborcja nie powinna byc lekiem na glupote i brak odpowiedzialnosci, ale tu brak refundacji w takich wypadkach powinien zalatwic sprawe. Poza tym, nacisk powinien byc na edukacje, ze jest to naprawde ostatnia deska ratunku.
[/quote]
Jak myslisz kto robi ten przyrost naturalny we Francji?
Islam In Paris
To jest problem, z ktorym zaczyna sie borykac Europa na razie bezskutecznie.
Czy statystyki przyczyn aborcji we Francji sa inne, niż w GB? Ja znam statystyki dla calej Europy i wiekszosc zabiegow, nie jest wykonywana z powodu choroby czy sytuacji ekonomicznej. Nie widze powodu dla ktorego Francja miałaby tu bardzo odstawac..
[/quote]
P.S. Nie jestes za to pierwsza osoba, ktora wpadla na pomysl zakazania aborcji w celu zwiekszenia przyrostu naturalnego - w Rumunii juz to kiedys przerabiali. Niebardzo sie udalo.
[/quote]
Proszę, nie wkladaj mi w klawiature slow, ktorych nie napisałam. Podalam moim zdaniem ciekawe fakty. I możliwy? dalszy scenariusz. Nikt się jeszcze do nich nie odniosl czego zaluje i zachecam jednak.

[quote author=Tomek_J link=topic=60588.msg1057763#msg1057763 date=1309409294]
Naprawdę uważasz, że każdy chłopak i każda dziewczyna w wieku lat "naście" jest naprawdę świadoma konsekwencji ? Ja od czasu, gdy całkiem na serio usłyszałem od licealistki (czyli dziewczyny, która powinna być mądrzejsza od przeciętnej), że nie da się zajść w ciążę przy pełni Księżyca, mam wątpliwości...
[/quote]
Coz, nie mozna zabawic kazdego. Jak mialam 15 lat, czyli bylam licealistka, chodzilam po zamarzietym jeziorku z kulezanka w krotkim rekawku, bo bylo cieplo i sie cieszylam jaki to lod popekany. Oczywiscie wiedzialam, ze nie wolno ale takie sa przywileje mlodosci. Czasem trzeba za nie placic, czasem sie udaje. I dostep do wiedzy owszem jest konieczny ale tak jak ktos przytaczal w innym watku artykul o dziekiej antykoncepcji: nastolatka podbierala hormony, tudziez kupowala u dilera i brala sobie w sposob dowolny az dostala krwotoku. Powiezli ja do szpitala, matka potem jej pilnowala jak narkomanki ale czy ja to czegos nauczylo? Otoz nie. Nie kazdy bedzie zabawiony, nie kazdemu zycie ulozy sie idealnie, nie kazda dziewucha zajdzie w ciaze po studiach i co po niektore skoncza w jeziorze pod lodem, a aborcja nie jest lekiem na cale zlo.

[quote author=Tomek_J link=topic=60588.msg1057763#msg1057763 date=1309409294]
Antykoncepcja to jeszcze nie takie pieniądze, by bawić się w refundowanie. Natomiast leczenie niepłodności zdecydowanie refundowane powinno być. I w nosie mam sprzeciwy religijnych fundamentalistów-oszołomów.
[/quote]
Owszem, powinna ale KAZDA metoda leczenia nieplodnosci, nie tylko ta najbardziej lobbowana.
widzę ,że temat...morze, dosłownie morze. I czywtam i widzę ,że żdna ze ston nie daje się przkonac.
A ja proponuję wszystkim przeiwnikom aborcji aby..... zajęły sie wszystkimi niechcianymi dziecmi. Tymi wszystkimi społecznymi sierotami w domu dziecka.
Ten temat jest mi bliższy i dużo poważniejszy od tematu aborcji. Bo sorki jest zakaz czy go nie ma każda kobieta wie jak go ominąc i gdzie spokojni i legalnie wykoac aborcji. Bataniej nawet niż u nas w "podziemiach" np na Słowacji. Tam wszystko jest na legalu, za nie duże pieniązki, wliczony 3 dniowy poby w szpitalu i...w zgodzie z prawem.
Wiec tak naprawdę zakaz aborcji - jest martwym przepisem i już.

Natomiast to co sie dzieje w domach dziecka, tam jest koooszmar. Brak peiniedzy na odnowienie poi, brak pieniędzy na ubrania dla dzieci, podręczniki. Brak z prawdziwego zdarzenia pedagogów ..no i najważniejsze brak miłosci.
Nie bądzmy obłudni skoro jestesmy nagle tacy świeci i jestesmy przeciwni aborcji to do cholery zajmijmy się porządnie tymi którzy juz zyją, tymi biednymi bezradnymi istotkami w domach dziecka i tymi w domach pijakó. Zajmijmy się w pierwszej kolejnosci tymi już narodzonymi.
30 czerwca 2011 11:00
Bo sorki jest zakaz czy go nie ma każda kobieta wie jak go ominąć i gdzie spokojni i legalnie wykonać aborcji

dokładnie tak-bo technicznie nie jest to już żaden problem, nawet nie trzeba na Słowację, bo farmakologię możesz sobie zamówić na legalu ❗ to są środki dopuszczone w unii i mogą takiej babie skoczyć i postraszyć co i najwyżej 🤔

tyle hałasu o nienarodzone, a narodzone do gęby przysłowiowej nie ma co wlozyć 😤
Faza- tak się składa, że jestem przeciwniczką aborcji  i chętnie się udzielam w przy pomocy ludzią czy też zwierzęta (ale to inny temat).
Wiem co się dzieję w domu dziecka itp.  Ale nigdy nie bede za. Dziecko może wyjść na prostą,naprawdę uwiesz mi może wyjść.
Zacznijmy najpierw za poprawę edukacji seksualnej OBOWIĄZKOWEJ a potem zacznijmy rozmawiać o aborcji.

Ktoś napisał, że dzieci z zespołem Downa też powinny być usuwane. A spotkałaś/spotkałeś kiedyś taką osobę? JA w mojej pracy na co dzień spotykałam takie osoby i uważam, że powinny życ normalnie to ludzi mówią że oni są inni. To są normalni ludzi którzy też chcą żyć i biorą życie pełnymi garściami.
30 czerwca 2011 11:14
Chuda nie popadajmy w skrajności, ja np nie mówię przecież o obowiązkowej aborcji dla chorych czy kalekich
ja mówię o dwóch stronach problemu-technicznym i moralnym

co w pierwszym przypadku jest teraz technicznie proste, to druga strona medalu jest inna chyba żadna kobieta nie podejmie takiej decyzji "ot tak"
to też odpowiedzialność i ciężar na całe życie
Chuda, tak się składa ,że mieszkam niedaleko domu dziecka. Wiem aż do bolu co tam się dzieje. Wiem ,że ponad 99% dzieci wcale nie wychodzi na prostą.
Mieszkając na wsi, widzę tez rodziny wielodzietne, pijaków tatuskow i te biedne matki z 12 dzieci.
Tak jestem za edukacją, ale własnie najpierw uczmy a potem wymagajmy. A u nas jest odwrotnie najpierw zakaz aborcji a potem gdzies daleko, daleko, daleko edukacja i to jeszcze w jakim faaajnym wykonaniu.
Wiesz jak wygląda opieka i kontrola policji w przypadku założenia facetowi ktory bije zonę tzw niebieskiej kart? Ano wpada policja raz na miesiąc i pyta się kobitę czy wszystko w porządku. 😀iabeł: choc gołym okiem widac ,że bidula ma since i brak odwagi aby cokolwiek powiedziec.
Edukacja- tak , karanie konsekwentne i surowe dla damskich bokserów - tak a pozniej wezmy sie za pytanie aborcja - tak?nie?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
30 czerwca 2011 11:29
Ja jestem za, zwłaszcza, gdy dziecko ma się urodzić kalekie/upośledzone/chore. Nie każdy ma możliwości, zarówno finansowe jak i przede wszystkim psychiczne, by wychować ułomne dziecko.
W sprawach gwałtu też powinno być legalne i refundowane.
W innych sytuacjach aborcja nie powinna być refundowana, ale to czyjaś osobista decyzja i uważam, że powinien móc ją podjąć bez konsekwencji prawnych.

Przede wszystkim jestem jednak za wprowadzeniem do szkół zajęć o tematyce seksualnej. W podstawówkach uczmy nadal dziewczynki jak przeżyć pierwszy okres i jak zakładać podpaski, ale w gimnazjum i liceum powinny być to już poważne zajęcia traktujące o odbywaniu stosunków i jego ewentualnych konsekwencjach. Prowadzone przez wykwalifikowaną osobę, a nie katechetkę 🙄
Posłuchajcie
TUTAJ
Plemnik z nibynóżką.
Tak o edukacji.
Pozycja 4.
Faza tak się składa, że wiem jak wygląda opieka rodziny z niebieska karta. My ją posiadamy. I my akurat trafiliśmy na świetnych policjantów. Na świetnego który spisywał zeznania oraz 2 którzy przyjechali po mojego ojca.  I z ta niebieską kartą jest tak, że jeżeli kobieta nie zgłosi pobicia (nawet jak widać) nie mogą nic zrobić. Wiem głupie ale co zrobić.
widzisz Chuda- brawo ,że Wam się udało.To wspaniałe ,że mielsimy super gliny ale...w małych miasteczkach i wsiach naprawdę z ta pomoca policji jest do baniii.
Poza tym jest oś takiego ja syndrom bitej kobiety, ona bez pomocy psychologa sobie nie poradzi a juz napewno nie będzie sie sama broniła i zgłaszała do policji nowego pobicia.
Ale..to nie ten temat. Ja tylko po to o tym wspomniałam ,że wielu tych "wspaniałych" tatsiów i męzów porostu gwałci swoje żony i co? I nic- niech rodzi 12 ,13 lub 14 dziecko. Tatus znów mamusi dołoży a na jedzenie nic nie da, odwrotnie jeszcze wyniesie wszystko z domu.
Cały czas mówię - w nieskonczonosc aborcja nie może byc nielegalna i nie może byc nakazana (np Chiny) to jest i powinna byc świadoma decyzja kobiety. To ona wie dlaczego chce ciąze usunąc, czy musi i to ona będzie z tym żyla do konca życia. Jakze łatwo wypowiadją sie na ten temat stare baby z pod koscioła lub wykształcone młode dziewczyny.
No tak starych bab to już nie dotyczy a młode myslą ,że antykoncepcją na 100% sie zabezpieczą. Ot życie.
Faza wiem, że w małych miesteczkach jest inaczej oj wiem. Ale tak jak piszesz, bez psychologa kobieta się nie obroni. Pisałam o tym.

Wiesz co ja nie uważam, że antykoncepcja  jest 100 % bezpieczeństwa. Ja sama nie mogę używać tabletek czy innych hormonów (mam zakaz od 2 lekarzy neurologa i ginekologa) wiec jakby nie patrzeć mam większe ryzyko zajścia w ciąże (nie ukrywajmy hormony to prawie 100 % )  ale jakbym zaszła w ciąże teraz ( jeszcze studiuje, nie mam pracy) to bym nie usunęła. Ja już wcześniej pisałam nie jesteśmy Bogiem aby decydować kto ma żyć a kto nie.

I zgodze się z tobą jest mnóstwo takich tatusiów co gwałci swoje żony, w tym przypadku aborcja jest jak najbardziej ok (jeżeli tak można to nazwać) Pisałam, że jestem za w przypadku gwałtu, zagrożeniu życia. No ale z 2 strony ile razy można usuwać ciąże? Przecież są jakieś ograniczenia prawda?

Jestem za poprawą edukacji seksualnej. Nawet ja sama bym mogła ja prowadzić (wystarczy chyba tylko kurs skończyć z tego co kojaże)
tak Chuda tylko ,że kobieta gwałcona przez męza nie przyzna sie ,że ciąza jest z gwaltu.
Daltego oprócz tego ,że jestem za aborcją to równiez jestem za sterylizacją. Sterylizacji mówię tak gdy kobieta dojrzała mjąca dzieci sobie jej życzy, za sterylizacja (wyrok sądowy) jestem za tak jak k..a rodzi n-te dziecko i oddaje do domu dziecka. Jestem za sterylizacją w rodzinach patologicznych.
Chuda Ty studiujesz Ty podjełaby sie wsyiłku i wychowała samotnie dziecko ale...są dziewczyny ze wsi, z małych miasteczek które w swojej miescinie nie mialy by racji bytu z nieslubnym dzieckiem. Sa jeszcze domu gdzie rodzony Ojciec wyrzuci swoją córkę z domu gdy dowie się,że jest ona w ciązy. Itp itd. Nie równaj wszystkich swoją miarką.
Są roniez inne tragedie i dramaty i naprawdę to kobieta musi decydowac za siebie.
Faza ale nie  porównuje innych do siebie broń boże. JA tylko pisze, że nie jestem za.
Zgada  się w małych miasteczkach jest źle jeżeli chodzi o to. Ale jeżeli kobieta jest mądra może iśc po pomoc prawda? I tu też należało by poruszyć temat w czasie zajęć wychowania, gdzie można się udać po pomoc.

Sterlizacja? Tak w rodzinach patologicznych i za zgodą sądu.
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
30 czerwca 2011 12:16
ludzie, przeciez to sa male dzieci w lonie! jak mozna je zabic? nie nam decydowac o ludzkim zyciu! morderstwa sa karane, dlaczego chcecie zeby nagle na nie pozwolili? moze najlepiej pozabijajmy dzieci juz urodzone co zyja w domach dziecka i nie maja odremontowanych pokoi... przeciez to to samo!
30 czerwca 2011 12:23
w zwiazku z tym że miesiączka to: (tu cytac za RM) "płacz macicy za nienarodzonym'
to uroczysty pogrzeb podpaski co miesiąc urządzasz, jak rozumiem
bo to z tego przecież mogło być małe dziecko 🤔 zwłaszcza ja się współżyje 😎
"płacz macicy" ??
Duunia- serio tak RM to nazywa?  👀
Pora umierać.
30 czerwca 2011 13:05
poważnie-

http://www.babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?p=313348&sid=1c1f5a8843dc7f5bbd2c313a380d3305

ulla napisał/a:
Właśnie mi Maniana sprzedała kwiatka ze swoich wizyt w poradni przed ślubem - otóż pan prowadzący mówił, że "Okres to płacz macicy za nienarodzonym dzieckiem".

Już się cieszę na wizyty w poradni. :masakra:

O ŻESZ TY!! ja piernicze...
o facetach pewnie takich tekstów nie gada :/ a mi sie w tym momencie az na usta ciśnie komentarz równie niskich lotów w podobnym stylu ;p
to jeszcze 'lepsze', niz tekst z moich nauk, ze "kobiete trzeba trzymac za twarz"

to z poradni przedmałżeńskiej, w środku strony poczytasz😉
a RM tak głosiło swego czasu, taką mądrość walnęli  🤣
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
30 czerwca 2011 13:10

Pora umierać.

Ot i wymyśliła. Tania "tfardym trza być" Jeszcze się taki nie narodził, co by nas złamał 😉
w zwiazku z tym że miesiączka to: (tu cytac za RM) "płacz macicy za nienarodzonym'
to uroczysty pogrzeb podpaski co miesiąc urządzasz, jak rozumiem
bo to z tego przecież mogło być małe dziecko 🤔 zwłaszcza ja się współżyje 😎

brak słów jak sie czyta takie rzeczy. duunia, dlaczego nie możesz przyjąć tego
że ktoś ma inne poglądy, dlaczego za wszelką cenę chcesz go ośmieszyć? 
to, że ktoś jest katolikiem i ma swoje zasady nie oznacza od razu że jest gorliwym słuchaczem RM
i wierzy we wszelkiego rodzaju głupoty. Trochę szacunku  by się przydało.

osobiście jestem za aborcją w przypadku gwałtu i zagrożenia życia matki.
to, że dziecko ma np. zespół Downa nie powinno jednoznacznie kwalifikować do
aborcji. JARA, chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę z tego co mówisz.
czesto dla matki jest gorsze usuniecie ciąży niż "męczenie"(?) się z takim
dzieckiem. pełno jest wspomnień kobiet który usunęły takie dziecko... i wcale
nie jest im łatwiej niż byłoby z nim. ciągłe wyrzuty sumienia, nie wszystkie kobiety sobie z tym poradzą.
a na szczescie jest wiele kobiet które wychowują takie dzieci i sobie radzą jak mogą.
są ośrodki które pomagają w wychowywaniu takich dzieci, gdzie są one na prawde szczesliwe!
A.   master of sarcasm :]
30 czerwca 2011 13:14
W W.Brytaniii aborcje sa calkowicie darmowe i na zadanie. Jestem calkowicie za tym. Podobnie jak za darmowa i ogolnodostepna antykoncepcja (tez w UK).
brak słów jak sie czyta takie rzeczy. duunia, dlaczego nie możesz przyjąć tego

Jak braknie argumentow to juz nie pozostaje nic innego 😉
30 czerwca 2011 13:19
dlaczego nie możesz przyjąć tego

nie no super....ja przyjmuje do wiadomości że można mieć inne poglądy, tego samego wymagam w drugą stronę....
tylko uważam że należy dyskutowac, czy zarodek to już dziecko, czy jeszcze nie..jak tak to i podpaskę należy pochować...bo przecież mogło z tego coś być 🙄

ed: a ze moje poglądy są bulwersujące? cóż tak samo dla mnie może być chore nazywanie zlepka komórek dzieckiem...pewno jeszcze siedzi i śpiewa piosenkę antyaborcyjną, co to była kiedyś rozpowszechniana
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się