[quote author=karolina_ link=topic=60588.msg1057748#msg1057748 date=1309390493]
Badania prenatalne, szczegolnie w rodzinach dotknietych chorobami genetycznymi (ktorych, jak piszesz jest ulamek, ale dla kazdego to jest osobista rodzinna tragedia) i usuniecie ciazy w przypadku ciezkiej wady plodu ma sie do produkowania idealnych aryjczykow jak piernik do wiatraka. Nikt nie chce wyprodukowac niebieskookich blondaskow, tylko dzieci, ktore beda mogly normalnie zyc.
[/quote]
Nie sa to kwestie zupelnie oderwane bo nawet na tym forum, nie jestesmy jednomyslni co do tego jaka wada daje prawo do zycia, a jaka wyrok smierci. Byly podawane bardzo drastyczne przyklady ale takze zespol Downa. Jest to kwestia tylko i wylacznie zalacznika do ustawy, listy lacinskich nazw schorzen, ktora mozna powiekszac i zmniejszac. I jestem pewna, ze nawet tu na forum jest sporo osob, ktore stowrzylyby chetnie te liste niezwykle dluga. Dlatego warto sie powolywac na ideologie rasy idealnej, bo ludziom wcale nie jest tak do niej daleko, a nade wszystko kiedy już raz zaczniemy się „bawic w boga” kto potrafi wyznaczyc granice ?
[/quote]
Tak, powszechnie dostepna na rzadanie i w wiekszosci bezplatna, polaczona z kompletnym upadkiem kulturowym (przyklad koronny, i najlepiej mi znany - UK). Tymczasem w e Francji aborcja jest rowniez legalna, a przyrost naturalny jest dodatni. Podobnie w Danii, jak ktos juz wyzej pisal. Bo aborcja nie powinna byc lekiem na glupote i brak odpowiedzialnosci, ale tu brak refundacji w takich wypadkach powinien zalatwic sprawe. Poza tym, nacisk powinien byc na edukacje, ze jest to naprawde ostatnia deska ratunku.
[/quote]
Jak myslisz kto robi ten przyrost naturalny we Francji?
Islam In ParisTo jest problem, z ktorym zaczyna sie borykac Europa na razie bezskutecznie.
Czy statystyki przyczyn aborcji we Francji sa inne, niż w GB? Ja znam statystyki dla calej Europy i wiekszosc zabiegow, nie jest wykonywana z powodu choroby czy sytuacji ekonomicznej. Nie widze powodu dla ktorego Francja miałaby tu bardzo odstawac..
[/quote]
P.S. Nie jestes za to pierwsza osoba, ktora wpadla na pomysl zakazania aborcji w celu zwiekszenia przyrostu naturalnego - w Rumunii juz to kiedys przerabiali. Niebardzo sie udalo.
[/quote]
Proszę, nie wkladaj mi w klawiature slow, ktorych nie napisałam. Podalam moim zdaniem ciekawe fakty. I możliwy? dalszy scenariusz. Nikt się jeszcze do nich nie odniosl czego zaluje i zachecam jednak.
[quote author=Tomek_J link=topic=60588.msg1057763#msg1057763 date=1309409294]
Naprawdę uważasz, że każdy chłopak i każda dziewczyna w wieku lat "naście" jest naprawdę świadoma konsekwencji ? Ja od czasu, gdy całkiem na serio usłyszałem od licealistki (czyli dziewczyny, która powinna być mądrzejsza od przeciętnej), że nie da się zajść w ciążę przy pełni Księżyca, mam wątpliwości...
[/quote]
Coz, nie mozna zabawic kazdego. Jak mialam 15 lat, czyli bylam licealistka, chodzilam po zamarzietym jeziorku z kulezanka w krotkim rekawku, bo bylo cieplo i sie cieszylam jaki to lod popekany. Oczywiscie wiedzialam, ze nie wolno ale takie sa przywileje mlodosci. Czasem trzeba za nie placic, czasem sie udaje. I dostep do wiedzy owszem jest konieczny ale tak jak ktos przytaczal w innym watku artykul o dziekiej antykoncepcji: nastolatka podbierala hormony, tudziez kupowala u dilera i brala sobie w sposob dowolny az dostala krwotoku. Powiezli ja do szpitala, matka potem jej pilnowala jak narkomanki ale czy ja to czegos nauczylo? Otoz nie. Nie kazdy bedzie zabawiony, nie kazdemu zycie ulozy sie idealnie, nie kazda dziewucha zajdzie w ciaze po studiach i co po niektore skoncza w jeziorze pod lodem, a aborcja nie jest lekiem na cale zlo.
[quote author=Tomek_J link=topic=60588.msg1057763#msg1057763 date=1309409294]
Antykoncepcja to jeszcze nie takie pieniądze, by bawić się w refundowanie. Natomiast leczenie niepłodności zdecydowanie refundowane powinno być. I w nosie mam sprzeciwy religijnych fundamentalistów-oszołomów.
[/quote]
Owszem, powinna ale KAZDA metoda leczenia nieplodnosci, nie tylko ta najbardziej lobbowana.