buty dla koni

Albo mam demencję, albo moje epiki miały 'firmowego' mustanga zrobionego.
Bo mają , ale można go pogłebić 🙂
a ja zgłupiałam 🤔wirek: arab popila w glovach tempem dzikim i buty się trzymają jak przyklejone (to nie był cwał) a moja hucla gubi epici, oszaleję. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ostatnio był 2razy  w glovach i ich nie zgubił.... może u nas ten pasek jest problemem.... albo piętki mamy jakieś inne, swoją droga są inne, bo "skośne" oszaleję... a las mamy taki, że bez butów ani rusz 🙁
A ja mam pytanie do użytkowników butów- zastanawiam się między Old MAc a Cavallo Sportowe.
1)Dlaczego taka różnica w cenie- Cavallo tańsze-to znaczy gorsze?
2)Wyczytałam że OM się mierzy dwa wymiary-szerokość i długość buta, a Cavallo tylko długość. Czy ma to jakieś znaczenie że są lepeij dopasowane OM?
3) Gaiter to odpowiednik skarpetek w cavallo?Co to jest ten Gaiter?
4) Które lepsze do skoków po hali z podłożem i trawiastym placu?
5) do OM można wkręcić hacele a do Cavallo chyba nie? http://www.cavallo-inc.com/us/Hoof-Boots-Accessories/Hoof-Boot-Studs
znalazłam w USA hacelki,ale nigdzie na niemieckich stronach ich nie widzę ani w Polsce, ktoś ma? używał? gdzie zamówił?
👀Czy może mi ktoś kompetentny 👍 udzielić odpowiedzi na pytanie?
Bardzo proszę, muszę buty zamówić dziś wieczorem bo mam szanse na darmową przesyłkę wtedy 😅
Perlica- jeśli chodzi o wybór między wymienionymi przez Ciebie modelami, to ja kompetentna nie jestem, bo wiem tyle, ile wyczytałam w tym wątku 😡 A wyczytałam, że Cavallo odlatują a OM prędzej nogę urwą niż odlecą 😉 Dopasowanie butów to sprawa podstawowa i niestety nie łatwa 🙁  o tym przekonałam się na własnej skórze...
Kopyta są tak różne, że im więcej wymiarów do siebie pasuje, tym lepiej....dopasowanie buta do kopyta na długość (cavallo) według mnie nie jest wystarczające....szerokość kopyta i możliwość dopasowania przedniej ściany buta do kąta przedniej ściany kopyta są równie ważne, tak samo jak są buty pasujące na konie o wysokich piętakach.... (podobno :wysmiewa🙂
Ale ja żadnego z tych modeli nie stosuję....mam buty nie sięgające koronki i z nimi dopiero są szopki 😵
Właśnie opinie są sprzeczne Kasik w wątku bo wczoraj go wertowałam, a na PW też różne opinie docierają i jestem skołowana a w temacie zupełnie zielona.
Perlica- to ja bym dołujący wniosek wyciągnęła, że kluczowe znaczenie ma dopasowanie butów 🙁 W naszym przypadku tak jest 😜
kasik, wiesz co, mi nigdy Cavallo nie odleciały, pomimo, że były za duże na mojego konia. Jak dla mnie to one nie mają jak spać, za duże mogą się okręcić, ale spaść - nie widzę tego - ten otwór co zostaje po zapięciu butów jest po prostu dość ciasny i nie rozszerza się.
Wydaje mi sie, że żaden użytkownik forum nie miał możliwosci porównać OM i Cavallo ciężko zatem udzielić jednoznacznej odpowiedzi... Mi tam OM pasują (znaczy moim koniom) ,a Cavallo nie znam
No to mi pomogłyście.
Na jakiejś UK stronie wyczytałam  ze OM sprawdzają się też gdy 1 kopyto mniejsze od drugiego.
Co to jest Gaiter?już wiem co to i do czego 😀
Co musze jeszcze zamówić koniecznie do buta oprócz buta-wkładki? i te skarpety?
To wiesz czy nie wiesz co to jest Gaiter??!! w razie W o gaiterach jest dużo w wątku napisane
nie mam pojęcia co to jest but - wkładka... Wkłądki do butów jako takie zamawia sie przy problemach kopytowych/trzeszczkowych ito...
co za skarpety?? chodzi Ci o gaitery??
Wyrażaj się może jaśniej, bo Twoje pytania są kompletnie nieczytelne...
Teraz już wiem co to Gaiter-bo znalazłam już sobie.
Skarpety-miałam na myśli to:
http://sklep.horses.pl/product-pol-4886-EasyCare-opaska-Pastern-Wrap-do-butow-Old-Mac-s.html
Przynajmniej przy Cavallo tak je nazywają.
Pytania są nieczytelne bo nie miałam tego w rękach i nie wiem o co chodzi za bardzo.
Wkładek są rózne rodzaj (różne gęstości) przy OM i nie wiem które wybrać, a przy zapaleniu kopyta pewnie potrzebne te wkładki.
epk ja wiem tyle o tych butach, ile wyczytałam 😡
I problem jest taki, że nie wystarczy porównać jeden model z drugim, ale trzeba model do konia dobrać, przynajmniej w naszym wypadku tak jest..... Mamy 3 konie i 2modele butów, z dopasowaniem sprawa jest płynna, bo kopyta się zmieniają....przynajmniej nasze 😅

Ja mam doświadczenie  z butami płytkimi i one odfruwają 🙁
Pytania sę nieczytelne, bo są nieczytelnie napisane... nie wiadomo o co właściwie pytasz... (!)

To, co wstawiłaś to też rodzaj gaitera/getra/skarpetki/zwał jak zwał - opis ochrony piętek opisywany był w tym temacie wielokrotnie - jelsi jesteś tym NA PRAWDĘ zainteresowana - przeczytaj cały wątek
OM dotychczas sprzedawane były z kompletem gaiterów - o szczegóły jednak warto by było zapytać w sklepie. Co do wkładek - to warto skonsultować z kowalem - są różne rodzaje zapaleń kopyt - od ropnych, poprzez aseptyczne (ochwat), skąd mamy niby wiedzieć co dolego Twojemu koniowi??  😲
Gaga jakbyś śledziła wątek to byś wiedziała że zalezy mi na czasie bo wieczorem muszę to zamówić z Niemiec, a dodatkowo nie znam niemieckiego(nie mają opisów in english :zemdlal🙂.Wiem tyle co z forum i strony polskiej, gdzie jest malo opisów. O samych butach dużo znalazłam sobie w USA.
Nie mogę czytać całego wątku bo nie mam takiej możliwości czasowej-przeczytalam 10 stron.
Moje pytania wypunktowane dokładnie  i wg mnie czytelne.
Pytałam co do butów OM trzeba zamówić dodatkowo żeby mój je używać:
-piaszczysta hala
-tarwiasty plac
-padok z twardszym podłożem.
Dla mnie to duży wydatek i chcę dobrze wybrać.
Co do kowala to słowo działa jak płachta na byka (wątek kuć czy nie kuć) więc pozostawię bez komentarza.
Dzięki ,dzięki.
Po angielsku sobie poczytałam i nawet ze sklepu niemieckiego na tłumaczu google 😎.
Widzę że zawsze w zestawie jest ten gaiter dołączony.
Po południu skonsultuję z Branką ( bo będzie moją koniczynę strugać) i mam nadzieję dokonam trafnego wyboru.
Szkoda że nie można tych butów pomacać 🙁
Cavallo mi się wydają jakieś jakby lżejsze i delikatniejsze, ale ze zdjęc to jakieś wróżenie z fusów.
No i tyle tańsze.
W sklepie niemieckim obecnie promocja na jedne i drugie ,ale różnica w cenie spora.
83 e do 130e
pogadaj z forumową repką - ona ma cavallo ode mnie, może dałabyś radę podjechać do niej i je oglądnąć
OM na pewno lepiej się trzymają na kopytach, bo mają dodatkowy system mocowania, w postaci takiego paska, którego cavallo nie posiadają
oprócz tego cavallo są na kopyta bardziej okrągłe w kształcie a OM moga pasować również na kopyta trochę bardziej podłużne, ponieważ kształt podeszwy jest analogiczny do easyboot epic(wg. info ze str producenta)

ja bym wkładki kupiła...nie są bardzo drogie a mogą byc bardzo przydatne
EPK Repka ma konie w Lisowicach? koło mojej pracy jeśli to tam, to bym podskoczyła i może na 3h by mi pożyczyła? Epk podałabyś mi tel na PW jeśli masz, bo muszę to dziś załatwić.

Piglet dzięki bardzo za radę.
OM na pewno lepiej się trzymają na kopytach, bo mają dodatkowy system mocowania, w postaci takiego paska, którego cavallo nie posiadają
oprócz tego cavallo są na kopyta bardziej okrągłe w kształcie a OM moga pasować również na kopyta trochę bardziej podłużne, ponieważ kształt podeszwy jest analogiczny do easyboot epic(wg. info ze str producenta)

ja bym wkładki kupiła...nie są bardzo drogie a mogą byc bardzo przydatne

Czy możesz wyjaśnić mi jakie to kopyta podłużne?  😡 Tzn że na długość są dłuższe niż na szerokość, czy szerkość jest większa od długości?
Perlica, nie wiem czy Ci pożyczy, ale pomacać będziesz mogła 😉, wysyłam pw
Gaga jakbyś śledziła wątek to byś wiedziała że zalezy mi na czasie bo wieczorem muszę to zamówić z Niemiec,
Przeczytanie / przejrzenie całego wątku zajeło by mnie jczasu niż pisanie w kółko tego samego... dodam, ze forum pisane jest w języku polskim...

Pytałam co do butów OM trzeba zamówić dodatkowo żeby mój je używać:
-piaszczysta hala
-tarwiasty plac
-padok z twardszym podłożem.
Dla mnie to duży wydatek i chcę dobrze wybrać.

W polskim sklepie, w którym zamawiałam OM (3 pary) gaitery były w komplecie, nie wiem jak wygląda sprawa w sklepie, w którym Ty zamawiasz... może po prostu warto zapytać właśnie w sklepie...??
kilka postów wyżej napisałam że dodają w tym niemieckim sklepie jedną parę ...
Na pewno przeczytałabym całe 30 stron w chwilkę 😲 -taka zdolniacha to ja  nie jestem 😜
Otrzymałam informację o które poprosiłam od ludzi, którzy chcieli pomóc i za to bardzo dziękuję.

Ty Gaga na każdym forum końskim wiecznie obrażona na pytającego  🚫
Możesz wierzyć lub nie ale informacje z roku 2008 mogą  być trochę nieaktualne obecnie...
Ja macałam i Cavallo i glovy. Glovy są "lżejsze"
Mam parę pytań do użytkowników Turf Kingów 🙂

Moje konie idąc stepem (nawet takim luźnym, pastwiskowym) zwykle wkraczaja tyłami w ślady przednich kopyt. Gdy im załozyłam buty na przednie kopyta, to przody stały się "wieksze" i konie musiały zmienić sposób chodzenia, bo zaczęły zahaczac tyłami o buty. W związku z tym stawiały krótsze kroki tyłami. Średnio mi się to zjawisko podoba. Jak to u Was wygląda?

I druga sprawa. U jednego z koni po około godzinnym terenie pojawiaja się przekrwienia pod koronką, tak po bokach przodu kopyta (wiem, skomplikowane sformułowanie :P).  Jest to raczej spowodowane za mocnym zapięciem (buty uciskają), za słabym (buty obcierają), czy tez może w ogóle sa one za małe?
Ktoś wie jak zamówić z Kramera jak się nie zna Niemieckiego?  👀 i czy jest to łatwe mimo braku znajomości German? i ile mniej więcej liczą sobie za przesyłkę?
Perlica, zamawiam z kramera kontaktując się z nimi mailowo po angielsku - nie ma żadnych problemów. za przesyłkę butów płaciłam zdaje się 12 euro.
A długo czekałaś na paczkę?

Ja zapłaciłam 2 tyg. temu w niedzielę, a paczki jak nie było tak nie ma.  Najpierw mi napisali, że będzie najpóźniej w zeszłym tygodniu, a na następnego maila jeszcze nie dostałam odpowiedzi. A buty są nam bardzo potrzebne
Super-dzięki bardzo.To piszę po anglikańsku dziś i zamawiam.
Dzięki za info.

Ktoś się dołącza do mnie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się