Uchwycić chwilę

governmenthorse   więcej sprzętu, niż talentu...
26 czerwca 2011 13:07
Na zdjęciu moja koleżanka Edyta na klaczy Tuluza, a zdjęcie wykonała Kasia Suchecka. Idealnie uchwycona lotna!
Facella   Dawna re-volto wróć!
26 czerwca 2011 13:12
lotne się łapią do uchwyconych? na pierwszej stronie nic o tym nie ma.
Bischa   TAFC Polska :)
26 czerwca 2011 14:58
Nie łapią się, bo nie ma w tym nic niezwykłego.
to ja dam pewną serię zdjęć xD
zaczęło się od próby zagalopowania i kilku niewinnych baranków  😀iabeł:

26 czerwca 2011 19:00
2 pierwsze nie pasują 😉
galopada_   małoPolskie ;)
26 czerwca 2011 19:01
gratulacje za brak kasku i niedopasowane siodło/za słabo dopięty popręg (?)  🤬
wygląda groźnie, ale aż mi wstyd bo się zaśmiałam. trzecie zdjęcie jest super 😀
ja żałuje, że mi nie zdążyli zrobić zdjęcia w fazie lotu ostatniego :P
2 pierwsze nie pasują 😉

jak dla mnie należą do całości - bez nich było by czegoś brak :P

[quote author=galopada_ link=topic=2332.msg1053575#msg1053575 date=1309111275]
gratulacje za brak kasku i niedopasowane siodło/za słabo dopięty popręg (?)  🤬
[/quote]
na zdjęciach jest mój znajomy jego wybór że wsiadł bez kasku
siodło - ja wcześniej jeździłam, a nawet skakałam i nie było problemu z tym, że ważę 'trochę' mniej niż kolega, poza tym Borys to polski koń zimnokrwisty i ma raczej dość okrągły grzbiet 🙂 ale fakt, że można było sprawdzić/dociągnąć popręg gdy się zmienialiśmy (kolega dał radę wsiąść tak że siodło nie zjechało więc nikt o tym nie pomyslał)
26 czerwca 2011 19:29
Ale nie pasują, nawet nie dopełniają całości, bo nie ma na nich brykania, więc nie pokazują przyczyny upadku. Przeczytaj pierwszego posta w tym wątku.
nie ma na nich brykania, więc nie pokazują przyczyny upadku.

czyli wg ciebie na pierwszych dwóch zdjęciach koń normalnie galopuje?
dziwne bo ja widzę specyficznie wygięty grzbiet i głowę idącą w dół oraz końcową fazę próby wybicia osoby w siodle poprzez 'baranka'... /chyba że mylnie nazywam wybicie 'z grzbietu' baranem.../
Dokładnie.

Bischa L, czepiasz się.
W ogóle przyjemniej by się oglądało ten wątek, gdyby ludzie się mniej czepiali. Teksty, które zdjęcie nie pasuje, są nudniejsze, niż kiepskie zdjęcia🙂
A mnie się podobają i całkowicie zgadzam się z kejti  🙂
26 czerwca 2011 20:47
[quote author=Bischa L link=topic=2332.msg1053609#msg1053609 date=1309112996]
nie ma na nich brykania, więc nie pokazują przyczyny upadku.

czyli wg ciebie na pierwszych dwóch zdjęciach koń normalnie galopuje?
dziwne bo ja widzę specyficznie wygięty grzbiet i głowę idącą w dół oraz końcową fazę próby wybicia osoby w siodle poprzez 'baranka'... /chyba że mylnie nazywam wybicie 'z grzbietu' baranem.../
[/quote]

przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy post. uchwyconym momentem nie jest "końcowa faza próby wybicia osoby w siodle poprzez baranka".
przykro mi ale zdania nie zmienię... jak dla mnie na dwa pierwsze zdjęcia wyraźnie wskazują na barany - na drugim widać nawet moment utraty równowagi...
bez nich reszta wyglądała by jakby siodło samo zjechało (np na zakręcie)
tak więc w dalszym ciągu twierdzę, że są one dopełnieniem całości 🙂

a żeby było na temat:

Teksty, które zdjęcie nie pasuje, są nudniejsze, niż kiepskie zdjęcia🙂
Ot, kwintesencja, to samo mi się ciśnęło jak musiałam brnąć przez kilometry uwag 😉

Any, rewelacja!!! Chwila świetnie ujęta a i kadr fajny, te tumany....nawet drzewo bardzo malowniczo się wkomponowało 🤣
any to jest świetne !
wygląda jakby go ktoś za nogi ciągnął  😂
27 czerwca 2011 10:55
pierwsza moja myśl, jak spojrzałam na to zdjęcie: na drzewie siedzi wiewiórka i go ciągnie za giry  😂
27 czerwca 2011 11:05
Bischa L, czepiasz się.
W ogóle przyjemniej by się oglądało ten wątek, gdyby ludzie się mniej czepiali. Teksty, które zdjęcie nie pasuje, są nudniejsze, niż kiepskie zdjęcia🙂

Nudne to jest wstawianie gównianych zdjęć, na których nie ma uchwyconej chwili, bo koń na zdjęciu galopuje, zdjęcie jest uchwyconą chwilą i charakterystycznie wygięty grzbiet i głowa na zdjęciu niby idąca w dół, czego nie widać, bo jest to zdjęcie! Wątek ten nie polega na domysłach, my mamy widzieć coś efektownego, a nie domyślać się, że po tak a nie inaczej ustawionym ciele w ot zwykłym galopie przygotowawczym być może do bryknięcia był mega efektowny bryk! Uchwycona chwila to ten właśnie efektowny bryk!

Bez czepialstwa ten wątek by się przekształcił w śmietnik pełen zdjęć ziewających, strzelających miny, tarzających, galopujących koni.
Ale przynajmniej byłoby miło🙂
27 czerwca 2011 13:36
na re-volcie raczej nie jest miło i przytulnie jak u babuni  🙄
tylko się nie obraźcie o to q-;
Chyba się nada 🙂
Autorką zdjęcia jest forumowa Ewabe:

aajusiaa   W grzywie wiatr, w kopytach magia... :)
27 czerwca 2011 13:51
Bez czepialstwa ten wątek by się przekształcił w śmietnik pełen zdjęć ziewających, strzelających miny, tarzających, galopujących koni.

Jeśli te ziewające/robiące miny konie zrobiłyby naprawdę nienaturalną/zabawną minę, to wg mnie jest to już uchwycenie chwili...
27 czerwca 2011 13:54
ale od tego jest osobny wątek -.-

Gosic no i to jest trafione!
Bischa L, idź do stajni konie pogłaskać, przewietrz się i wróć. Ewidentnie widać na zdjęciach, że nie jest to naturalny galop. Dwa pierwsze zdjęcia są elementem historyjki, która zawarta jest również w kolejnych. I choćbyś na rzęsach stawała, to w tej sytuacji logicznym jest umieszczenie ich w tym wątku, żeby pokazać, że cały wypadek nie był spowodowany chociażby zjazdem siodła na zakręcie.
Młodziutka amazonka super sobie radzi, ale tutaj koń wyłamał dość gwałtownie, więc niejeden jeździec by poleciał  😉
Wszystko dobrze się skończyło...

Dodam jeszcze to, bo w sumie nie jest to "zwykły skok"  🤣

Ale i tak pewnie niektórzy stwierdzą, że się nie nadaje.
świetnie ujęte 🙂
koń stoi na jednej nodze - akrobata 🙂
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
27 czerwca 2011 19:21
koniara79, doleciał na drugim? Zdziwiłabym się, jeżeli tak.
Doleciał i ... wygrali  😀
koniara79 pierwsze genialne  😁
przecież koń to baletnik ! tańczy na jednej nodze  😂
a drugie też świetne  😀
normalnie primabalerina  😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się