Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Furmanka WOW  🤔zok:

TAK! Chyba jednak skrócę. Nawet jutro to zrobię 🙂
furmanka   zawsze pod górkę...
19 czerwca 2011 01:19
Śmiało! Sposób jest sprawdzony.

katija, tenże samiuśki tu w wersji pośredniej:
furmanka, ale on na pierwszym zdjeciu jest zrebakiem? wyglada jak kucyk jakis. a pozniej... no nie do poznania.
19 czerwca 2011 01:48
Na pierwszym dwa lata, ale zdjęcie robione przez paparazzi  😉, a do drugiego się szykowała trochę, i już pięć lat stuknęło, nie mniej jednak to kuc jakby na to nie patrzeć 🤣. Dobre zdjęcie to podstawa  🙄 http://re-volta.pl/galeria/foto/41023
na tych ladniejszych zdjeciach wyglada super. gdyby nie kolor grzywy to by mi nawet przez mysl nie przeszlo slowo kuc 🙂
furmanka, ma szlachetna bardzo glowe. jeszcze z tym korkiem, pieknie! na tym ostatnim zdjeciu, grzywe mu w jednen kolor zrobic, i nikt ci nie powie, ze to kuc!
cieciorka   kocioł bałkański
19 czerwca 2011 12:59
furmanka, nie ten sam koń!
Fatamorgana, ciachnij jeszcze o połowę, bo wygląda strasznie, nawet gorzej niż w wersji natural i przerwij bardzo delikatnie- żeby nie było jak od doniczki, ale żeby nie zdjąć z objętości
furmanka, to nie może być ten sam koń!!! CUDO!!
ahon91   "Let your horse be with you."
22 czerwca 2011 15:32
Pięknie wyszedł w irokezie furmanka...i ładne ogłowie.
Moja w odrastającym irokezie. Mam ochotę już ochlastać tę grzywę  😵
22 czerwca 2011 20:56
:kwiatek: dzięki, mnie też się podoba  😉

tajnaa , nawet o tym nie myśl, będzie super 😀

Fatamorgana,
no i ? Ciachnęłaś Edzia?

23 czerwca 2011 10:33
Mój wałaszek ma taką piękną grzywkę i zastanawiam się czy ją zciąć... 🙄 byłaby gęściejsza pewnie
koń na którym najczęściej jeżdżę też miał podobną i po prostu ja skróciliśmy jakieś 5 cm i wyrównaliśmy

i jest o niebo lepiej bo teraz jestem w stanie nawet mu korki zapleść 🙂
furmanka przymierzam się do tego już długo no i jeszcze nie obcięłam  😵
A dlaczego? Przecież w razie czego odrośnie.  😉
23 czerwca 2011 12:50
Nigdy nie zaplatałam koreczków, czy z grzywy mojego wałacha (zdjęcia wcześniej) dałoby się je zrobić??  ❓
koreczki z gumkami byłoby ci bardzo ciężko zrobić ja bym nie dała rady ale szyte juz może by mi sie udało
generalnie moim zdaniem do korków koń powinien mieć trochę krótszą grzywę ( 15-17 cm maks) ale to tylko moje zdanie 🙂

znam dużo osób które nie umieją zrobić koreczków na grzywie dłuższej niż 10 cm ale ostatnio wypracowałam fajny sposób zaplatania dłuższej grzywy więc może się niedługo pokuszę o nagranie filmiku na youtube
23 czerwca 2011 13:15
Dzięki, a jak się zaszywa je? Dziś obetnę nieco mu grzywkę, zastanawiam się nawet czy całkiem jej nie obciąć na długość dłoni...czy może spróbować przerywania, choć nigdy nie robiłam...
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
24 czerwca 2011 07:22
moje dzieło,które powstało w 15 minut 🤣
i jestem z nich dumna:
Widział ktoś taki trymer u nas w jakimś sklepie internetowym?
Ma ktoś pomysł na grzywę arabka?
Jest bardzo cienka, nie chce rosnąć odkąd kilka lat temu ktoś zrobił mu koreczki i zostawił je na dłuuugi czas  🙄
Dodam, że obcinać nie mogę, bo konik jest tak jakby oczkiem w głowie koniuszego i wiem że by mnie za to zabił : P

Edit: ktoś, śliczne koreczki jak na taką ekspresową produkcję : D
24 czerwca 2011 22:49
A masz na myśli jakąś fryzurę, czy "odnowienie" grzywki?
Raczej to odnowienie, by w końcu odżyła, zaczęła rosnąć czy coś ; D
ahon91 - grzywa jest sliczna... kolor, wlos...szkoda scinac... nie wsztski konie wygladaja ladnie w krotkiej - musisz pomyslec.. no i grzywa o ochrona przed owadami...zetniesz i bedizesz go pakowac we fredzelki, maski, derki w kapturem? bo zaczną mu ropiec oczy, wychodzic bable, bedzie nerwowy itd (w koncu jest rzyzwyczajony od posiadania narzedzia do odganiania). ja tam jestem za dzikusami, i to czym naturalniej tym lepiej :p chociaz niektóre w b. krotkiej tez mi sie podobają (tylko przed sciecem moim wlasnie wyrzuty mnie blokują😉 ), a taka ok 20 cm czy dluzesza, ale scieta od linijki, "na garnek", jest zawsze okropna  😎

a przerywanie to wyrywanie czesci wlosow- zeby grzywa byla rzadsza , wiec kiepski patent na wywołanie zgęstnienia 😀
25 czerwca 2011 09:38
To do mnmie wszystko? Prawda grzywa nie wygąda najlepiej ale jeśli Rain uważa, że była przed koreczkami lepsza, to można podciąć ją na szerokość dłni i powinna odrastać gęściejsza jeśi chce już ją zmeinć. A tak bezścinania to można próbować jakichś prepratów do grywy czy czegoś ale nie wiem czy coś da. Myślę, że gdyby była obcięta mogłaby nieco "obrodzić" w gęściejszy włos 🙂 Ale i tak nie wygląda źle.
.
governmenthorse   więcej sprzętu, niż talentu...
25 czerwca 2011 16:42
Czy ktoś zna "przepis" na dobierańca ? Albo czy macie jakieś propozycje na fryzurę na zawody dla konia z taką grzywą :

za uszami ma "wyżarte", bo miała mieć irokeza ale okazało się , że ma za miękką grzywę i "kładł" jej się, więc czekam , aż odrośnie.
25 czerwca 2011 19:14
To, że obetnie się grzywę nie oznacza końca świata ja kiedyś też bardzo często się z tym nie zgadzałam, ale w końcu się przekonałam oczywiście jeśli ktoś sobie tego nie życzy i nie ma takiej potrzeby to nie mówię żeby ścinać. Ja jestem za tym, bo odrasta gęściejsza i ładniejsza op obcięciu i wcale nie trwa to tak długo... Poza tym koń w krótkiej grzywce wcale nie wygląda źle, więc nie rozumiem takiego oburzenia. To normalne większości sportowych koni ma obcinaną grzywę, długa przeszkadza w pracy, a poza tym można anwet trochę tylko podciąć zniszczone końcówki. Prosiła o radę, więc odpisuję co myślę i wiem, co nie znaczy, że musi tak zrobić...
governmenthorse, mój sposób na dobieranego to zaczynasz jak normalny warkocz, trzema pasmami, a potem do zewnętrznego dodajesz jedno dodatkowe i zaplatasz jako jedno .. i tak w kółko. Może on być mocno przy szyi lub taki idący ku dołowi, zależy jak mocno ściśniesz. Mam nadzieję że w miarę to napisałam, nie umiem inaczej ująć xd

ahon91 myślałam nad podcięciem ale naprawdę to chyba nie wchodzi w rachubę, po tych koreczkach koniuszy przewrażliwiony już na jakiekolwiek majstrowanie przy jego grzywie, zwłaszcza że jak widać cieniutka .. Gdybym miała gwarancję że urośnie, ale co jeśli nie : P
OBCIĘŁAM! Mam jedną fotkę, taką na szybkiego zrobioną telefonem.  Może coś widać  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się