Trudny koń.

po 1. To że jest nielegalne to nie wiedziałam.
po 2. Skąd mam wiedzieć czy pani czy nie ? a może przed komputerem siedzi jakaś dwunastolatka i nie wymądrza się tekstami i wiedzą z wiki czy innych źródeł ?
po 3. To skąd powiedzenie " Trudny Koń Przekazuje Najwięcej " ?

edit: a jeśli mnie poniesie i wyląduje na ścianie ? Tak jak jeden pan przecenił swoje możliwości i wylądował na ścianie. ?
To jak skręcałam poprzednio ? na poprzednim koniu ?
wątek zamknięty
Dzięki temu koniowi dowiedziałaś się, że nie umiesz skręcać. Czyli prawdziwe jest to twierdzenie. I masz odpowiedź skąd.
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 czerwca 2011 21:43
Rudziella, dobrzy instruktorzy i pokora, obu Ci brakuje.
wątek zamknięty
Widocznie poprzedni koń był nauczony reagować na złe sygnały, więc skręcałaś. Z 'trudniejszym' już nie wyszło.
wątek zamknięty
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
23 czerwca 2011 21:45
To jak skręcałam poprzednio ? na poprzednim koniu ?

Oto jest pytanie 😉
wątek zamknięty
no to ciekawe bo wszędzie gdzie jeździłam konno wszystkie konie tak reagowały . . . -.-
wątek zamknięty
To nic szczególnego. U mnie w stajni jest 7 koni rekreacyjnych i każdy na takie 'skręcanie' reaguje.
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 21:48
Rudziella, czyli nie trafiłaś nigdy do dobrej stajni =(
wątek zamknięty
Wszedzie, czyli gdzie? W szkolce w gminie Wolka Mala, czy u Paula Schockemole? Jak u tego drugiego, to chetnie sie od ciebie pouczymy
wątek zamknięty
No to "gratuluję" jazdy na "wyszkolonych" koniach. To, że po szkółkach konie chodzą od ciągnięcia za wewnętrzną wodzę, nie oznacza, że tak jest dobrze. NIE JEST. Dostałaś pewnie lepiej wyszkolonego konia i zaczął się problem.

To żeby było jasne i żebyś nie musiała szukać - SKRĘCA SIĘ OD ZEWNĘTRZNYCH POMOCY  (wodza, łydka) jednocześnie odpowiednio wyginając konia wewnętrzną łydką. A żeby jeszcze troszkę Ci wyjaśnić - da się także skręcać bez użycia wodzy...
wątek zamknięty
Hmm, to dlatego że w mojej okolicy nie ma żadnej dobrej stajni.. jest tylko jedna OJ Index nie wiem czy znacie czy nie. Może czas tam się przenieść.
edit: Ja tak właśnie skręcam, nie wiem czy czytałaś poprzednie posty... może źle wam to wytłumaczyłam ? Nie wiem.
wątek zamknięty
Angeel, j3$t f\/n. J@k (h(3$z, m0g3 p!$@( j3$z(z3 !n@(z3j 😁

będzie hardcor 😁

kurde, mialam niezly problem, zeby to przeczytac  😁 nigdy nie lubilam pokemonow :P

no to ciekawe bo wszędzie gdzie jeździłam konno wszystkie konie tak reagowały . . . -.-

widocznie byly to szkolkowe tuptusie, ktore jeszcze lepiej niz na dosiac i pomoce chodza na glos instruktora ;] Znajdz stajnie, w ktorej kompetentny instruktor nauczy cie porzadnych podstaw na dobrze przygotowanym koniu, a nie "masz tu konia pod opieka i radz sobie sama".
A co do skrecania - jak juz wczesniej napisalam, to ZEWNETRZNA wodza jest tu duzo wazniejsza. I nigdy nie wolno jej puszczac.
wątek zamknięty
moderacjo, gdzie jesteś?!  😵
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 21:55
moderacjo, gdzie jesteś?!  😵

Tak się użytkownicy napracowali,ze szkoda zamykać 😁
wątek zamknięty
Mam dziwne wrazenie ze Rudziella to kilka osob siedzacych z piwkiem przed kompem i zbijajacych sie z volty.  😁

Ale dla potomnych:

1. skracamy klus
2. wjezdzamy na 15m kolo w polowie sciany ujezdzalni/ czworoboku.
3. objezdzmy kolo klusem anglezowanym
kolejne punkty nastepuja bardzo szybko po sobie:
4. na kilka krokow przed koncem kola, 3-4m od sciany siadamy w siodlo
5.  na 2-3 kroki przed sciana cofamy zewnetrzna lydke, a wewnetrzna przykladamy na popregu jednoczesnie wypychajac konia dosiadem i oddajac wewnetrzna wodze. kon powinien zagalopowac na dobra noge- wjazd na sciane zapobiega wypadaniu zewnetrzna lopatka, a oddanie wodzy zacheca do rozluznienia wewnetrznej lopatki - tylko nie mozna sie pochlac oddajac wodze, bo wtedy najprawdopodobniej nie zagalopujesz
wątek zamknięty
Czytam tak czytam ten wątek i szczerze mi ręce opadają i wcale nie chodzi o tą laskę co trafiła niby na "trudnego" konia.

Dziewczyny macie takie doświadczenie jeździcie na miedzynarodówki, jesteście świetnymi trenerami i nie macie w sobie za grosz dystansu i pokory do tego wszystkiego. Wiadomo że może 1 % ludzi ma szanse jeździć na takich koniach jak wy. Skoro tak was irytują "kalafiory" to nie wypowiadajcie się na takich wątkach, mam wrażenie że prześcigacie się w najzłośliwszej ripoście, trochę to wszystko żenujące. Można byłoby obyć się bez tych genialnych rad walenia głowa o regał. A juz rady typu: "nie jeździj" są po prostu  😵 . Ciekawe jak wy zaczynałyście, czy tez miałyście tyle pokory w sobie, jakiej wymagacie od niej?

Rudziella dla mnie powinnaś poszukać innej stajni (nie wiem z jakiego miasta jesteś ) ale jeżeli naprawdę chcesz jeździć konno i traktujesz to jak tlen, to naprawdę warto jest codziennie spędzić 2 godziny w autobusie, a jeździć w stajni gdzie znajdziesz trenerów którzy nie będą wsadzać Cię na niezajeżdżonego konia, bo to mija się z celem i jest mega nieodpowiedzialne z ich strony. Dobrze że tutaj szukasz pomocy, a złośliwymi komentarzami się nie przejmuj, udaj że ich nie ma, za to wyłuskaj z wypowiedzi dziewczyn rady, bo są one naprawdę dobre. I jeździj, jeździj jak najwięcej bo tym więcej będziesz jeździć tym szybciej jazda stanie się nie tylko przyjemna dla Ciebie ale tez dla konia. Każda z nas nie raz zawiesiła się koniu na pysku bo niestety inaczej nauczyć się jeździć konno nie da 🙂 tym bardziej że jazda konna to taki sport, że nigdy nie osiąga się doskonałości i zawsze jest coś do poprawienia.

Pozdrawiam wszystkich 🙂
wątek zamknięty
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
23 czerwca 2011 22:03
[quote author=karolina_ link=topic=59863.msg1051154#msg1051154 date=1308862577]
tylko nie mozna sie pochlac oddajac wodze, bo wtedy najprawdopodobniej nie zagalopujesz
[/quote]

Dlaczego nie? Rozluźniony jeździec jest bardziej efektywny.  😁
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 22:05
Abigeil88, idź ratować świat. Proszę bardzo.
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 22:07
Lanka_Cathar  turlam sie 🤣
wątek zamknięty
Rudziella, absolutnie pomocne (załącznik):
Bez problemu można znaleźć w necie pdf, więc brak finansów nie jest wytłumaczeniem barku "lektury obowiązkowej".
wątek zamknięty
Abigeil88 ja międzynarodówek nie jezdze, ale przed rozpoczeciem edukacji jeździeckiej, miałam miły nawyk czytania różnego rodzaju ksiażek dotyczących jazdy konnej i nie wypisywałam bzdur, że koniem delikatnym w pysku nie moge zakręcić ciągnac za wodze...  🙄
wątek zamknięty
Abigeil88, idź ratować świat. Proszę bardzo.

No chyba celem tego forum nie jest wchodzenie sobie nawzajem w d..ę -> która rzuciła bardziej chamski komentarz, tylko radzenie sobie nawzajem, a tym bardziej uświadamianie ludzi takich jak Rudziella, jeżeli się mylę to mnie uświadomcie (?)
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 22:19
Abigeil88, proszę, idź z misją. Zobacz WSZYSTKIE  takie wątki z ostatnich 5 lat, napisz w nich swoje rady, uświadom ich, przekonaj, żeby zrobili dobrze. Jak już przebrniesz i przekonasz wszystkich, wróć i wtedy miej do nas pretensje.
wątek zamknięty
Abigeil88, proszę, idź z misją. Zobacz WSZYSTKIE  takie wątki z ostatnich 5 lat, napisz w nich swoje rady, uświadom ich, przekonaj, żeby zrobili dobrze. Jak już przebrniesz i przekonasz wszystkich, wróć i wtedy miej do nas pretensje.

Gdyby mnie irytowały takie posty, nie wypowiadałabym się. Po co jątrzyć jad ?
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 22:28
Abigeil88, po to, żeby jakkolwiek bronić się przed zalewem pokemonów i quoniarek. To jak Ci idzie z czytaniem tych wątków? masz już genialne rady?
wątek zamknięty
Abigeil88, po to, żeby jakkolwiek bronić się przed zalewem pokemonów i quoniarek. To jak Ci idzie z czytaniem tych wątków? mam już genialne rady?

Mówisz o sobie, bo mam wątpliwości 😉 ?
wątek zamknięty
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=59863.msg1051177#msg1051177 date=1308863038]
[quote author=karolina_ link=topic=59863.msg1051154#msg1051154 date=1308862577]
tylko nie mozna sie pochlac oddajac wodze, bo wtedy najprawdopodobniej nie zagalopujesz
[/quote]

Dlaczego nie? Rozluźniony jeździec jest bardziej efektywny.  😁
[/quote]

w sumie tak, ale dopuki nie trzeba klusem wyciagnietym jechac, bo ten bardzo szkodzi na zoladek 😉
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 22:33
Abigeil88, literówka. To jak z tymi radami?
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
23 czerwca 2011 22:34
Angeel, @ j@ w $\/m!3 (z@$3m l\/8!3 $!3 8@w!( w p0k3m0n@ 😁

W mojej dawnej szkółce, jak się w zakręcie pociągnęło wewnętrzną, a nie daj Bóg, oddało zewnętrzną, to czysta zj*bka była. Nieprawdaż, lacuna? 😎
wątek zamknięty
A ja, myśle, że , trener zły nie jest, tylko dał jej konia którego być może chce wdrożyc spowrotm do szkółki, a uznał ze dziewczyna sobie poardzi, szlifuje z nią te galopy, to że trener sobie nie radzi to pewnie oznacza ze jemu tez kon bryka.

Ja dzis prowadzac jazde jednej 10-o latce, miałam sytuacje dość podobną. Dziewczę jeździ fakt, długo, i to tak długo ze juz pewnie nie pamięta jak wyglądały jej pierwsze lonże, i upiera sie ze moze miec własnego konia i sama sobie jeździc, na co powiedzialam jej ze, nie, i młoda w trakcie jedno godzinnej jazdy uświadomiła sobie to kilkanaście razy.

Wszystko to kwestia podejścia, instruktora do ucznia oczywiscie.

Autorko, niestety, dziewczyny mają duzo racji, tylko konie szkółkowe, których nikt nie poprawia skrecaja w taki sposób jak piszesz. I z tego co piszesz wnioskuje ze dostałas bonus od trenera i powinnas byc mu wdzięczna ze dal ci normalnego, nie popsutego szkółką konia, który w  tej chwili jest dla ciebie trudny ale za jakis czas nauczysz sie od niego bardzo wiele.

Ja miałam podobne poczatki i dostałam konia, tyle ze ja dostałam ogiera, po 3 miesiacach nauki jadzy konno, a instruktor nie pozwalam mi jezdzic jak byly jazdy bo chodzily głownie klacze, wiec jezdzilam sama,  no i musialam "słuchac " konia, zeby nie zrezygnowac z jeździectwa.

A co robił twój kon dwa lata temu, kiedy jeszcze chdzil pod siodłem?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.