Trudny koń.

w lewo to strzałka w lewo, w prawo - analogicznie
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 czerwca 2011 20:36
Rudziella, to co, przyjeżdżasz?
wątek zamknięty
Rudziella, a ja bym wlasnie jezdzila, zeby sie nauczyc. Sama beznadziejnie jezdze, ale obskoczylam tyle stajni, ze jednak widze, czy instruktor zna sie z miare na rzeczy, czy smiga tak jak ja tylko po prostu ma przerosniete ego.

wioletka.s, nie ona jest trudnym przypadkiem, tlyko instruktor. To instruktor zawsze na poczatku jest tym guru, ktory wszystko wie i moze. A ze nie kazdy na poczatku trafia na odpowiedniego.. no coz, trzeba tylko w pore wylezc z tego bagna. Ja rowniez nie mialam wesolych poczatkow. W sumie moja jazda to wieczny poczatek, ale to akurat niewazne.

edit: mimo wszystko jestem zdania, ze Strzyga ma racje. 😀

U mnie jest podobnie. tyle że ja początki miałam super aż do tego konia -.- wcześniej super, świetnie ułożony koń wszystko cacy..
wątek zamknięty
Boże jakbym nie umiała skręcać koniem to chybabym nie jeździła konno :/
Jego delikatny pysk ma do tego że gdy np skręcasz w prawo, dociskasz łydkę i odpuszczasz lewą wodzę i ciągniesz za prawą to on ci tylko łbem skręci a tak to idzie prosto -.-' muszę bardzo mocno ciągnąć by w końcu skręcił.

ostatnia rzecza, jaka nalezy zrobic, zeby skrecic w prawo, jest odpuszczenie lewej wodzy  🤣 Ba, mozna nawet skrecic w prawo majac luzna prawa wodze, a trzymajac tylko lewa 😉
wątek zamknięty

No jasne, już konia do przyczepy wprowadzam.
Cwaniaczysz przed kompem a pewno w rl to taka cwana nie jesteś.
wątek zamknięty
[quote author=Rudziella link=topic=59863.msg1050919#msg1050919 date=1308857124]
Boże jakbym nie umiała skręcać koniem to chybabym nie jeździła konno :/
Jego delikatny pysk ma do tego że gdy np skręcasz w prawo, dociskasz łydkę i odpuszczasz lewą wodzę i ciągniesz za prawą to on ci tylko łbem skręci a tak to idzie prosto -.-' muszę bardzo mocno ciągnąć by w końcu skręcił.

ostatnia rzecza, jaka nalezy zrobic, zeby skrecic w prawo, jest odpuszczenie lewej wodzy  🤣 Ba, mozna nawet skrecic w prawo majac luzna prawa wodze, a trzymajac tylko lewa 😉

[/quote]
No Angeel, myślę że jako jedyna mnie rozumiesz -.-' ogółem na jeździe stosuję tę zasadę z odpuszczaniem, ale u tego konia ona nie działa. 🙁
wątek zamknięty
Mnie to coraz bardziej fascynuje:

Im bardziej ktoś twierdzi, że umie jeździć, to tym bardziej nie umie.
wątek zamknięty
Rudziella, no wlasnie nie jest cacy. Moze wczesniej kon byl cacy, ale jak widac [w innych watkach takze] instruktor nie jest cacy. Konie to moga byc rekreacyjne tuptusie [ i tak w sumie zawsze jest], byleby instruktor mial serce i przedyspozycje do tego co robi. Inaczej to mozesz ji ajko zniesc na najlepszym koniu a i tak g wyjdze. A przede wszystkim - POKORA.
wątek zamknięty

hmm może według Ciebie ?
wątek zamknięty
Rudziella życzę ci, żebyś trafiła do stajni z kompetentnym instruktorem. Trochę pokory też by się przydało. I mniemam, że czytania ze zrozumieniem.
wątek zamknięty
pony   inspired by pony
23 czerwca 2011 20:43
[quote author=Strzyga link=topic=59863.msg1050952#msg1050952 date=1308857805]

No jasne, już konia do przyczepy wprowadzam.
Cwaniaczysz przed kompem a pewno w rl to taka cwana nie jesteś.

[/quote]

co to rl?
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
23 czerwca 2011 20:44
Ej, a czy przypadkiem w regulaminie nie ma jakiegoś punktu o ostrzeżeniu za wulgaryzmy? 😁

Rudziella mam naprawdę dobry pomysł, jak sobie poradzić z tym koniem. Powiedzieć Ci?

edit: pony, ja obstawiam, że rl=real 😉
wątek zamknięty
Rudziella
Życze ci zebys zmądrzała......  🤔
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 20:45
Rudziella, co to jest rl? Może nie jestem w tym dobra, nie wiem...
Przywoź, nie jeżdżę od 1,5 roku, mogłam trochę zardzewieć, w każdym razie chętnie wsiądę, może pomogę 😀

Julie, ale tak chyba jest nie tylko z jazdą konną. Po pierwszym zachłyśnięciu się, uznajemy, że wiemy, umiemy, jesteśmy super, potem zaczynamy wchodzić głębiej, widzieć i rozumieć więcej, wychodzimy poza pierwszy zakręt i okazuje się, że droga jest o wiele dłuższa.
wątek zamknięty
Rudziella, no wlasnie nie jest cacy. Moze wczesniej kon byl cacy, ale jak widac [w innych watkach takze] instruktor nie jest cacy. Konie to moga byc rekreacyjne tuptusie [ i tak w sumie zawsze jest], byleby instruktor mial serce i przedyspozycje do tego co robi. Inaczej to mozesz ji ajko zniesc na najlepszym koniu a i tak g wyjdze. A przede wszystkim - POKORA.

Hmm no w sumie z tym instruktorem masz rację. Od ok. miesiąca myślę o zmianie stajni aczkolwiek nie ma w pobliżu dobrej stajni. :/ Ale po sąsiedzku to bym mogła jeździć ale sąsiad ma szetlanda.Jest niski z jakieś 120 cm. A w moim przypadku to trochę mały konik 🙁
wątek zamknięty
pony   inspired by pony
23 czerwca 2011 20:46
Dzięki Lov, nie jestem mocna w pokemonowaniu 😕
wątek zamknięty
Rudziella, nie dziw się że takie teksty słyszysz. Tu Ci nikt nie pomoże, choćby nie wiem jak chciał. Potrzebujesz dobrego instruktora po prostu, bo ewidentnie jesteś jeszcze w takim momencie swojej jeździeckiej edukacji, że bez tego ani rusz.
wątek zamknięty
[quote author=Julie link=topic=59863.msg1050969#msg1050969 date=1308858074]

hmm może według Ciebie ?

[/quote]

Tak. Według MNIE.  😎
I Strzygi też! 😉
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 20:48
pony, @l3 n!3 m@ pr0bl3mu, $łuż3 p0m0(@ 😁

Rudziella, no to jak, powiedzieć Ci? 😎
wątek zamknięty
Rudziella, co to jest rl? Może nie jestem w tym dobra, nie wiem...
Przywoź, nie jeżdżę od 1,5 roku, mogłam trochę zardzewieć, w każdym razie chętnie wsiądę, może pomogę 😀

Julie, ale tak chyba jest nie tylko z jazdą konną. Po pierwszym zachłyśnięciu się, uznajemy, że wiemy, umiemy, jesteśmy super, potem zaczynamy wchodzić głębiej, widzieć i rozumieć więcej, wychodzimy poza pierwszy zakręt i okazuje się, że droga jest o wiele dłuższa.

Rl- to znaczy real, tu myślę że wiesz co to jest.
Wracając do jazd, to chętnie ci bym go przywiozła, ale to nie mój koń i ja nie decyduję...
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 20:50
Rudziella, to czemu oferujesz, że przywieziesz?
real - sieć hipermarketów.
wątek zamknięty
pony, @l3 n!3 m@ pr0bl3mu, $łuż3 p0m0(@ 😁

Rudziella, no to jak, powiedzieć Ci? 😎

Jeśli to jest coś w stylu "nie jeździj" itp to dziękuję. -.-
A jeśli jakaś pomocna rada to proszę bardzo.
wątek zamknięty
Rudziella, trafilas kula w plot, bo Julie na koniach NA PRAWDE sie zna.

Ode mnie rada: NAUCZ SIE POKORY - to raz
A dwa - kon nie chodzil 2 lata i juz od razu galopy? Czy w ogole w tej stajni ktos ma pojecie, jak wdraza sie konia po treningu? Leczenie zerwanych sciegien do tanich i przyjemnych nie nalezy.

Acha, jeszcze trzy - zmien stajnie. Lepiej zebys tam nie jezdzila, zrobisz krzywde sobie i koniom :/
wątek zamknięty
A może to jakaś prowokacja, a my się tu podniecamy...? 😂

ikarina: Dziękuję, kocham Cię!!!  :kwiatek:
Najlepsze jest to, że ja uważam coraz bardziej, że się nie znam!  😵
wątek zamknięty
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
23 czerwca 2011 20:51
To nie jest śmieszne...
Dzisiaj dzwoni do mnie jakaś dziewczyna. Gadam z nią, tłumaczę, że już u nas rekreacji nie ma, nie uczymy. Ostatecznie pytam czy potrafi jeździć. Ona na to, że tak. No to pytam dalej, ile jeździ, gdzie. Odpowiedź: "Dwa razy u was jeździłam rok temu". Ja jej mówię, że jak już to szukamy kogoś, kto potrafi nad koniem zapanować, kto zna podstawy, ma opanowane wszystkie 3 podstawowe chody, na co ona: "Ale ja już SAMA jeździłam! Umiem jeździć."...
Zdębiałam.

P.S. Raaany, dziewczyny, ale szybko produkujecie posty  😁
wątek zamknięty
Ej, a czy przypadkiem w regulaminie nie ma jakiegoś punktu o ostrzeżeniu za wulgaryzmy? 😁
Lov jest 😉
Na forum zabrania się: (...)
- treści wulgarnych

Voltopiry dajcie spokój i tak nie przetłumaczycie.😀
wątek zamknięty
23 czerwca 2011 20:55
Rudziella, bardzo pomocna rada.

1. Znajdź w swoim pokoju jakiś regał, albo szafkę. Myślę, że nie będzie trudno.
2. Stań przed regałem i złap go obiema rękoma.
3. Odchyl głowę do tyłu, i z największą możliwą siłą przerzuć ją do przodu. Może Ci się w główce poprzestawia.

Możesz jeszcze spróbować z patelnią, jeśli nie znajdziesz w pokoju regału, ale niestety patelnia nie daje takich dobrych efektów.
😎
wątek zamknięty
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
23 czerwca 2011 20:56

Rudziella mam naprawdę dobry pomysł, jak sobie poradzić z tym koniem. Powiedzieć Ci?

edit: pony, ja obstawiam, że rl=real 😉

Za pisanie post pod postem zdaje się też 🙄 Swoją drogą to ciekawe skąd pokemony, jak to ładnie ujeła któraś z użytkowniczek, czerpią takie pokłady chamstwa..od kogoś sie tego uczą przecież..
wątek zamknięty
Jak dla mnie autorka zasługuje na złoty laur "persona non grata".
wątek zamknięty
Z tego co wywnioskowałam zmieniam stajnię 🤔
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.