Podróże

Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
24 maja 2011 14:55
Dodofon, nie wiele straciłaś nie będąc na Placu i Kościele Św. Marka,moim zdaniem,mało ciekawie. 😉
Dodofon, nie wiele straciłaś nie będąc na Placu i Kościele Św. Marka,moim zdaniem,mało ciekawie. 😉

na Placu byłam,
po prostu nie stałam i nie weszłam do Wieży i do Pałacu Dożów - kolejka na kilka h mnie zniechęciła 😉
Też sobie trzasnęliśmy Wenecję na szybko w drodze do Toskanii na początku maja. I nie podobało mi się, że te mostki wszystkie to mają schody i pałętanie się tam z wózkiem wypełnionym prawie 9-kilowym berbeciem graniczyło z cudem...  😁
cieciorka   kocioł bałkański
27 maja 2011 20:06
ja właśnie rozważam kupienie biletu do włoch na wrzesień.
corsyka, czy puglia? puglia kręci mnie jakoś bardziej...

jak się wyszukuje najtańsze połączenia. shit, dlaczego nigdzie nie mogę zaznaczyć, że wylot z polski z dowolnego miejsca?
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
29 maja 2011 18:09
cieciorka nie wiem jak miejsca o których piszesz,ale byłam w Veronie,Bolonii i Mantovej-Mantovie-nie wiem jak odmienić i bardzo mi się podobało,a mieszkałam na wsi w górach 😀
Może ktoś polecić jakieś tanie wycieczki do Hiszpanii z wylotem z Wrocławia na sierpień bądź początek września? Ewentualnie Grecja,Chorwacja lub same bilety co jeszcze bardziej by mi odpowiadało.
29 maja 2011 18:12
incognito, byłam w północnych Włoszech, ciągnie mnie na południe
Cieciorka ja byłam w pugli. Ładnie, dziko, mało turystów... było 15 lat temu 😉
ale bardzo, bardzo polecam Toskanie!! Jest tak w połowie 😉
30 maja 2011 21:12
byłam, chętnie pojechałabym tam na dłużej, ale teraz mam do wyboru tylko te dwa- poradź mi proszę, jak szukać tanich biletów. trzeba czekać na promocje ryanaira? czy może są jeszcze jakieś sposoby?
wiesz cieciorka nigdy nie bylam mistrzem w wynajdowaniu tanich biletów, bo tak szczerze mowiac dla mnie lot za 350 zł LOTem juz jest do zniesienia 😉 ale dostalam dzis taka strone: http://darmolot.pl/ ja sie nie potrafie tam odnalezc, ale moze Tobie sie uda! wciaz w LOTcie sa tanie bilety na wrzesien/pazdziernik. jesli chodzi o ryanaira, to nigdy w zyciu tym nie lecialam i jak sobie pomysle, ze musialabym najpierw wydac np 200zl na bilet pkp do KRK, zeby stamtad leciec, to juz mi sie odechciewa 😉
30 maja 2011 22:41
to coś w stylu: http://www.fly4free.pl/
Słuchajcie czy ktoś wyjeźdzał z biura podróży (nie mając 18lat) na wycieczke, nie z rodzicami na przykład z koleżanką czy ze znajomymi. Jak to wszystko wygląda, na miejscu się dziala tylko na własną ręke?
Jakieś godne polecenia atrakcje, niekoniecznie "przewodnikowe" w Pradze?
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
02 czerwca 2011 13:57
W Pradze byłam,urzekła mnie,wygląda bajkowo,zarówno po jednej jak i drugiej stronie rzeki 🙂 Uważam,że warto,jeśli ma się czas przespacerować całą,tak jak my to zrobiliśmy,a jest to możliwe,bo nie jest duża🙂
Nie każdy to wie, ale na zamek praski można wejść po 22 ( albo 23 głowy nie dam - bo to było 2 lata temu) bez opłat, bez tłumów i połazić po oświetlonym i pustym...
niesamowite wrażenia 😍
Chętnie bym się wybrała na ten zamek wieczorem, ale akurat wtedy są inne plany. Na pewno łazić będziemy ( i ja focić ), uwielbiam miasta z klimatem.
Chciałam skorzystać z wycieczki objazdowej autokarem po Włoszech, niestety nie korzystałam nigdy z tego typu usług, stąd mój wpis na forum.

Zazwyczaj jeździłam rezerwując sobie noclegi i przemieszczałam się autobusami i pociągami na własną rękę. Było z tym trochę ciężko z logistyką, ale jak wszystko było dokładnie zaplanowane, to odbywało się bez problemów.
W tym roku chcę pojechać z Mamą (wiek 60 +) do Włoch i nie chcę narażać Jej na noclegi w pociągu, mycie zębów w toalecie na dworcu itp.
Tym razem wyjazd ma być zaplanowany i zorganizowany przez biuro podróży, no i ma to być objazdówka, aby Mama zobaczyła trochę świata.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w takich wyjazdach?
Głownie chodzi mi o jakość hotelików, czy jest w nich klimatyzacja (czy to standard na takich wycieczkach?)
Biura oferują noclegi w hotelach **/*** przy czym *** to rzadkość
Jak długo się jedzie z Warszawy do Wenecji? (szukam czegoś z noclegiem po drodze, ale pytam na wszelki wypadek, jakby ciekawsza oferta była z nocnym przejazdem)
W jednej ofercie, jak rezerwowałam wycieczkę wyskoczyła mi opcja dokwaterowania trzeciej osoby do pokoju … hmmm mi to rybka, ale boję się, że Mamie może przeszkadzać obca osoba w pokoju. Czy dokwaterowanie osób trzecich w praktyce jest częstym zjawiskiem?
Może ktoś miły opisze mi, jak to wygląda od podszewki?
Sama nie lubię takich zorganizowanych „na siłę” wyjazdów, ale cóż, czasem trzeba się poświęcić 🙂
Monny   bez odbioru .
14 czerwca 2011 11:41
Megane, biuro ALMATUR ma dużo wycieczek objazdowych.
Myślę, że za te ceny co oferują biura podróży, to raczej wszędzie będzie standart **/***
Ja teraz jade z tym biurem do Paryża i powiedzieli mi, że raczej unikają takich dokwaterowań 3 osoby
Monny -  nie spodziwam się hotelu **** za cenę 1800 - 2000 za 6-9 dni, chodzi mi tylko o to, aby było czysto, aby nie dostawać sucharów na śniadanie, aby nie jeść zimnych obiadokolacji, nie korzystać z kibelka na korytarzu jeśli biuro oferuje pokój z łazienką.
Przeglądam fora, ale tam mam wrażenie, że głównie nawzajem opisują się konkurencyjne biura podróży podszywając pod turystów... Jak ktoś najedzie np. na Itakę, to zaraz pojawia się wypowiedź zadowolonego do granic szczescia turysty ... przy czym nie wierzę ani w jedną ani w drugą wypowiedź, bo wydaje mi się to tylko PR-wskim zagraniem...

Co do dokwaterowania, to mi tez w BP potwierdzili, ze jak wykupię 2 os pokój, to nikogo mi do niego nie dorzucą, ale w praktyce może to wyglądać inaczej.
Dużo może się zdarzyć 😉 Na przykład moi znajomi kupowali wycieczkę z oferty Last Minute - jak był jakiś problem z noclegami, to oni właśnie dostawali po tyłku,  rezydent za każdym razem im wypominał, ze  mają gorzej, bo kupili taniej... na szczescie znajomi nie dawali sobie w kaszę dmuchać, wykłócili się o wszystko, ale dzięki temu wrócili z niesmakiem z podróży.

Co do cen ... porównywalnie byłam za 1800 w Portugalii w Monte Gordo - hotelik ***, czysto, z klimą, basen, jacuzzi, wyżywienie HB (szwedzki stół) i wszystko z przelotem. Ponieważ nie siedziałam w pokoju, tylko jeździliśmy całe dnie (wycieczki rowerowe, autobusowa, 2 autokarem do Lizbony i wybrzeżem po małych miasteczkach) to nie brałam wersji AI. żałuję też, że mieliśmy obiadokolacje (choć jedzenie bylo bdb) bo po całym dniu zwiedzania portowych miasteczek nie byłam już głodna 😉
Tak więc nie spodziewam się cudów w Italii za te kwotę, ale jak widać, można coś za takie pieniądze mieć dobrego. 🙂
Monny, a jeździłaś już z ALMATUREM??
A nie wolisz przelotu do Italii, zamiast podróży autobusem? Nie wiem, czy Twojej mamie będzie wygodnie w autobusie, ze względu na jej wiek - wiesz, nogi puchną, kręgosłup boli, po spaniu będzie cała połamana...
he he he, wolę, pewnie, że tak... ale nie wiem, czy do wyjazdu uda mi sie Mamę namówić, aby wsiadła do "Latającego Ptaka" 😉
boi się, że spadnie, choć więcej wypadków jest autokarowych, niż lotniczych ...
dlatego chcę zarezerwować coś, co będzie mialo nocleg po drodze, aby nie robić ciągiem 20  lub więcej godzin autokarem.
Monny   bez odbioru .
14 czerwca 2011 17:09
Megane, tak byłam 6 lat temu z nimi w Grecji 🙂 Ale był to obóz jeszcze jako nastolatka, więc mi tam do szcześcia nie było wiele potrzebne 🙂
Teraz jadę z mamą do Paryża na 5 dni, z czego tylko 2 noclegi są więc w ogóle się nie przejmujemy hotelem (ja już nie jeden hotel przeżyłam i chyba nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć), my się teraz napalamy na to co zobaczymy i co zwiedzimy 😀
Mnie osobiście z Almaturu podoba się wycieczka "Bella Italia" i mam zamiar się na nią wybrać. Może za rok?
14 czerwca 2011 17:54
podróże autokarem są dla mnie straszne- nie można wstać, jak w pociągu, często nie ma miejsca na nogi.

nigdy nie byłam na wycieczce z biurem podróży, nie wiem, które są dobre, które nie. pewniejsze są te znane, ale to z kolei droższe.

natomiast śniadania w wenecji was pewnie nie zachwycą 😉

znalazłam coś takiego: http://www.rainbowtours.pl/wyszukiwanie-wycieczek?objazd+i+wypoczynek=tak&W%C5%82ochy=tak&Kalabria=tak&Sardynia=tak&Sycylia=tak&lokalizacje=&dataOd=2011-07-03
zjeździłam troszkę Hiszpanię na własną rękę, więc nieobce mi noce w autokarze, tym bardziej, że tamtejsze dalekobieżne autokary były wygodne, siedzenia się dośc sporo rozkładały, nie było najgorzej. Gorsi byli podróżni 😉

Autobusy, które oferują BP też są podobno teraz komfortowe... (PODOBNO) nie ogórki, jak za dawnych lat 😉 klima, tv, barek, wc.

Samej trasy się nie boję, choć wolę być wyspana, jak zaczniemy zwiedzać np. Wenecję, dlatego też szukałam wycieczki z tranzytowym noclegiem w Bratysławie jak np. w Ciao Italia, czy Klasyczne Włochy (jest opcja dokupienia noclegu po drodze) Boję się raczej hoteli na miejscu.
        Na śniadania "kontynentalne" (czyli pieczywo, masło, dżem i kawa) jestem przygotowana. Aby tylko na głodniaka nie opuszczać hotelu, później zawsze można coś przekąsić w wolnym czasie, lub sobie jakąś przegryzkę do autokaru kupić. O to się nie martwię, bo łasuch ze mnie, tak więc radę sobie dam 😉

Na forach wyczytalam (niestety dość stare wpisy) że czasem ludzie byli lokowani w piwnicach, czasem w pokoju, którego okno wychodziło na korytarz wewnętrzny, (a że pokój bez klimy, to trzeba było otwierać okno i wtedy wszyscy przechodnie zaglądali do pokoju)że łazienka była wspólna dla kilku pokoi, (już widzę poranne wstawanie i mycie się i inne... aby zdążyć na śniadanie i o czasie wyjechać w dalszą drogę a za drzwiami kolejka... przecież w takich warunkach  skupić się nawet nie można )nie wspominam już o robaczkach, grzybkach itp. ale jak wspomnialam wcześniej, troszkę w to nie wierzę...

Jakbym zabrała Matkę na taki wyjazd, to pewnie po powrocie by mi powiedziała, że zabrałam Ją, aby zobaczyła piekło 😀
Za takie pieniądze oczekuję pokoju z oknem na świat, z łazieneczką i aby na śniadanie było dużo kawy i świeże pieczywko.
Megane, jesli jedziesz z osoba 60+ to z calego serca odradzam organizowanie takiego wypadu w okresie czerwiec-wrzesien. W tym okresie wszystkie turystyczne miasta to jakis horror, zwiedzanie Wenecji w tlumie, przy 40 stopniach, zarem z nieba i duchota nie bedzie ani dla Ciebie ani dla Twojej mamy zadna przyjemnoscia. Od pazdziernika zaczyna sie luz, brak kolejek, nizsze ceny. Oczywiscie mozna wtedy nie trafic z pogoda ale lepszy deszcz niz to co sie teraz we Wloszech teraz dzieje 😉.

Jesli chodzi o hotele. Osobiscie uwazam ze warunki w ***/** gwiazdkowych hotelach we Wloszech sa PRZYZWOITE, hotele We wloszech sa drogie,*** ze siadaniem (minimum ok 50 euro za noc), duzo hoteli serwuje juz normalne sniadania. 
W biurze podrozy nie ma mozliwosci uzyskania info o nazwach i umiejscowieniu hoteli w ktorych bedziecie lokowani?
sacia - wiem, ze to czas wakacji, czyli upały i kupa turystów, ale Mama stwierdziła, że jak inni jeżdżą to i Ona da radę. Z miłą chęcią bym ogłozyła wyjazd na wrzesien, ale wtedy tez wyjeżdżam, tak więc inny termin odpada. Szukam jeszcze wypadów takich trochę objazdowych, troche wypoczynkowych, np. objazd Francja i wypoczynek na Lazurowym... w tym przypadku wiem, ze pokoje są klimatyzowane w części wypoczynkowej  😉 (bo mam wgląd do oferowanych hoteli)
W BP powiedzieli mi, że w ** we Włoszech niestety klimy brak 🙁 tak więc już nie pytałam o szczegóły, bo niestety nie wyśpię się w zaduszonym pokoju, tę wycieczkę odkładam do maja 2012.
Ja serdecznie wszystkim polecam Pragę strasznie mi się podobała taka magiczna 🙂
Również Wiedeń mnie urzekł, strasznie lubiłam tam spacerować 🙂

A obecnie kilka dni temu wróciłam z wyspy Rodos i polecam każdemu, wspaniałe krajobrazy zatoczek, lazurowa woda, przepiękne oleandry wszędzie rosnące  😅 jedynym minusem dla niektórych mogą być kamieniste plaże ale mi to wogóle nie przeszkadzało.
Później wrzucę parę fotek 🙂
Polecam krete w maju, juz cieplo ale zar nie leje sie z nieba, jest taniej bo to jeszcze niski sezon no i tez tlumy umirakowane. Za to wszystko kwitnie i jest jeszcze zielono. Trzeba wziac jakis przewodnik, wypozyczyc samochod i po prostu sobie pojezdzic. Krajobrazy sa super, stare wioski, klasztory, boskie wybrzeza, jedzenie pyszne, ludzie prawdziwi gorale serdeczni. Duzo jest plaz kamienistych i skalistych. Nie mialam plastikowych sandalow i kapalam sie w buciorach do nurkowania. Trzeba tez uwazac na drogach bo Grecy jezdza, hmm dosc specyficznie, dlatego samochody trzeba brac z pelnym ubezpieczeniem FULL albo conajmniej super cover.
Ponia   Szefowa forever.
16 czerwca 2011 21:20
Girls, help!
Czy w wizzairze, bardzo przestrzegają wielkości  bagażu podręcznego? mam taką małą sportową torbę, i zastanawiam się czy nie będzie za duża na bagaż podręczny, więcej  niż 10kg nie zapakuje, ale tak mnie ten rozmiar męczy 😉
Ponia, wydaje mi się, że niestety tego przestrzegają i to dość mocno. Jak we wszystkich low cost'ach. Co chwilę słyszę na lotnisku zapowiedź: pasażerowie posiadający więcej niż 1 sztukę bagażu podręcznego nie zostaną wpuszczeni na pokład czy wycofani z rejsu. Dla linii każdy dodatkowy kilogram to czysty zysk.
no i mialy być Włochy, miała być Francja... a kupilam w końcu wycieczke do Chorwacji... Mama jeszcze nic nie wie 😉 ale wydaje mi się, że wybralam dość wygodną i malowniczą opcję, tak więc powinna być zadowolona. Sama w Chorwacji też nie byłam,  tak więc z miłą chęcią zobaczę - PRZEŻYJEMY!

... kupiłam maly wentylator ... wiem, ze to nie klima, ale zawsze jakoś powietrze przemieli w pokoju 😀
oby tylko gniazdka pasowały 🙂 (to jeszcze doczytam w necie 😉 )
wracamy 17-go, po powrocie relacja z wyjazdu 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się