Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?
Albo za duża konkurencja innych kandydatów na tatusiów? Dużo źrebaków po Quriniusie porodziło się gdy był na topie bo pokazywał się na parkurach i wygrywał.
teraz mozna jedynie polemizowac 😉
mamuteq osobiscie znam 15,ale byly hodowca z racotu pewnie 3 razy tyle, jakos nie przypominam sobie by mowil ze kopyta slabe,a na to bardzo zwracal uwage-wierz mi wtedy statystyki beda inne
mysle, ze kazdemu ogierowi mozna cos zarzucic,w Pl malo kto bada geny i ocenia ekspresje by wiedziec co moze wyjsc z jaka klacza,a to niestety czesto nadal jest loteria
ale jak matka srup to i potomek bedzie srup
chcialabym konia ze srednimi czy slabymi kopytami i takim sercem,technika skoku i charakterem jakie maja wszystkie znane mi Q
co do malej ilosci potomkow teraz- jest moda na inne ogiery,tak jak mowi titina takze cena tu decyduje,no i marketing- a to ostatnio to przede wszystkim starty.
Jakbym miala pasujaca klacz pod Q zarowno pod wzgledem rodowodu jak i eksterieru nie wahalabym sie ani chwili
szukajac konia dla siebie obejrzalam kilka q,marzylam o cantanisie na q -niestety ceny w granicach 25-30tys nie byly w tamtym czasie na moja kieszen
a z tymi modami to kiedys byl bum na landosy,elmero,potem cantanis,quirinus,teraz wchodza mlodsze nie koniecznie lepsze
tak oceniajac potomstwo quir smialo mozna powiedziec ze konie na matkach po q to bdb klacze do hodowli
a kopyta...to napisze jako wet, znam gorsze problemy przekazywane przez modne ogiery...
i uwierz mamuteq- zyczylabym sobie by wiekszosc koni z ktorymi pracuje miala nawet te najgorsze quirinusowskie kopyta 😉
na stronie Agro polu jest oferta stanowki, natomiast jesli faktycznie nie ma przedluzonej licencji to jedynie swiadczy to o tym ze nie oplacalo sie bo nie mial ogr brania...
Karla co do serca do skokow i psychiki, szczerze mowiac mozna Q kryc w ciemno... i tu sie zgodze 🙂 kiedys byla moda na Quirinusy, ale minela ... jednak uwazam ze jakby byl swietnym ogrem typu Donnerhal czy Argentinus - konie wiecznie w modzie a ceny krycia / nasienia z kosmosu, nadal by kryl i duzo jego potomstwa chodzilo by w sporcie, bo kon jak kon przekazuje predyspozycje i potencjal, czego mu nie mozna zarzucic. Nie zalezy mi narobic ogierowi "kolo zadu", ale nie uwazam go za jakiegos ogra wybitnego... Mysle ze mozna w PL znalesc ogra fajniejszego w przyzwoitszej cenie, bo cena stanowki Q z kosmosu. W sumie moze cena odstrasza hodowcow, kto wie.
jakby byl taki jak argentinsu to by nie byl w PL i pewnie ani Ty ani ja bysmy nie mialy dostepu do jego nasienia
aaa i akurat te dwa nie sa juz w takiej modzie...teraz idzie nowe-tak od 2-3 lat wybiera sie ich synow lub calkiem inne linie
ostatnio byl fajny komentarz na ZT klaczy,byly dwie klacze po niemieckim ogierze z argentinusem w papierze-" stary typ hanki do woza,fakt do woza,ale z jakim ruchem😉" teraz oprocz walorow uzytkowych patrzy sie na charakter,zdrowie i eksterier,sa reproduktory,ktore maja to wszystko🙂
w Polsce niestety wciaz ich malo...
podpisuje sie rekami i nogami... tak Karla nie mialam w sumie tak bardzo na mysli w/w ogiery tylko ich uszlachetnione potomstwo. Ale tak czy siak taki kon do PL nie trafi, a po 2 cena bedzie z kosmosu i nie kazdego hodowce w kraju bedzie na to stac, juz pomijam dostepnosc nasienia 🙂
temat poruszany kilkukrotnie, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie:
Jak to jest ze sciąganiem nasienia świeżego z DE? Ponoć z NED się nie opłaca, bo za daleko, bo w złym stanie przyjdzie itd... Właśnie, jak to jest z transportem nasienia? Ile kosztuje, jak sprawie się odbywa? I co z plotkami, że do PL idzie zazwyczaj złej jakości nasienie? Wielu ludzi, wiele opinii, chętnie poznam wasze :kwiatek:
I jak to jest z ogierami od Sprehe? wszystkie są w PL dopuszczone czy tylko wybrane?
Dance my od dwóch lat sprowadzamy nasienie ogierów ze stajni ALHMANNA koło Hamburga. Nasienie Clintona I jest wysyłane świeże pocztą lotniczą - dhl express. Nasienie w Polsce jest po 24 h od pobrania. Nasz wet badał je nie raz, ostatnio nawet 5 dni po przylocie i nawet wtedy było jeszcze żywe i sprawne. Co do ceny to transport kosztuje 88 euro. Jeśli chodzi o ogiery ze związku Holsztyńskiego to najlepiej spytaj Condiny - ona wie dużo więcej niż ja.
Wiem że nie wszystkie ogiery są dostępne dla każdego - np. Cassini I, Contender czy Diarado
pozdrawiam
[quote author=Karla🙂 link=topic=5087.msg1043625#msg1043625 date=1308232325]
jakby byl taki jak argentinsu to by nie byl w PL i pewnie ani Ty ani ja bysmy nie mialy dostepu do jego nasienia
[/quote]
czesciowo sie nie zgodze, moze i nie bylby w Polsce, ale dostep do nasienia na pewno by byl. Kwestia ceny, bo przeciez nawet Totek jest dla wszystkich dostepny!!!
temat poruszany kilkukrotnie, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie:
Jak to jest ze sciąganiem nasienia świeżego z DE? Ponoć z NED się nie opłaca, bo za daleko, bo w złym stanie przyjdzie itd... Właśnie, jak to jest z transportem nasienia? Ile kosztuje, jak sprawie się odbywa? I co z plotkami, że do PL idzie zazwyczaj złej jakości nasienie? Wielu ludzi, wiele opinii, chętnie poznam wasze :kwiatek:
hmm.... oplaca, nie oplaca - kwestia ceny - koszt kuriera np DHL - moim zdaniem do przezycia. Co do zlej jakosci do Polski - totalna bzdura, nasienie jest takie samo, tak samo przygotowywane jak do wysylki do innych panstw EU (przy czym mysle o uznanych stacjach krycia certyfikowanych przez EU, a nie o bambrze z za plota). Oczywiscie rozne ogiery maja roznej jakosci nasienie. Wiele czynnikow na to wplywa, ale to tez jest wszystko unormowane. Zazwyczaj dostaje sie wieksze porcje objetosciowe, co odpowiada danej przezywalnosci plemnikow.
DanceListę uznanych w PL ogierów znajdziesz na stronach PZHK:
http://pzhk.pl/artm.php?id=og_uznane.htm
Dziękuję za odpowiedzi🙂
Armara, listę widziałam :kwiatek: i jest tam tylko kilka ogierów Sprehe, nie wszystkie. Nie wiem kiedy lista była aktualizowana. Skoro jest oferta i reklama Sprehe dla Polski, to chciałabym wiedzieć, co z ogierami, których nie ma na aktualnie wiszącej na stronie liście. Naprawdę koszt kuriera to tylko 88 euro?
Lista jest w miarę aktualna, znajomy "załatwiał" nasienie jednego z ogierów jakoś na początku roku i ogier jest już na liście.
Ogiery ze Sprehe są tez uznane w innych związkach, a u nas są hodowcy zainteresowani wpisem do zagranicznych ksiąg, pewnie dlatego taka promocja 😉
Zawsze mozesz dla pewności przedzwonić do pzhk i dopytać.
Condina wlasnie o cene mi chodzilo ale nie chcialam nigdzie napisac ze kogos nie bedzie na to stac by nie bylo, ze jestem niegrzeczna
ale ciekawostka-przy niektorych ogierach trak bylo tak, ze nie kazda klacz mogla byc nimi kryta-jakies tam wymogi musiala spelniac-dokladnych szczegolow nie pamietam
nawet w PL znam ogiera,ktory nie wszystkie klacze pokryje mimo ze kogos stac🙂
Totilas jak był w NED też krył tylko wyselekcjonowane klacze 🙂
Dziękuję wszystkim za info! Pozostaje mi tylko dowiedzieć się, czy wybrany ogier jest dopuszczony w PL (w co wątpię) i co zrobić, by go dopuścić.
Pokryć, i wpisać klacz do jakiegoś niemieckiego związku, np westfalskiego 😉, wtedy najmniejszy kłopot z uznawaniem ogiera, a korzyści większe, np niemieckie palenie, lepszy start w życiu itp. 😉
Ale ja się utożsamiam z polską hodowlą 😉 chociaż w sumie pomysł nie głupi, zwłaszcza ze ta konkretna kobyła jest z matki westfalskiej a ojca KWPN. Chociaż wtedy cała zabawa zdaje się być droższa (ale chyba nie jakoś znacząco?).
jak sie dowiadywalam o takie cos u oldenburgow (klacz od matki plekickiej po og stallon) doszlo jakies 150euro wiecej
klacz miala polski paszport z pieczatka bez prawa wpisu do ksiegi
DANCE Ja płacę za każdą przesyłkę 88 euro - oni mają podpisaną umowę z dhl i mają ceny pewnie wynegocjowane ze względu na częste korzystanie z tej formy transportu. Myślę że duże Stacje ogierów też mają takie umowy, nasienie lata po całym świecie. Co do listy ogierów wiem że można złożyć prośbę o wpisanie zagranicznego ogiera na listę - w celu poprawy rasy. Chyba Condina kiedyś coś takiego robiła. pozdro
że tak odgrzeję kotleta - mój po Quirinusie ma kopyta OKROPNE, wąskie i nieforemne ale bardzo mocne. Za to charakter - nie wiem czego można się doczepić do charakteru, bo to są konie-anioły 😲 przesądzanie po jednym przypadku jest kardynalnym błędem, tyle powiem. Większość quirinusowych dzieciaków to świetne skoczki o bardzo dobrym ruchu, z cudownym charakterem, inteligentne i współpracujące konie. Znam kilka bardzo dobrze i złego słowa nie dam powiedzieć 🙂
Ja również miałam Quirinusa i z kopytami się zgodzę-nie miał najlepszych,ale charakter suuuper!!!!Skoczyć też potrafił.Niestety miał COPD,koleżanka,która również miała wałacha po Q tez borykała się z COPD.nie wiem czy to przypadek czy więcej koni je miało.Słyszałam właśnie,że dużo koni po niem chorowało,ale to tylko plotka więc nie wiem czy prawdziwa 🙄
Może to COPD to "zasługa" matki ? Jeden z najbardziej utytułowanych polskich quirinusów miał właśnie takową mamusię...
Z tego co wiem i w jednym i w drugim przypadku matki były zdrowe.
żaden ze znanych mi Q nie miał problemów z ukł.oddechowym,jeden był alergikiem,ale to po mamusi-co muszka to wysypka i bąble
a co do kształtu kopyt to te co widziałam były ok,ale prowadzone były przez wybitnych i bdb kowali,mimo że dwie matki kopytami porażały.Twardość rogu także nie budziła zastrzeżeń.
Jeszcze jedno pytanie - czy fresh semen to jest nasienie schłodzone do +5 stopni z możliwością przechowywania 2 do 5 dni? Ile dawek jest przysyłanych?
ja staralam sie o wpis swojej kobyly do Zangersheide, juz mialam zrobic oplaty i po klopocie, ale jednak rozmyslilam sie gdyz stwierdzilam ze ciagnac kogos z Belgii zeby mi konia / zrebaka opisal to raczej nie bardzo sie oplaca wliczajac dojazd, za ile ja takiego zrebola / konia musialabym sprzedac 🙂 ... i poniekad darowalam sobie wpis do zagranicznej ksiegi 🙂 teraz moze bym to zrobila swiadoma za i przeciw tylko ze konia mi ukradli 🙄
Karla szkoda slow, w skrocie konia przywlaszczyl sobie Niemczor na pomorzu ktorego broni prawo niemieckie... i konia w zaden sposob nie da sie odzyskac. Sprawa jest duzo bardziej skomplikowana, nawet nie bede sie wdawac w szczegoly, szkoda nerwow.
bez 2 zdan 🙄 pojechala do krycia, wpadla sk***owi w oko i juz nie wrocila. 😵 Teraz kon stoi u powiatowego lekarza weterynarii bo jest sprawa sadowa prawo niemieckie vs prawo polskie, jednakze tak jak mowie niemczor wychodzi obronna reka. Zycie!
na stronie Agro polu jest oferta stanowki, natomiast jesli faktycznie nie ma przedluzonej licencji to jedynie swiadczy to o tym ze nie oplacalo sie bo nie mial ogr brania...
1. Mamuteq, jeżeli ogier nie miał by przedłużonej licencji to oferta stanówki nim by nie widniała. Pan Polikowski, jest poważnym człowiekiem, do tego koniarzem i biznesmenem i na tego typu foux pas by sobie nie pozwolił.
Karla co do serca do skokow i psychiki, szczerze mowiac mozna Q kryc w ciemno... przekazuje predyspozycje i potencjał
2. No i chyba o to w tym wszystkim chodzi, prawda ? Nie ma chyba w Polsce konia, który wierniej przekazuje na potomstwo w/w cechy. Kryjąc Quirinusem ma się pewność, że źrebięta po nim będzie waleczne i skoczne.
kiedyś byla moda na Quirinusy, ale minela ...
3. Z modą jest tak, że często się zmienia, przychodzą nowe kierunki i trendy, ale klasyka jest wieczna, zawsze na topie i zawsze trendy; a Quirinus niewątpliwie do tej klasyki należy.
Poczekajmy chwilę, ludzie rzucili się na modne cudeńka z zagranicy; oślepieni ich blaskiem; niezależnie od tego, czy ogiery te do ZT się zakwalifikowały, czy z mniejszym czy większym wysiłkiem próbę zdały i czy w ogóle coś ciekawego sobą reprezentowały. Jasne są wśród nich i takie co świetne wyniki miały, ale to dopiero ich potomstwo pokaże czy takie posunięcie się opłacało, najwcześniej za 4 lata i wtedy się okaże czy konie te będą mistrzem jednego aktu, czy jak Quirinusy będą trwały na scenie. Wtedy każdy sam odpowie sobie na pytanie, czy było warto.....
Nie zalezy mi narobic ogierowi "kolo zadu"
4. Po napastliwym tonie Twoich wypowiedzi wydaje mi się, że Ci zależy. Wyartykułowane przez Ciebie uwagi, można było wyrazić w bardziej wysublimowany sposób, który byłby bliższy obiektywnej ocenie.
nie uwazam go za jakiegos ogra wybitnego...
5. To podaj mi przykład jakiegoś innego ogiera w Polsce, któremu można by było nadać kategorię "E" - "Elita"
cena stanowki Q z kosmosu. W sumie moze cena odstrasza hodowcow, kto wie.
6. Zgadam się, relatywnie wysoka i tu należało by upatrywać się powodu, mniejszego zainteresowania kryciem. To rynek reguluje popyt, niestety w dobie kryzysu jak i coraz to większych kosztów ponoszonych na hodowlę oraz dynamicznie rozwijającej się konkurencji, ludzie wybierają do stanowienia ogiery o wiele tańsze, z modnym pochodzeniem, młode, nie koniecznie sprawdzone pod względem hodowlanym; bądź tzw. okazje ( krycie ogierami, którym za chwilę grozi wycofanie z rozrodu). To pieniądz reguluje ów zainteresowanie, a pamiętajmy że Polska jest nadal krajem biednym lub średnio zamożnym jak kto woli. Hodowcy coraz częściej wybierają nie to co lepsze a tańsze i to nie tylko w przypadku Quirinusa.