Revoltowe wielkoludy(wielkokonie), czyli im wyższy koń tym lepiej :)

Facella Nadżaf się zwie 🙂
Facella   Dawna re-volto wróć!
08 czerwca 2011 15:56
xequus koooocham Twojego "maluszka"  💘
jaki wysoki będzie finalnie ogier, który w wieku 24 mcy ma 174 cm ?  😲
Bo z takim przypadkiem mam do czynienia .... Za duży....
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
08 czerwca 2011 17:10
jaki wysoki będzie finalnie ogier, który w wieku 24 mcy ma 174 cm ?  😲
Bo z takim przypadkiem mam do czynienia .... Za duży....

pewnie koło 180cm  💘
zdjęcia!  😍
Ja to bym się wcale nie cieszyła, bo taki szybki wzrost to często nic dobrego na przyszłość...
nikt się nie cieszy....Zdjęć narazie nie mam
montana

Z pewnością koło 180- mój tak miał i tak jak pisze Cobrinha raczej wróży to kłopoty prędzej czy później.

Ogierem kryjącym choć byście chcieli pewnie nie zostanie- słyszałam, że zakłady nie biorą wyrośniętych ogierów aktualnie- "gustują w mniejszych", ale nie wiem ile w tym prawdy.
Chyba Black Mamba przerabiała też źrebaka giganta i wiem, że bardzo ostro pod kontrolą weta go faszerowała rożnymi dodatkami... niestety przy takim tempie wzrostu nie można sobie odpuścić na "witaminkach"

Z pewnością koło 180- mój tak miał i tak jak pisze Cobrinha raczej wróży to kłopoty prędzej czy później.

Ogierem kryjącym choć byście chcieli pewnie nie zostanie- słyszałam, że zakłady nie biorą wyrośniętych ogierów aktualnie- "gustują w mniejszych", ale nie wiem ile w tym prawdy.

nie, ogierem nie będzie, tylko strach go pewnie kastrować narazie, żeby bardziej nie wystrzelił, hehe, dodam ze nie jest to koń polskiej hodowli
Kłopoty już są.....
08 czerwca 2011 21:32
Mój miał tak jak Twój... Też wielkolud od razu i faszerowany też był "witaminami", wapnem, nawet nie wiem czy nie dostawał czegoś na zatrzymanie wzrostu(ale głowy nie dam sobie uciąć, czy nie mieszam faktów z czymś innym)
Bischa   TAFC Polska :)
08 czerwca 2011 21:37
Z tym wzrostem nigdy nie wiadomo jaki będzie, nie można tak naprawdę ferować wyroków, bo to osobnicza cecha.
scarlett   "może istnieją czasy piękniejsze, ale te są nasze"
09 czerwca 2011 15:15
galopada_ jakie On ma dłuuugie nogi  😍
zelka2303, a Oczeret nie był na sprzedaż tak czasem? Kiedyś z ex-chłopem przeglądaliśmy ogłoszenia i dla jaj szukaliśmy dla niego konia. Tylko Oczeret byłby ideałem, bo chłop to chodzące 190 cm wzrostu.
boruska, Ile ona ma lat? :> Kobyła fajna, ale nie wiem po co tu to drugie zdjęcie nosa konika polskiego 😉
xequus, Oooo, a co to za zawody? 🙂

btw, ile te wasze konie jedzą tak ogólnie? Zastanawiam się jak to jest karmić konia w kwiecie wieku, który ma 175 cm wzrostu.
galopada_   małoPolskie ;)
10 czerwca 2011 13:26
moj je 3 kg owsa dziennie + 3xdziennie siano chyba ze jest na padoku to siano(albo trawa) na noc bo siedzi od rana do wieczora na padoku 😉
10 czerwca 2011 19:16
Sankaritarina , ZR w Szarży Bolęcin 14-15 maj 😉

Ja na kg Ci nie powiem mogę na miarki 😉 chyba, że ktoś wie ile w miarce jest kg . 👀
Sankaritarina :kwiatek: kobyłka ma 7lat, a to drugie zdjecie to przez pomyłke:/
Okoń , ma gdzieś około 170 cm (ja mam 164cm)
Myślę, że jeszcze urośnie bo mam 4/5 lat .

(sorki za siodło , ale przyzwyczajamy go na nowo do siodła i wzięłam jakieś stare, żeby nowego nie zniszczył)

jeszcze w stajni są 2 wielkoludy , Lena 16-letnia jest ciut większa od Okonia i Bryk ma 3 latka i jest trochę niższy od Okonia .

edit: dopisek  😉
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
12 czerwca 2011 06:09

ja mam 178 🙂 , konio jakieś 3cm mniej 🙂
ale nie chodzi tu o wzrost. on jest ogólnie ogromny 😀
12 czerwca 2011 09:38
Piękne są wasze wielkokonie!  💘
I mam nadzieję, że grzeczne  😉
bo my taaaaaaak fruwamy najczęściej:

mamy czasem problemy z różnicą zdań dwóch mocnych charakterków  😁
przy jego 180cm normalnie jak się podnosi to można lęku wysokości dostać heheh  😂
Siwuś jest generalnie bardzo grzeczny  😁 Czasem  😁

Ale bywa też w miarę normalny, mimo baaardzo kiepskiego dnia:

lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
12 czerwca 2011 09:56
garson, to leniuch, chociaż jak chce to potrafi, ale rzadko ;p
Mo B. Twój siwek jest cudowny i jest chyba moim ulubionym re voltowym konikiem 🙂 ile ma wzrostu?
Tercet :kwiatek: Nie mierzyłam, ale ponad 175 napewno 😉
Ponieważ wkońcu doczekałam się zdjęć ze swoim Rudym wstawie porównawcze 😉 Ja mam 171 cm
Lily wielki kucyk po prostu 🙂
Ja jeszcze jak jeździłam w mojej starej stajni, to pamiętam dzień w którym  posadzili mnie na kobyłę około 174cm w kłębie na oklep.
Było hardcorowo  😁

Zdjęcie sprzed dwóch lat:
ja mam 178 🙂 , konio jakieś 3cm mniej 🙂
ale nie chodzi tu o wzrost. on jest ogólnie ogromny 😀

Chyba z 10, przynajmniej na tym zdjęciu 😉

Mo.B.
A mówią, że duże mało gibkie  😁, super siwy  😜
Bischa   TAFC Polska :)
30 czerwca 2011 23:29
theklaudia, faktycznie przy Tobie ogromna się wydaje, ile miałaś/masz wzrostu?
Moja klacz ma 172cm, ja jestem 10cm niższa.
Szczerze, to dla mnie mogłaby mieć parę cm mniej, bo trochę cieżko mi się wsiada. Ogólnie, jak ją widzą ludzie, to aż boją się podejść, ale jak się ją dobrze wylonżuje to pod siodłem jest bardzo spokojna ;P aż dziw. ( ale pobrykac lubi, oj tak, na lonzy xd )
01 lipca 2011 09:29
A mój słoń ma pękniętą koścć rysikową  😵 tym razem w prawej nodze i pęknięcie bez przemieszczenia, więc obejdzie się bez gipsu/wyciągania operacyjnie... Kiedyś miał w lewej i stał 6 miesięcy ech...  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się