jak siwieją konie (foty)

sonerek   Nobody's perfect.
28 września 2010 16:54
Trochę głupie pytanie ale każdy siwy koń staje się coraz jaśniejszy z wiekiem? bo zmiany zima lato to wiem 😉
Severus   Sink your teeth into my FLESH
29 września 2010 08:17
sonerek - z każdą zmianą sierści ma coraz więcej białego, a mniej maścistego  😉
Matopeja   Doceń to co masz i nie krytykuj innych !
26 grudnia 2010 18:21
Altiria Bobek nie do poznania  😉
Asik955   Wegusiowo-Tanderowa
11 lutego 2011 17:37
Klacz wlkp rocznik 1996.

To Folga z Niwki czyli pani Profesor  😍

2010

PS "Nasza" piękna występuje w teatrze  😉
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] cytowanie zdjec
Mając Siwka codziennie przed oczami nie dostrzega się jak bardzo się ta maść zmienia. Ja sobie ostatnio przeglądałam starsze zdjęcia to taką minę zrobiłam:  🤔
Pierwsze zdjęcie to rok 2007, a drugie robione niedawno 🙂
domcia406
ogromna zmiana, jak dwa różne konie 😉
czarka aż sama się zdziwiłam😀 A jeszcze coraz więcej hreczki się jej robi 🙂
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
07 czerwca 2011 19:11
hej a czy koń moze wysiwieć od grzywy na początku ?
Martwi mnie to gdyż mój kuc od jakiegoś miesiąca ma coraz więcej  siwych włosów w grzywie ... a napewno jak ją kupiłam nie miała . Z pochodenia wiem że ojciec gniady ,jego rodzice nie wiadomo matka kasztanka ,babka siwa więcej nie udało mi sie ustalić
Szczerze mówiąc to nie wiem. Moja siwa chociaż ma czarna grzywę, to i tak coraz bardziej jej siwieje (ale to chyba normalne) Ale mam jeszcze druga, gniadą,(jej dziadek jest siwy) i co roku ma coraz więcej siwych włosów na sierści. I to tak widocznie więcej. Ale siwieć to ona raczej nie siwieje:P
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
08 czerwca 2011 06:32
to dzięki za odpowiedz .bo jednak siwy jest piękny, ale siwiejący gniady nie bardzo .
No pięknie. Moja kobyła ma niecałe 3 lata. Ostatnio zauważyłam z dwóch stron jej brzucha siwe włoski, na kole o średnicy powiedzmy30cm.
Czy tak to się zaczyna? Zawsze chciałam mieć siwego konia, no nie powiem 😁

poniżej wałaszek Asun, w odstępie 7 lat:
gajara18, Kasztan znajomej ma pojedyncze siwe włosy na szyi, w grzywie, chyba też na zadzie, ale naprawdę malutkie. Twierdzą, że nie wysiwieje i jak na razie siwych włosów nie przybywa. Koń ma siwego dziadka bodajże.

bobek87, Szkoda, że co poniektóre siwki nie zostają takie jak na pierwszym zdjęciu  😜
Sankaritarina też wszyscy nad tym ubolewamy w stajni 😉
tak na szybko przedstawię Wam naszego stajennego ogra 🙂
1. Zaraz po przyjeździe do nas, miał tu niecały rok

2. Dokładnie nie pamiętam ale wiek ok 3 lat

3. ok 5 lat

4. rok 2010 ok 6 lat

5. kwiecień 2011
mbalicka   Kucyk <3 / Figaro najwspanialszy :*
09 czerwca 2011 15:30
ooo 🙂 widzę, że to wątek dla Nas 🙂😉)

oto moje Szczęście Siwe jak było małe 🙂

no i jak wygląda teraz

w modnych tej wiosny skarpetkach 😀
wow , śliczny (?) jest  😍
czy koń w wieku 8lat moze zacząć siwiec?mój skarogniady wałek po takiej samej matce i siwym ojcu zaczął w tym roku dostawac pojedynczych siwych włosów w grzywie na pysku szyi i łopatkach🙁
ooooj bój sie, z nimi nigdy nic nie wiadomo... znajomi mieli konia carnego jak smoła, który w wieku chyba też 8 lat dostał kilku siwych włosów. teraz ma 10 i bliżej mu do albinosa niż karego :P

a to siwulec pierwsza fotka 2006, druga czerwiec 2011 🙂
druzalkowa uwielbiam taką maść!  😍 Jak moja ma siwieć, to tylko w tym kierunku 😁
w kierunku Cienistogrzywego Gandalfa? łiiiii tam, taki biały i tyle.  😉 Jabłka były fajniejsze 🙁
drazulkowa, mbalicka  😍 śliczności 🙂
Tak czytam i czytam :P i mam cichą nadzieję, że mój gniadosz za 4 lata, w wieku 8, zrobi się siwy jak od siwej klaczy jest 😀
Grast a dużo ma tych siwych włosków?
bobek87 - oprócz odmian na nogach, pysku, kilku w grzywie to tylko kilka zauważyłam na kłodzie 🙂 ale jak tak czytam, że konie gniade, kare w wieku 8 lat dostają siwych włosów a w wieku 10 są już siwutkie, to kto wie co z mojego wyrośnie 🙂
a nie powiem.. Cieszyłabym się jakby się tak stało 🙂
Ja chcę konia Gandalfa!!! 😜 😜 😜
nie wiesz co mówisz... :P
druzalkowa to mnie przeraziłaś 😲
siwki mają swój urok ale NIGDY nie chciałam mieć siwulca 😉 kupiłam skarogniadego, który zimą jest czarny jak węgiel i takiego chce, niech nawet nie probuje siwieć 😁
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
10 czerwca 2011 23:11
Miał ktoś z was taki etap siwienia, że koń jako źrebol kasztanem, później ciemny siwek bez żadnych kasztanowatych włosów, a tu nagle bum! u 5-latka latem pojawiają się kasztanowate włosy, rok później jest ich dużo więcej.
2005

2008

2010 wiosną wczesną

2010 latem

2011 wiosną

2011 wczesnym latem (tzn. obecnie)

CZego te konie nie wymyślą, szkoda, że ja tak z włosami nie umiem... Bez farby 😁
Nord   -"Bryknąć Cię?"-zapytała Łoza
11 czerwca 2011 10:43
Bobek wydaje mi się że i Ty z czasem bez pomocy farby osiwiejesz...Może nie za 6 lat, ale w końcu na pewno😉
CeraŁ   dużo dużo zmian..
11 czerwca 2011 11:46
tyskakonik  🤔 to ten sam koń co ten na tym pierwszym zdjęciu, ten źrebak? Jaką maść ma wpisaną w paszporcie?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się