Wybór kierunku studiów
Ekhem... czy na weterynarii jest matma? 😵
w Lbn też nie;p jedynie na technologii i statystyce ale to excel za Ciebie liczy 😉
pony tak, zobacz np. na Politechnice Łódzkiej - jest na wydziale chemii 😉
Dziewczyny pomocy...
Z dodatkową rozszerzoną matematyką (na pewno więcej napisałam na podstawie...) ipodstawową biologią (tu jest jedna wielka zagadka) + matematykąpodst. na mniej więcej 76%, angielskim też coś koło tego + polskim, który jest jedną wielką niewiadomą mam w ogóle szanse i czy jest sens składać papiery na:
AGH (Kraków): inżynieria biomedyczna,
UR (Kraków): Gospodarka przestrzenna, Inżynieria środowiska EDIT. A może zootechnika lub biotechnologia?
Lub co mi możecie polecić? Sama NIE MAM POJĘCIA. Po prostu... Nie wiem już co mam chcieć, co robić, gdzie iść. A to już trzeba podejmować decyzje!
Chcę iść gdzieś do Krakowa. Ale gdzie? 🙄
[quote author=Hija link=topic=132.msg1026554#msg1026554 date=1306841731]
[quote author=Dworcika link=topic=132.msg1026497#msg1026497 date=1306837654]
Ale jak uda sie przepisać cokolwiek - język, w-f, to już zawsze coś 🙂 A może uda się tak załatwić z wykładowcą, że musiałabyś np. ogarnąć tylko te różnice programowe z danego przedmiotu (pisząc np. kolokwium) i ocene by dali?
Ciekawe czy na którejś weterynarii są tak mili wykładowcy 😉
[/quote]
oj na to to juz na pewno bym nie liczyła;p
no przynajmniej na lubelskiej UP ;p
[/quote]
Studiuje na lubelskiej wecie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że większość prowadzących do bardzo mili i rzeczowi ludzie. Więc nie wiem skąd te pomówienia. Tylko jest różnica między byciem miłym a tym że się chce by student umiał. Po wecie odpowiada się za życie więc i zrozumiałe jest że trzeba mieć gruntowną wiedzę.
EDIT. A może zootechnika lub biotechnologia?
Lub co mi możecie polecić? Sama NIE MAM POJĘCIA. Po prostu... Nie wiem już co mam chcieć, co robić, gdzie iść. A to już trzeba podejmować decyzje!
Chcę iść gdzieś do Krakowa. Ale gdzie? 🙄
A moze cos dajacego zawod? Jak juz masz matme zdana, to czemu nie inzynieria jakas? O biotechnologii bylo wczesniej w tym watku, ale co poza tym mozna robic poza praca naukowa na uczelni to ja nie wiem - w przemysle stanowisk rocznie zwalnia sie znacznie mniej niz jest absolwentow. Chyba ze chcesz pracowac za granica.
Inżynieria środowiska - tak mi radzą, ale po tym TEŻ podobno nie ma pracy. Chociaż kierunek podobno ciekawy.
Inżynieria biomedyczna? Chyba nie za bardzo mam szanse się dostać.
Mi po prostu wszystko opada. Nie potrafię znaleźć takiego kierunku, który by mi odpowiadał (fajna by była zootechnika... Ale co po niej? Farta trzeba mieć ogromnego...).
Maddie jeżeli mogę powiedzieć coś od siebie - ja bym próbowała na Politechnikę jakąś 😉 po tym podobno lepsze możliwości pracy, potrzeba teraz inżynierów. Z tego co słyszałam trudno się utrzymać, ale myślę, że warto spróbować 😉.
Mi po prostu wszystko opada. Nie potrafię znaleźć takiego kierunku, który by mi odpiadał (fajna by była zootechnika... Ale co po niej? Farta trzeba mieć ogromnego...).
To wybierz taki, ktory jest sensowny. Potem mozesz zrobic drugi, jak stwierdzisz, ze to nie to - po studiach bedziesz miec 23 lata, to jest nic. A zawsze mozesz tez robic dwa rownolegle jak dasz rade.
A co do inzynierii biomedycznej - nie wiem, jak wyglada praca po tym w Polsce. Jesli chodzi o prace za granica, to mam dwojke znajomych po tym kierunku we Wrocku, ale konczyli studia juz ladnych pare lat temu. Pracuja w UK, ona na uniwerku, on w firmie serwisujacej sprzet medyczny, wiedzie im sie calkiem spoko.
Jak to jest z rekrutacją?
Na stronie UP w Krakowie pisze, że można od 1 czerwca składać, ale przecież świadectwo maturalne dostanę dopiero pod koniec czerwca? 🙄 Rozumiem, że najpierw zgłaszają się np. spóźnialscy z poprzednich lat?
Niekoniecznie. Zarejestrowanie się w systemie i złożenie podania, a podanie wyników matury to dwie różne rzeczy (przynajmniej na ERK UJ tak było w zeszłym roku - rejestrowaliśmy się wcześniej, a potem, w lipcu, dopisywaliśmy na kontach na ERK wyniki)
Ciągle szukam. Już mi oczy wyłażą, dobrze, że za oknem leje i nic innego do roboty nie ma.
Pytanie: Jak to wygląda z rekrutacją? Załóżmy, że składam papiery na AGH i UR. Mogę obstawić łącznie tylko 3 kierunki (bez względu na to na jakiej uczelni) CZY 3 uczelnie (z dowolną ilością kierunków)?
Już zgłupiałam 🤔wirek:
jak to trzy?
Zawsze było ile zapłacisz tyle masz...
Hm, Maddie, a skąd ten przepis? Nigdzie nie było żadnych ograniczeń...jak mówi Idril, ile zapłacisz, tyle próbujesz.
Nam zawsze nauczyciele w szkole powtarzali, że 3 kierunki i koniec kropka, a na stronach pisze... inaczej i różnie. Dlatego zgłupiałam.
Największym życiowym błędem było wybranie TEJ szkoły, do której poszłam. Z zewnątrz wszystko super a wewnątrz syf, uczniowie niedoinformowani, bałagan i jeszcze raz syf. Cisnęli wszyscy mi kit, że na prawdę TYLKO 3 kierunki!
Jak można tyle ile się to super! Aż się tak tym wszystkim przejmować przestałam 😉
Maddie, ale to wszystko zależy od uczelni. Np. na SGGW można składac papiery tylko na 1 kierunek.
To to wiem, tylko nam nauczyciele mówili, że rekrutacja internetowa i maks 3 kierunki ( 🤔wirek: ). Tak jak było przy naborze do LO - tylko tu były do wyboru 3 szkoły.
Cieszę się, że ten koszmar LO mam już za sobą. Obym się dostała na NORMALNE studia.
Czy każda uczelnia ma swoją własną stronę rekrutacyjną na której wypełniam druczki? Na UR jest
http://rekrutacja.ur.krakow.pl/ natomiast AGH eRekrutacja.pl więc już się pogubiłam.
Czy dopiero po wynikach z matur mam z OBIEG-u wysyłać drogą elektroniczną papiery i tam mogę (w jednym miejscu) wszystko załatwić?
Tak, dokładnie - każdy ma swoją własną platformę do zakładania konta i logowania się. Wyniki przesyłasz w lipcu, po ich otrzymaniu i załatwiasz już na danej uczelni.
[quote author=Horsiaa link=topic=132.msg1027020#msg1027020 date=1306870482]
[quote author=Hija link=topic=132.msg1026554#msg1026554 date=1306841731]
[quote author=Dworcika link=topic=132.msg1026497#msg1026497 date=1306837654]
Ale jak uda sie przepisać cokolwiek - język, w-f, to już zawsze coś 🙂 A może uda się tak załatwić z wykładowcą, że musiałabyś np. ogarnąć tylko te różnice programowe z danego przedmiotu (pisząc np. kolokwium) i ocene by dali?
Ciekawe czy na którejś weterynarii są tak mili wykładowcy 😉
[/quote]
oj na to to juz na pewno bym nie liczyła;p
no przynajmniej na lubelskiej UP ;p
[/quote]
Studiuje na lubelskiej wecie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że większość prowadzących do bardzo mili i rzeczowi ludzie. Więc nie wiem skąd te pomówienia. Tylko jest różnica między byciem miłym a tym że się chce by student umiał. Po wecie odpowiada się za życie więc i zrozumiałe jest że trzeba mieć gruntowną wiedzę.
[/quote]
to "mili" odnosiło się do chętnego przepisywania ocen 😉 Też studiuję na wecie i wiem, że wykładowcy są sympatyczni w większości 😉 na ktorym roku jestes?
A ktoś jest tu z poznańskiego medycznego? Czy to już mi kit wciskają, czy innych porąbało, że potrzebuję notarialne zaświadczenie, że nie podrobiłam świadectwa? 🤔
Na drugim 🙂 a Ty ❓
też drugi;p gr. 3
Lov, a nie chodzi raczej o notarialnie poświadczoną kopię świadectwa? 🙂
Ekhem... czy na weterynarii jest matma? 😵
Nie ma jako takiej, jest niby statystyka, ale to raczej praca w exelu.
Co do przepisywania ocen to jakies fakultety, wf, język na pewno Ci przepiszą, ochrone środowiska, statystyke, informatyke pewnie też, z chemią można próbowac, ale u mnie to się nie udawało, biofizyke przepisywali jak sie miało ocenę 4 lub wyżej a o biochemii nawet nie ma co myśleć 😉
[quote author=itaka link=topic=132.msg1030974#msg1030974 date=1307204279]
Na drugim 🙂 a Ty ❓
też drugi;p gr. 3
[/quote]
gr. 6 🙂
Jaki ten świat mały 😁
Gillian, no, o to mi chodziło, skrót myślowy 😁
no to raczej musisz, raczej nie chcą gołego ksera. Odpis według taksy notarialnej kosztuje do 6zł+vat za stronę 🙂
Hej, mam pytanie typowo żółtodziobowe.
Co można robić po informatyce? Wiem, że na prawdę wiele można robić po tym, ale nie interesuje mnie rozwiązywanie problemów z systemami, pisanie/opisywanie oprogramowań, ale chętnie bym coś robiła z projektowaniem stron (i tu pytanie na co mam iść dokładnie <teraz idę do klasy mat-inf -LO>, na jakie studia?).
Jeśli ktoś zajmuje się informatyką jako sposób na życie to bym prosiła o kontakt 🙂
Anetkis na infie nie uczą robienia super stron-lepiej pójść na porządny kurs. Owszem nauczą apletów/serwletów w javie, stronki z bazami, ale nie są one genialne. Ludzie robiący stronki www rzadko są informatykami (w sensie wykształcenia).
Programowanie powiedzmy nie jest sobie równe. Inaczej java czy c++ (w sensie edytory tekstowe/środowisko) a inaczej pisze się w InTouchu czy LabView (dla mnie ciekawiej) i tu zbierasz dane z czujników, czy też oprogramowujesz proces produkcji, administracja sieci i wszystko z tym związane, projektowanie płytek/programowanie mikroprocesorów itd. Zastanów się. Informatyka w liceum również nierówna. Możesz mieć excela, a możesz programować w pascalu czy w C.
womancode - co do informatyki w LO to wiem jak jest - niestety 🙁 Ale z informatyką to jestem pewna, że chcę z nią coś wiązać w przyszłości.. Niestety na razie nie wiem co dokładnie 😀
Ale dziękuję 🙂