Kącik Małolata...:D
[quote author=niemiłek link=topic=30353.msg1026845#msg1026845 date=1306862568]
Arroch, no przecież takie rzeczy się czuje!
[/quote]
No tak, dzięki wielkie :przytul:
fin 😜 mam się bać? ;>
Arroch najlepszegooo 🥂 :kwiatek: Teraz to szczególnie dużo, dużo zdrowia dla kopytnego, dla Ciebie też, samych pozytywnych chwil w życiu, wspaniałych wakacji 😅
Co do tych zdjęć to proszę nie odzywajcie się jak się nie znacie!
Królica ma już 7 lat (a żyją do 6, przynajmniej ta rasa) i ma taką chorobę że nie ściera sobie jak normalny królik ząbków i pazurków. I trzeba jej to obcinać. Ząbków już się bardziej nie da bo będzie krwawiło a pazurków sobie nie daje( obcinamy, ale rzadziej bo ją to stresuje a nie chcemy do tego doprowadzać bo żyje rok więcej niż normalnie mogłaby żyć!)
Więc proszę was nie potraktujcie tego źle ale jak nie wiecie to nie piszcie, bo mnie to troszkę uraziło! 😕
A co do tych postów to już po raz drugi przepraszam ale nie wychodziło mi wklejanie tych zdjęć bo przyznaję że nie umiałam!
Tak? To jaka to rasa? Jakiego masz weta? Na pewno króliczego specjalistę?
Co za głupota. To, że w mądrych książkach jest napisane, że królik żyje 6 lat, to nie jest wyznacznik. Królik może równie dobrze żyć 4 lata, inny 10. Przecież to oprócz predyspozycji rasy zależy od hodowcy, odchowania, przebytych chorób. A ja na Twoich zdjęciach widzę królika z przerośniętymi pazurami, które TRZEBA ściąć, a nie się wymigiwać stresem królika. Królik jest delikatnym stworzonkiem i szybko się stresuje, ale to nie jest powód, żeby do weta nie chodzić.
Ciekawe, że dziewczyna z króliczego forum również ma królika z chorymi ząbkami, które trzeba podcinać co 2 tygodnie i jakoś jemu nie wystają tak strasznie z pyszczka.
Arroch najlepszegooo 🥂 :kwiatek: Teraz to szczególnie dużo, dużo zdrowia dla kopytnego, dla Ciebie też, samych pozytywnych chwil w życiu, wspaniałych wakacji 😅
dziękuję :przytul:
po pierwsze jaka to niby rasa? 🤔 miałam królika miniaturkę który żył 12lat i jakoś do końca o niego sie dbało. nawet jak nie umiał już prawie sam chodzić i jak się załatwił i miał z tyłu "kuperek" brudny to mu się to wycierało! jeśli kochasz ( 🤔wirek: ) swojego zwierzaczka ,to na prawdę ty nie musisz mu nic obcinać, tylko iść do weterynarza. Jeśli obecny weterynarz do którego chodzisz nie zwraca uwagi na te zęby czy pazury, radziłabym go zmienić. Poza tym wiem ja kto jest z obcinaniem u królików paznokci. Sama mam teraz drugiego, który strasznie się wyrywa i stresuje przy obcinaniu. Jeśli sama nie dajesz sobie rady z obcinaniem pazurków u gryzonia, a nikt ci nie pomaga, bo np. się boi, to na serio IDŹ DO WETERYNARZA ! 🙇 A choroby u królików się leczy i mimo, że są chore pielęgnuje a nie zaczyna go doprowadzać do wyniszczenia. Wiesz, że tak długie pazury u króliczków je bolą gdy chodzą, kicają? Więc zastanów się czy nie lepiej by się chwilę zestresowało potem by mu się lepiej funkcjonowało, niż doprowadzić do krzywych nóg, a potem problemów z poruszaniem się u tego biedaczka! Szkoda mi tego królika, mimo choroby, którą on wg ciebie ma, bo żadna z tutaj obecnych voltowiczek tego nie może potwierdzić 100% to się o zwierzątko dba do końca jego dni. 😵
xxxflygirlxxx a czemu ja ci się mam tłumaczyć?
Robię dla królika to co najlepsze, do weta chodzę NAWET z innego miasta i najlepszego do którego mogę!
I jakbyś chciała wiedzieć ostatnio jej akurat pazurki ścinałam ale ta choroba przyspiesza ich wzrost!!!A ząbków się bardziej nie da bo by KRWAWIŁY (pazurki też)!
Sory że tak napiszę ale xxxflygirlxxx ale nie znasz się na wszystkim!
Królik jej utrzymywany w najlepszym jakim by mogła być na tą chorobę stanie!(słowa weta)
I teraz się nie czepiaj że mam złego weta! Bo on jest dobry. I to nie tylko moja opinia ale i innych którzy do niego chodzą!
A poza tym z kąd wiesz że tej twojej "koleżanki" królik ma tą samą chorobę? Ty nie wiesz! Więc jak nie wiesz to nie pisz!
savior jak możesz myśleć że ja nie chcę dla mojego królika jak najlepiej?
Wiecie co bez sensu ta kłótnia bo wy i tak będziecie pisały "nie dbasz o nią" a nawet nie wiecie jak się mylicie!
Nie musisz na mnie krzyczeć. I wiem doskonale, że nie znam się na wszystkim. I zmartwię cię - ty też nie.
A ci co mówią, że wet dobry to chodzą do niego też z królikami? Czy z psami?
Wiesz jaka jest ogromna różnica między wetem od psów i kotów a wetem od królików?
Poza tym warto zasięgnąć opinię paru wetów, a nie upierać się przy jednym.
Sory, ale pazurki by nie krwawiły gdybyś je przycięła. Twój król ma jasne pazurki czyli bliżej łapek zapewne ma ciemne. I gdybyś tam przycięła to dopiero wtedy zaczęłyby krwawić.
Nie krzyczę na ciebie tylko po prostu mnie troszkę zdenerwowałaś.
Byłam z nią u wielu wetów i wszyscy to samo. Chyba 5 dni temu miała przycinane po prostu jej szybko rosną. A nie będę jej za często obcinała bo jest już w starszym wieku i tak dużo nie kica i jej to nie przeszkadza.
A ja nie mam pieniędzy żeby na każde obcinanie (czyli co 2 tyg) chodzić do weta i dawać im 50zł (tyle u mnie biorą i wszyscy inni w tej okolicy też).
To kup nożyczki do obcinania pazurków za 13 zł.
I tak mnie dalej ci weci nie przekonują. Tym bardziej, że nie odpowiedziałaś na moje pytanie: czy ci co go zachwalają chodzą do niego z królikami?
Lista króliczych wetów w Polsce:
http://www.kroliki.net/pl/weterynarze/weterynarze/alfabetyczna-lista-lekarzy-weterynarii
Ta ci z królikami go zachwalają.
Sory ale nie będę jeździła np. do Gdańska 500km
Koło mnie obleciałam wszystkich. Ten "mój" najlepszy
Chyba właśnie zostałam zignorowana. 😂
Mimo wszystko życzę tej biedaczce długiego życia w dobrym zdrowiu i komforcie, bo póki co go nie ma.
I przydałoby się, żebyś poczytała parę for.
Czytam, czytam...
Dobra konflikt zamknięty.
Ja lecę w simy grać 😎
Arroch siły, siły i jeszcze raz siły ci życzę, abyś przetrwała najtrudniejsze chwile! I standardowe - wszystkiego najlepszego!
Jutro dzień wolny, idę sobie do kina i do stajni. 😎
Arroch, tak tak, Zuzu, zdrowia. Chyba w tej sytuacji jest najważniejsze i Twoje, i konia, i w ogóle wszystkich. Więcej w sobotę ;P.
Tak, nadal nie mam prezentu... Ups.
Arroch zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia dla kopytnego. :kwiatek: spełnienia marzeń i dużo szczęścia 😉
Arroch wszystkiego czego zapragniesz!!!!!!! :kwiatek: + re-voltowy kwiatek od ChingisChan
mils dziękuję! :przytul: siła się przyda, mam nadzieję, że przetrwam do listopada ;]
Sisisa thx :* cieszę się, że będziesz :] a prezent mogę za rok dostać, don't worry 🙂
nopebow dziękuję! tyle dostał życzeń powrotu do zdrowia dzisiaj, że chyba już musi być dobrze :]
EwuśCa, ChingisChan dzięki :* teraz już mój qń musi wyzdrowieć, nie ma wyjścia 😁
Kto ma jutro wolne? 😀
Arroch wytrwasz. My wszyscy w to wierzymy. 😉
ja! 😀 mam dzień 'sportu' jakby. i nie idę 🏇
nepebow, Ja to samo 🤣
edit: Jeju, odkopałam maila z fotami z zawodów. 😵 Wiedziałam, że źle siedziałam ale nie wiedziałam, że aż tak. 🙄
Ja też jutro nie idę I bardzo się z tego ciesze Dzień Dziecka to Dzień Dziecka a nie Dzień w szkole 😜
A ja zaraz zasuwam do szkoły na normalne lekcje... Mam tylko 2 x polski, geo., chem., fiz., ang. Luzacki dzień ;P.
A mi rodzice zrobili Dzień dziecka 😀 Nie obudzili mnie do szkoły 😀
a ja nie lubię dzisiejszego dnia od początku do końca . 🤬
a ja nie lubię dzisiejszego dnia od początku do końca . 🤬
ja też...
Wychowawczyni nam kupiła 3 torty. 😎 I pan woźny czy jak go tam nazwać rozdawał cukierki.
A na wypracowaniu z polskiego pierwszy raz napisałam tyle, że nie musiałam liczyć czy na pewno mam chociaż 250 słów.
Miałam iść do stajni, a tata przyjechał. Nie lubię tego. 🤔
Jej, ale cudowny dzień! 😜 "Piraci" byli do bani, ale za to w stajni było super. Wsiadłam sobie na Derwisza. po raz pierwszy tak dobrze siedziałam w galopie, Derwisz bardzo fajnie się rozluźniał w kłusie. 🙂 Ogólnie pozytywnie. Potem koleżanka dała mi wsiąść na swojego młodego. Po raz pierwszy siedziałam na takim koniu i było... Dziwnie. 😁 Po czym się dowiedziałam, że koleżanka wsadziła mnie na niego, bo chciałaby, żebym go jeździła, kiedy jej nie będzie. 🏇 Teraz żyję sobotą i niedzielą. 🙂
Miałam fotografa, ale muszę go namówić, żeby mi zdjęcia przesłał, to wtedy wstawię. 🙂
Wiecie, gdzie można znaleźć wywiady z jakimiś ciekawymi osobami ze świata jeździeckiego? Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć... 🙄