UWAGA KRADZIEŻ KONIA WALOR oo
Czytałam, że ci Niemcy byli 2 lata temu u niej.
ElaPe, może liczą na to, że po odnalezieniu łatwiej sprzedadzą go za duże pieniądze (no bo w końcu znany na cały kraj...)? Nie wiem, jak to działa, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy 🤔
Kurcze, to pierwsza kradzież konia o której czytam. Wydaje mi się, że to albo jakaś ściema, albo po prostu chodzi o faktyczną kradzież (a nie montowaną :cool🙂 tylko, że wiedząc jak działają nasze organy ścigania nie byłabym nastawiona zbyt optymistycznie. No i współczuję.
pytanie tylko w jakim celu podawana jest coraz to wyższa wartość?
to zaczyna się prawie kumulacja jak w totku robić...każdy dzień bez odnalezienia,generuje coraz większą pulę do zgarnięcia.
Czytam i czytam, coraz bardziej uświadamiając sobie kilka motywów tej kradzierzy:
1) dla samej satysfakcji, że się tego dokonało 🤔wirek: (głupie ale możliwe)
2) dla okupu
3) dla możliwości pojeżdżenia sobie na championie i następnie trzymanie go w jakiejś spokojnej stajni jako zwykłego, ale dobrego konia 🏇
4) tak jak ktoś już poprzednio pisał, Walor mógł doznać jakiejś kontuzji i właściciele będą chcieli dostać odszkodowanie (jeżeli był ubezpieczony), za które kupią sobie innego konika (mam nadzieję że takich ludzi jest naprawdę mało i ta opcja nie dotyczy Walora :icon_rolleyes🙂
5) złodzieje najpierw ukradną konia i przedszymają go w jakiejś szopie, a następnie spróbóją wykraść papiery.
Jednak co złodzieje zrobiliby z koniem, którego ukradli razem z papierami? 🤔 Przecierz wystawiając go na zawodach, zwróciliby na siebie niemałą uwagę 👀
Nowe rewelacje usłyszane dopiero co przed chwilką w radiu.
1)Walor jest czempionem Polski 🙂 wiadomo...media.
2) To jest bardziej zastanawiające. Podane jako cytat właścicielki. Podobno jakiś czas wcześniej pojawili się u właścicielki niemieckojęzyczni ludzie oferujący za Walora 50 tys EURO. Jednak ona się nie zgodziła chociaż była to kusząca propozycja. Oczywiście ci potencjalni, niemieckojęzyczni kupcy sa poszukiwani.
No więc? Chciała sprzedać za 40 tys zł, ale nie sprzedała za 50 tys Euro? Jakoś nie widzi mi się, żeby media aż tak bardzo przekręcały sprawę, dodając do historii wymyslonych przez siebie podejrzanych. Czyli właścicielka kłamie?
50 tys euro to 200 tys zl- sprzedalaby- nie ma bata. na aukcjach wlasciciele az piszcza zeby ich kon osiagnal taka wartosc.
Nie bylby na allegro za 40 tys zl. I to w kwietniu...
Dziwne jest dla mnie to ze w mediach poswiecaja temu AZ tyle czasu.. dni...
O zaglodzonych arabach z Cholew tak nie trabili- no i celebryci sie w to nie mieszali bo tam gdzie araby zawszone to i na celebryte moze przelezą.
Jeden z najlepszych koni sportowych na świecie
W przypadku czempiona plan niestety się powiódł. Drugi koń uprowadzić się nie pozwolił. Stoczył walkę z porywaczami. Świadczą o niej liczne rany, które roją się na ciele zwierzęcia
Walor to champion czystej krwi arabskiej wyceniany na 100 tys. zł, choć kilka miesięcy temu rodzina dostała nawet ofertę kupna konia opiewającą na 50 tys. euro! Za pomoc w odnalezieniu czempiona przewidziana jest bardzo wysoka nagroda pieniężna.
Z każdą chwilą ten koń zdobywa więcej tytułów i jest więcej wart 🤣
Jakoś dziwne jest dla mnie to całe porwanie, nie wiem po co w ogóle ktoś ukradł tego konia, skoro raczej nic z nim nie może zrobić 🤔wirek:
wciągnęłam się. cytat z wyborczej "Jest to zwierzę skokowe, umięśnione. Ma nietypową dla koni arabskich krótką grzywę - podaje rysopis zaginionego Ewa Kasińska, rzecznik Komendy Powiatowej Policji w Śremie.
"
normalnie usiasc i plakac... bo smiac to sie nie wypada
jak tak beda pisac i mowic to nigdy nie znajda tego konia
normalnie grzywe to ma nietypowa... no naprawde ma. Bo ktos wzial nozyczki i ucial. Szok.
No tak, bo przecież wyglądu grzywy nie da się zmienić 😵 Masakra jakaś co ta rzecznik wygaduje. Zetną konia na łyso, to koniec, nikt go nie znajdzie, bo w końcu nie ma nietypowej grzywy .. 🙄
Dajcie już spokój to tylko tępota pismaków. (ze zgrubienia na szyi po ukłuciu igłą, zrobili już liczne rany i dorobili hist.). Na prawdę nie chcielibyście aby ludzie się nabijali, gdyby to waszego ulubieńca zwędzili. 🙄
Jeżeli nawet jest tak jak mówicie i to ustawione, no to to wyjdzie prędzej czy później, bo koń będzie musiał się znaleźć w takim przypadku (aby go za dobre pieniądze sprzedać), ale po kiego grzyba teraz o tym dyskutujecie i domniemacie, zróbcie to jak będą ku temu podstawy, a nie jakieś bzdury wypisujecie. 😲
Chestnutstalion dyskutujemy, bo od tego jest forum 🤣
Ma nietypową dla koni arabskich krótką grzywę
dobre. Jakis ewenement genetyczny zapewne. każdy wie że arab to taki kon co ma grzywę jak konik Barbie ew. My Sweet Little Pony
liczne rany, które roją się na ciele zwierzęcia
Mnie to rojenie się ran urzekło. 😂
Po za tym, najbardziej znany. Wychodzi na to, że ani ja, ani moi znajomi ze stajni nie interesują się końmi, bo większość pierwszy raz słyszała o tym najbardziej znanym arabie 😁
liczne rany, które roją się na ciele zwierzęcia
Mnie to rojenie się ran urzekło. 😂
o matkoświęta! Ospę ma czy co??? Albo rój pszczół go pogryzł... 😲
Po za tym, najbardziej znany. Wychodzi na to, że ani ja, ani moi znajomi ze stajni nie interesują się końmi, bo większość pierwszy raz słyszała o tym najbardziej znanym arabie 😁
no to teraz można sobie łatwo uświadomić, jak się robi z gówna złoto-dobry agent i to wszystko: rozmowa w telewizji śniadaniowej, epizod w serialu, występ na imprezie "charytatywnej", podpis na liście protestacyjnym przeciwko PiS, wywiad u Wojewódzkiego...i człowiek staje się gwiazdą zanim sam jeszcze zdecydował się w jakiej dziedzinie chce nią być-a to wszystko dzięki dziennikarzom, którzy w ogromnej większości, są bezrefleksyjnymi próżnymi debilami.
skoro tak uporczywie meczycie temat dziennikarzy, to moze wtrace swoje 3 grosze:
dziennikarz to zwykly czlowiek, majacy swoje zainteresowania, zakres wiedzy. czesto ma malo czasu na zebranie materialu, by jego pracodawca jako pierwszy wyemitowal material, a do tego by jak najwiecej ludzi przyciagnac i jak najwiecej odbiorcow zapamietalo co bylo powiedziane czy pokazane. nie mam racji? ano mam. Tak wiec - czy naprawde uwazacie ze kazdy powinien dobierac mega fachowe slowa i zwroty, zaglebiac sie w temat i najlepiej konsultowac z wybitnymi fachowcami w kazdej dziedzinie (no wyolbrzymiam juz ale celowo)? Dajmy na to note o zawodach ujezdzeniowych w ogolnopolskim dzienniku - powinni napisac, ze kon byl przepuszczalny, na kontakcie, dobrze wykonal przejscia i jest elastyczny w ruchu? czy moze ze ujezdzenie to dyscyplina polegajaca na pokazaniu harmonii jezdzca z koniem, a sprawdzianem jest wykonanie okreslonych figur na czworoboku?
czepiacie sie np grzywy - to moze sie zastanowcie przy okazji jak duzo arabow ma krotka grzywe? wiadomo ze mozna latwo skrocic, ale czy naprawde jest to tak typowe ze arab ma krotka grzywe?
Nie przesadzaj Magda. W dobie internetu wystarczy wrzucić do googla walor arab i juz widać np. ogloszenia o jego sprzedaży i za ile. Naprawdę nie wymaga to jakiejś fachowej wiedzy by wpisac i kliknąć i przeczytać i się chwilkę zastanowić czy powielać i zmyślac kolejne "fakty" czy też nie.
(...)Tak wiec - czy naprawde uwazacie ze kazdy powinien dobierac mega fachowe slowa i zwroty, zaglebiac sie w temat i najlepiej konsultowac z wybitnymi fachowcami w kazdej dziedzinie(...)
Tak, ja tak uważam.
I jeszcze uważam, że kardiolog powinien umieć ocenić EKG a dekarz położyć dach, który nie przecieka.
Ale ja jestem starej daty.
ElaPe, a wiesz ze cena konia sie zmienia z roznych wzgledow? szczegolnie sportowego
magdo, a Walor zdobył jakiś nowy tytuł,od czasu gdy go ukradziono?
Tak sobie myślę, że w tej chwili o tym "najbardziej znanym w Polsce" to już nawet nie kłamią, bo po tym całym szumie faktycznie chyba wszyscy wiedzą co za jeden 😉
ktoś, jakie to ma znaczenie?
ktoś, jakie to ma znaczenie?
no chyba zasadnicze, no bo koń sportowy trzymany w komórce i pozbawiony treningu, raczej nie zyskuje na wartości 🤔
rzetelnosc dziennikarzy powinna objawic sie chocby w podstawowych informacjach o koniu- ze jest to wałach a nie ogier.
jego wartosc jest umowna- oczywiscie zalezna od wlascicieli, a nie od dziennikarzy i oczywiscie moze sie zmieniac z dnia na dzien- wlasciciel ma do tego prawo- choc z Waszych cytatow wyglada to dziwnie ...
arabom rzadko sie obcina grzywy, ale sportowym akurat najczesciej...
i w dalszym ciagu zycze wlascicielom z calego serca zeby Walor sie odnalazl...
Myślę, że można było napisać tak:
" Skradziono konia . Rasa arab. Płeć wałach. Wiek.... . Maść -siwy z hreczką* (*hreczka to....) .
Znaki szczegóne- blizny ....... , grzywa obcięta na długość... cm. Koń o dużej wartości materialnej .
Zwierzę posiada badania DNA .
Nagroda:....."
I taką karteczkę= komunikat dawać dziennikarzom. Wraz ze zdjęciami.
Tylko wtedy z ożwienia w ogórkowym sezonie nici.
Obawiam się, że ta rosnąca z dnia na dzień wartość może obrócić się przeciwko właścicielom.
Oby tak się nie stało.
i w dalszym ciagu zycze wlascicielom z calego serca zeby Walor sie odnalazl...
a to to co niby ma znaczyć - że wszyscy inni życzą żeby się nie odnalazł czy jak 🙄
no tak wiedzialam ze sie czepniesz
nie wiem co kto inny zyczy, ja zycze zeby sie znalazl.
nie wiem co kto inny zyczy, ja zycze zeby sie znalazl.
ta bo ty jesteś jedna jedyna na świecie która mu tak dobrze życzy. 🤔wirek:Wszyscy na 100% nie życzą tego.
Weź ty się i stuknij w łeb dość silnie może wtedy zaczniesz pisać normalnie a nie jak jakaś nawiedzona matka teresa od zaginionych konisiów.